Росен Плевнелиев: Категорично съм против застрояването на дюните

Росен Плевнелиев: Категорично съм против застрояването на дюните

© Юлия ЛазароваКато най-голямо постижение за първата година на мандата си, президентът Росен Плевнелиев определи изготвянето на първия вариант на Националната програма за развитие 2020. Той беше гост в предаването на БНТ "Панорама", където определи, че страната е изправена пред три основни проблема. "На първо място имаме демографски проблем – ниската раждаемост, многото българи, които живеят в чужбина и непрекъснатият отлив на млади хора. Това означава, че по-малко хора в бъдеще ще трябва да издържат и произвеждат повече. Затова трябва да вложим в иновации и това е мой приоритет", каза Плевнелиев.


Другите дава проблема президентът определи недостатъчната приемственост на между правителствата и дефицитът на справедливост.


"Всеки път започваме отначало и донякъде затова сме бедни", заяви президентът.
Според държавния глава третият проблем с дефицита на справедливост може да се преодолее чрез баланс на институциите, както се е получило е случая с избирането на Венета Марковска за член на Конституционния съд.


"В този случай защитих морала и духа на конституцията. Показах, че институциите могат да се балансирах – натиснах ръчната спирачка", заяви Плевнелиев.


Президентът отказа да коментира дали има пререкания с вътрешния министър по случай изказването му от началото на декември, че президентската институция е само протоколна. Той каза, че е свикнал да бъде обект на нападки и че не иска да влиза в личностни борби, за да може да бъде полезен на гражданите.


Президентът не зае и позиция за предстоящия референдум, но призова българите да гласуват. "Демокрацията е свобода, но е и задължение всеки да има гражданска позиция и да я отстоява. Този референдум е важен, той е първият в демократичната история на България. Не може президентът да посочи "да" или "не" за референдума. Много държави зададоха пристава за ядрената енергетика, след Фукушума", каза президентът.


Помолен да коментира скандалите около застрояването на дюните край Несебър, президентът каза "Категорично съм против строителството на дюните. Вземете казуса с Корал – аз бях министърът, които предложи дюните да бъдат изключителна държавна собственост. Министър Павлова също работи за това. Избирателно се вадят факти, които обслужват интереси". Президентът обаче отказа да уточни кого има предвид.


Според Плевнелиев страната трябва да развива зимен туризъм. "Как е възможно в Австрия да имат хиляди лифтове и да има консенсус за развитието на ски туризма. Хората имат изключително уважение към планината, като в същото време я ползват. Като направим Общи устройствени планове, те са публично обсъдени, тогава и в България ще има доверие към проектите", каза той. Тоя заяви, че в Банско "ние трябва да обичаме и да пазим планината по най-високите стандарти на Европа, като я ползваме, а не като я оградим със зидове".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Колко е лесно да се говори след като партията ти се е оакала.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  двоен критерий за дюните и банско

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Малиййййййййй.... Тръпки ме побиха от тази "категоричност"! Палячо!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  "многото българи, които живеят в чужбина и непрекъснатият отлив на млади хора" - кой е виновен??? Не сме бедни, а НИ правят такива, към това да се съсредоточи. Нищо ново не казва, всички си го знаем и пак си спазваме задълженията, а ДЕМОКРАЦИЯТА никаква я няма... Приказки от поредна нощ, от поредната(+23) година...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Българинът не може да подкрепя нормалността. Плевнелиев е в границите на политическата и човешката нормалност и това е проблем за българина. Изобщо хора които не се карат, не викат и не гледат под вежди стават мразени. Подкрепят се хора с личностни проблеми и странни характеристики. Така, на времето скочиха отвсякъде срещу един кандидат на десницата- Неделчо Беронов. Бил възпитан, умен, въздържан и тих - ама това е значи измама някаква. А и стар бил. Проста интелигенция имаме, но и озлобена.

 6. 6 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Против застрояването на дюни, но съгласен да не се плати таксата по делата за Корал, тези които биха били спечелени от държавата! Съгласен защото след случая Корал не изхвръкна от министерството никой, както впрочем и след подобен случай в същото министерство с дело на Батко при Станишев. Та има има ли разлика тогава и сега - обществения интерес е погазен за сметка на теснопартийния или корпоративен

  Всичко друго вече казано от г-н президента е дрън-дрън пред услужлив микрофон

  mak1951
 7. 7 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Ъ!? Този за какъв се има. Всеки нормален човек е против застрояването на дюните, но не пишем по вестниците.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Дневник, извинете, но сте скрили отново част от интервюто:
  Проектът Скопие 2014 е провокативен и без аналог в региона. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама” по БНТ. Аз съм роден в Пирин, където е Гоце Делчев и точно този най-български край на България акустира в една Триумфална арка по-голяма от тази в Париж и аз винаги съм си задавал въпроса – защо това е така, каза Плевнелиев.
  Считам, че е много силно проевропейска позицията на България, която посочи проблема. Европа очаква от нас да имаме активна позиция по формирането на дневния ред, задаването на решенията и посочването на проблемите в региона, каза Плевнелиев.
  България не наложи вето – напротив, нашият глас бе чут. Аргументите, сложени на масата, бяха приети единодушно и от тук нататък прогресът на Македония ще бъде следен. Да, ние подкрепяме усилията на Македония и на страните от Западните Балкани по техния път към евроинтеграцията, но сме честни – проблем има и той трябва да намери своето решение, посочи президентът.
  Проблеми между хората от двете страни на границата ни с Македония няма. Днес проблемът е много елементарен, той е, че т. нар. политика на антиквизация, водена от управляващите в Скопие, по-скоро създава фалшива илюзия, отколкото да дава конкретни и работещи решения за бъдещето, допълни Плевнелиев.
  Освен, че ще защитим националния интерес и историята - такава, каквато е, защото България е символ на това, ние ще помогнем заедно с ЕК проблемите да бъдат адресирани и да намерят своето решение, каза още Плевнелиев.

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Любопитно

  >"Като направим Общи устройствени планове, те са публично обсъдени, тогава и в България ще има доверие към проектите"<
  Защо пак бъдеще време!? Какво правехте до сега!? Или така е по - доходоносно!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не го харесвам Плевню, но за демографският проблем е много прав и е единственият от управляващите който говори за това! И то често! За останалите тиквеници всичко е наред в държавата!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Искам най-накрая да прочета една новина от рода на "изготвяната Националната програма за развитие е изпълнена". Вярно, че тази е за 2020, но все пак е важно да се напбегне на изпалнението, не само на изготвянето.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Интересно защо тези, които трябва да отговарят не отговарят, а се обажда този, когото никой не го пита???

  "We're not gonna take it! Anymore."
 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Министър Лиляна Павлова призна, че през 2010 г. регионалното министерство "пропуснало" да оспори в съда разрешенията за строителство на "Корал" заради невнесена държавна такса от 20 лв.

  По това време министър бе настоящият президент Росен Плевнелиев, а заместник му беше самата Павлова.

 15. 15 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Тази снимка добре илюстрира И това му изказване, а сигурно и следващите. Какво разочарование!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 16. 16 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Аз напуснах България заради корупцията, заради шуробаджанащината, заради сбърканата система, заради мутрите, заради политиците и т.н....не заради липсата на иновации.

  Дрънканиците на Плевнелиев имат точно толкова смисъл колкото и снимката на Аспен в новогодишното му обръщение.

  От Гоце поне не очаквах нищо...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 17. 17 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Роско колко време репетира отговорите пред огледалото? Интересно ако го сварят неподготвен, какво ли ще говори?

 18. 18 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#9:"grayeagle"]Дневник, извинете, но сте скрили отново част от интервюто:
  Проектът Скопие 2014 е провокативен и без аналог в региона. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама” по БНТ. Аз съм роден в Пирин, където е Гоце Делчев и точно този най-български край на България акустира в една Триумфална арка по-голяма от тази в Париж и аз винаги съм си задавал въпроса – защо това е така, каза Плевнелиев.
  Считам, че е много силно проевропейска позицията на България, която посочи проблема. Европа очаква от нас да имаме активна позиция по формирането на дневния ред, задаването на решенията и посочването на проблемите в региона, каза Плевнелиев.
  България не наложи вето – напротив, нашият глас бе чут. Аргументите, сложени на масата, бяха приети единодушно и от тук нататък прогресът на Македония ще бъде следен. Да, ние подкрепяме усилията на Македония и на страните от Западните Балкани по техния път към евроинтеграцията, но сме честни – проблем има и той трябва да намери своето решение, посочи президентът. [/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Хубаво! Сега остава да се разбереме и кое е дюна и кое не е.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Народ от хейтъри = българи. Казали са го в Англия и Германия преди 150 години, после Алеко, Хаджийски, Славейков и 100 други.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 21. 21 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Вашият народ, от който сте и вие, избира управляващите. Вие от Марс или Сириус сте?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 22. 22 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Зад гърба на всеки истински мъж и още повече президент ще пише " пауър" , на този пише " плей " .

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Много съм впечатлен, страхотно изказване. Невероятна позиция. Мъдрост и зрялост.

 24. 24 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  До коментар [#13] от "widowmaker":

  Говорител на управляващата партия?

 25. 25 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Росен Плевнелиев: Категорично съм против застрояването на дюните

  И за застрояването на морските скали ли си толкова категоричен?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 26. 26 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#24] от "Калибър 6.5Х55":

  Говорители на партии са тези, които се изказват първи и изразяват мнението на партиите.
  Той се изказва с една седмица закъснение и изразява собствено мнение - ей така, ни в клин, ни в ръкав!
  Той има толкова власт и възможности да влияе на строежите, колкото и ти. Само че той не пише по форумите, а си е извикал журналисти да ги занимава с мнението си!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 27. 27 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо ли ги ръси тези бисери? Заради прасетата от неговата кочина? Байо, свинете бисери не ядат, но се огледай какво и от кого крадат!

  effi
 28. 28 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 778 Неутрално

  а ако не го беше казал ? щяхте да го разнищите от гневни коментари как така президента мълчи като пън и нищо не казва по въпроса , разберете се сами със себе си какво точно искате , защото явно не знаете драги ми сънародници .

 29. 29 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Папагал - повтаря позицията на Бойко/ГЕРБ. Вижте как пазим природата - ПЪЛНА забрана за сроеж върху дюни, обаче за Банско - мрън, мрън, такова - устойчиво развитие, мрън, мрън, вижте Австрия, мрън, мрън, трябва да ПОЛЗВАМЕ планината... Ами освен да ползвате, нищо друго не правите, мърши долни. Вие и предните, и по-предните управляващи сте просто предатели и продажници...
  Надеждата ми е в хората - протести и блокади до дупка, да разберете, че не може цял народ да правите на идиоти.

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#6:"mak1951"]Против застрояването на дюни, но съгласен да не се плати таксата по делата за Корал, тези които биха били спечелени от държавата! [/quote]
  +++
  Росен Плевнелиев ако всичко това е вярно трябва да си каже цялата истина да напусне поста на президент на България !
  Кога тук ще има достойни мъже във властта?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  +++

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 32. 32 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Село Плевня, от където казва че е родът му, е комитско село. Но не всички са комити. Имало е и предатели и шушумиги. Явно е наследник не на първите, а на вторите и третите? Та затова от устата му само плява и далаверки!? Имали били в Австрия?!? Какво общо има между Алпите и малкото южно ювелирно произведение на природата, планината Пирин?!? Не, той не е неграмотен! Той е тотално невеж и лаком, като всички които разрушиха България! Това, "след мен потоп" е старо като света, но и затова сме човеците за да ги спираме тези малоумници. Кой от вас братя българи не е губещ, от застрояването на морето и унищожението на планините? А попитайте кой е и печеливш! "Насладете" се чрез Гугъл, на унищожената ни природа преди да ме плюете. За преторианската гвардия във форума, тези призиви не важат! Една кукла, едни поръчкови журналисти, като този никаквец в Панорама и това е днес България! Съжалявам, искрено съжалявам!

 33. 33 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 601 Любопитно

  До коментар [#20] от "Хипчо":

  За съжаление българинът се концентрира винаги върху негативното и така му дава допълнителна сила то да расте още повече...Един ден българинът ще разбере че трябва да търси и "провокира" доброто,за да може то да се "умножи".
  "Погалете кучето",зарадвайте му се и ще видите как то весело върти опашка.
  Нахокайте го,хвърлете камък по него и то ще се озъби и започне да лае по вас...
  Всичко е въпрос на подход.
  Да ,вие можете да критикувате свободно каквото си искате,но няма да имате никакви резултати.
  Търсете доброто,човешкото и го похвалете - след това вижте какво ще стане...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote#3:"Къти"]Малиййййййййй.... Тръпки ме побиха от тази "категоричност"! Палячо![/quote]

  +++Гръмовно категоричен!

  " Според Плевнелиев страната трябва да развива зимен туризъм."
  А той какъв туризъм развива с незаконната си вила върху скалите в Черноморец?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK