Сметната палата ще проверява карат ли такси висшистите от държавните университети

Сметната палата ще проверява карат ли такси висшистите от държавните университети

© Анелия НиколоваСметната палата ще проверява какво е професионалното развитие на завършилите висше образование в държавните университети. Това обяви на пресконференция зам.-председателят на Сметната палата Валери Апостолов. Идеята е така да се даде отговор на въпроса дали успешно се харчат стотиците милиони левове, отпускани на държавните висши училища.


Проверката трябва да приключи през септември.


"Тези одити са предимно аналитични, там няма счетоводство. Целта е да се даде една пълна картина за всички сектори на обществото и икономиката и реализацията на пазара на труда на специалисти с висше образование, обучавани в държавните университети. Искаме да видим дали инженерите карат таксита, или са сервитьори", допълни председателят на Сметната палата Валери Димитров.
"Това е една мащабна задача, което ще даде доста пълна картина на проблема с реализацията на завършилите висше образование. За това, което харчи държавата за публични институции, постига ли голям резултат на пазара на труда и има ли добри специалисти", заяви пред "Дневник" Апостолов и допълни, че подобна проверка се прави за първи път в България.


Той обясни, че проверката няма да обхване всички университети, а ще бъде направена селекция по най-популярни професии. "Идеята  е да проверим една част от най-популярните професии, от средно популярните и от по-непопулярните, за да се покаже цялостна картина", каза още Апостолов.


За проверката за реализацията на пазара на труда ще бъдат избирани произволни висшисти, завършили конкретна специалност. Те ще бъдат проверявани къде работят в момента и дали работят по специалността си. Това ще се прави със съдействието на Националния статистически институт и Националния осигурителен институт. "Ще направим и анкета, за да проверим работили ли са по специалността и ако не работят, защо", допълни той.


"Много е важно за една държава да намери адекватност на образованието във връзка с конкретните потребности на пазара на труда. Трябва да се провери и държавната политика в областта на насърчаването на заетостта специално при младите хора, защото това е капиталът на България", каза още Апостолов.


За 2013 г. Сметната палата планира общо 510 одита. Предвидени са проверки на обществените поръчки на Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата, Агенция по заетостта и 6 общини.


От Сметната палата планират и 18 одита на политически партии, които получават държавна субсидия. Планират се и проверки на отчети на регистрираните в ЦИК участници в изборите.


Ще бъдат извършени и три одита на дейността по упражняване правата на държавата в търговски дружества с над 50% държавно участие на капитала. Там има сериозни проблеми, тъй като Министерството на икономиката упражнява права на държавата в над 120 търговски дружества в различни сфери на икономиката, от които 80 са в ликвидация или в несъстоятелност. Това са огромни публични активи, за които искаме да видим как държавата упражнява своите права, заяви председателят на Сметната палата Валери Димитров.


Сметната палата планира да провери тази година Българска академия на науките (БАН) и Министерството на физическото възпитание и спорта. Одити са предвидени и за Висшия съдебен съвет (ВСС), както и за Народното събрание. ВСС разполага със сериозен бюджет, но 2 години не е одитиран, а парламентът ще бъде проверяван, тъй като през последната години е извършил 30 процедури по Закона за обществените поръчки, а и защото предстоят избори, обясни Димитров.


Превенцията срещу пожари и националните паркове също ще попадне в одитната програма на Сметната палата. "Анализът показва, че в България за последните 30 години много рязко се е повишил броят на пожарите и размерът на опожарените площи", заяви Апостолов.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Сметната палата ще проверява какво е професионалното развитие на завършилите висше образование в държавните университети."

  Жална майка след проверката. Да се смееш ли, да плачеш ли?!

 2. 2 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 627 Весело

  "За това, което харчи държавата за публични институции - постига ли голям резултат на пазара на труда и има ли добри специалисти"

  Има, има. Много добре карат. Даже и повечето улици ги знаят...

 3. 3 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  и ако карат какво, да умират от глад ли в тая гадна държава

 4. 4 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Ако ще анкетират и въпросните висшисти да си предвидят и бюджет за международни изходящи обаждания. Тез дето са тук е ясно, че въртят геврека по цял ден.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 5. 5 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Вече виждам, как Дянков потрива доволно ръце
  "... Аха, ние харчим пари, а те бакшиши ще ми стават... Бързо бюджета за образование с 30% надолу!"

 6. 6 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За чий точно Сметната палата ще се занимава с подобна класификация и статистика. Тази дейност приляга на НСИ или пък на Министерство на образованието, младежта и науката.

  ...
 7. 7 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Гледат овчо, по препоръка на баш шефа

 8. 8 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И такси карат, и на пазара продават, и са бармани/ сервитьори...
  Спасяват се както намерят.

  Вещица от Овнерог
 9. 9 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не си търсете работа... И бавноразвиващ знае, че реализацията е по малка от 10% ... Всички вишисти работят какво ли не, само и само, за да оцелеят... Вземете направете проверка на всички милионери със средно образование....ТОВА Е ПРОБЛЕМА В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!!

 10. 10 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 445 Неутрално

  По скоро да проверят какви работи са почнали висшистите след имиграция.

  Едва ли статистиката ще разбере колко " наши" висшисти са на длъжности в Европа и Сащ, за които не се изисква дори и средно образование...

 11. 11 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това е гавра: какво човек ще работи е въпрос на личен избор, от личният избор не може да се направи заключение за нивото на образованието в университета. Това, което трябва да се изследва е как е устроено висшето образование, как се организират лекциите и упражненията, как израства академичния състав, как се подбират новите преподаватели, защо преподавателите са бизнесмени, но това не води до по-добро образование, а точно най-големите бизнесмени не учат на нищо студентите. Престанете да подменяте проблемът за образованието, то е вътре в него, не навън. Университетите са държави в държавата, няма сила която да махне Величко Адамов и човекът продължава да е ректор на Свищовския, няма и сила която да свали ченгето Богдан Богданов и той продължава да председателства НБУ. Да си ректор е повече от това да си министър председател. ограничете автономията, но без това да доведе до полицейщина. хората в другите държави са го измислили. закрийте половината университети и въведете строги критерии на изхода на университета. В момента коза да вкараш в независим окое уни и тя ще се дипломира. До тук стигнахте с политиката парите следват студента. Нова политика трябва, а именно студентът следва знанието и търсенето на професия и едва тогава някакви пари могат да го последват. Ох, отвратих се то не беше Стоян Данчевци от БСК, всякакви други тъпи индустриалци, чудя се къде видяха те пък индустрия в България които се изказаха по темата за образованието, сега пък Сметната палата и то по същия глупав начин.

 12. 12 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Мчи аз съм се подготвил психически за таксиджия. Няма лошо.

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1515 Любопитно

  Я по-скоро да проверят колко таксиметрови шофьори заемат висши държавни длъжности, че бройката ми се струва, че ще е по-голяма.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Икономическият ни живот до голяма степен се състои от прекупвачество, долнопробен туризъм и, най-вече, далаверки.

  Един инженер какво да прави в тази ситуация, ако е останал в България? Ами ще кара такси...

 15. 15 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Това е все едно да проверят колко е безработицата, но само тези които са се регистрирали. Смешна държава...

 16. 16 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Развитието е....лайняно.
  При тази съсипана икономика какво да е.
  Припомнете си чичко Маркс (които са го учили де).
  за да има разширено развитие, трябва да има принадена стойност, която е резултат на овещественият труд.
  При нас сега не се овеществява труда, а се разграбва, разкулачва, разпродава, овеществения труд на миналите поколения.
  Та от там живеем вече 23 години - богата държава сме да знаете.
  Иначе ако слушаме Роско - дойде време на новите технологии, разгръщане на интелектуалния потенциал на нацията.
  Бе той беше разгърнат бре, само дето някоои бързо го загърнаха или по скоро прегърнаха.
  А вишистите, както ги/ни съветва г-н премиера/помпиера да станат овчари, зеленчукопроизводители и да садят компир.
  Е като не могат - да карат такси.
  Какво друго им остава

  ура и да живей!!!
 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Демек:Я да видим каква сме я свършили?

  Добра сте я свършили.Проверете и по строителните обекти!Там сигурно се мотат барабар със затворниците и някои вишисти.През лютата зима на 2006-2007 един фармацевт,на който народната власт му беше съборила аптеката,работеше като общ работник барабар с циганите и затворниците на един 70 метра дълъг хотел в груб строеж на райския залив край Созопол.

 18. 18 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 514 Неутрално

  дипломата никъде не гарантира автоматично работа.Всеки има право на избор, а когато няма работи квото намери.

 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1870 Гневно

  При тази тотална деиндустриализация която върви последните 23 години, какви според Вас стават инженерите на държавата А ??? Наемат се външни изпълнители, които после наемат наши подизпълнители и им плащат мизерни заплати, а огромната печалба отива не знам си къде. Държавата и инфраструктурата и, не ни я построиха чужди фирми, ние си построихме, и язовири, и мостове, и АЕЦ-а си построихме НИЕ. Продажни политици харизаха цялата индустрия в ръцете на мутро-милиционери и външни фирми на които родното производство беше конкуренция. Останалото го знаем.

 20. 20 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Четете ПОРЕДНАТА СТЪКМИСТИКА, КОЯТО СМЯТАТ ДА СЪТВОРЯТ:
  "Той обясни, че проверката няма да обхване всички университети, а ще бъде направена селекция по най-популярни професии.
  За проверката за реализацията на пазара на труда ще бъдат избирани произволни висшисти, завършили конкретна специалност."

 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Да провери и заработват ли на частно милиционерите, като бачкат охрана на престъпници!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако инженер ДВГ кара такси, това реализация по специалността ли ще се брои?

 23. 23 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Че тук почти всички работят това което не им е работа. Работиш това което намериш,а не това за което си учил или можеш.

 24. 24 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Няма нужда от особено задълбочени изследвания, за да разбереш, какво е станало със завършилите висше образование ... емигрирали са! Тоест правят си акция, за да похарчат едни пари за нещо си което да се отчете като дейност

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 25. 25 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако карат таски или продават на сергии - да връщат парите за образование заедно с лихвите

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Кипи безсмислен труд. Защо Сметната палата не проверява строежите по Черноморието?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  [quote#11:"province2001"]. закрийте половината университети [/quote]
  Мисля, че това е.."целта на занятието".
  Какво точно трябва да и се ограничи на
  автономията?Ректорите да се избират от
  кандидати, предложени отгоре?

 29. 29 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#13] от "Нефертити":
  "Я по-скоро да проверят колко таксиметрови шофьори заемат висши държавни длъжности, че бройката ми се струва, че ще е по-голяма."
  Биха могли също да проверят колко пожарникари и вифаджии работят във висшата държавна власт, колко са с История на БКП, с дипломни работи за военните униформи, незавършили с фалшиви дипломи, колко са с купени дипломи, колко са от малки провинциални вузове и други интересни нещица... голям смях ще падне!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 851 Весело

  Познавам филолози, които бачкат като инженери баце, но не знам това брои ли се !

  agent
 32. 32 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 383 Разстроено

  Сметната палата повече би трябвало да я интересува колко от висшистите са избягали от скапаната държава и колко са безработните висшисти на възраст над 50 г.
  Омотана държава,ей!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 33. 33 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#19:"442"]ние си построихме, и язовири, и мостове, и АЕЦ-а си построихме НИЕ[/quote]
  Немедленно да ми посочиш един немец с телевизор "Велико Търново", пералня "Перла"-05 или друг произведен от родната икономика продукт!
  А всеки може да ти покаже къмто 10-20 милиона западни и японски електроуреди, автомобили, автобуси... Та какво, викаш, сме произвеждали? Че нещо ми изневерява паметта...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сметната палата вместо да проверява държавата законно ли харì данъците ни, ще ни гледа в ушите за да ни проверява дали сме си ги измили.
  Утре изследването ще е за това кой се е подстригал, колко редовно и дали си е изрязал ноктите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 35. 35 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 641 Гневно

  Като прочета диплома и се сещам за Иво Димов и Калинка, а като прочета проверка правя асоциации с Многокъщник, Марковска и Гугушева! Защо ли?

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 36. 36 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 929 Неутрално

  ми като излизат по 120 прависти всяка година само от СУ, ще карат не такси, ами и 4ушки ще продават!
  или 120 историка! или психолози, социолози и маркетолози, смятаи! трябва вси4ки тези специалности да се съкратят поне с 50% като места, за да има някаква тежест това образование...ама това зна4и да режем и лектори, субсидии и тн и тн

 37. 37 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#13] от "Нефертити":

  Има един ,който е бивш шофьор /не на такси, а в ДС/ .Сега гледам като министър и вицепремиер се прехранва..шофьорът на бившия началник на полицията в Пловдив сега пък е началник на Полицията в града..Абе чудеса да искаш.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 38. 38 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 383 Неутрално

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/14/1984360_deputat_ot_gerb_poluchil_15_mln_lv_darenie_ot/

  ТОЗ трябва да проверяват,не да ни харчат парите за глупости

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 39. 39 Профил на lazarova
  lazarova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И при какъв процент на висшисти таксиметрови шофьори Палатата ще постанови неефективно харчене на публични средства и като следствие от това ще поиска ли намаляване на парите за образование, или ще наложи санкции на университетите? Какъв точно е смисълът от проверка на Сметната палата? Това е информация, която трябва да предостави Статистическия институт.

 40. 40 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  спомням си като деца играех шах с едно съседно дете
  и беше единсвения които ми оказваше съпротива ...
  години след това разбрах че завършил физика в софийския уневерситет а последния път като бях в бг чух че карал такси...
  а между другото в америка има тъсене най вече на физици и математици от българия и бившите ком. страни.
  хеджфондовете плащат 6 цифрени заплати като начало и само с малко английски предполагам тези хора биха полезни на себе си много повече
  разбира се помъчих се да се свържа със стария познат(за да му помогна) но той работел през ноща и спял през свободното време а гостуването ми беше кратко ...

 41. 41 Профил на Alan Shore
  Alan Shore
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#33] от "avatar":

  Тесните рамки,в които разсъждаваш показват,че не ги разбираш нещата ...
  Ето една форумна статистическа извадка :
  Би ли споделил дали учиш ли нещо,и специалността в коя сфера е ?

 42. 42 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#33:"avatar"]Немедленно да ми посочиш един немец с телевизор "Велико Търново", пералня "Перла"-05 или друг произведен от родната икономика продукт! [/quote]
  Ми те не се произвеждат от над 20 години, как да си ги купят хората. Иначе логиката е перфектна, вместо да развиваме, по-добре да ликвидираме.

 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Материал за проверка:

  С поредна крупна сума европари се е уредил собственикът на частното радио „Дарик“ Радосвет Радев, чието име лъсна в списъците на доносниците на бившата Държавна сигурност като агент „Карак“. „Дарик радио“ АД получава 1 730 000 лв. по проект за финансиране на високотехнологично оборудване. Парите ще бъдат изплатени в началото на следващата година и са безвъзмездни.

  Още няколко телевизии и продуцентски къщи вземат средства за развитие на бизнеса си. Раздираната от междуличностни конфликти нова икономическа телевизия „България он ер“ лапва 1 280 000 лв. за внедряване на „нови технологии и по-добро бъдеще“. Проектът за 1,2 млн. лв. а фирмата „Хит вижън плюс“, притежаваща кабелната „Икономика тв“ и марката „Хит тв“, също е одобрен. Ямболската кабеларка „Диана кабел“ прибира 350 бона.

  Продуцентската компания „Дрийм тийм прадакщън“ АД на Евтим Милошев и Любо Нейков получава дар от 460 000 лв. Парите са за закупуване на техника за производство на филми. С европейски средства се е уредила и тв водещата Венета Райкова. Фирмата – продуцент на предаването й „Горещо“- “Телеман“ получава 220 000 лв.на нова техника.

  Собственикът на „Полисаунд Инк“ Валентин Марков лапва 179 000 лв. за „оборудване на аудио и видео студио“. Марков е продуцирал песни на Теди Кацарова, Дони и Момчил и Графа.

  Фирма на зверски убитата в САЩ сестра на Илия Павлов – Славка Найденова също се е уредила с европейски пари. "Сиела Софт енд Паблишинг" с управител Веселин Тодоров взема 1 млн. лв.за технологична модернизация на фирмата. „Сиела“ бе част от бизнес империята на боса н „Мултигруп“ Илия Павлов. 660 000 лв. от програмата прибира в банковата си сметка издателят на високотехнологични списания „Хай енд“.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  След като са тъпи дори не знаят как се правят тези неща.
  Всеки един завършил висше учебно заведение на Запад е в списъците на университета които постоянно се обновяват. Всеки един университет знае какво става с дипломиралите се. Информацията се ползва като реклама за нивото на университета.

 45. 45 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Такситата се карат предимно от цигани вече. Разследвайте тях. Книжките им са неистински. Дипломите за образование- средно или основно също са такива. Плащат си и получават диплом и свидетелство за правоуправление.

 46. 46 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#44] от "dissident":
  +++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 47. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#44] от "dissident":
  Всеки сайт на тамошен университет има рубрика "Аlumni", отделно архивите им.

  'Let light surround you' Dream Theater
 48. 49 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "в България за последните 30 години много рязко се е повишил броят на пожарите и размерът на опожарените площи"
  След като пожарникарите са министри.

 49. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#48] от "ariel28":

  И отгоре на това е по специалности. Интересното е че отделни специалности в някои университети имат по-високо ниво от университети като Оксфорд и Кембридж.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на blago4estiwia
  blago4estiwia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  за миналата година имаме 480 НОВИ ПРОФЕСОРА. имагинерния факултет по теология за по-миналата година имаше(цитирам по памет) около 30 места за докторанти!!! кому е нужно

 52. 53 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  и в америка има завършили айвили унивеситети и карат такси има също някои от тях бездомници без никаква работа
  ето един такъв:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kaczynski

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 55 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 529 Гневно

  С малки изключения, висшето образование е толкова жалко и насила съществуващо, че не знам дали си струва да се ядосвам даже. В момента карам магистратура в УНСС. Най-пресния пример е с декана на юридическия факултет - проф Балабанова - която беше отпуска по време на изпита ми при нея, и вече почти година не може да се разбереме. Отиваш в приемното й време, тя ти говори на "ти", "ма не ми се занимава, искам да почивам" и други такива кръчмарски реплики... Или взима много пари, за да седи там, след като не и се работи, или не знам! Но проблем има...

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 57 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До г-н Аполостов от Сметната палата.

  Ще перифразирам:

  Ахъм...:
  "Удоволствие доставяш ми,
  абе, малко гордост нямаш ли?
  Знаеш го, безсмислен си,
  остави се, тръгвай си.

  Удоволствие доставяш ми,
  ти изобщо акъл нямаш ли?
  Знаеш го, излишен си,
  да ти викна ли такси?"

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 57. 58 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ще карат таксита я,

  "Като знам какъв инженер съм , ме е страх да ида на лекар..."

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 62 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 529 Весело

  Имаше един майтап, че е добре, че УНСС има огради, поне кучетата да не взимат дипломи. Ама веднъж имаше куче вътре, ако щете вярвайте...

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 62. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Няма що да проверяват, аз ще им кажа - от 5 чистачки при нас 3 бяха с висше образование, от 4 пазачи - 2 бяха с висше. Техникът, когото викам да ми оправя пералнята, е инженер. Та така...

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 65 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Не разбирам какво хората имат против нас студентите, че учим каквото искаме, като има такава възможност. Предпочитам 4-5 години да блея и да лапам мухи, отколкото да бачкам общак или някаква нископлатена работа от 19 годишен. Предпочитам да си поживея и на 23-24 най-накрая да приема съдбата. Това, че съм по възрастен тогава не ми пречи, да съм нископлатен и безработен като преди, ама поне съм си поживял.

 65. 66 Профил на imnsho
  imnsho
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#44] от "dissident":

  Прав си кривчо. И именно там е работата. Нивото на нашите университети е толкова ниско, че от срам (а и мързел) не смеят да попитат завършилите си висшисти къде (и дали изобщо) се развиват професионално.

 66. 67 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#50] от "dissident":
  Затова, като се кандидатства, се гледа повече рейтингът на специалността, а не само на университета като цяло.

  'Let light surround you' Dream Theater
 67. 68 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#54] от "gabasaca":
  Завършили.

  'Let light surround you' Dream Theater
 68. 69 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#59] от "gabasaca":

  [quote#59:"gabasaca"]е кък не те досрамя си признаеш? [/quote]

  Ми честно да ти кажа, не се гордея много... въпреки, че имаше няколко много качествени преподаватели, за общо 5-6 години имаше предимно плява.


  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 71 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 529 Неутрално

  [quote#65:"patladjan_1991"]Не разбирам какво хората имат против нас студентите, че учим каквото искаме, като има такава възможност. Предпочитам 4-5 години да блея и да лапам мухи, отколкото да бачкам общак или някаква нископлатена работа от 19 годишен. Предпочитам да си поживея и на 23-24 най-накрая да приема съдбата. Това, че съм по възрастен тогава не ми пречи, да съм нископлатен и безработен като преди, ама поне съм си поживял.
  [/quote]


  Браво бе... сигурно вашите много се гордеят с теб. За съжаление повечето така разсъждават.

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 73 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Хм..
  Сметната палата ще прави изследване на пазара на труда и реализацията на кадрите на ВУЗ-овете, наречени университети...
  Тогава, социолозите от СУ да хванат да направят одит на палатата. Пълен. Да вземат на помощ и част от колегите си от медицинския.
  Че в страната чудатостите някои пациенти взеха да надхвърлят възможностите на здравия разум. Даже съвсем го победиха и здравите сили взеха съвсем да взимат връх.

  Ecrasez l’infâme
 73. 74 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "vankata1":

  ...и да не забравяме и тези, завършили Висшата Партийна Школа! Те са най-големите експерти по всичко!

  Изобщо, би се получила картинка, която ясно обяснява ситуацията в момента. Тикви, вифаджиии и професионални ураджии управляват държава.

 74. 75 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#73] от "Graf":

  ++++++++++++++++++++++++

 75. 76 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В началото на всяка година в Англия настъпва училищна треска. Публикуват се разни класации за училища и университети. Родители сменят местоживеене за да могат децата им да учат в добро училище.
  Ето класация. Обърнете внимание че е на Financial times. Ind е частно училище, Gram е държавно. Вижте на кое място е Eton:
  http://rankings.ft.com/secondary-schools/secondary-schools-2012

 76. 77 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#44] от "dissident":

  като университета знае какво става със бившият им студен
  какво става може ли да му смени работата или намери такава ако е безработен ?!
  всичко това е най вече за "донейшън" ако не сте го разбрали
  още
  обикновенно тези хора които се грижат за всичко това не са и учили в университет

 77. 78 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#71:"GM"]Браво бе... сигурно вашите много се гордеят с теб. За съжаление повечето така разсъждават. [/quote]
  Че как да разсъждавам? Защо да си скъсам седалището от учене, като ако лентяйствам, ефектът ще е същия?

 78. 79 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#74:"tily_lily"]Изобщо, би се получила картинка, която ясно обяснява ситуацията в момента. Тикви, вифаджиии и професионални ураджии управляват държава. [/quote]
  Всъщност това е и големият проблем на България. Хората почнаха отдавна да излизат от кризата, ние дълбаем все по-надълбоко, защото имаме неадекватни управленци от ГЕРБ

 79. 80 Профил на Nikolay Zagorchev
  Nikolay Zagorchev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  еййй спахте, спахте и дай сега преди избори пак да се отчита дейност. Карат се таксита и сервитьорчета има и флаери се раздават. Аз като не искам да ги правя тези неща вече 4-ти месец пускам CV-та като замаян и ''дръжки'', като гледам как са нещата и аз май ще трябва да се преориентирам скоро-да се ''преквалифицирам'' в таксиметров шьофор.
  Тъжно, но факт! Това е реалността! Във Варна аз лично познавам 4 които са вишисти и които карат такси, а тези които работят нещо по специалността си .... хм броят се на пръсти.
  Все още вярвам, че ще се пооправят малко нещата, но с всяка седмица вярата ми се стопява.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 82 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "Arcopix":
  Защото това и е функцията на Сметната палата - да контролира публичните харчове. Щом нещо се дотира от бюджета, трябва да се анализира доколко е целесъобразно.
  Виж аналогичния пример във Франция - тамошната сметна палата обяви доколко е била успешна кампанията срещу тютюнопушенето.(а не здравното им министерство)

 82. 83 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#77] от "swich2green":

  В университетите, по презумция, преподават умни хора. След като знаят какво става с продукта им ще вземат необходимите мерки. Ако един университет произвежда ниско качество и не се промени, никой няма да се интересува да учи там а това е бизнес. Преподавателите ще са тези дето ще карат таксита.
  От друга страна, разни организации и фирми отпускат стипендия. Нама да дадат стипендия за долно качествен продукт.

 83. 84 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "mitko11":
  Щото с частните обекти не се занимава. Прочетете малко, преди да пишете абсурди.

 84. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1397 Весело

  — Чедо, чедо-о-о. Като учи четири години за агроном, защо не учи още шест месеца да станеш шофьор, че друг да ходи кален из нивите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 87 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Неутрално

  По данни на НСИ 30% от работещите по трудов договор заемат позиция,неотговаряща на квалификацията им.
  По данни на НСИ безработните висшисти са 80 хил.
  Извън данните на НСИ още толкова са нерегистрирани.
  И аз в това число.След като се подписвах напразно една година в ДБТ,реших,че преливам от пусто в празно.
  На един конкурс за административна длъжност направиха челна стойка,за да ме преместят от първо място след теста на второ място след интервюто.А мястото е само едно.
  ЕВРОПА ИСКА 36% висшисти към 2020.
  А ЕВРОПА може ли да обясни като какви ще работят-миячи на чинии или на гъ..ове?
  Ай,сиктир,бе,БАНДИТОКРАЦИЯ. Място под слънцето-само за калинки.

 87. 88 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#83] от "dissident":
  колко загрижено ми обяснявате нещо което може би го знам
  много преди да слезнете от "кораба" или преди и да сте чували думата америка.
  все пак ви благодаря за направения от вас труд

 88. 89 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Весело

  Сметната Палата да не е сменила предмета на дейност и да е станала социологическа агенция? Сигурно нямат вече какво друго да одитират та сега ще правят това? Да се прекръстят на „Дембел хане“, по Алеко.

 89. 90 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сметната палата защо не проверява едноличното самоуправство на финансите от Дянков? Защо не се направи одит на този човек при очевидното неразумно, безотчетно и безконтролно харчене на нашите пари? Няма ли кой да озапти този човек и да спази законите в тази държава и да върне парите по предназначение? Какво ще ми броят висшистите, които въпреки образованието си, поради липса на работа /по вина на тази скапана държава/, "въртят геврека" или продават в магазини или са общи работници!

 90. 91 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#89] от "seekingman":

  Виж ми коментар #82(може да наблъскаш минуси, колкото искаш )

 91. 92 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#91] от "j.h.jazz":

  Сметната палата няма инструментариума и капацитета да извърши подобен мониторинг. Хрумването на Валери Апостолов - кадър на едно бюро по труда е напълно идиотско. В смисъл, това е частна инициатива на случайно попаднал в системата възторжен неграмотник. Сметната палата не може да направи дори и студентски анализ по метода "разходи-ползи" в тази сфера, пак заради същата причина. Невежество.
  Вместо да ни дава отговор за ефективността на разходите на публичната администрация и на органите пилеещи публичен ресурс, Валери Апостолов възторжено се е наел да изследва територия, в която този публичен ресурс е само 60% от бюджетите на ВУЗ-овете, а останалото се финансира по частен път. Такси, управление на имущество, проекти...
  Та с тази инициатива възторжените незнаещи ще потрошат бая пара, с нулев ефект, вместо да си гледат основните задължения. Контрол за законосъобразността и целесъобразността на разходите в публичните предприятия.

  Ecrasez l’infâme
 92. 93 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#87:"нервна"]И аз в това число[/quote]
  И понеже ти си решила да учиш "вишу", ние сега трябва да се изтрепем да ти търсим работа по специалността? Ако ли не - държавата е гадна, а? Вземаш се в ръце, пишеш си едно читаво CV и започваш да кандидатстваш. Това е начинът. Да ми се тръшкаш тука и да обвиняваш тоя и оня - ни на себе си ще помогнеш, ни на някого ще накривиш капата. Щом не те искат никъде, значи с нещо не отговаряш на изискванията. Туй е пазар, альооо, вземете проумейте някои прости истини и стига сте търсили вината все в другите! Някой може ли да те накара да си купиш ютия "Филипс", ако си си харесала "LG"? Май не, нали? Ти що искаш работодателя да си избере тебе, ако има по-добри кандидати? Соц. логика, та дрънка!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 93. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  До коментар [#65] от "patladjan_1991":

  А през тези 4-5 години дето си си отживял блеейки, на чий гръб беше? Мама меси, тати носи?

 94. 95 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#91] от "j.h.jazz":

  Сметната плата, контролира доколко при публичните харчове са спазени законовите изисквания. Не е в нейната компетенция да определя дали те са целесъобразни. За целесъобразността се грижи бюджета и институциите дето харчат парите. Сметната Палата освен това само констатира нарушенията, тя не може да налага наказания.

 95. 96 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#83] от "dissident":
  университета е едно практиката или опита е друго
  обикновенно добрите студенти от добрите университети са първите които са контактувани за позиция във определена компания но много често в последните години а и преди те избраните не потвърждават избора и тогава когато те самите го разберат нищо друго не им остава освен да се завърнат
  отново в университета и продължат да колекцията на дипломи
  като мастер дегри, пи ейч ди и така нататък докато останът на постоянна работа в университета ( тези хора често и в повечето случай остават на някаква изследователско научна работа която напълно ги задоволява) други като бил гейтс препочитат по рискования "фронт" а трети остават във избралата ги компания и се борят за по добра позиция и повече опит и умения (за разлика от бг където всеки гледа как по малко да работи и повече да получава и хайлазува

 96. 97 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#95] от "seekingman":
  Някой да говори за наказания? Виж Закона за сметната палата:http://www.bulnao.government.bg/index.php?p=67
  Не виждам какво е притеснителното в случая, щом срещу разходените държавни средства не се получават очакваните резултати.

 97. 98 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#94] от "luda_krava":

  Да живей труда.

 98. 99 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#92] от "Graf":
  Защо е необходимо точно тя да го извърши, най-елементарното е да го възложи на подходящи изпълнители, а тя да анализира резултатите и да излезе с някакви предписания.

 99. 100 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#97] от "j.h.jazz":

  Дадох само пример за наказания, както из целесъобразност.
  Къде видя в закона целесъобразност на изхарчените средства? Или те са компетентни и това могат да проверяват между другото?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK