Сотир Цацаров не иска да се злоупотребява с прокуратурата

Сотир Цацаров

© Юлия Лазарова

Сотир ЦацаровПрокуратурата е възприемана като всеобхватен контролен орган в тази държава, първо, защото е прокуратура, което само по себе си внушава някакъв авторитет, второ – защото е най-удобно всичко, което имаш, да бъде прехвърляно на прокуратурата, а пък тя да го проверява."


Това заяви новият главен прокурор Сотир Цацаров, който присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) за първи път като ръководител на държавното обвинение.


"Тази тенденция е усетена далеч преди аз да стана главен прокурор, сигурно ще продължи и след като аз не съм главен прокурор. Дайте да работим така, че като проверяваме нещо, да го правим като хората и да имаме какво да кажем, а не просто да тънем в огромен обем на работа", заяви Цацаров. Попитан дали се опитва да каже, че има злоупотреба с пращането на обемни сигнали, той заяви: "Да, това се опитвам да кажа."
"Мисля, че го показвам съвсем ясно. Никой не може да спре затрупването на прокуратурата с папки и сигнали не само от министрите и политиците, а и всеки гражданин сигнализира на първо място прокуратурата", смята още Цацаров.


Неприсъщи за прокуратурата обеми
По отношение на доклада от министъра на земеделието Мирослав Найденов, който беше внесен във вторник във връзка със сделките със заменки по Черноморието, Цацаров заяви:


"Прегледах доклада, сигналът съдържа искане за проверка на 98 сделки. Мисля, че тази проверка на 98 заменки от горския фонд от страна на прокуратурата е задача, която е прехвърляне на огромна задача, не е присъща на прокуратурата в този мащаб", смята още новият главен прокурор.


По думите да бъдат проверени толкова, каквито и да са сделки, изисква време, а обществото едва ли ще го даде. "Затова да мислим за конкретни неща и да действаме по конкретни дела, без да забравяме все пак надзора", призова Цацаров.


Според него окръжната прокуратура в Бургас работи много усилено по случая в Несебър. Случаите от сигнала на Найденов са от 2003 г. насам. През този период част от сделките за заменките са били по действащото тогава законодателство за правомощията на областните управители.


"И не бих бил изненадан, ако получа отделен сигнал, защото министерството на земеделието не ги е включило в този сигнал. Това ще увеличи обема на проверките, но трябва да се съсредоточим върху конкретни неща. Обща проверка е непосилна дори за голям екип от прокурори, а и едва ли обществото очаква това. Приоритет ще е проверката на случая в Несебър", обяви Цацаров.


Във вторник и Найденов обяви, че тепърва се очакват какви сделки са сключвали областните управители.


Скандалът с дюните между Равда и Несебър избухна през последните дни на миналата година, когато еколози сигнализираха за строителството на терени, част от защитената зона Ахелой - Равда - Несебър от мрежата "Натура 2000". Появиха се и съмнения, че  29 декара държавна земя е продадена на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата на терена.


Миналата седмица комисията "Янев" се самосезира и реши да проверява как са се заменяли държавни земи и гори от влизането на закона за горите в сила през 2003 г.


Цацаров е внесъл във ВСС предложение за временно отстраняване на съдия от Видин
Междувременно от прокуратурата съобщиха, че Цацаров е внесъл днес във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на Анелия Рашева, съдия в районния съд – Видин. Искането е направено, защото е налице несъвместимост между определените от закона функции на съдия, които упражнява Рашева, и воденото срещу нея наказателно производство от общ характер. Досъдебното производство срещу Анелия Рашева е образувано на 17 октомври 2011 г. за извършено документно престъпление. На 13 декември 2012 г. съдия Рашева е привлечена в качеството на обвиняем за престъпление по служба, както и за продължавано документно престъпление.


През периода януари - ноември 2009 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в районния съд – Видин, с цел да набави за себе и другиго  облага – и за двамата в размер на по 1000 лв., е нарушила служебните си задължения и е превишила правата си. Чрез използван неистински протокол за случаен избор на съдия-докладчик е разгледала гражданско дело по описа на районния съд – Видин, и от това са настъпили значителни вредни последици.
 

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 883 Весело

  Ами да им купим сандвичи и сок?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Като му гледам снимката на тоя,или има липсваща или екстра хромозома...
  Дано не си остане само на приказки

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Весело

  Вчера стана главен прокурор, поради нелепа грешка от страна на Плевнелиев и вече започна с изискванията

 4. 4 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  аз пък не искам прокуратурата да злоупотребява, значи всички сме на една вълна и цари мир и хармония.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Много работа А !!! Нека да започнат да Ви плащат на свършена работа, пък да видим много ли са Ви възложените проверки.

 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Комуноидите, чийто представител е тази едра цаца, злоупотребяват с българския народ вече 69 години. Марш от тук! Цаца, нейдна!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "...второ – защото е най-удобно всичко, което имаш, да бъде прехвърляно на прокуратурата, а пък тя да го проверява".

  Той против правителството ли започна да говори

 8. 8 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цацаров, няма време за заменките! Глобите чукат на вратата! Отвори си папките и виж резултатите от проверката по тях при предшественика ти и тяхното становище! Доколкото се публикува по медиите, такова становище има от 2010 г., с което е указано на МЗ да издаде заповед, с която тези заменки да се отменят! Същото становище казаха и от ЕК! Проверете поне това и ако това становище съществува, а аз съм убеден в това, и министърът на земеделието вече три години бездейства обвинете го в престъпление по служба, което може да коства тези милиарди евро глоба, за които постоянно се тръби!

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този човек от 6 дни е на работа в прокуратурата и започна да се оплаква, а след 6 години какво ще правиш Цацаров...

 10. 10 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доколкото знам на прокуратурата не й ли е това работата?! Нещо по важно ли имат да вършат!

 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Сотир Цацаров не иска да се злоупотребява с прокуратурата:)
  .....................................
  Тази шия, като моята НЕ е направена от проверки , а от СДЕЛКИ - разберете го .::))))

  Сто сдел ки се проверяват за ЕДИН месец , другарюююююю..))), партиен член на БКП- от 18 годишен ..
  Нали всички ТАМ - в БКП - бяхте вундеркинди , бе ???

  BIG AL
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2510 Весело

  Прав е Сотир Цветанов! Хиляди пъти прав!

  Прокуратурата е толкова ценен ресурс на управляващата пасмина, та трябва да се употребявя с мяра.
  Злоупотребата само разваля убавата капия

 13. 13 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Всъщност, искал е да каже да не се употребява прокуратурата въобще.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2510 Весело

  [quote#9:"Гражданин"]Този човек от 6 дни е на работа в прокуратурата и започна да се оплаква[/quote]
  Колко познато, нали
  Стил, ръйшли! Генезис ...

 15. 15 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тях просто от сега взе да ги мързи да правят нещо, а по-логичното е, да си вършат работата качествено!

 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  От голямо количество работа се оплакваме , а от големите пари и .
  ....привилегии не- те са ни дадени от бога.А и натрупаната работа е голяма защото през годините никой не й обръщаше внимание-
  по-важни бяха хотелите, далаверите, рекета и подкупите,пък
  работата не е заек да избяга

 17. 17 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нещо, което написах преди година и половина. И никаква промяна.

  ... Пръв бащицата Борисов въведе в практиката на масово засипване на прокуратурата със сигнали от всякакво естество.
  Всъщност това се оказа много елементарен начин, да се замажат нещата и да не бъдат доведени до край разследванията за важни далавери на предишните управници,от които уж трябваше да бъде потърсено възмездие.

  Едва сега (09.2011 год., б.а.) стъписаната от натиска на изпълнителната власт прокуратура набра смелост да каже,че не е редно всякакаъв проблем в държавата да и бъде прехвърлен за разрешаване. До сега тя мълчаливо приемаше т.н. сигнали, трупаше ги по шкафовете или тихо-мълком прекратяваше преписките с мнение за липса на данни за престъпление от общ характер (или ги вадеше в удобен момент за да притисне някой неудобен - както стана с Марковска, б.а.) Ето защо вече почти 2 години няма и помен от разобличаване на далаверите на Доган,Емел Етем, Джевдет Чакъров, Нихат Кабил и други представители на омразната тройна коалиция, които бяха заклеймявани преди последните парламентарни избори. Или всичко е било прах в очите на избирателите за да се докопа поредният месия до властта?

  "Ще те дам на прокурор!"... Стилова и смислова простотия, родена от правно неграмотни управляващи. А като ефект - колкото имаше ефект, когато преди 30 години ни даваха на Торбалан.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 18. 18 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Прокуратурата , като призвана да следи за нарушаване на законите в България, да се самосезира по-често за нарушения и престъпления изнасяни непрекъснато в средствата за информация а да не си затваря очите и ушите !

 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  И понеже става дума за сто сделки - на домати ,семки, букетчета с цветя , печени фъстъци , мартенички и
  .РАПОНИ , гулии и компири - на ЖЕНСКИЯ пазар ,
  .НЯМА смисъл прокуратирата да се занимава с тях ..)))))

  BIG AL
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Гневно

  23 години "вина има-виновни няма"! Образувано е производство срещу "неизвестен извършител"
  Писна ни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ами г-н Цацаров, ако "законотворците" създаваха закони без "вратички" и "портички", а властимащите ги спазваха, то щяхте да имате значително по-малко поводи да се оплквате, че сте претрупани с работа....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Прокуратурата е безсилна по презумпция срещу новозабогателите и силните на деня! За 23 години не стигнаха силите на прокуратурата 1 политик да прати в затвора, нито дори един бизнесмен за неплатени данъци в особено големи размери, да кажем 60 милиона лв неплатени данъци!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2155 Любопитно

  Ало Цаца... до къде сте с проверката за фалшивия кметски подпис подпис, с който брата на Иван Драшков продава на Емил Дмитров 14 декара в хиподрума?

 24. 24 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трябва да дадем време на новия главен прокурор и екипа му да си вършат спокойно работата и после да даваме мнение.

 25. 25 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "redrock":

  това е предполагам официалната позиция на МВР и представлявания в този форум от вас информационен отдел на министерството, нали ?

 26. 26 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#3] от "Съни":

  да не е нарочна грешка, само.

 27. 27 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "leko_uchuden":

  Цъ! В голяма грешка си. Аз съм един от най-върлите критици на съдебната система и никога не съм работил държавна работа за да съм в някакво си МВР. Просто казвам ,че не може да се правят оценки за някой след като не си го видял как работи и какви ги е свършил. Какво толкоз не си разбрал?!

 28. 28 Профил на pongo76
  pongo76
  Рейтинг: 374 Весело

  И този голям шегобиец се оказа като останалите плямпала от ГЕРБ. Прокуратурата е тази която злоупотребява с гражданите. Публична тайна е, че нивото на некомпетентност там е по-висока от тази в министерския съвет и че ако не се платят някакви пари работа няма да се свърши. В тази връзка е и втората глупост, която е казал - че прокуратурата внушава авторитет. Първата асоциация при споменаване на прокуратура и прокурор е корупция, некадърност, изгубено време и нерви, никакъв резултат и не дай боже - проблем.

 29. 29 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "redrock":

  и аз предлагам да му дадем време -поне 7 години??!!??

 30. 30 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#29] от "ivanj":

  Е, 7 години не, но 100 дни защо не?!

 31. 31 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Цацата вече не иска да работи или преведено,казаното означава :прокуратурата ще работи само по случай с неудобните ,познайте на кого?!

  4itatel
 32. 32 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Па тя прокуратурата в Бургас като е заработила, пушек се вдига. Това е един от най-корумпираните градове в страната.

 33. 33 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Весело

  Шекер ага заявява, че няма да си разваля рахата без полагащият се рушвет.

  #killwhitey
 34. 34 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 428 Неутрално

  да, така е. Найденов се опитва да затрупа с хартия всички проверяващи с надеждата да мине метър или поне да скрие максималното.
  Но проблема на Цацаров е че с подобни подмятания няма да ме убеди че е независим от Цецо и кумецо. Нещо повече - мисля , че в прокуратурата има много доволни , че тоновете хартия ще запушат разследването.

 35. 35 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Тоя още не е встъпил в длъжност и вече се умори от работа.

 36. 36 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 743 Разстроено

  Прокуратурата е държавен обвинител и няма място в съдебната система! Пред съда застават на едно ниво с адвокатите! Да носят отговорност заедно с политическата власт, а не да се крият под чадъра на имунитет и несменяемост!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 37. 37 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 479 Любопитно

  На това да работиш "злоупотреба" ли му викат вече?

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  [quote#6:"Къти"]Марш от тук! Цаца, нейдна! [/quote]
  Цаца, цаца ама бая едра цаца!

  Всъщност човека е прав при положение ,че от 24г. с изключение на няколко показни дела без присъди нищо не се прави обема на мафиотските сделки е толкова голям ,че и половината ЕС да се включи да помага с разследвания у нас пак 90% ще остане под повърхността.
  А по закон повечето престъпления от общ характер имат малка давност и шанса след Цацаров някой корумпиран продажник да влезе в затвора е равен на нула !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK