Инвеститорът в Иракли: Лагерът е бил за 450 деца, моят комплекс - за максимум 100 души

Инвеститорът в Иракли: Лагерът е бил за 450 деца, моят комплекс - за максимум 100 души

© Цветелина Белутова, КапиталНа мястото на бившия пионерски лагер ще се появи нов ваканционен комплекс, нали не очаквате, че ще запазя конюшнята и заставата. Пионерският лагер е предвиден за 450 деца, моят комплекс ще се обитава от максимум 100 души, при положение че имам позволение за 180", това коментира Добрин Иванов в днешния брой на "Капитал daily" на въпроса дали проектът, който има за строеж в Иракли, съвпада с този за лагера.


Добрин Иванов е собственик на "Емона 2000" - фирмата, която започна строеж в района на Иракли в края на миналата година и предизвика новите протести за опазване на тази зона. Компанията, регистрирана в София, планира  "ваканционно селище" върху общо 26 декара. Според описанието на информационната табела той ще се състои от " 9 бр. едноетажни ваканционни бунгала, 5 бр. двуетажни ваканционни бунгала и 3 бр. складове с басейни".


"Клишето е, че инвеститорите са лоши
но болшинството от хората, които правят бизнес в България, са почетени. Този случай е показателен за инвестиционната среда в България и за това какво може да се случи с един инвеститор без значение дали е местен или не. Законите се променят в движение под натиск." Коментар още пред "Капитал"  Добрин Иванов.


"Ако проектът бъде блокиран – разбира се, че ще си търся правата. Знам откъде идва недоверието към мен, но имотите в Иракли са закупени на пазарни цени", каза още Добрин Иванов


На 14 януари в София и други градове се състояха протести срещу новото строителство в района. Изпълнителната власт първоначално обяви, че всичко е законно, но в по-късните часове на деня откри нарушения и временно спря строителството. 


"Интересът към моя проект е симулиран", твърди Иванов и обяснява, че застрояването ще е по-малко, отколкото му позволява разрешителното. 


Снощи от министерството на регионалното развитие съобщиха, че след направена от министър Лиляна Павлова проверка, временно се спира строежът. Сред мотивите беше посочено, че броят на изгражданите ваканционни къщи и съоръжения (басейни, заведения, складове) е по-голям, отколкото е разрешено в оценката за въздействие върху околната среда. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK