Близо 5.4 млн. лева от Европа са отишли при продуценти на тв предавания, филми и игри

Ако към сметката се прибави "Пайнер", сумите набъбват до над 7 млн. лева от еврофондовете и един милион от бюджета.<br /><em>Снимката е архивна</em>

© Дневник

Ако към сметката се прибави "Пайнер", сумите набъбват до над 7 млн. лева от еврофондовете и един милион от бюджета.
Снимката е архивнаПродуцентите на едни от най-популярните телевизионни продукции също са получили европейско финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" като музикалната компания "Пайнер". Това показа справка на "Дневник" в Информационната система за одобрените проекти за финансиране с европейски средства (ИСУН).


За проектите си продуценти на филми, телевизионни предавания, сериали и игри са получили близо 5.4 млн. лева европейско финансиране, а от държавния бюджет са дадени към 720 хил. лева. Ако към сметката се прибави "Пайнер", сумите набъбват до над 7 млн. лева от еврофондовете и един милион от бюджета.


Сред печелившите проекти са "Камера" ООД на режисьора Димитър Митовски и Димитър Гочев. Фирмата е продуцент на сериалите "Стъклен дом", "Под прикритие" и "Революция Z: секс, лъжи и музика". Проектът е за 1 450 381 лева, от които 850 000 лева са безвъзмездна европейска помощ, 150 000 лева са отпуснати от държавния бюджет, а фирмата участва с 450 381 лева.
Парите са дадени по проекта "Развитие на производствен комплекс-хъб за производство на иновативни визуални продукти", което включва купуване на техника, наемане на екип и увеличаване на производствения капацитет. Проектът е за периода  20 октомври 2011 г. - 20 октомври 2012 г., но все още няма преведени средства, пише в информационната система.


По същата оперативна програма пари е получила и "Междинна станция" ООД, която е собственост на Андрей Арнаудов и Иван Христов. Фирмата продуцира неделния блок на Нова телевизия "Станция нова", а преди време "Шоуто на Иван и Андрей", "Сблъсък", както и адаптираните чуждестранни телевизионни предавания "Мюзик айдъл", "Дупка в стената" и др.


Одобреният проект се казва "Повишаване на конкурентоспособността на "Междинна станция" ООД на медийния пазар чрез технологично обновяване и модернизация на предприятието", което включва ново технологично оборудване и наемане на работници. Фирмата е получила общо 679 244 лева, от които европейските средства са 404 150 лева, от държавния бюджет - 71 321 лева и собствено финансиране за 203 773 лева.


Спечелил проект има и "Телеман" ЕООД, която продуцира предаванията "Горещо" с водещ Венета Райкова, "Отечествен фронт" и "Карбовски директно" с водещ Мартин Карбовски. Фирмата е собственост на регистрираната във Великобритания фирма "Оупъмарк ентъртейнмънт" ЛТД.


"Телеман" е спечелила проект за ново снимачно оборудване, което да повиши качеството на телевизионната продукция, да ускори производителността на труда и да увеличи приходите на фирмата. Общо получената безвъзмездна помощ е 220 226 лева, от която 187 192 лева от Европейския съюз и 33 034 лева от държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 314 608 лева.


Компанията "Дрийм тийм прадакшънс" АД, която е собственост на Евтим Милошев и Любомир Нейков, е спечелила проект за 667 332 лева за "Закупуване и внедряване на снимачна и монтажна техника, необходима за производството на телевизионни сериали и игрални филми". От Европа ще дойдат 391 921 лева, от националния бюджет - 69 163 лева и 206 248 лева от фирмата.


Компанията продуцира шоуто "Комиците", издания от българския вариант на "Сървайвър" и "Нека говорят... с Росен Петров".


Проект е спечелила и "Интерактив медиа сървисиз" ООД, която на сайта си е написала, че продуцира телевизионна лотария, Call TV продукции, прайм-тайм шоу продукции, новини и други. Общият бюджет за "Повишаване на конкурентоспособността на "Интерактив медиа сървисиз" ООД" е 4 096 557 лева, от които 2 089 244 лева от ЕС, 368 690 лева от българската държава и 1 638 623 лева, осигурени от фирмата.


Собственик на компанията е Христо Тучев и фирмата "ЮМС" АД, която е притежавана от Николай Иванов и Румяна Велкова.


Продуцентската фирма за кино "Ню Бояна филм" има одобрен проект за 2 874 793 лева, който се казва "Повишаване на конкурентоспособността чрез внедряване на иновативно високотехнологично оборудване за развитие на продукти и услуги с висока добавена стойност". Както и при останалите проекти в описанието е написано, че парите ще бъдат похарчени за ново оборудване и още работници. Финансирането от ЕС е 1 466 144 лева, от държавата - 258 731, и от компанията - 1 149 917 лева.


Дружеството е собственост на "Ню имидж България", която държи 95% от акциите, и на Министерството на културата.


Продуцентската компания на Магърдич Халваджиян "Глобал филмс" не е успяла да спечели проект по "Конкурентоспособност" за покупка на цялостно оборудване за заснемане (камера и осветление) на стойност 1 073 220 лева. Статусът на проекта е "прекратен", без да са дадени причини.


Сред продуцираното от "Глобал филмс" са предаванията "Господари на ефира", "Море от любов", "България търси талант", както и сериалът "Седем часа разлика", който вече не се излъчва след спор с Би Ти Ви.


"Дневник" се опита да се свърже с главния директор на оперативната програма "Конкурентоспособност" Кирил Гератлиев и със специалиста връзки с обществеността Десислава Станкова, но никой не отговаряше на посочените за контакт телефони.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пари от ЕС получават всички личности и организации, който се борят за унищожаването на България. Това е голата истина!

  dnevnik са част от статуквото!
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Ясно е, че за всяка продукция са необходими пари. Добре е да се знае и кои кандидати не са получили, но ако задълбаем в критериите, за непрофесионалисти е много трудно да дават оценка. За сведение, не гледам мнозинството от тези предавания, а останалите - много рядко. Не съм съгласен с оценката на №1.

 3. 3 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 717 Любопитно

  Иван и Андрей, Карбовски, Росен Петров...Случайно ли все хора, които го лигавят на Боко от сутрин до вечер?

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1745 Гневно

  Това е пълен абсурд! Как е възможно! Кога ще се възмутим от безжалостното стъпкване на базисните човешки ценности?
  Представяте ли си: "Слъсък"???, "Горещо"???, "Комиците"???... и останалата чалга се финансира от европа...

 5. 5 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не случайно Левски е написал в бележника си

  Народе???

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 6. 6 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Проектът на Пайнер Медиа ООД заслужава истинско внимание.
  http://umispublic.minfin.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=68435

  1 918 233 безвъзмездно финансиране за създаване и разпространение на пошла чалга?!? От ОП"Конкурентоспособност" трябва да нямат капка мозък.

  Цитирам от проекта: "С реализирането на настоящия проект „Пайнер Медиа” ООД цели да постигне устойчив икономически растеж и запазване на лидерскита си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които телевизия Планета се излъчва. Чрез повишаване качеството на предлагания продукт „Пайнер Медиа” ООД ще съумее да привлече значителен брой нови зрители, да вдигне рейтинга си, като това ще доведе до увеличавае на приходите от реклама. Проектът ще доведе и до разкриването на нови работни места и ще допринесе за развиването на българската икономика.

 7. 7 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Наливат се пари в медиите, за да са сити и доволни, да дебелеят и да не се занимават нито да мислят, нито да търсят истината.
  Подобен ТВ сегмент въобще не трябва да се финансира безвъзмездно. Защото има достатъчно възможност за печалба и защото нивото на тези предавания е доста спорно, да не кажа истинската дума.
  За сравнение ще видим ли дали са финансирани театри, производство на игрални (за кино) филми?

 8. 8 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това ли ще е локомотивът на българската икономика - чалга и развлекателни бози?!
  Кви ги плямпа тогава президентът - Европа 2020, високи технологии, икономика на знанието и дъра дъра?!

 9. 9 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 685 Неутрално

  А през това време останалите ба-а-ачкат ли бачкат, просят пари от банките и се борят да оцелеят с нормалтните пазарни начини - да предлагаш нещо по-добро от конкуренцията.
  Тези помощи от ЕС само разсейват бизнеса от основната му цел - да обслужва клиентите. Щом има начини да се печелят пари с подаване на документи и висене пред канцеларии, бизнесът започва да се фокусира натам, а не към основното си предназначение - да обслужва клиентите.
  А фактът, че фирми с огромни приходи от скъпоплатени продукции в най-големите ТВ канали получават безвъзмездни помощи е направо отвратителен.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  УЖАС. И нищо запомнящо се. Накрая българската поговорка - рани куче а те лае, ще изяде главата на "управляващите".

 11. 11 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В България т.н. продуценти явно са просто пиявици,които смучат еврофондове.Интересно ми стана как се дават помощи за закупуване на камера и осветление при положение,че практиката по целия свят е да се взимат под наем докато се снима продукцията.

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 12. 12 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Оперативните програми отпускат средства, като се спазват едни основни правила. Това, че дадена фирма чисто административно отговаря на правилата за допустим кандидат, не е достатъчно. И стига демагогия от журналисти и всякакви "експерти", че на, видите ли - ПАЙНЕР били фирма като всяка друга. С такива аргументи следващият път ОП Конкурентоспособност ще финансират проект на фирма, която произвежда порно-филми, само защото отговаря на условията.

  Финансират се проекти и дейности, които допринасят за изпълнение целите и приоритетите на Националната стратегическа референтна рамка, на областните и общинските стратегии. Хайде сега целокупното ръководство на Конкурентоспособност да обясни, на нас, париите, НА КОЙ ПРИОРИТЕТ И КОЯ ЦЕЛ, И В КОЙ ПЛАН ИЛИ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ отговаря цялостната дейност на ПАЙНЕР - създаване и разпространение на чалга?!?
  Управляващите програмата просто надминаха себе си този път.Браво на вас!
  П.С. Дали в бюджета на проекта са заложени средства за силикон на "певиците"?

 13. 13 Профил на Веси Танчева
  Веси Танчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От прочетеното разбирам, че част от фирмите, получили солидна финансова евроинжекция, скоро след спечелването на проектите са сменили собствениците си, други са сменили телевизиите при доста неудобни нови условия, а на трети направо са им прекратени проектите, без обяснения...
  Оставам с впечатлението, че да спечелиш пари по оперативна програма е нещо, като черна прокоба, която мигновено привлича любопитството на глутница гладни акули с превъзходен апетит за поглъщане на фирми, хора, идеи и пари.
  Не знам колко е изчерпателен публикуваният списък, но в него осезателно липсват както най-проспериращите в момента продуцентски къщи, така и редица малки, упорити копачи на телевизионния фронт, които от години хранят цялата индустрия с гол талант и яко бачкане...

  Sagitta interdum resiliens percuit dirigentem
 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Весело

  а от държавния бюджет са дадени към 720 хил. лева.
  ...........
  Това частни фирми ли са или?
  Държавата ги финансира, ЕС ги финансира,
  а печалбите за тях си!
  Ейх, чи готин капитълизъмъ си иградил ДС - Ганьо...
  Риска се плаща от данъкоплатеца, доходите си ги прибираме аз!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на gergana88
  gergana88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всяка компания , група или изпълнител , който са кандидатствали с програми за финансиране от ЕФ , има възможността да бъде одобрена и това е от значение , защото днес българската продукция навлиза в един нов модерен свят и целта е да се развива не само като интерес , но и като икономически растеж.Далече съм от полша-чалга и т.н , но не виждам нищо лошо в това съответната фирма , компания направила един добре оформен бизнес проект да бъде одобрена.И в крайна сметка интересуваме се , че през последните 3-4 години имаме добре усвоени ЕФ , който са факт в инфраструктура , в по-красиви градове , в пречиствателни станции в ОП за работа и стажове на младежии много,много други който са ни от полза всеки ден , какво сте се задълбали коя компания се разработва с евро пари , всеки който реше , че определена евро програма независимо в коя сфера е удобна може да кандидатства .Направете го вместо да се чудите кой , защо и как

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK