Нападателят на Доган не е целял да го убие, оставил е предсмъртно писмо

Нападателят на Доган не е целял да го убие, оставил е предсмъртно писмо

© Цветелина Белутова, КапиталНападателят на лидера на ДПС Ахмед Доган, който насочи пистолет срещу него на трибуната на национаелната конференция на партията, не е имал намерение да убие политика. Това съобщи на извънредна пресконференция Неделчо Стойчев, директор на Института по психология в МВР.


Твърдял, че решава сам


Целта на 25-годишния Октай Енимехмедов е била политически преврат в движението  и знак за партийния лидер, че нещата трябва да се променят, каза експертът, цитиран от Би Ти Ви. Това ставало ясно от намерено вквартирата на извършителя в София предсмъртно писмо. Енимехмедов подготвил писмото, защото подозирал, че може и да загине.
Тази е оценката на специалистите от Института по психология на МВР след продължително събеседване с нападателя и от проучването  на съпъстващите обстоятелства и находки. Предсмъртното писмо било адресирано  до майка му и в него написал, че му предстои да извърши нещо, което може да доведе до гибелта му. И се извинявал че не е завършил образованието си.


Енимехмедов е използвал сигналнозвукови патрони, от което се прави изводът,
че не е имал намерение да убие Доган. Купил е  пистолета - газов, с  9-милимитгрови патрони, ден по-рано от магазин, който се намира срещу Университета по архитектура и строителство. Целта му е била да покаже чрез звука и уплахата, която щял да предизвика безопасният изстрел, на Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено. "Искал е Доган да разбере, че не е недосегаем", допълни психологът. Той потвърди думите на градския прокурор Николай Кокинов, че Енимехмедов обяснявал деянието си като лично решение и по никакъв начин не приемал да бъде свързан с други хора и мотиви.


След заключението на експертизата, че 


с такива сигнално-звукови патрони не може да бъде причинена смърт,


прокуратурата е повдигнала обвинение на нападателя за хулиганство с особена дързост и цинизъм, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години (чл.325 от НК) и за закана за убийство, което се наказва с до 6 години, тъй като по смисъла на закона са използвани негодни предмети за осъществяване на опит за убийство (чл. 144 от НК). Това съобщи на пресконференцията зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е натоварен с координацията и организацията на разследването.


"Извършителят описва себе си като български патриот, който действа за доброто на държавата. Определя се като честен човек с висок морал и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото."  Така директорът на Института по психология коментира мотивите на нападателя.


Присъствал е на учредителния форум на партията на Касим Дал, но не е декларирал нито преди, нито пред разследващите принадлежност към новата формация. Казал при събеседването, че е гласувал за ДПС, но смятал, че трябвало промяна.  От уплахата от сигналния изстрел можела да настъпи промяна, така смятал нападателят.
Квартирата му в София била педантично подредена. Проявявал интерес към спецслужбите и функционирането им.  Като го питали дали може да оцени как се е формирал, той им казал "Гледайте филма "Долината на вълците" и "Капитан Петко войвода".


Според психолозите Октай Енимехмедов с този акт е искал да облече в социално-приемлива форма своите предишни криминални прояви. Той е дружил с един от известните наркоразпространители на име Шилев - по думите на министър Цветан Цветанов, но присъдата на Октай е за изпушена цигара марихуана.


Мъглата  над най-важния въпрос - кой контролираше пропускането към залата - все по-плътна


Как Октай Енимехмедов е влязъл с оръжие в зала 3 на VІ етаж на НДК си остава въпросът без  отговор. Нещо повече - кой е проверявал влизащите в зала 3 е темата, която се заобикаля от всички говорещи пред медиите, освен ако не бъдат специално и настойчиво питани.


Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов даде да се разбере на пресконференцията, че този въпрос не е изяснен и за разследващите. Предстои проучване на кореспонденцията, на договорките по организацията, добави Сарафов. След като му бе напомнено от журналистите, че този въпрос е основен за сигурността на всяко подобно мероприятие и че втори ден НСО и охранителната фирма "Крон", охраняваща НДК, си прехвърлят отговорността, Борислав Сарафов каза, че според информацията, с която той разполага, фирма "Крон" е контролирала пропускателния режим към залата.


Няколко часа по-рано пред БиТиВи, а и вечерта след нападението пред БНТ управителят на фирма "Крон" Кирил Радев отрече да са имали ангажимент и отговорности по контрола на пропускането към залата. В събота обаче шефът на НСО ген. Тодор Коджейков цитира пред медиите официално писмо от ДПС, в което организаторите на конференцията уведомяват НСО, че "вътрешната охрана на партийното мероприятие и пропускателният режим към него ще се осъществи от фирма "Крон".


Прокуратурата обмисля дали да заведе дело за линча над обзвредения нападател


Ще реагира ли държавата - поне за спасяване доколкото е възможно на своя образ пред света, на зверския побой над обезвредения нападател - този въпрос се задава втори ден от журналистите към всеки прокурор. Докато сутринта пред БиТиВи градският прокурор на София Николай Кокинов изрази личното си мнение, че нямало нужда от такова дело, по-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов изпревари медиите и каза, че "този въпрос стои на вниманието на прокуратурата и се обмисля".
От събота световният телевизионен обмен "върти" дискредитиращите българската държава кадри, на които се вижда как върху поваления и обезвреден нападател се сипят безсмислено ритници и юмруци от озверели костюмирани политици.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK