Депутатите влизат в спор за задължителната ранна предучилищна, родителите - отново на протест

Депутатите влизат в спор за задължителната ранна предучилищна, родителите - отново на протест

© Анелия НиколоваПарламентът започва днес обсъждането на второ четене на спорния законопроект за предучилищното и училищното образование, предвиждащ задължителна детска градина за 4-годишните. Това е един от най-критикуваните от родителите текстове, срещу който и за днес е насрочен протест пред сградата на парламента.


"Да отидем да кажем не на "народните" избраници, че не сме съгласни със задължителната предучилищна! Не сме съгласни да даваме децата на държавата от 3-годишни! И няма как да ни принудят - даже и със закон! Но да му мислят щом гласуват закон срещу своя суверен", гласят призивите в социалната мрежа "Фейсбук" за протест пред парламента в 9.20 ч.


Първоначалните намерения на просветното министерство бяха законът да влезе в сила от учебната 2012-2013 г., но заради споровете приемането му беше отложено за края на 2012 г. Законът успя да мине на второ четене само в парламентарната комисия по образование. 
Законопроектът беше подготвен от просветното министерство и представен през февруари миналата година. Той предизвика множество спорове и негативни реакции. Тогава с най-голямо неодобрение бяха посрещнати предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища, т.е. да не могат да приемат деца след 5 клас, освен ако не се водят "средни училища с математически профил".


В първия вариант беше вписана и идеята да отпаднат оценките от трети до пети клас, а преминаването от пети в шести клас да може да става и с двойка. 


След първата вълна на недоволни родителите и учителите, единствените промени, които Министерството на образованието, младежта и науката предприе бяха само "чисто технически"


След като ресорната комисия на парламента прие законопроекта на второ четене в края на ноември, родителите излязоха на протест срещу още едно от новите предложения - това задължителната предучилищна да започва на 4 години, вместо на 5 както е в момента.


Стотици родители в цялата страна протестираха срещу предложението и го определиха като противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами преценяват кое е най-добро за децата им. Заедно с това специалистите от ресурсните центрове предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да бъде вредно за развитието на хиляди деца с увреждания в България. 

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Естественно е родителите да преценят кога детето им ще тръгне на училище !

 2. 2 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Всичките предложени промени са абсолютно безумие, пълен абсурд!

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Тъпи ГЕРБ-ерски мутри, дано най-накрая народа се осъзнае и ги измете след 6 месеца; че иначе още по-зле ще става

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Ако продължава така, след две години детските градини ще са повече от децата.

 5. 5 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 402 Весело

  сичкото Мара фтасала.......

  та до детските градини опряха

  трябва да си внесем поне 500 000 Гърци-
  белким ни повразумят ,
  белким ни научат

  "Що е то Приоритети и има ли почва у нас"

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 6. 6 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Само родители имат право да се месят.

 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И без това децата, после и възрастните, цял живот са в месомелачката, та и детството да им отнемем.
  Да ги натикаме в градините, където не винаги работещите там са на ниво. Да ги моделираме да разбират света, така както на нас (официозите) ни харесва.
  Малко на ферма ми намирисва тая работа.
  Не съм ходил на ясли, нито на детска градина. До 6 годишната ми възраст, колкото и да е странно, ме отглеждаше дядо ми, бабите ми бяха починали, но това ме правеше щастлив и свободен.
  Не мога и до сега да си представя, че е можело да ме натикат в една сграда и там да ме култивират според разбиранията на някой си!
  Свободата е най-висшата придобивка в света, защо да я отнемаме от рано на децата ни!

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 458 Гневно

  А самите депутати кога ще тръгнат,защо им липсват не само първите 7 ...

 9. 9 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А ще могат ли осигурят места за всички 4-годишни?

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 10. 10 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Любопитно

  А не искате ли още след зачеването да ги приберете в детски ясли и градини?

  bigman
 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  подкрепям родителската кауза, но аргументацията им напълно куца - не родителите определят кога децата да започнат училище никъде. това пак е разписано в закон

 12. 12 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Жестоко е да караме децата от толкова малки да ходят на училище. На колко хора им липсват първите 7 години, но институциите не са в състояние да дадат това възпитание. То се дава в семейството. От друга страна, много от родителите са работещи хора и не могат да обръщат достатъчно внимание на децата си и улицата върши работата на бавачка. Трябва да има и някаква по-смислена опция за тези родител.

 13. 13 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#1] от "sisiliya6":

  съжалявам, но нищо естествено няма в това родителите да определят това - някой могат да искат децата им да тръгнат на осем други на 6. какво правим тогава?

 14. 14 Профил на Lyubomir Hristov
  Lyubomir Hristov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Я се сетете колко често в последните 10 години имаме поводи да кажем на някого, че му/и липсват първите 7 години. От кога ходенето на детска градина/училище стана нещо лошо ? Ако трябва да се протестира (превърнало се напоследък в начин на забавление), да се протестира за това, че отговорните институции нарушават конституционната разпоредба, че образованието до 16 годишна възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. /справка - нашите ромски съграждани/

 15. 15 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "owen":

  Но тука става дума за задължително от 4 годинки !

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  На тази възраст децата се нуждаят преди всичко от любов и внимание, за да станат личности.
  На управляващите им трябва обаче матрял, научен да папка и слушка.

 17. 17 Профил на unwe2010
  unwe2010
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Те децата до 5-годишна възраст не могат да ходят сами до тоалетната, а те се хванали от 4-годишна да ги пращат в машината.

  Да ни е добро образованието съм ЗА, ама с това преподаване и това ниво на образованието и на 2 години да тръгнат децата нищо няма да се промени, освен, че може да сричат "Само ГЕРБ" като първи стихчета...

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Милицунерите си мислят, че сега е 1954.
  ... или трябва като стане детето на 4 да заминем за чужбина и да се върнем като стане на 7 за училище?
  Няма ли да спрат да тормозят народа с глупости. Родителя си вижда детето и си знае най-добре кога му е времето за училище.На тази възраст 1 година е много време и децата не узряват еднакво бързо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на torondor
  torondor
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо пък да протестират, доказано е че колкото по-рано почнеш да социализираш, да се учиш, да имаш конкуренция, да мислиш над някакви задачи и да разрешаваш казуси, толкова повече се развива твоческото ти мислене, ставаш по-борбен, по-адаптивен, по-подготвен. Искат да цоцат детски, колкото се може повече.

 20. 20 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 458 Весело

  Според мен, образованието е един от факторите, които са водещи в изграждането на високата конкурентно способност на една държава, това е един от водещите и ресурси. В скандинавските държави децата тръгват на училище на 5г., това може би вече е доста крайно, но смятам, че правителството има основания да налага това на родителите днес. За да са конкурентно способни някой ден децата ни трябва да знаят поне два езика + майчиния .

  Kirilova
 21. 21 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#10] от "BGman1":
  Не сте прав.
  Предвижда се вече, самото зачеване да става планово, от нарочно създаден държавен органи и на определени места. Едно от съображенията за това е, да се постигне равномерна раждаемост по време и място, съобразена с наличните детски градини, ясли и , разбира се, с магистралите

 22. 22 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#19] от "torondor":

  На 4 г. според теб какви казуси занимават детския ум? Аз съм явно доста назад, защото си мисля, че са главно от типа: Защо той има телефон, а аз не? Пишка ми се! Тя има барби фея - и аз искам! Неговия пистолет е по-хубав от моя - искам нов!

 23. 23 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#12:"poni"]Жестоко е да караме децата от толкова малки да ходят на училище.[/quote]

  Кое е жестокото в това че държавата иска децата да получат еднакви шансове, да се социализират и подготвят по-добре за училище? Децата както и родителите са различни, в детската градина критерия ще е еднакъв за всички, не бива да се изхожда от личния интерес а от общия
  Ако вие работите кой ви гледа децата, или са половин ден на улицата или при баба и дядо. Това със сигурност не е по-добро от да прекарват времето си сред връстници, под надзор на учители и възпитатели.
  Дали държавата ни може да предложи на всички еднакво добри условия е въпроса, а не това защо иска да го направи.

 24. 24 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "Milena":
  Децата трябва да знаят преди всичко майчиния си език! А голяма част го владеят в слаба степен! Говоря не само за ученици, а и за студенти, които не могат да бъдат характеризирани като грамотни! Това е благодарение на усилията на цялата образователна система! Като овладеят собствения си език, нека се заемат не с 2, а с 10 чужди!

 25. 25 Профил на mvg
  mvg
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "Milena":

  да не би да има достатъчно подготвени педагогически кадри, които да обучават малките на тези езици и изобщо да се занимават нормално с тях, а не да ги травмират? защото аз не съм много сигурна каква точно конкурентоспособност ще им осигурят и на какви ценностти ще ги възпитат

  Bigamy is having one wife too many. Monogamy is the same.
 26. 26 Профил на todortrifonov
  todortrifonov
  Рейтинг: 346 Неутрално

  ми не знам, аз предпочитам детето ми да знам къде е . Всичкомобаче зависи и от качеството на тези предучилищни де

 27. 27 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "sisiliya6":

  Естествено е докато детето стане на 7....
  Образованието е функция на държавата.

  До коментар [#2] от "~*~":
  Все пак законът е в правилната посока.

  До коментар [#7] от "пуц муц":
  В градините има пропаганда ?!?!?
  Подочух, че децата имат нужда от структуриран начин на живот, а не от свобода. Тя е за възрастните, за да се развият, а не да закърнеят.
  До коментар [#19] от "torondor": ++++++
  До коментар [#20] от "Milena": ++++++

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 28. 28 Профил на torondor
  torondor
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "poni":
  Абсолютно, но си в среда, където всички са на твоята възраст, както е и по нататък в училище. Барби - барби и кво? Нали това го вълнува. Теб като те вълнува например кола или кнова кухня или нов апартамент или телевизор всичко са предмет на желание. Въпроса е че си заобиколен от хора с твоя акъл, заедно откривате топлата вода и т.н. А и за сведение децата в тази си възраст попиват най-много. Тук идва вече въпроса за "квалифицирания" персонал на градината

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#14] от "lubos":

  Знаеш ли, има всевъзможни изследвания по въпроса, според които за децата е много по-важно семейството, отколкото училището (градината). Герберите са напълно наясно с това.

  Причината за този вид на закона е проекта, в който участва министерството на образованието, и за целите на този проект те трябва да покажат брой ученици, какъвто не същуствува. Затова изкуствено увеличават този брой, като набутват още два набора в системата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  [quote#21:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Предвижда се вече, самото зачеване да става планово, от нарочно създаден държавен органи и на определени места.[/quote]
  И осеменителите също ще бъдат най-достойните от нацията избрани по най-демократичен начин.
  Сегашното положение всеки да се оножда безконтролно не трябва повече да се допуска за благото на нацията.

 31. 31 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#25] от "mvg":

  То винаги има съмнения, но това все пак трябва да провокира във вас преодоляване на тези съмнения по някакъв начин с определени решения. Знам за много детски градини в които с децата се комуникира на чужд език обикновенно английски и повярвайте децата запомнят абсолютно всичко в тази възраст и не бива да се пренебрегва. Усилия трябва да се положат и от двете страни и от учителите и от родителите няма как това да бъде едностранен процес.

  Kirilova
 32. 32 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "В първия вариант беше вписана и идеята да отпаднат оценките от трети до пети клас, а преминаването от пети в шести клас да може да става и с двойка. "

  Заради лошо качество на образованието и неспособността на учителите да мотивират учениците, много от децата са със слаб успех и получават ниски оценки. И забележете решението на министерството не е да подобри условията, качеството и да привлича нови, млади и мотивирани учители или да използва нова с-ма на обучение, а да премахне оценките (???) и да направи, така че децата да минават с двойки. Само малоумник може да предложи такива промени.

 33. 33 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Весело

  На 4 години-предучилищна, след време на 6-в първи клас, в 10 клас със средно образование....защо не вземат направо с удостоверението за раждане да раздават шофьорски книжки и дипломи за магистърска степен?!

 34. 34 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз не съм ходила на градина. Баба ми ме възпитаваше у дома. На училище отидох много по-подготвена от връстниците си, с много по-широка обща култура и много по-развито мислене от тях. Отделно, за пръв път чух псувня на училище от мой съученик, докато бяхме под надзора на учителката. Още си спомням как ме гледаха родителите ми като се върнах в къщи изръсих псувнята и попитах какво е това.

 35. 35 Профил на lazarova
  lazarova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За пръв пт разбирам, че родителите НЕ искали децата им да ходят на детска градина и НЕ искат да имат места в детската. Странна работа ми е това с "родителите".

 36. 36 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#30] от "k_":
  В проекта е записано - от нарочен държавен орган. От което става ясно онова което сте написали, по подразбиране

 37. 37 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Тия са големи веселяци. В градините трудно се намират места, родителите се чудят как да запишат децата си. Как, аджеба, ще стане градината задължителна, като няма място за всички деца?

 38. 38 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Моето дете, сега е в предучилищна група. Смело мога да зявя,че развитие има всеки ден. Разказва ми за нови интересни неща коиото научават. Нови по-хубави рисунки, букви, цифри, пирода , човек,спорт, песнички, английски. Аз разбирам, че има родители, коиот нямат доверие в системата. Лошо. Но аз тук мисля,че става дума за хора , коиот си мислят че знаят всичко, че разбират от всичкоо. Те казват че знаят кое е е най-добре за децата им. Едно обаче е ясно. Няма научени родители. Можеш да си мислиш, че знаеш всичко, но не знаеш нищо. Родителите и децата се учат заедно всеки ден.

 39. 39 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "torondor":
  Ако искаш детето да си вдига нивото, то трябва да е в малко по-добра среда, която да го "дърпа" нагоре. Ако всички са като теб - къде е мотивацията за развитие. А децата както е известно се учат на глупости едно от друго, затова водещата роля трябва да е на родителите. Ако детето направи нещо нередно, персонала не смее да му направи забележка, защото ще дойде един разгневен родител и ще ги обвини в малтретиране. Докато иначе сам трябва да понесе отговорността, и когато е необходимо да накаже детето си.

 40. 40 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "poni":

  Ужас!! как си се справила не знам. А и как реши,че си по- подготвена?? Баба ти ли ти каза?

  Не знам, стискам ти палци.Стой си у дома за по-сигурно!!

 41. 41 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#19:"torondor"]Искат да цоцат[/quote]

  Айде сега, това за 1-та година повече цоцане го изяснихме още на първото четене...

 42. 42 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Гневно

  По закон, децата в една яслена група трябва да са максимум 18.
  По закон, децата в една градинска група, трябва да са 22.
  В Наредбата има оставена възможност, бройките на децата да се завишават с 10 процента, т.е максимум още 2 деца в яслена и 3 деца в градинска група. Откакто общината реши детските заведения да минат на дЕлегиран бюджет, негласно задължава всеки директор да приема, колкото се може повече деца. Респективно, те носят повече отпуснати пари.

  В София и големите градове, в почти всяко ОДЗ, ДЯ или ДЗ групите са от мимимум 28 - 29 и стигат до 35 деца.
  Във всяка група има по две учителки и една жена "помощен персонал".
  Хайде сега си представете, как се обръща внимание на 30 четири годишни деца...
  На всичко отгоре, държавата се е погрижила във всяка група, да има възможност да се приемат и деца със "специални образователни проблеми".
  Питам аз - това нормални условия за отглеждане на деца ли са?!

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 43. 43 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "olly":


  А кой казва, че трябва да са еднакви децата?

 44. 44 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#32] от "radoslavdj":
  Кажи как да мотивираш едно дете да учи, когато чува по медиите, че инженерите гледат овчу, когато премиерът е пожарникар, а министърът на вътрешните работи е физкултурник? Русо (празноглаво, гримирано) гладно нема. Когато властта нарича академиците "феодални старчета" (може и да си го мислят, но не бива да го казват). Защо да учат? Да станат безработни вишисти? Предпочитат да мъкнат вар и цимент или да берат портокали! Казвали са ми го!

 45. 45 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Противниците на задължителната детска градина са хора, които продължават да гледат само за себе си и да не виждат какво представлява обществото ни, с намаляващо население от страна на образованите, и растяща част на нискообразованите и социално дистанцираните от десетилетия, да не кажем и повече. Посещението на детската градина от ранна възраст дава възможност на държавата да започне най-сетне да образова децата ни какво значи да се живее общество, какво е нивото на съвременната цивилизация и изискванията й.

  Явно досега това, че някои ( доста голямо малцинство ) успяваха да възпитат децата си качествено, според тях, като децата след завършване на образованието си отвратени от от обществената среда моментално да заминаван на Запад е едно недоразумение.

  Простата истина и че нискообразованите не възпитават нормални граждани, а високообразованите не възпитават достатъчно истински граждани....Така че претенциите за "свобода" днес са също едно късогледство, незрялост и липса на трезва оценка по отношение на обществото.

 46. 46 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#19] от "torondor":
  ++++++++++++++++++

  По-добре ли е да се подмята детето по съмнителни бавачки и изкуфели дядовци и баби? Или майка му да го влачи по задимени кафенета и по пазари? По-добре да си е в детска среда и занимавано/обучавано от професионалисти. Колко майки си гледат децата на 4-годишна възраст?

  'Let light surround you' Dream Theater
 47. 47 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 458 Весело


  Аз напълно одобрявам тази инициатива, на правителството така правят навсякъде в развитите държави. Да не говорим, че когато падна 45 годишната власт, направиха така че всеки можеше да си избира дали да учат децата му или не, което според мен дръпна много назад образователната ни система.
  Трябва да сте благодари на правителството, че полага усилия да дръпне държавата ни по-напред чрез образователната система.

  Kirilova
 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#20] от "Milena":
  В много напреднали страни е така, тръгват на училище на 6 години.

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#40] от "izbiram":
  Преподавателите до казваха! Разликата в моето ниво и това на околните беше очебийна. Разполагах с 3 пъти по-богат речник, в който за съжаление, не влизаха цинизми.

 50. 50 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "evkalipt":Не мога да го кажа по-добре!!

 51. 51 Профил на neliii
  neliii
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Абе кой ви гледа децата до 5 годишна възраст, не работите ли? Във Франция е задължително от 3 годинки да ходят на детска градина и никой няма нищо против !!!!!!

 52. 52 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "poni":

  браво на баба ти!
  А тези дето нямат баби??

 53. 53 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#46:"ariel28"]Или майка му да го влачи по задимени кафенета[/quote]
  Моме, пушенето на обществени места е забранено, забрави ли ма

  Айде герберастката агитка дето е налазила тука първо да прочете предходните статии/коментари по темата и да пробва да излезе с нещо що-годе смислено.

 54. 54 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-малкото детето ще има режим там. Няма да повярвате колко случаи съм виждала на ревящи от изтощение деца по обедните или късните вечерни часове, защото майчето иска да си лафи в кафенето или ресторанта, а детето има нужда от храна и сън. Да не говорим в колко домове няма и една книжка или кой да занимава детето. Тикват ги пред телевизора или компютъра и това е.

  'Let light surround you' Dream Theater
 55. 55 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#49] от "poni":

  Ниво може, но социализиране?

  'Let light surround you' Dream Theater
 56. 56 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Да не забравяме, че през 2050 по предвиждания ромите ще са половината от населението

  http://novinar.bg/news/prez-2050-g-romite-shte-sa-poveche-ot-balgarite_MzU1Mzs4Ng==.html


  Днешните родители биха ли искали децата им да живеят заедно с едно нискообразовано, бедно и криминализирано население?

  А много от ромските деца не могат да завършат училище именно защото раните си детски години прекарват в много бедна и несъвременна среда.

  Българите, които искат свободен избор и са против настоящия закон явно нямат отношение към проблемите на обществото ни. Просто искат, както винаги, проблемите да се "решават" индивидуално, егоистично и в края на крайщата с резултат - половината и повече от най-образованите да нямат сила и желание да живеят в една асоциализирана и бедна държава.

 57. 57 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Доста от коментарите са във връзка с това, че не желаят децата им да бъдат възпитавани от институции от толкова малки.

  Възпитанието се получава вкъщи, при родителите. В институциите се получава образование.

  И това трябва да го разберат всички родители и всички учители, тогава вече няма да има толкова хора против ранното започване на училище.

  Аз лично по принцип съм "за", но от добрата идея до доброто изпълнение има още много работа за вършене.

  В момента "управляващите" се опитват да прокарат някаква образователна реформа предизборно. За да могат да се бият в гърдите след няколко месеца и да обясняват как са направили нещо, което 20 години никой не е правил. Или някаква друга простотия.

 58. 58 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#52] от "izbiram":
  Тези които нямат кой да им гледа децата ги дават на детска градина. Просто не бива да е задължително. Спорът е между думите право и задължение. Учил ли си без никой да те кара нещо? Да, и си го учил добре. Учил си неща, които си бил длъжен да учиш. Е, схвана ли каква е разликата между това доброволно да направиш нещо и това да си длъжен?

 59. 59 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#55] от "ariel28":
  Никакви проблеми.

 60. 60 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#57] от "ishamael":

  Виждаме резултатите от възпитанието на предишните родители. А днешните родители, ако включиш и ромските, са още по "опасни" за страната.

  Колкото и някои да имат самомнетние, и колкото и някои лично да се обиждат, например от склуптурата на онзи чех с клекалата, трябва да признаят краха по отношение на възпитанието на децата ни.

  ЕДНА ВЕРИГА Е ТОЛКОВА ЗДРАВА КОЛКОТО НАЙ-СЛАБАТА Й БРЪНКА

  Стига КЪСОГЛЕДСТВО и ЕГОИЗЪМ. Живеем в ОБЩЕСТВО.

  А законът дава и възможност на родителски кооперативи да организирт и подпомагат качеството на това обучение. Нека ако някой знае много добре как да възпитава собственото си дете не крие тези си качества. На още едно друго дете да предаде тези знания, пак ще е от полза. И за него самия и за децата и за внуците му.

 61. 61 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#57] от "ishamael":
  Прав си, целта на училището е да образова. То за момента няма механизъм, с който ефективно да възпитава. А културата в крайна сметка е репресия върху личността, налагане на ограничения. За да се възпитава трябва да има морков и тояга. Забележката от страна на преподавател се характеризира от някои родители като психически тормоз.

 62. 62 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#47] от "Milena":

  Браво !
  Познавам тригодишно момченце, което е дете на семейство българка и французин.
  Понякога не вярвам на ушите и очите си.
  Няма нищо общо между възпитанието на това момче и връстниците му в София.
  Не само градът е различен. Възпитанието е различно.
  Сравняват броя на учителите във Франция с бойците от Червената армия.
  Министерството на образованието е най-големият работодател във Франция.
  Повече от 900 часа на година момчетата и момичетата навършили 2 години прекарват в детска градина. Това е мощен ускорител на развитието на децата.

  Репортаж и снимки - септември 2011
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,1626/Itemid,/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 63. 63 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#58] от "poni":

  Как ще оставиш направиш разлика в закона между тези, които не искат и ромските деца, за които ТРЯБВА да е задължително.

  НЕ МИСЛЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО САМО ОТ СОБСТВЕНАТА СИ КАМБАНАРИЯ!

  Ако продължаваме така ще продължаваме да изпадаме все по ниско.

 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  "Първоначалните намерения на просветното министерство бяха законът да влезе в сила от учебната 2012-2013 г."....Грешите. В 2009 г. Игнатов каза, че закона ще влезе в сила от септември 2010 г., в 2010 г. каза от 2011, в 2011 г. каза в 2012 г. Последно каза, че дори закона да се приемел, щял да влезе в сила от учебната 2014 г. Но за тази цел трябвало да се изработи и приеме от парламента правилника за неговото приложение т.е. и 2014 г. не е сигурно?! Като знаем, че със същите лъжи мина целия мандат на Даниел Вълчев, аз съм песимист дали закона ще бъде приет при този парламент?! Съвсем друг е въпроса, дали нови закон ще доведе до подобряване на отчайващото състояние на нашата образователна система?! Защото всички досегашни инициативи на министерството се провалят с гръм и трясък! И успеваемостта сред учениците продължава да пада...

 65. 65 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз говоря за нормалните български семейства. С цел интеграция на ромите трябва да се поучим от автралийския опит. Децата на аборигените са били отделяни и обучавани в специални училища до 18г. После са били връщани в семействата. Опитът е успешен. Същото трябва да се приложи и за децата, които според модерната терминология са в риск (такива с безотговорни родители и лоша семейна среда).

 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#47] от "Milena":

  "Трябва да сте благодари на правителството, че полага усилия да дръпне държавата ни по-напред чрез образователната система" - Това ирония ли е?!

 67. 67 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#57:"ishamael"]В институциите се получава образование. [/quote]

  "...Подготовката на децата за училище в подготвителна група в условията на детската градина е организация на приемственост между двете образователни степени, която отличава България като единствена страна в Европейския съюз с подобна педагогическа практика.

  Характерна обща констатация е, че учебните комплекти много често не притежават собствена авторска философия. Нямат ясни концепти за педагогическите и психологическите подходи, определящи структурата на познавателното съдържание, изборът на форми на педагогическо взаимодействие, както и технологията на тези форми.
  Голяма част от кодираните в учебниците, програмите и програмните системи педагогически подходи са подходящи за предишен етап на развитието на обществото и друго поколение деца.
  Голяма част от учебните комплекти поради отсъствие на философия в тях: педагогически и психологически подходи, определящи избора на познавателното съдържание, подбор на основни и допълнителни форми на педагогическо взаимодействие и съответната подходяща педагогическа технология, не притежават ясна концепция за стимулиране на психически процеси, съобразени с възрастовите особености на детето. В много от учебните комплекти се стимулира тип мислене характерно за 7-9 годишния ученик. Нарушава се процеса за стимулиране на типовете внимание у децата..."

  Национално независимо изследване на Комисията за защита от дискриминация на Република България на тема: „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове за подготвителното и основното образование”
  август, 2012

 68. 68 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#58] от "poni":

  Да пони, правя разлика между двете думи!!
  Но ние тук В България, много занем и разбираме от всичко.
  Само едно много просто нещо не можем да разберем:
  Всеки има права!!
  Всеки има задължения!!

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  [quote#46:"ariel28"]По-добре ли е да се подмята детето по съмнителни бавачки и изкуфели дядовци и баби?[/quote]
  Имаш предвид майка си и баща си като говориш за изкуфелите, нали?
  А ако се случи, четиригодишно дете да попадне на учителка с подобни разбирания като твоите относно изкуфелите дъртаци, какво правим със социализирането?

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#65] от "poni":

  Може това да се направи. Но на първо време, държавата трябва да се направи усилия, да ограничи репродуктивната спосособност на лумпенизираното население. Има лостове за това!......

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#70] от "dobrich":
  Ти ли ще оглавиш комисията в околията, която да преценява кой е лумпенизиран и кой не и му ограничат репродуктирането?
  Мерси.

 72. 72 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#66] от "dobrich":

  Не не е ирония и да абсолютно подкрепям това решение на правителството. Това е едно от добрите решения на ГЕРБ. В този форум всяка новост на ГЕРБ се оплюва, но ако погледнем абсолютно безпристрастно ще видим, че това правителство направи изключително много в сравнение с тези на БСП и тройната коалиция, и по-предишните...Да определено има какво още да се направи, но това неможе да стане изведнъж с магическа пръчка.

  Kirilova
 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#71] от "k_":

  хехехехехе.....Защо е необходима някаква комисия?! Има си европейски норми за живот - хигиенизирано жилище, 30 кв. м. на човек от семейството, течаща вода, баня, канализация, образование на родителите, работна позиция....

 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#72] от "Milena":
  Ти да не би да си зам-министърката Дамянова?
  Снощи в Референдума по БНТ показа подобен изказ по темата, с което не остана и грам съмнение, че е уникално куха лейка.
  Спомена дори и магистралите във връзка със задължителното обучение на четиригодишните.
  Чудя се откъде ги изравят подобни, наистина

 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#72] от "Milena":

  "Това е едно от добрите решения на ГЕРБ" - Какво е това решение на Герб!? Закона ще влезе в сила най рано в 2014 г. т.е. когато няма да управлява това правителство!?

 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":
  Ами ок. давай ги тези норми и да ги подпукваме тогава.
  Да се сформират гражданските отряди и се пристъпи към разреждане, докато се покрията нормите.
  Ти къде ще се запишеш - в прочистващите или в контролиращите спазването на нормите?

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#76] от "k_":

  Не сериозно е да спори човек с тебе по тази тема. В случая това не е моя идея. Да си чувал, че в някои държави има подобни механизми за справяне с възпроизводството на "кофти матриал"?!

 78. 78 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#75] от "dobrich":

  И все пак то си остава решение взето от 41-ия парламент, който е с мнозинството на ГЕРБ!
  И нека кажа все пак добре дошли в Евросъюза на всички!!! Защото това е мярка наложена от евросъюза, която има за цел да се грижи за високото образование на всички нас и на нашите деца!

  Kirilova
 79. 79 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#72:"Milena"]новост на ГЕРБ[/quote]

  новост ? хаха, ето ти още малко от анализа на помагалата по програмите на МОМН за предучилищна:

  "...Кодирани са предимно педагогически подходи за избор на познавателно/ учебно съдържание, като: интегралният подход на А.В.Петровски / 1966г./, глобалният подход на П.Николов- 1972 г., подходящи за предходни поколения деца и ученици и друга социална ситуация..."

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#46] от "ariel28":

  Ти в ролята си на какъв експерт точно решаваш, че ще определяш кое е по-добре за чуждо дете?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тони!":
  Аз не определям, аз си изказвам мнението.

  'Let light surround you' Dream Theater
 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#78] от "Milena":

  Дори да остане в следващото управление, Герб ще управлява в коалиция. Не се знае, дали коалиционните партньори няма да имат претенции към закона и да се започне отново обсъждане на неговите клаузи?! Знаем какви са лобистките апетити за печатане на учебници, учебно-технически пособия и т.н. далаверка от образованието. Така че не бързайте да биете барабана! Ако закона беше влязъл в сила до сега - никой нищо не можеше да каже! Сега оставя съмнението че МОНМ се опасява от нов провал, затова прехвърля закона за "другия мандат". Който няма да се състои! Поне не и в този му вид...

 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#81] от "ariel28":

  Мислиш ли, че можеш да имаш мнение кое е най-добро за чуждо дете? И на база на какво е това ти мнение? Щото със сигурност не е на база на евротенденциите в по-развитата част от континента ни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#77] от "dobrich":
  Не, не съм чувал къде и как се справят с кофти мтаряла.
  Щот съм прост и необразован.
  Вие по-умните, като ги знаете тези неща що си губите времето и не действате веднага да почвате да ги прилагате?
  Кво чакате?
  Е, вече доказахте научно в НБУ, че земята е куха. Инж. Митьо чалгата взе европейска субсидия и съответното признание от Блюксел. Нямам никакво съмнение, ако се стигне до прочистване с цел подобрение на популацията от къде ще почнете.
  Но все пак преди началото, да вземете да попрочетете едва-две книжки или филмче гледате някакво как са свършили вашите колеги преди има-няма 60г.
  (по ирония и някаква случайност един от тях също е бил голям фен на магистралите.)
  щото после да няма подсмърчане и хленч.

 85. 85 Профил на Lyubomir Hristov
  Lyubomir Hristov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Внукът ми е на 2 г и 4 месеца и посещава детска градина, а от както бе на 1 г. бе на детска ясла. Родителите му са с престижни професии и желаят да се развиват. Не желаят сина им да се отглежда от баби и дядовци (въпреки, че има такава възможност). Ние забелязваме колко добре се развива детето под грижите на персонала от детската градина (преди това и от яслата) . Не всичко предложено от правителството на ГЕРБ трябва да се отрича, само защото не ни харесва тоя или оня. Държавата е наша. Днеска управлява ГЕРБ, утре ще е някой друг. Този закон се саботира вече 6-7 години от БСП, от ДПС, сега от знайни и незнайни сдружения . Ами погледнете как е във развитите европейски държави и после протестирайте. Там хората изглежда не милеят за бъдещето на децата си щом ги пращат на училище от 4 г. възраст.

 86. 86 Профил на Milena
  Milena
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#82] от "dobrich":

  Тук става въпрос за изисквания от Евросъюза и директиви, няма мърдане от това. Така че каквито и да са лобистките желания ще си останат такаива.

  Kirilova
 87. 87 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#68] от "izbiram":
  Тук не е съвсем така! Права имат тарикатите, а задължения балъмите! От край време съм на мнение, че само тези, които си спазват задълженията, трябва да имат права! Тези, които не ги спазват, не бива да имат други права освен основните права на човека.

 88. 88 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#86] от "Milena":
  +++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 89. 89 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо тогава не започнем да питаме Евросъюза какво да сготвим днес за обед и по какво разписание да ходим в тоалетната? Кои се те, че определят какво да става с нашите деца? Ние сме тези, които трябва да решим съдбата на децата си и да понесем отговорността за нея!

 90. 90 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#86] от "Milena":

  Милена, много се хвалите с този все още проекто закон!? Който има 400 клаузи, които може и да не бъдат приети до юни?! И освен това, "злите езици" говорят, че това всъщност е закона изготвен по времетото на Дани Вълчето. Вие сега сте попроменили някои неща, но се биете в гърдите. Подобно на лидера си....Снощи на дискусията по канал 1, председателя на училищната комисия в парламента г-н Стоичков каза, че няма и няма да има достатъчно финанси сега и в близките 3 години! С които да се финансират нововъведенията на закона. Образно казано, Дянков препоръчал: "Пари нема, действайте"........

 91. 91 Профил на poni
  poni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#86] от "Milena":
  предното е до този коментар на Милена

 92. 92 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#85] от "lubos":

  В европейските държави, децата имат възможност да тръгнат на "училище" и на 3г. Но не по 10 - 12 часа на ден, в групи по 28 - 35 деца.
  В някои европейски страни, безплатното обучение за 3 годишни е 15 часа седмично. Ако искаш повече, си плащаш. Родителите имат право да избират къде да обучават децата си - частни училища, държавни училища, родителски кооперативи, домашно обучение и т.н.
  Аз нямам нищо против у нас да е задължително обучението на 4 годишните, но нека да има съвременни и човешки условия за това.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 93. 93 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#86] от "Milena":

  ..."става въпрос за изисквания от Евросъюза"....хехехехехе....Да бе, да. ЕС ви казаха - който не пуска детето си на детска градина на 4 г. възраст заедно с циганетата - 5 000 лева глоба, нали?!

 94. 94 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#85] от "lubos":

  Има хора, за които България е тяхна само, когато партията им е начело. Тези хора не желаят да признаят пред себе си резултатите от управлението на тази партия или просто имат други интереси.

  Затова и са против всичко дори и положителното, което може да постигне друга партия...Просто това е стратегията им да компрометират другите и те пак да се върнат на власт. За благото на....

 95. 95 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#86] от "Milena":

  Може ли да дадете линк или да ми кажете, къде да видя оригиналният документ от ЕС ? Защото почти съм сигурна, че предписанията са пожелателни, а не задължителни...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 96. 96 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#92] от "Terry bear":

  Така е. В Белгия децата на емигрантите, билингви, са в групи от по 12 деца. Представете си какво какво обучение ще направи един даскал с 25 циганета в клас или един възпитател с 25 циганета от 2-3 класа!?

 97. 97 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#38] от "izbiram":

  Погледни си ника, там е заровено кучето - родителите трябва да имат възможност да ИЗБИРАТ, включително и тази опция да може детето да се обучава в къщи.
  Познавам някои деца на мои познати, отгледани от баби и дядовци до 1 клас - изключително интелигентни деца и нямат никакви проблеми със социализирането. Зависи много от средата - тези баби и дядовци са определено на по-високо интелектуално ниво от възпитателките. Обаче има и обратен вариант - децата в къщи са запуснати, не им се обръща внимание, те не развиват естествената си любознателност - за такива деца би било по-полезно да ходят на детска градина.

  Та, различно е. Би трябвало да има право на избор. Включително и възможност децата да се образоват в къщи, стига всяка година да полагат тест (или някаква форма на изпит) дали са покрили определено ниво, съответестващо на възрастта им.

  За някои етноси е по-добре децата да се откъсват от домашната среда колкото се може по-рано, при това задължително, факт Обаче не се получава, въпреки сегашните закони. Явно тябва друг начин да се измисли.

 98. 98 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  [quote#97:"luda_krava"]За някои етноси е по-добре децата да се откъсват от домашната среда колкото се може по-рано, при това задължително, факт [/quote]
  И както някои изчисляват, че някой етнос след няколко деситилетия може би ще е мнозинство, ти би била щастлива твоите деца или внуци да бъдат откъснато от семейната среда и възпитавани според възприятията на доминиращия етнос.

 99. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#95] от "Terry bear":

  Ооо, Миленка няма да Ви даде линк, ще Ви каже да питате чичко Гугъл, най-вероятно защото .... не знае такъв линк.

  А след като и кажете, че сте питали чичко Гугъл и той твърди друго, ще Ви обясни как сте се бъгнали и сте толкова тъпи да не знаете всеизвестни факти като например, че, цитирам: "във водата има калории"

  Мдаа, трудно е да се общува с Миленка, тя знае всичко по-добре от Вас и е железна в убежденията си.

 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#98] от "k_":

  Там е цялата работа, че това, което е добро и необходимо за едни е вредно за други, следователно не може за всички да е с един аршин. Та затова казах, че трябва да има различни възможности с постоянен контрол - ако детето не се справя на контролните тестове, значи трябва да се провери дали има здравословни проблеми или средата му не е подходяща и съответно да се помогне на това дете един или друг начин.

  Ама за такова нещо трябват много усилия, добра организация и то струва пари, къде-къде по-лесно е да кажеш, че е задължително за всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK