Експерти предупредиха за възможно преливане на язовир "Студен кладенец"

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивВ Министерството на околната среда и водите (МОСВ) постъпи информация от Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив, и от дежурния на язовир «Студен кладенец», че през следващото денонощие е възможно да започне преливане на язовир "Студен кладенец".


Постъпилата прогноза от НИМХ за промяна в хидрометеорологичната обстановка за периода 18-20 януари 2013 г. е за очаквани значителни валежи и увеличен приток към язовирите от каскада "Арда".


Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив, за което е уведомена Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи.
Оперативното звено при МОСВ разпореди на експлоатационното дружество на каскада "Арда" с цел поемане на очаквания приток да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост - чрез отваряне на основните изпускатели.


По информация на Басейнова дирекция - Пловдив, в района вали дъжд от 24 часа и е обявено бедствено положение в град Неделино. Опасност от преливане има и при язовир "Златоград". Кризистният щаб към общината е на място и готов да реагира своевременно.


При евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, МОСВ ще предостави своевременно допълнителна информация, се уточнява в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK