Караджова: Младите хора закъсняха твърде много с протестите

Нона Караджова

© Анелия Николова

Нона КараджоваИзбори 2022

В проекта за промяна на плана за управление на национален парк "Пирин", представен от кмета на Банско Георги Икономов, няма конкретни проекти за изграждане на въжени съоръжения и писти, уточни министърът на околната среда Нона Караджова в сутрешния блок на БНТ.


Тя коментира, че дори да бъде одобрена промяната в режима, това не означава задължително, че ще се строи. По думите ѝ не може такова решение да бъде взето в спешен порядък, тъй като то трябва да се направи след оценки за съвместимост с "НАТУРА 2000", със законодателството за защита на местообитанията, обществено обсъждане между бизнес, учени и еколози.


Караджова заяви, че не е ясно какво ще бъде предложението - без да са направени екологични оценки, не може да се каже и дали проектът ще вреди на околната среда. По думите ѝ на въпроса за екологичните последици не може да бъде отговорено и от министъра.
Министерският съвет днес ще обсъди проектите за разширяването на ски зоната в Банско и изграждането на нов лифт. Темата ще бъде представена от икономическия министър Делян Добрев. Вчера кметът на Банско Георги Икономов връчи на министъра проект за изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин" и мотиви към него. Тези документи вече са внесени и в Министерството на околната среда и водите.


На въпрос дали това, че вицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева подкрепиха протестите на Банско, няма да се отрази на вземането на решение Караджова заяви, че няма значение кой се е произнесъл, важното е да се спазва законът. Няма как процедурата да се случи по-бързо от законовите разпоредби, подчерта тя.


Закъснелите протести


Министърът на околната среда говори и за протестите по повод застрояването на Черноморието и най-вече Иракли, като заяви, че подкрепя демонстрациите на младите хора.


"Напълно ги разбирам младите хора, които излизат на площадите. Аз също ходя по планините. Аз също, когато ходя на море, не ходя по големите хотели, а в такива малки местенца, които са на такива закътани плажове, където няма строителство. Напълно ги разбирам. Но мога да кажа, че може би са твърде закъснели", подчерта тя.


"Много малко проекти се одобриха през последните години. Всъщност огромното строителство, безумията, които се случиха, огромните комплекси на по 10 етажа на плажовете - на практика това беше един 10-годишен период на строителство", каза още Караджова.


Тя заяви, че във времето, през което е била на поста, е направила всичко възможно да спрат тези практики. "Твърдя, че съм един от най-добрите министри в тази област", каза тя, като се обоснова с това, че например е върнала екологичните оценки на шест общи устройствени плана, които изготвиха тази година и половина шест знакови черноморски общини. По думите ѝ тези общи устройствени планове са предвиждали безумно строителство, с което тя не е била съгласна.


Иракли и Несебър - процедурни обяснения


За Иракли тя каза, че съгласно териториалния устройствен план няколко места в района са допустими за курортно строителство. Територията там, която е предмет на проверки през последните дни, е урбанизирана територия – бивши пионерски лагери с постройки, обясни още министърът.


"Независимо от това директорът на РИОСВ-Бургас установява да се проведат две екологични процедури. Процедурата започва 2010 и приключва август 2011 г. с обществено обсъждане на място и няма възражения, издадено е положително решение, срещу това също няма възражения. Няма нищо скрито покрито", заяви Караджова. Тя добави, че е напълно законно проведена екологичната оценка и влязла в сила.


За Несебър пък има нарушение на РИОСВ-Бургас, но то е от 2007 г. и не е на сегашното ръководство. Има и нарушение от страна на инвеститора заради това, че е допуснал по-голямо строителство от разрешеното му в решението за екологични оценки.


Нарушение е направил и главният архитект на Несебър, който е издал разрешение за строеж също в по-големи строителни рамки спрямо екологичното решение. Независимият оценител по строежите пък си е затворил очите и не е видял, че има такова отклонение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK