Валентин Стоянов, "Движение България на гражданите": Резултатът от референдума ще бъде използван от премиера

Валентин Стоянов

© Красимир Юскеселиев

Валентин СтояновПреди референдума за ядрената енергетика, насрочен за 27 януари, "Дневник" се обърна към политици и експерти, които застъпват позициите "за" и "против" изграждане на нова централа, които са за бойкот на допитването, и към управляващите, променили мнението си. Публикувахме мненията на Диан Червенкондев от ГЕРБ и на Красен Станчев. Утре можете да прочетете разговор с Румен Овчаров от БСП. Днес публикуваме интервюто с Валентин Стоянов - експерт от икономическия екип на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите".


По професия е юрист, но е работил във финансовия и енергийния сектор. От август 2009 до февруари 2012 г. е главен експерт на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.


Трябва ли в България да има втора ядрена централа. Какви са аргументите ви?
- От "Движение България на гражданите" принципно подкрепяме развитието на ядрена енергетика в страната ни. Декларирали сме, че тя трябва да остане част от националния енергиен микс на страната. Въпросът е, че трябва да има финансиране за втора централа, както и да бъдат уточнени всички необходими параметри и аспекти на такъв проект - да се анализират както рисковете, така и възможностите. Тема номер едно, разбира се, трябва да е сигурността.


Всичко това обаче са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани и решавани на експертно ниво. Очевидно правителството не иска да носи отговорност за решения в ядрения сектор. Истината е, че и ГЕРБ, и БСП си измиват ръцете с този референдум. Тук идва въпросът как може да се реши уравнение, в което има твърде много неизвестни?


Как ще коментирате намерението към действащите 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" да се прибавят 7-и, че и 8-и, както иска премиерът Борисов?


- При премиера Борисов всяко решение е предпоследно. Впрочем той не е автор на идеята за нови мощности в "Козлодуй". Той обаче трябва да даде подробни обяснения по тази тема, каквито сам ту искаше, ту даваше за проекта "Белене". Това са прости вербални интервенции, които не отговарят на въпросите за цената, осигуряването на финансиране, технологията, времевите параметри, управлението на проекта, лицензионнния процес и разрешението от Европейската комисия. Затова за пореден път оставаме с впечатление, че ни управляват лабилни хора, които не знаят какво искат и променят мнението си непрекъснато по фундаментални за страната въпроси.


Не забравяйте, че именно от ГЕРБ преформулираха въпроса за референдума, измествайки акцента от "Белене" към ядрената енергетика по принцип. Това беше направено с цел приемливост на въпроса за по-голяма част от обществото и предпоставяне на отговор "да". В тази посока се изказаха и редица функционери на управляващите. Резкият обрат в позицията е обрат на уплашени хора със сериозни зависимости.


Трябва ли България да продължи да залага на ядрената енергетика, или трябва да даде предимство на други източници на енергия?


- Ядрената енергетика по никакъв начин не изключва други източници на енергия. Напротив - страната  ни има балансиран енергиен микс, включващ възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), собствени въглища и природен газ. Ядрената енергия ще остане част от този енергиен микс.


Коя според вас е най-добрата рецепта за енергетиката ни?


- Това не е въпрос, който трябва да има кратък и елементарен отговор. Накратко - ключът е в поддържането на баланси. Отрасълът е многоъгълник от интереси, който включва всички нас – потребители, производители, мрежови компании, както и заети в енергетиката, търговци и ремонтни дружества. През управленския мандат на ГЕРБ бяха нарушени много баланси и не случайно ще запомним отрасъла през последните години с миньорската стачка от началото на 2012 г., с декапитализацията на държавни енергийни компании, с безпрецедентни протести на ВЕИ производители, с остри реакции от страна на мрежови компании и потребителски организации. Изприказваха се планини от общи приказки и постоянно се правят противоречиви обещания.


Вече е ясно, че в отрасъла работят малко на брой привилегировани хора за сметка на огромен дял потърпевши. Всичко това се случва на фона на пълно политизиране и профанизиране на сектора. Залага се единствено на верни партийци, чиято основна цел ще се окаже обслужване на обръчи от фирми. Всички тези практики също трябва да бъдат изкоренени и да бъде въведено например конкурсното начало при избор на мениджъри в държавните енергийни компании.


Такава отрицателна динамика в енергийния ни бранш досега не е имало, затова ситуацията в него ескалира. Самото значение на отрасъла беше принизено до нелепи изказвания на хора, които нито са били част от него, нито ще ги има на политическата сцена след края на този управленски мандат.


Какво може да направи държавата, за да се подобрят перспективите пред хората от района около Белене, които разчитат на проекта да даде поминък?


- Хората от района имат пълното основание да са недоволни от управлението. От ГЕРБ "гарантираха" на цяла България некомпетентно управление, безработица и пълна липса на перспективи. Следващото правителство ще трябва да спасява не само Централна Северна България, но и други области на страната. Имаме опасения и информация, че в Маришкия въглищен басейн също се извършват много сериозни нередности.


При какви резултати лично вие ще смятате, че сте постигнали успех на допитването?


- Референдумът сам по себе си няма голям смисъл. Той само ще потвърди нещо, което всички знаем – това че повечето българи подкрепят развитието на ядрена енергетика в страната ни. Резултатът ще бъде използван от премиера като оправдание за едно или друго решение.


Защо сте за бойкот на референдума?


- Призивът за гласуване с "не" е заблуда на хората, направили този избор с идеята, че са против ядрената енергетика в България. Това е така, защото премиерът вече обяви, че е решил изграждане на нови ядрени мощности. Друг е въпросът доколко подобни приказки имат реална стойност. Ако за нова мощност до Козлодуй се използва произведеното оборудване за АЕЦ "Белене", принципната разлика между двата ядрени проекта, които на думи се обявяват за "конкурентни", почти изчезва. Това се отнася именно за тази част от обществото, която е против ядрената енергетика или сътрудничеството с Русия.


При отговор "да" очевидно също ще има зелена светлина за развитие на поне един ядрен проект в България. От тази гледна точка резултатът от референдума изглежда предрешен.


Всъщност, не е ли прав Лъчезар Тошев от СДС, че въпросът не е за референдум?


- Коментирахме тази тема с много хора. Смятам, че конкретният въпрос за референдума трябва да е по-абстрактен. Далеч по-коректен и принципен би бил например въпросът "За или против ядрената енергетика в България". Сегашният въпрос крие зад себе си много неизвестни, защото така и не стана ясно къде са тези ядрени мощности. Отдавна голяма част от обществото можеше да е по-компетентна по тези въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ох, батко, и ти драпаш да станеш министър на енергетиката /като Трайчо дето трае/, ама нема да стане, нема гласове толкова

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Развитието на ядрена енергетика в страната трябва да е обезпечено от добри специалисти, а те мисля, че отдавна напуснаха страната.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Тези и те горките неразбрали въпроса.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Бойко иска УМЕРЕН провал на референдумът за да може да реши еднолично въпроса и да извлече максимална полза !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Да, българското розово масло категорично е национален приоритет. Българското правителство трябва да преговаря, ние не стоим отстрани, България е на масата за преговори, нищо не ни се спуска отгоре"
  "Приносът на България, откъдето тръгва идеята за универсално зарядно, бе признат безусловно от еврокомисаря по индустрия и предприемачество Антонио Таяни."

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Весело

  Откъде го изкопахте този младеж? Той не говори за референдума и за бъдещето на ядрената енергетика,а повтаря едно и също колко лоши били управляващите и колко добри са от партията на Кунева и веднага ще ни оправят ако дойдат на власт!!! Старата тройна коалиция беше Станишев,Сакскобурготски,Доган,а сега може да ни натресат Първанов,Местан,Кунева,преблякъл се Илия пак в тия.

 7. 7 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Управляват ни хора с лабилна психика, колкото по-бързо влязат в психодиспансерите по-добре за България.Няма да участвам в този референдум.

 8. 8 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Кой провъзгласи този момък за експерт?
  Доколкото разбрах от представянето завършил е право, но явно е пенкилер и това не му пречи да е експерт от икономическия екип. Останалите от този екип сигурно са завършили детска педагокика, пиано и режисура. Или при пръмовица всички са експерти по интереси?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Обърнете внимание колко уклончиво отговаря за ядрената енергетика и втората АЕЦ и се замислете, преди да дадете гласа си за "червената кукувица". След напълно дискредитираната русофилска БСП, Меглена Кунева е новият троянски кон на Русия и протеже на Гоце, така че ... ХОРА, БДЕТЕ!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#5] от "marquis": ние не стоим отстрани, България е на масата за преговори, нищо не ни се спуска отгоре..."
  Както казва един друг виден либералист, аамед доган, в доклада си: "... това ме нарани дълбинно и вертикално..."
  Не е майтап, верно така се е изразил падишаха, свещено да е името на либерастията

 11. 11 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Нямам доверие нито на партията на Кунева, нито на приближените и, видяхме вече как управляват и не смятам, че е редно да се допуска вмешателството им във властта, освен ако не искаме да ускорим процеса за краха на държавата ни.

 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "stokn":

  идеята на тези "вакли професионалисти" около Кунева е, че са гладни и готови на всичко, един евентуален, бъдещ политически олигарх, който прохожда с пуловер и една вежда, след десетина години или повече ще е като брат близнак на Д. Вълчев или Л. Местан, ако съдбата му е избрала такава роля, ако не е - поредният мераклия "адвокат", каквито имаше някога около т.н. безенесета.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  И това Движение
  получи разтежение!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 708 Разстроено

  Фалшифицирането на едно от основните права на гражданите - въпроса за референдума, даде сцена за миг слава, на всякакви екземпляри - самодоволни нарциси, алчни наглеци...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Весело

  Сърби, боли, иска ми се! Това е позицията на червените кукувици.Хем искат да се строи,ама да не гласуват с комунистите

 16. 16 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Аз ще гласувам с НЕ, а политиците да си вадят който какъвто си извод иска.

 17. 17 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Това с развитието на ядрената енергия в България е див популизъм. Щом и ДСБ не смее да каже, че е против какво остава за куневци.

  Нека да си доизкарат живота блоковете в АЕЦ "Козлодуй", но през това време да вложим усилие в търсенето на по-безопасни алтернативи.

  Другият вариант е да се строят още мощности, но да се направи конкурс коя община да приема ядрените отпадъци (срещу заплащане естествено - тъкмо да си открият работни места).

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 18. 18 Профил на дон Клеменца
  дон Клеменца
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бойкот на безсмисления референдум!

 19. 19 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 700 Неутрално

  За този референдум ще се потрошат 20-30 млн. народна пара,а бюджетът на МОН е увеличен едва с 10 млн. за сравнение.Ако БСП искаше да строи,досега да са я направили тази АЕЦ.Ама Серго не е самоубиец,затова иска да набута в ла*ната Боко.Референдумът ще е от полза за двете партии,за да си ги премерят предизборно...електоратите де

  rock n' roll is king!
 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Смислено интервю и преобладаващо безмислени първосигнални коментари.

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Разбира се, че ще бъде използван от премиера - всяка една партия ще се опита да използва резултата в неин плюс, и ще го тълкува както й е изгодно. Не виждам нищо ново, а и нищо лошо.
  Проблема на референдума е съвсем друг, и този младеж почти не го е засегнал. Безаргументираното плюене по Герб единствено налива вода в тяхната мелничка и по-скоро показва, че са едно общо с Кунева.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Нещо ми прилича на предпоследното мнение на премиера - да има, трябва финансиране....

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Абе Бойко нали каза веднъж ДА веднъж НЕ ?
  Та въпроса ми е ГЕРБ от интересите на БЪлгария ли се води или от интересите на няколко американски и европейски корпорации които имат интерес с въглищата шистовия газ и ВЕИ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не знам откъде идва тази масова ненавист към Кунева тук и преповтарянето на чисто политическата и предизвикана само от страх обида за „червената кукувица“ (много грозна, между другото, особено от устата на мъж, но то в България кавалерството отдавна е забравено). Първосигналната реакция явно пречи на повечето да видят, че всъщност всичко, което от партията й казват напоследък, е абсолютно вярно.

 25. 25 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Господин специалист, ако сте такъв, трябва да сте наясно- уравнението няма "много" неизвестни! Неизвестното е това, че се излагате професионално заради непрофесионалната си шефка!

 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#24:"krista_p"]Първосигнлната реакция явно пречи на повечето да видят, че всъщност всичко, което от партията й казват напоследък, е абсолютно вярно.[/quote]

  Може би това изнервя бавноразвиващите се.Че някой преди тях е поставил диагнозите.
  Например:"Ако имаш добър бизнес в България,може да ти бъде откраднат"-Кунева преди 3 месеца,Доган преди 3 дни в Доклада си.
  И много други примери на посочване на порочното в управлението преди всички.
  Но тролът ненавижда истината,когато тя е казана от неправилният според него човек.

 27. 27 Профил на gretastoianova
  gretastoianova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Не забравяйте, че именно от ГЕРБ преформулираха въпроса за референдума, измествайки акцента от "Белене" към ядрената енергетика по принцип. Това беше направено с цел приемливост на въпроса за по-голяма част от обществото и предпоставяне на отговор "да". В тази посока се изказаха и редица функционери на управляващите. Резкият обрат в позицията е обрат на уплашени хора със сериозни зависимости."
  Абсолютно съм съгласна, затова цитирах.

 28. 28 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#24] от "krista_p":

  Коментарите са реакция на грешните внушения от интервюто и желанието на някой да излезе сух от водата. Вината за декапитализацията на НЕК е от части на ГЕРБ. При кое управление започна проекта Белене?

 29. 29 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "TAC":

  Не пиши наизуст- парите са на половина. Кой с кого ще си ги мери- не знам! Знам, че аз разсъждавам от гледна точка на това, че най- после може да гласуваш ти, да изкажеш своята позиция, да те чуят и да гласуваш един вид "мажоритарно", ако ме разбираш.

 30. 30 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Смислена позиция прочетох в текста (интевюто) по-горе. И аз мисля да бойкотирам този референдум, не за друго, а порати редица обективни причини. Това допитване обслужва единствено БСП и ГЕРБ, а не техните избиратели дори. За да гласувам с "Да" или "Не", трябва да имам отговор на редица основни въпроси, като:
  1. Цената на проекта
  2. Кой ще го плати, за колко време
  3. Къде ще са пазарите на този ток
  4. Кой ще е инвеститора, какви ще са задълженията на гражданите
  Аз нямам отговор на никой от тези въпроси. Как тогава да кажа дали да се случи нещо или не?!?
  Другото, което искам да кажа е, че въпросът е идиотски зададен, без ясен и категоричен отговор. Не се прави така! И на този абстрактен въпрос, трява да отговарят хора, които си нямат и ни най-малка представа от енергетика, камо ли от АЕЦ. Ми това е тъпо, мноого тъпо. Това е подценяване на българската нация, въобще!!!
  Няма да участвам в този фарс, поредния такъв, след редицата изцепки, вече придобили драматични измерения! Нямам думи просто.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  [quote#27:"gretastoianova"]

  "Не забравяйте, че именно от ГЕРБ преформулираха въпроса за референдума, измествайки акцента от "Белене" към ядрената енергетика по принцип. Това беше направено с цел приемливост на въпроса за по-голяма част от обществото и предпоставяне на отговор "да". В тази посока се изказаха и редица функционери на управляващите. Резкият обрат в позицията е обрат на уплашени хора със сериозни зависимости."
  Абсолютно съм съгласна, затова цитирах. [/quote]

  Значи въпросът зададен от БСП е бил приемлив за Кунева.
  Още повече, че според Даниел Вълчев, позицията на ДБГ по въпроса на рефередума можела да се изясни след допитване до членовете на партията. Само че, така и не стана ясно, кой и как взе решението в гражданското движение за бойкот допитването.

 32. 32 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  На Меглена Кунева и кръга Велчеви около нея ще кажа едно: НЕ, няма да има АЕЦ Белене !!! и ще гласувам с НЕ на референдума.

 33. 33 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#29] от "radiacionen_tip3":

  Може и грешно да съм запомнил сумата,не споря,за останалото те разбирам и подкрепям.Да,ще гласувам,но исках да кажа,че на всички е ясно,че нямаме нужда от Белене!!!

  rock n' roll is king!
 34. 34 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страната ни имала балансиран енергиен микс, включващ възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), собствени въглища и природен газ. И така да е- докога!? И, като свършат? И кое е по евтино? И кое е по- екологично?

  До коментар [#30] от "Wizard":

  Задаваш въпроси, на които отдааааавна има отговор! Ама и ти стреляш с куршуми от пипер!

 35. 35 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#34] от "radiacionen_tip3":

  Къде са тези отговори. Хората не ги знаят. Дори премиера не ги знае! А трябва да е най-информирания човек в държавата! Бойко си смени позицията 10 пъти за Белене! Мерси, както се казва, за това Белене. Ако изпълните писанията си, господине и със съдрържание, равен няма да имате. Празните и кухи писания, като вашето, например, са от полза, САМО на ДЕМОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 36. 36 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#33] от "TAC":

  Аз пък мисля, че имаме нужда от Белене. Защото е най- лесно да бъдеш против. Това май ни е вродено! Сега някои казват: не разбирам, но ще гласувам против Бойко, само, ей така! И аз не съм очарован от него! Но в последните седмици си задавам въпроса/защото реших да се запозная, доколкото мога с инфо за Белене/, че трябва да гласувам, защото скоро едва ли ще имам друг референдум. И май е по- добре да гласувам ЗА нещо, от което би трябвало да има смисъл, отколкото против нещо, което така или иначе е изпята песен! За да мога след време аз да съм човека, който да каже на сина и дъщеря си- за да бъдеш против, трябва да знаеш защо си за! За да имат позиция. А не да са подвластни на емоцията, негативното и първосигналното! И да се обосновават!

 37. 37 Профил на gretastoianova
  gretastoianova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар 32.

  Ти си против Белене, или против ядрената енергетика изобщо? Защото твойто НЕ ще е двойно НЕ, нали разбираш? Уж ти задават един въпрос, пък получават два отговора. Първоначално щяха да питат за Белене, после промениха въпроса, схващаш ли?

 38. 38 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#36] от "radiacionen_tip3":

  Ето как се е обосновал един компетентен човек.Ако ти е интересно...
  http://marica.bg/show.php?id=96469

  rock n' roll is king!
 39. 39 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#35] от "Wizard":

  Отговорите са навсякъде, стига човек да има желание да ги види! Явно и да ги видиш- пак няма да ги видиш, ти! Но все пак: цената- 15 млрд лева, плащането се осъществява с инвестиционен проект, който няма нищо общо с бюджета. Една компания взема пари, инвестира ги, произвежда електроенергия, продава я, връща заемите и евентуално - печели. Не знам къде ще са пазарите, ама знам, че доста комшии искат да строят АЕЦ. Значи- явно ще има къде да се продава! Само, че, нас нас ни е разрешено да строим! А на тях- дали!?

 40. 40 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  собствени въглища и природен газ. Направо сме затрупани от това, най вече че всичките ни тецове скоро ще трябва да излязат от употреба. Някой щото ЕЦ няма да ги сертифицира други просто от старост!

 41. 41 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#39] от "radiacionen_tip3":

  Комшиите искали, отговорите са навсякъде около нас, инвеститорът евентуално печелел. Е това имах предвид, че в писанията ви, господине, няма съдържание! Това празноговорене работи при прости хора. Те не са тук. Опънете една трибуна в някое село и гаранция ще ви почерпят с купчка домашно кисело мляко и мед.
  А аз съм задал КОНКРЕТНИ въпроси, БЕЗ ОТГОВОР!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 42. 42 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "Wizard":

  отг.1 Изграждането на един нов реактор в Козлодуй ще струва колкото два в "Белене"."Белене" с два реактора нормално ще се изгради за до 15 млрд. лева.

  отг.2 През 2008 год. бе проведен конкурс, който бе спечелен от германската РВЕ за 49% от АЕЦ Белене. Но инвеститорът бе прогонен от управлението на ГЕРБ. Никоя фирма не би останала при тази несигурност и несериозност, внушавана от сега управляващите. Имаше предложения от западни банки, а по–късно руската страна предложи да поеме изцяло инвестиционните разходи за сметка на бъдещи печалби. И това не бе прието. Очевидно, че управляващите просто не знаеха какво искат и се страхуваха да вземат решение, за което определена роля разбира се играеха и лобиращите противници на АЕЦ извън страната. Освен че секторът ядрена енергетика е перспективен, АЕЦ се изплаща за 15 год, след което 45 години ще носи само печалба. Конкретно в случая е важно, че има вече лицензирана площадка и проект, разрешение от ЕС, изпълнен е етап от строителството, изплатена е този етап, напълно готов е единият реактор. Всичко това дава гаранции и възможности за по–изгодни условия за кредита, който всеки инвеститор тегли в такива случаи.

  отг.3 Още преди да започнат тези безмислени спорове, България продаваше електроенерегия на Балканския полуостров, задоволявайки 50% от неговите нужди. Интерес към проекта АЕЦ Белене проявиха Сърбия и Македония. Гърция купуваше от нас, въпреки протестите на гръцки организации срещу АЕЦ Козлодуй. До 2030 г. нуждите от електроенергия в света ще су увеличат двойно! А без АЕЦ тези нарастнали нужди не могат да бъдат покрити. Ако няма пазар на електроенергията, защо Турция строи руска АЕЦ с четири реактора за 24 милиарда евро? А планира строежи и на още 2 АЕЦ, една от които до българската граница срещу река Резовска. Защо Румъния разширява своя АЕЦ с още 2 реактора?
  Пазар на електроенергия в региона категорично ще има, но друг, а не България ще прибират печалбите, ако не построим АЕЦ Белене!

  отг.4 ако до тук не ти е ясно- ясно е защо само обиждаш. Слава на Боко!!!

 43. 43 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#3] от "Отнесен":
  "Тези и те горките неразбрали въпроса. "

  То Рапона затова така завъртя върпроса, че какъвто и да е изхода от рефрендума, да не е ясно какво следва.

  1. Невалиден - нищо
  2. Да - нищо: Рапона ще каже, ами да ето хората искат нов реактор , и ние правим - в Козлудуй. Демек това е нещо дето ще се точи 6-7-8 години. Замитай под черджето.
  3. Не - нищо: Рапона ще каже, ето прави сме - хората не искат Белене. НИкаква разлика от сега.

 44. 44 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "Бойко иска УМЕРЕН провал на референдумът за да може да реши еднолично въпроса и да извлече максимална полза ! "

  Точно.
  Нещо такова му се иска - някакъв размазан въпрос, от който нищо не става ясно какъвто и да е изхода.
  Това му дава свобода той да решава кой ще кара влака.

 45. 45 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#42] от "radiacionen_tip3":

  Господине, прочетете текста внимателно и ще видите, че всичко за което говорите е утопия, невярно, подвеждащо и заробващо.
  ***
  Десет откровено неверни неща за АЕЦ "Белене"
  ***
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/18/1986872_deset_otkroveno_neverni_neshta_za_aec_belene/

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 46. 46 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#45] от "Wizard":

  Ние така с копи- пейст може да си се облъчваме цял ден! Всеки може да си пише, да си смята...... Въпросът е- има ли смисъл от АЕЦ? Според мен има! Козлодуй или Белене, по така зададения въпрос за референдум! Всички казват че има, ама да не е Белене!? Но Козлодуй не става, да не ти обяснявам сега- явно си имаш линкове под ръка- провери си сам! Е, хем има нужда- хем няма де има АЕЦ, реално, ако се гласува с не!? За това ще гласувам с да! Разбра ли?


 47. 47 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Валентин Стоянов, "Движение България на гражданите": Резултатът от референдума ще бъде използван от премиера

  При всички случаи. Интерпретиран и манипулиран!

  apoloniy
 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#42] от "radiacionen_tip3":

  Печалба от износ на ток България няма. Имат фирмите - износители - всичките до една свързани с червената върхушка. Цената на тока за износ е по-ниска от цената на вътрешния пазар. Турция щяла да строи АЕЦ на Резовска река. Защо сте против турска АЕЦ в близост до България, а сте за АЕЦ в България? Смятате ли, че Турция няма да построи своя АЕЦ ако ние построим Белене? Според мен няма никаква връзка. В момента България изнася около 2000 мегавата, т.е. толкова, колкото биха били новите мощности в Белене. Къде са огромните печалби от този износ? И последно: ако тези 22 милиарда лева се инвестират в алтернативни източници на енергия и в енергийна ефективност, няма да има никаква нужда от нов АЕЦ, като при това ще отпадне и въпросът със съхранението на радиоактивните отпадъци.

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 498 Неутрално
  [quote#41:"Wizard"]

  До коментар [#39] от "radiacionen_tip3":

  Комшиите искали, отговорите са навсякъде около нас, инвеститорът евентуално печелел. Е това имах предвид, че в писанията ви, господине, няма съдържание! Това празноговорене работи при прости хора. Те не са тук. Опънете една трибуна в някое село и гаранция ще ви почерпят с купчка домашно кисело мляко и мед.
  А аз съм задал КОНКРЕТНИ въпроси, БЕЗ ОТГОВОР! [/quote]


  Приятел не се връзвай на празните приказки на платения червен провокатор.На него това му е работата и затова няма да чуеш от него конкретни отговори.Виж кога е регистриран профила и по коя тема най-често троли в коментарите си.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 50. 50 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#9] от "dodge_ram":
  " се замислете, преди да дадете гласа си за "червената кукувица"

  А за кой да ги дадем, за крадеца от Драгалевци, печения мургав мошеник Костов ли?

 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  ШИЗОФРЕННОСТТА на позицията на БСП в полза на БелеНЕ проличава кристално ясно.
  Станишев тиражира ГОЛЯМАТА ЛЪЖА,че българският данъкоплатец нямало да даде и един лев за БелеНЕ !?!?!?
  Ами тогава ЗАЩО Русия СЪДИ БЪЛГАРИЯ и не само това.
  ПЛАШИ БЪЛГАРИЯ с искове за НАД МИЛИАРД ЕВРО ?!?!?!
  Не е ли ШИЗОФРЕННО да ти натякват,че СВРЪХ ЩЕ ПЕЧЕЛИШ от нещо,и същевременно СЪС СЪД ДА ТЕ ПРИНУЖДАВАТ "СВРЪХ ДА ПЕЧЕЛИШ" ?!?!?!
  ЗАЩО Русия не си построи СТО такива АЕЦ-а на РУСКА ТЕРИТОРИЯ.
  Оттам да ни продават "СВРЪХ ЕВТИН ТОК".
  И същевременно СВРЪХ ДА ПЕЧЕЛЯТ.
  ПО ДВЕСТА МИЛИАРДА ?!?!?!?! за 60 години.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  [quote#50:"Малката Пица"]А за кой да ги дадем, за крадеца от Драгалевци, печения мургав мошеник Костов ли? [/quote]

  Мога да споря с рационални хора, с емоционални ми е трудно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Драгалевския крадец Костов като премиер "продаде" Стопанкса банак на офшорна фирма дето я представляваше собственика на любимия му рестотант. Без да е ясно кой е собственик.
  Банката се преимнува на СИБанк, и беше уредена навсякъде в държавните служби - НОИ, МВР, ...
  Паирите потекога редовно към офшорната сметка на Бай Мангал.

  Сега какви намерения има Драгалевския крадец - какво ще открадне?

 54. 54 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мдааааа, "От "Движение България на гражданите" принципно подкрепяме развитието на ядрена енергетика в страната ни..." , обаче сме за бойкот на референдума , с който се решава дали ще се развива ядрена енергетика. Защото премиерът вече заявил, че ще се строят нови мощности.
  Желязна логика, та чак дрънка на дърво...
  Просто могат да си припишат " победа" единствено при провал на референдума.


  До коментар [#43] от "Малката Пица":

  Погрешен анализ.
  При всички възможни ПРАКТИЧЕСКИ варианти преобладаващият отговор ще е "Да" и Тиквоний е на губещата страна. Затова в началото , при това доста дълго, беше за "да":

  - При валиден референдум и отговор "Да" - Тиквоний е казал"три пъти "Не" ,не става за победител.
  - При невалиден референдум с преобладаващо "Да"/най-вероятния вариант- циганите и турците няма да гласуват- няма двайсетолевки, няма кебапчета.../ - същото...

  Варианти с валиден или невалиден референдум с отговор "не" при изявили желание да гласуват с "Да" 50% повече от тези, които ще гласуват с "Не" са практически невъзможни.

  Единствено с призив на бойкот на референдума Тиквоний може да се нареди сред победителите. До Кунева.
  Ама го достраша да се врътне още един път.
  Но това не значи, че неофициално Тиквоний няма да отпрати призив към герберите за бойкот на референдума . Защото не умее да губи.

  Във всички варианти с референдума стават ясни две неща- първо Тиквоний за пръв път губи избори и се явява на следващите бит.
  и второ- приключва маскарада Тиквоний - Строителя на нова България.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4131 Весело

  И още за ЛЪЖАТА БелеНЕ.
  Вярваме на др.Р.Овч.че БелеНЕ ще струва САМО 3.9 МИЛИАРДА евро.
  Вярваме му и за това,ч БелеНЕ ще печати ДВЕСТА МИЛИАРДА ЧИСТА ПЕЧАЛБА за 60 години.
  Т.е. по 3.33 МИЛИАРДА НА ГОДИНА ЧИСТА ПЕЧАЛБА.

  Елементарната сметка показва,че САМО ПЕЧАЛБАТА за някаква си кирлива 1 година и 3 месеца ИЗПЛАЩА ЦЯЛАТА АЕЦ,както БЕЗ ДА НИ ЛЪЖАТ повтарят другарите Р.Овч. и Съргей Станишев.
  ЗАЩО тогава не сключим със СЪВЕТСКА РУСИЯ договор,в смисъл ДА ПОСТРОЯТ БелеНЕ в замяна на това ДА ПОЛЗВАТ ПЕЧАЛБИТЕ ЗА 1 година и 3 месеца.
  С ПЕЧАЛБАТА от тази година и 3 месеца Русия ще си е покрила масрафа по БелеНЕ.
  От там нататък Русия да НЯМА ПРАВО ДА ТЪРСИ и една стотинка от България по повод Белене,ха-хаааа....

  Нали стана ясна ШИЗОФРЕННОСТТА НА СИТУАЦИЯТА ?!?!?!?!?!

 56. 56 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Собственика на любимия му рестотант "Олимп" беше Славчо Хрисов, бивш оператор от БНТ.

  Същите двама, Олипма и Бай Мангал Драгалевски , продадоха СИБанк на Цветелина Бориславова , половинката на новия секретат на МВР - Борисов, веднага след като Костов падна от власт - 2001 един месец след изборите.

  Славчо Олипма се охраняваше в края на 90-те от ИПОН, фирмата на Б, Борисов и Ц. Борисолавова.

 57. 57 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#54] от "mi6osp":
  А БСП(к) си прави предизборно преброяване и стягане на редиците за държавна сметка. Затова - бойкот!

  Gunter glieben glauchen globen
 58. 58 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "g_t_DimebagDarrell":

  Защото тецове, вецове..... и други кюмюри ще отпаднат автоматично, а цената на електроенергията от фотоволотатични централи (соларни системи), която плащат доставчиците на електроенергия е 70-пъти по-скъпа от тази заплащана на АЕЦ и над 10 пъти по-скъпа от тази на ТЕЦ-вете. След като Турция ще строи и то не една- значи има смисъл! Ама ние да не строим, щото няма смъсъл!? Е, кой краднА логиката?

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  ЗАЩО от партията на Кунева НЕ ПОСТАВЯТ въпроса ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ РЕЖИМА и ПООЩРЯВАНЕ инсталирането на фотоволтаици за всеки дом,за кварталите,малките населени места.
  Какво по-хубаво от такава ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ.
  Да,ама и от партията на Кунева се виждат наредени НА КОПАНЯТА НА ОЛИГАРХИЯТА И МОНОПОЛИТЕ след изборите.
  За какво говорим изобщо ?!?!?

 60. 60 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "К2":

  Точно пък ти да говориш за регистрация!?!?!? Е, по коя тема да ровя! За това, което е актуално и важно в момента! Да си драскам по принцип ли? Или да си пиша като теб!? Ще ровя за Белене, защото поне се опитвам да мисля, а не да слушам какво ми говорят хора- едните не могат да мислят, дреги си сменят мнението по щест пъти на ден, трети замо мислят откъде да лапнат повече!!!!!

 61. 61 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#59] от "Hawaii":
  "ЗАЩО от партията на Кунева НЕ ПОСТАВЯТ въпроса ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ РЕЖИМА и ПООЩРЯВАНЕ инсталирането на фотоволтаици за всеки дом,за кварталите,малките населени места"

  Щото това ще струва много пари на НЕК, дето и без това е закъсала финансово.
  Слънчевата енергия ще продължи да е много по-скъпа от ТЕЦ, АЕЦ още много време, ако не стане някакъв пробив в технологиите.
  Слънчеви панели няма от 5-10 години, ами от десетилетия. Още като ученик имах калкулатор с такъв панел.

 62. 62 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "g_t_DimebagDarrell":

  Не, ГЕРБ си прави предизборно преброяване! Защото те май си смениха позицията!

 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  [quote#58:"radiacionen_tip3"]Защот тецове, вецове..... и други кюмюри ще отпаднат автоматично,[/quote]
  Отпадат автоматично? Откога това?
  [quote#58:"radiacionen_tip3"]ценат на електроенергията от фотоволотатични централи (соларни системи), която плащат доставчиците на електроенергия е 70-пъти по-скъпа от тази заплащана на АЕЦ и над 10 пъти по-скъпа от тази на ТЕЦ-вете.[/quote]
  Защото са малко. Ако инвестираме 22 млрд. в тях, няма ли да падне цената?

  [quote#58:"radiacionen_tip3"]След като Турция ще строи и то не една- значи има смисъл! Ама ние да не строим, щото няма смъсъл!? [/quote]
  Турската и българската икономика са съвсем различни. Ако Турция си построи АЕЦ, ние къде ще изнасяме ток?

  [quote#58:"radiacionen_tip3"]Е, кой краднА логиката? [/quote]

  Германия защо се отказва от АЕЦ? Наистина, кой открадна логиката?

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  [quote#61:"Малката Пица"]Щото това ще струва много пари на НЕК, дето и без това е закъсала финансово. [/quote]
  Идеята е,НЕК,а и не само НЕК да няма каквото и да е общо с локалните фотоволтаици.
  В Германия има ЛАВИНООБРАЗНО НАРАСТВАНЕ на локалните слънчеви панели.
  Нали само допреди 15-20 години мобилните телефони бяха по джоба само на паралиите.
  Сега са достъпни дори за клошарите.
  Така е с всяка технология.
  Търсенето ще доведе до ПОНИЖАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ до неузнаваемост.
  По-големият ефект,обаче ще бъде УДАРЪТ СРЕЩУ МОНОПОЛИТЕ.
  В частност ЕНЕРГИЙНИЯТ МОНОПОЛ и ЕНЕРГОМАФИЯТА.
  Това последното вярвам е ЖЕЛАНО ОТ ВСИЧКИ НАС.
  НАЛИ ????

 65. 65 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "g_t_DimebagDarrell":

  Много първосигнални отговори! А за последния- прочети малко- каква е основната причина, какво ги съветват експерти и дали, като е дошъл студа не са ги пуснали отново... Чичко Жужъл те чака...

 66. 66 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тони!":
  "Безаргументираното плюене по Герб единствено налива вода в тяхната мелничка и по-скоро показва, че са едно общо с Кунева"

  Ама повече ли са общо ДБГ с Рапона, отколкото Костов и ДСБ, който с портокали в ръчичка ходи в болницата при Рапона 2009 по изборите да лиже за коалиция?
  Само, че Рапона изврътка Костав като последен баламурник - хем го издуди СК (СДС/ДСБ) да подкрепя ГЕРБ 2 години в парламента, хем не го пусна да припари до власт
  Костов гледаше като пребозало теле !

  Накрая се осети ,че СК загива приплескана от ГЕРБ, и тръгна да се спасява, минавайки в опозиция. Рапона веднага го изплющя зад врата, че гласува с БСП и го постави в безизходица.

 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Любопитно

  До коментар [#62] от "radiacionen_tip3":

  Кой инициира референдума? Не беше ли БСП(к)?

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#64] от "Hawaii":
  "В Германия има ЛАВИНООБРАЗНО НАРАСТВАНЕ на локалните слънчеви панели."

  Има , защото са готови да плащат цената за това.
  Тока в Германия е близо 3 пъти по скъп от БГ:

  Country € per kWh Electricity
  Bulgaria € 0.0829
  Germany € 0.2541

 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  [quote#65:"radiacionen_tip3"]Много първосигнални отговори[/quote]
  Моля те, не характеризирай отговорите ми, които всъщност са въпроси, а отговори.

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#68] от "Малката Пица":

  Представям си за 22 млрд. лева колко слънчеви панели могат да се направят! И няма да има проблем с копането на радиоактивните отпадъци, които ти упорито отказваш да се копаят до твоето село.

  Gunter glieben glauchen globen
 71. 71 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#64] от "Hawaii":
  "Нали само допреди 15-20 години мобилните телефони бяха по джоба само на паралиите.
  Сега са достъпни дори за клошарите.
  Така е с всяка технология. "

  Слънчеви елементи има отдавна - може би 50 години.
  Те са с нисък КПД, заемат много място. Не са предсказуеми.
  Ако бяха ок, вече всички щяха да са на слънце.

 72. 72 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Куневица е като куковица-снася яйце в чуждо гнездо.А и как точно Пръмова се обяви за новият десен спасител на България...

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 73. 73 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#70] от "g_t_DimebagDarrell":
  "Представям си за 22 млрд. лева колко слънчеви панели могат да се направят!"

  Колкото и панели да направиш с 22 млрд лева, тока от тях ще е по скъп от ТЕЦ и АЕЦ. И няма да е като количество колкото АЕЦ за 22 млрд лева.

 74. 74 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#43] от "Малката Пица":

  Не е чак толкова завъртян въпроса, че да разбираш чак неща, които няма как да имат връзка със случващото се в действителност.

 75. 75 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#70] от "g_t_DimebagDarrell":
  "И няма да има проблем с копането на радиоактивните отпадъци, които ти упорито отказваш да се копаят до твоето село. "

  Радиоактивните отпадъци се съхраняват от както има АЕЦ, към 60 години.
  Това е рутинна работа. По безопасна от самата централата.

 76. 76 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  [quote#68:"Малката Пица"]Тока в Германия е близо 3 пъти по скъп от БГ[/quote]
  Да,но в неговата цена,както и в цената на всички стоки,произведени в Германия е калкулирана БЛИЗО ТРИДЕСЕТ ПЪТИ ПО-СКЪПА ЦЕНА НА СТОКАТА "РАБОТНА СИЛА".
  Което пък ни дава повод да попитаме,КЪДЕ Е СКЪПОТО.
  И КОЕ Е СКЪПОТО.
  Не е ли там,където при БЛИЗО ТРИДЕСЕТ ПЪТИ ПО-НИСКИ ДОХОДИ плащаш едва близо ТРИ ПЪТИ ПО-СКЪПА ЕЛЕНЕРГИЯ.

 77. 77 Профил на глас+мнение=блокиране
  глас+мнение=блокиране
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стана ясно,че с цървулки и "калинки" дори и извънземните ще бягат с 300 от нас,за това аз ще гласувам с "ДА" на 27-ми и с 3 пъти НЕ на управлението на ГЕРБ,а тези от "България против гражданите" трябва да разберат,че все още са останали разумни хора на които не им се нрави политическият Биг Брадър!Време е да си дадат почивка!Чао,бъдете живи и здрави!

  Не позволявай устата ти да пише чекове,които задника ти не може да осребри!
 78. 78 Профил на глас+мнение=блокиране
  глас+мнение=блокиране
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Елате в България - тук е адът!
  Храним се с картофи, а флиртуваме с премиера-слънце
  Това вече е непоносимо, отвратително, срамно, ужасяващо!Какъв е смисълът да живееш в такава държава, която е превърната в Содом и Гомор ? Какъв е смисълът да живееш въобще в бардака на света? Какъв е смисълът да бъдеш добър, позитивен, да бъдеш човек, когато всичко наоколо е лишено от човещина, от морал, от елементарни задръжки, когато господства само грубата сила, агресията, личният интерес?
  С "ДА" на 27-ми слагаме край на управлението на ГЕРБ!

  Не позволявай устата ти да пише чекове,които задника ти не може да осребри!
 79. 79 Профил на глас+мнение=блокиране
  глас+мнение=блокиране
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С тези политически пародии и псевдо политици вече не сме интересни дори и на туристите? Повечето чужденци идват тук, защото София е европейският бардак, където евтино можеш да задоволиш и най-странните си перверзии.Така си е и сега старите к........ искат нови бардаци да правят!!!!!!!!!!Ехо,хайде тръгвайте вече,че се напълни с боклуци и не се трае!

  Не позволявай устата ти да пише чекове,които задника ти не може да осребри!
 80. 80 Профил на глас+мнение=блокиране
  глас+мнение=блокиране
  Рейтинг: 426 Неутрално  Лъжа и фалш царуват навсякъде из хубавата България. Елате, тук е адът!

  Не позволявай устата ти да пише чекове,които задника ти не може да осребри!
 81. 81 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#69] от "g_t_DimebagDarrell":

  Коалицията на Меркел загуби изборите в Долна Саксония.
  Това е дамата, дето иска да си затваря АЕЦ-а. Бойко с нея ли говореше на един език?

 82. 82 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#50:"Малката Пица"]" се замислете, преди да дадете гласа си за "червената кукувица"

  А за кой да ги дадем, за крадеца от Драгалевци, печения мургав мошеник Костов ли?[/quote]

  Колега,добре си се научил да идентифицираш неидентифицираните летящи субекти.Евала!Още не могат да й простят,че е казала "партии има там,където ходят хората,останалото са черупки от партии".Сега гледам две черупки се събраха да направят нещо кухо.

 83. 83 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  [quote#75:"Малката Пица"]Радиоактивните отпадъци се съхраняват от както има АЕЦ, към 60 години.
  Това е рутинна работа. По безопасна от [/quote]
  Така ли? Тогава защо не искаш да са закопават до твоето село? Щото вече няма да можем да ги караме в Русия, както е било досега, а ще трябва да се изграждат хранилища за ядрени отпадъци тук, в България. Калкулирахте ли цената на новите хранилища за ядрени отпадъци, дето трябва да издържат 100 000 години? То вие не искате софийския боклук, дето е от огризки от пуканки и хамбургери и празни кутии от Кока-кола, та ще искате ядрени отпадъци.

  Gunter glieben glauchen globen
 84. 84 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  [quote#81:"radiacionen_tip3"]Коалиията на Меркел загуби изборите в Долна Саксония. [/quote]
  Заради това, че ще закрива АЕЦ ли загуби изборите? Много евтина манипулация, другарю. Може да върви в кварталния клуб по интереси на БСП (к), но тук не върви.

  Gunter glieben glauchen globen
 85. 85 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#83] от "g_t_DimebagDarrell":

  А, кой ти каза, че няма да могат да си извозват в Русия? И стига с тъпотията- в твойто село! За всяко нещо си има място!

 86. 86 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#84] от "g_t_DimebagDarrell":

  Не заради това, но може и заради това. Аз не манипулирам с клишета от сорта- "дай ядрените отпадъци да ги езхвърлим в твойто село".

 87. 87 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  [quote#85:"radiacionen_tip3"]А, кой ти каза, че няма да могат да си извозват в Русия? [/quote]
  В Русия излезе закон - не може да приемат повече ядрени отпадъци от други страни. Има и европейска регулация, че всяка страна трябва сама да съхранява ядрените си отпадъци.
  [quote#85:"radiacionen_tip3"]За всяко нещо си има място! [/quote]
  Къде е това място, посочи го. Щото всички сте за ядрена енергергетика, ама рисковете и замърсяването да са далече от вас. Пак давам пример със софийския боклук - въпреки, че е несравнимо по-безопасен, вие не го искате. Независимо, че в София учат и работят вашите деца. Или София е кенеф, където да цапате и да изкарвате кинти, а в родното си село да ви стои чистичко? Защо не зададохте въпрос на референдума "Съгласни ли сте депото за радиоактивни отпадъци да следващите 100 000 години да се построи до вашия град/село?" Да видим тогава какви ще са резултатите. Защото развитието на ядрената енергетика включва и проблема с отпадъците.

  Gunter glieben glauchen globen
 88. 88 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  [quote#86:"radiacionen_tip3"]Не заради това, но може и заради това[/quote]
  Ъхъ, а може и да е, защото не е от Байерн Мюнхен, ами е от Фортуна Дюселдорф.

  Gunter glieben glauchen globen
 89. 89 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#30] от "Wizard":

  Кое му е неясното на въпроса ? Искаш ли нова ядрена централа или не искаш ? Аз не искам и ще отида и ще гласувам с НЕ.

 90. 90 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не разбрахте ли ,че референдума е фарс.Да АЕЦ Белене струва 4 милиарда ,но с комисионните на Станишев и Борисов се оскъпява до 20 милиарда.Целта е да си измият рацете с народния глас.И да сте за - нищо и против пак - нищо.Затова Бойкот.

 91. 91 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#87] от "g_t_DimebagDarrell":

  . Европейският съюз инвестира 900 милиона долара, за да създаде лазер, който да обезопасява ядрени отпадъци. Той ще бъде най-мощният по рода си в света. Чрез новите лазери ще могат да се създават субатомни частици във вакуум като ще бъдат 10 пъти по-мощни от съществуващите в момента. Експерти смятат, че с помощта на изобретенията адрените отпадъци ще могат да се обезопасяват само за няколко секунди.
  Идеята предвижда построяването на 3 лазерни центъра в Чехия, Румъния и Унгария, всичко в рамките на проекта Extreme Light Infrastructure (ELI).
  Първите резултати от проекта ще бъдат публикувани до една-две години, след като центърът започне работа.

  А за въпроса на референдума- бъркаш човека?

 92. 92 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#91] от "radiacionen_tip3":

  А ма то до няколко години може да се намери принципно нов източник на евтина енергия. Защо да не почакаме дотогава?

  Gunter glieben glauchen globen
 93. 93 Профил на only_truth
  only_truth
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ДА на БЕЛЕНЕ - НЕ на ГЕРБ!!!

 94. 94 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#92] от "g_t_DimebagDarrell":

  Принципно- може. Ама реално? Пък и няколко години.... може да са 5, може и 50.

 95. 95 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#94] от "radiacionen_tip3":
  Е, то и безаналоговите лазери, дето щели да обезопасяват радиоактивните отпадъци, може да са готови след 2 или 20 г. Като гледам, това дето го цитираш (копираш) го има само на 1-2 места в Интернет, ако беше нещо сериозно и революционно, щеше да е гръмнала цялата световна преса и медии, а няма такова нещо.

  Gunter glieben glauchen globen
 96. 96 Профил на Brave Rabbit
  Brave Rabbit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То е ясно, че премиерът ще използва референдума. Въпросът е, в наша вреда или полза?

  7th Panzer Division
 97. 97 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  Това не е партия, а резервен план.

  Още с отговора на първия въпрос се сложи в един кюп с многоконгресниците и днешните.

  По-надолу няма смисъл да чета.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 98. 98 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално


  От самото начало бе ясно, че не само БСП, а и ГЕРБ още с промяната на въпросът искат да се възползват от референдумът.
  Но нека никой не се съмнява, че и партията на г-жа МКунева също иска да се възползва от него. Защото с бойкотът си, накрая ще обявят, че те са спечелили, поради недостатъчният брой участници. И гласът на тези, негласувалите ще ги присвоят като техни. А че ще налеят 'вода в мелничката на БСП'
  е видно и от слепи.
  Елементарно Уотсън, но непочтенно.

 99. 99 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":


  [quote#9:"Norman Granz"]Обърнете внимание колко уклончиво отговаря за ядрената енергетика и втората АЕЦ и се замислете, преди да дадете гласа си за "червената кукувица".[/quote]Ами тя,Кунева си свърши работата,като уреди предсрочно затваряне на 3-ти и4-ти реактор на "Козлодуй" -било неотменно условие за влизането ни в ЕС.И Симо така казваше.Пък "Козлодуй" е най-големия конкурент за "Белене".Кунева плямпа общи приказки,докато подмолно си върши това,за което е назначена....

 100. 100 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 958 Весело

  До коментар [#24] от "krista_p":


  [quote#24:"krista_p"]Не знам откъде идва тази масова ненавист към Кунева [/quote]Верно ли не знаеш?!Би следвало щом агитираш за нея поне малко да познаваш автобиографията и.А който и познава автобиографията няма как да я харесва...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK