Мъж опря пистолет до главата на Ахмед Доган (допълнена в 15:50 ч.)

Кадри от монитора на камера на БНТ

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадри от монитора на камера на БНТМъж опря пистолет до главата на лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата национална конференция на движението.


Около 15-тата минута от речта на председателя на движението, облечен в черно мъж притича през залата и по стълбите на сцената към трибуната, на която говореше Доган. За секунди той необезпокояван стигна до него и насочи пистолет от една ръка разстояние.


Ахмед Доган блъсна ръката му и по време на схватката двамата паднаха на земята. Стана ясно, че нападателят е 25-годишният Октай Енимехмедов
Няколко секунди по-късно охраната на Доган и делегати, около 30 човека, се хвърлиха върху нападателя, притиснаха го към земята и започнаха да го ритат жестоко.


Мъжът получи още удари от разгневени участници в конференцията, докато го извеждаха от залата. Енимехмедов падна по стълбите пред залата, при отвеждането му от НДК от служители на Националната служба за охрана (НСО). На подиума известно време след атаката се виждаше паднал пистолет.


Мъж опря пистолет до главата на Ахмед Доган (допълнена в 15:50 ч.)

© Цветелина Белутова, Капитал


Ахмед Доган също беше отведен от залата и закаран за преглед в Правителствена болница. Делегатите започнаха да скандират "ДПС", а Юнал Лютфи обяви, че лидерът на движението не е пострадал.


Октай Енимехмедов е бил с акредитация за конференцията. Не е ясно как е успял да вкара оръжието в залата, тъй като се провеждат проверки с метал-детектори на всички присъстващи. Според съобщение на пресцентъра на МВР той криминално проявен и е регистриран за хулиганство, телесна повреда и грабеж.


По данни на полицията у него са намерени газов пистолет и два ножа.


Мъж опря пистолет до главата на Ахмед Доган (допълнена в 15:50 ч.)

© Цветелина Белутова, Капитал


Зам.-председателят на движението Лютви каза, че Ахмед Доган, въпреки че не е пострадал, няма да довърши доклада си и удължи почивката на делегатите до 15 часа. Той призова за спокойствие и заяви: "Няма да позволим на когото и да е било да провали нашата конференция". Докладът ще бъде раздаден на всички делегати по отделно.


Градският прокурор Николай Кокинов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пристигнаха по спешност в НДК. Пред "Дневник" Кокинов обясни, че се разпитват свидетели и се извършват обичайните следствени действия.


Обстановката в НДК постепенно се нормализира. Делегатите влизат в залата един по един, след щателна проверка на НСО. Партийната конференция продължава.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK