Граждани протестираха срещу увеличени данъци пред общината във Варна

Дворецът и паркът в правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна

© Спас Спасов

Дворецът и паркът в правителствената резиденция "Евксиноград" край ВарнаОколо стотина граждани от местността Евксиноград край Варна протестираха срещу увеличени данъци. Те вече са обжалвали в съда общинското решение, предава БНР.


Хората в района смятат, че новите налози са непосилни за тях и няма основание за подобно увеличение. "Няма осветление, улицата е разсипана, нямаме канализация. Кои са мотивите да ми вдигат на мен данъка?", пита пред БиТиВи един от протестиращите Христо Вълков.


Повишението се дължи на обновено райониране на град Варна в новия Общ устройствен план. Всички селища край морския града стават част от него и съответно данъците автоматично се повишават.
Най-много се увеличават данъците в местност Долна Трака - близо три пъти, защото до момента там налозите са били изключително ниски, а голяма част от имотите са се водили в строителни граници, обяснява Иво Филипов от дирекция "Местни данъци и такси.


КАто пример той посочи че 57,09 кв. жилищен блок досега е бил в строителни граници, плащал е до този момент данък недвижими имоти 46,79 лв. От 2013 г., когато се приложи новото зониране, данък недвижими имоти става 127,17 лв


За местност Евксиноград увеличението на данъка ще е с не повече от 15%, съобщават от общината. Според общинския съветник Борислав Гуцанов обаче това е много. Той поема ангажимент да повдигне въпроса на следващото заседание на общинския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK