Фондът за лечение на деца е финансирал 715 деца с 10 милиона лева през 2012 г.

Фондът за лечение на деца е финансирал 715 деца с 10 милиона лева през 2012 г.

© Валентина ПетроваФондът за лечение на деца е финансирал 715 деца през 2012 г. От тях 341 са получили лечение в чужбина, а 374 - в България. Общият размер на отпуснатите средства е малко над 10 милиона лева, съобщиха от престцентъра на Министерството на здравеопазването.


За децата, отишли на лечение в чужбина са похарчени около 80% от средствата, или над 8 млн. лева.


Здравното министерство изчислява, че разходите щяха да с 4 млн. повече, ако не се прилагаше европейскията формуляр S2 с чуждестранни клиники, с които имаме споразумения. Фондът сътрудничи най-много с университетската клиника в Тюбинген, Германия, с болница "Робер Дебре" в Париж и Ортопедична болница Шпайзинг във Виена.
В първото си заседание за 2013 г. общественият съвет към фонда е одобрил 39 деца за финансиране, съобщават още от МЗ. За тях ще бъдат отпуснати над 566 хил. лева. Четири от тях ще заминат на лечение в чужбина за пръв път, а други осем ще се върнат там за контролни прегледи и продължение на лечението. Останалите 26 деца ще бъдат подпомогнати за лечение в България. 


Първоначално, утвърденият бюджет за лечение на деца за 2012 г. беше 6 млн. лева. Те бяха похарчени изцяло до края на септември и се наложи правителството да отпусне допълни 4 млн. лева до края на годината, колкото поиска МЗ. 


През април миналата година също така отпадна ограничението от 180 хил. лв. на дете, защото прилагането му показало, че създава пречки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK