Гражданският съвет ще коригира, но няма да контролира ВСС

Гражданският съвет ще коригира, но няма да контролира ВСС

© Анелия НиколоваПървият приоритет на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще е да изработи правила за избор на административни ръководители в съдебната власт. Органът, в който членуват 17 неправителствени организации, си постави за цел да "коректив на ВСС", "действащ инструмент, а не показност", "да има диалог и резултати".


Това стана известно от думите на представителите на три организации (съюза на юристите, Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и Център НПО - Разград) след първото заседание на съвета. Работата му ще започне на 11 февруари, докогато членовете му трябва да подготвят проект за правилата за дейността му.


ВСС няма да е задължен да приема становищата на организациите, но ще е задължен да ги обсъжда. "Не искаме да заприличваме на държавен орган. Ние няма да контролираме съвета, а ще сме коректив", заяви Биляна Гяурова от БИПИ.
"От реакцията на ВСС към нашите становища ще стане ясно дали има чуваемост. Никоя организация не иска да е параван или кукла, за да бъде показвана. Ако няма диалог и чуваемост, въпреки добрите намерения гражданският съвет ще се саморазпусне и това ще е една оценка за работата на ВСС", заяви Йосиф Герон от Съюза на юристите в България. По думите му работата на Гражданския съвет със съдебния трябва да прилича на модела на американския брак: "Всичко широко да се обсъди, преди да се гласува. Преди американските сватби се пита: Който има да говори, да говори сега или да замълчи завинаги. Ние трябва да си казваме всичко, преди да се вземат решенията."


През 2008 г. предишният състав на ВСС също формира граждански съвет, но от неговата работа нямаше никакви резултати и в крайна сметка той се саморазпусна. По думите на Биляна Гяурова (БИПИ) тогава работата на съвета е останала "невидима" за обществото.


"Трябва да се превърнем в действителен и реален коректив. Сегашният ВСС не стартира работата си по очаквания от всички начин. Положителен знак е, че ВСС остава отворен да приеме и други организации не само тези, които са заявили първоначално участие и са били приети", заяви Гяурова.


"ВСС силно се нуждае от легитимен партньор, за да работим за повишаване на доверието в съдебната власт, което е критично ниско. Аз не съм голям оптимист, а съм умерен", заяви Георги Милков от Център  НПО - Разград. По думите му другите цели на съвета ще са свързани с етичното поведение и конфликта на интереси, случайното разпределение на делата и натовареността на магистратите. Според Милков декларациите на съдиите и прокурорите трябва да бъдат публикувани на интернет страниците, където те работят, и информацията да бъде публична.


Милков също застана на позицията, че по отношението на ВСС към организациите ще стане ясно дали ще има конструктивна работа. "Аз ще идвам на тези заседания доста отдалеч. Няма никакъв смисъл само да стоя тук и да пия минерална вода", заяви още Милков.


След избора на главен прокурор в края на декември от Българския хелзинкски комитет (БХК) обявиха, че напускат Гражданския съвет, защото "мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно".


ВСС не допусна в гражданския съвет Движение "България на гражданите", защото неправителствената организация към партията на Меглена Кунева не е реализирала проекти в сферата на съдебната власт. Отхвърлено беше и варненското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА).

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "Първият приоритет на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще е да изработи правила за избор на административни ръководители в съдебната власт."
  - т.е.правилата за Цацаров са кофти.
  "ВСС няма да е задължен да приема становищата на организациите, но ще е задължен да ги обсъжда. "Не искаме да заприличваме на държавен орган. Ние няма да контролираме съвета, а ще сме коректив", заяви Биляна Гяурова от БИПИ."
  - т.е.като ми пееш Пенке ле,кой ли ми те слуша.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Предишният ВСС не се е съобразявал и този няма!Само приказки и лакърдии....

 3. 3 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "ВСС не допусна в гражданския съвет Движение "България на гражданите", защото неправителствената организация към партията на Меглена Кунева не е реализирала проекти в сферата на съдебната власт." - Така и трябва да бъде. Тези никъде не трябва да ги допускат.

  bezsmyrten
 4. 4 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кунева забелязвате ли, че обещава много неща, а в случая не изпълнява повечето от тях? Неслучайно ВСС няма доверие в "Движение "България на гражданите".

  Между другото Кунева няма никакъв шанс на изборите, защото в момента подкрепата към нея е едва 4,8%, а с темпа в който пада тя, то на изборите реално би събрала 2-3% от гласовете на народа.

 5. 5 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много се радвам да науча че партията на Меглена Кунева не е била допусната в гражданския съвет на ВСС . Пръмова много взе да се изхвърля и да става все по-нагла. Тя никога не е спомагала за осъществяване на каквито и да било проекти в сферата на съдебната власт, но това разбира се не ѝ пречи да се опита да се намърдва и там.

 6. 6 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Че то Кунева в коя сфера е реализира проекти, че да се натиска да участва?!!! Аз съм скептична, че това гражданско движение ще съумее да бъде коректив на ВСС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK