Комисията "Белене" пусна междинен доклад заради референдума

Комисията е получила 10 хил. страници с документи, свързани с проекта. Те обхващат времето от 2002 г. до края на март 2012 г.,

© Цветелина Ангелова, Капитал

Комисията е получила 10 хил. страници с документи, свързани с проекта. Те обхващат времето от 2002 г. до края на март 2012 г.,Строителството на АЕЦ "Белене" би струвало 10 млрд. евро, е записано в междинния доклад на временната парламентарна анкетна комисия, която проверява данните около осъществяването на проекта. Документът беше приет на днешното заседание на комисията. 


Докладът е съставен по предложение на депутата от ДСБ Иван Иванов заради предстоящия на 27 януари референдум за бъдещето на ядрената енергетика.


Звеното, което заседава от октомври под председателството на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, обобщи, че е получило 10 хил. страници с документи, свързани с проекта. Те обхващат времето от 2002 г. до края на март 2012 г., когато България се отказа да строи централата.
От всички 10 хил. страници досега са разгледани само 154, иронизира депутатът от БСП Румен Овчаров. 


Алиосман Имамов от ДПС оспори нуждата от междинен доклад. По думите му документът преследва политически цели и обслужва само едната гледна точка за референдума. Председателят на комисията Червенкондев отговори, че  целта е да се подпомогнат хората да направят информиран избор. 


Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че след този междинен доклад за честния човек ще бъде ясно, че такава сума за строителство би фалирала държавата.


Докладът преразказва случилото се по време на заседанията на комисията, които се предават пряко по БНТ и БНР. В него се напомнят заключенията на Агенцията за държавна финансова инспекция, която беше установила нарушения при обществените поръчки за централата. Резюмирани са и обясненията на шефовете в НЕК Любомир Велков и Мадрик Папазян по това време.  Частна "Белене" ще се изплати за 20-тина години, държавна - за 50


Ако проектът АЕЦ "Белене" е частен, ще се търси по-бърза възвращаемост на инвестицията - между 18-20-22 години, а ако е изцяло държавен, периодът на изплащането му ще бъде 50-60 години. Това заяви в Плевен Ханс-Холгер Рьогнер - бивш директор на отдел "Безопасност" към Международната агенция за атомна енергия, цитиран от БТА. Според него икономическата ефективност на ядрената енергетика е една от най-добрите и отстъпва единствено на хидроенергетиката. Експертът е в България по инициатива на депутата от БСП Румен Петков и провежда срещи в Плевенско. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK