Младежи изразиха с танц и музика недоволството си от европроекта на "Пайнер"

Младежи изразиха с танц и музика недоволството си от европроекта на "Пайнер"

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Младежи изразиха с танц и музика недоволството си срещу спечеления от музикалната компания "Пайнер" европроект за нова снимачна техника по оперативна програма "Конкурентоспособност". Организирали се във "Фейсбук" под надслов "Флашмоб танц на недоволството" гражданите се събраха около 18 часа пред сградата на представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.


В уречения час се бяха събрали петнадесетина души - по-малко от пристигналите полицаи и жандармеристи. Наоколо се забелязаха три коли на органите на реда. Това не смути младежите, които танцуваха върху импровизираното изпълнение на цигулка и китара.


Една от танцуващите е студентката по сценография в Националната художествена академия Весела Кучева. Тя е там не за да протестира, а за да покаже несъгласието си с отпуснатите два милиона лева на "Пайнер", която продуцира основно попфолк изпълнители.
"Не бих дала пари на чалгата", каза пред "Дневник" Весела. Казва, че не е морално, защото тази музика не влиза в културния афиш на България. "Това е масова субкултура", добавя с по-висок тон тя. На критиките, че "Пайнер" получила парите, защото кандидатствала, а театри, опери и културни институти - не, Весела просто отвърна с усмивка: "Участвам във всеки един проект в моите интереси".


Миналата година е спечелила финансиране за авторско танцово представление, което е представила в Бремен на NeotangoRave. Проектът е по програма "Мобилност" на Националния фонд "Култура". Според нея Европейският съюз, чийто фондове нямат специална част за култура, трябва да преосмисли кои проекти финансира.


Младежи изразиха с танц и музика недоволството си от европроекта на "Пайнер"

© Анелия Николова


Недоволството си изрази и Яна Илиева, която се определи като обикновен гражданин, който не иска европейско финансиране на "Пайнер". "Не мисля, че всички в България, че мнозинството слушат чалга, за да бъдат отпускани пари за нея", смята тя.


След като по-рано през седмицата се разбра, че най-голямата продуцираща музика компания у нас е спечелила европроект, режисьорът Теди Москов призова за протест против чалгаризацията. Последваха реакции и на други представители на културните среди. Собственикът на "Пайнер" Митко Димитров отвърна на нападките, че би се отказал от парите, ако на театралните дейци им станело по-добре.


В крайна сметка ЕК поиска от българските власти да направят свое разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати в съответствие с правилата. Засега няма официална реакция на Министерството на икономиката, което е шапката на тази европрограма. Те съобщиха, че проектът на "Пайнер" е бил сред класираните резерви и след като други фирми са се отказали, средствата са били отишли при тях.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK