Община Банско поиска да отпадне забраната за строителство в част от парк "Пирин"

Община Банско поиска да отпадне забраната за строителство в част от парк "Пирин"

© Надежда Чипева, КапиталОбщина Банско внесе в министерството на околната среда проект на изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин".


По информация на министерството на икономиката проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка.


Основните предложения в документа са насочени към промени в режимите, въведени с Плана за управление в т.нар. Зона за туризъм, която съгласно плана обхваща съществуващите ски зони над Банско и Добринище, уточняват от екоминистерството. Целта на предложенията е чрез промяна на режимите да се даде възможност за изготвяне на проекти за развитие на тези ски зони. Предложенията не съдържат конкретни инвестиционни обекти, уточняват от екоминистерството. Според информация на министерството на икономиката обаче проектът предвижда отпадане на забраната за строителство и водоползване върху част от територията на парка.
За да бъде променен режимът, той трябва да бъде одобрен от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството, а след това обсъден и приет от кабинета.


Конкретните предложения на бщина Банско за промени в режимите ще бъдат публикувани за обществен достъп на интернет страниците на МОСВ и Дирекция НП "Пирин" най-малко 20 дни преди датата на заседанието на ВЕЕС. При положително решение съветът предлага на министъра да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка за приемане от Министерския съвет, а при установени неточности или недостатъчна информация го връща за доработване, уточнява МОСВ.


Ако предложенията на общината бъдат приети от Министерския съвет по съответната процедура, изготвените впоследствие планове и конкретни инвестиционни предложения ще бъдат подложени на екологична оценка и оценка за въздействието върху околната среда, включително и оценка за съвместимост с "Натура" зоната "Пирин", които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане.


Междувременно днес кметът на Банско запозна министър на икономиката Делян Добрев с предложенията за промяна в плана за управление на национален парк "Пирин".


Добрев е получил уверение от екоминистъра Нона Караджова, че внесените при нея документи ще бъдат разгледани в близките дни, а заседанието на ВЕЕС се очаква да бъде насрочено през първата половина на февруари.


На заседание на правителството през декември премиерът Бойко Борисов получи от кмета на Банско подписка за доизграждане на ски зоната в града. Тогава премиерът се ангажира въпросът да бъде разгледан и оторизира министър Добрев да координира действията за това, уточняват от министерството на икономиката.


На днешната среща Делян Добрев подчерта, че подкрепя развитието на туризма в България. Според него промените биха съдействали за подпомагане на гражданите и бизнеса в региона.


Вчера жителите на Банско подновиха протестите си, с които настояват да бъде разширена ски зоната в курорта, за да се отговори на нарасналия интерес на туристите към него.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK