Хелзинкският комитет: Не е правомерно да се оправдават нападателите на Енимехмедов

Николай Кокинов

© Анелия Николова

Николай КокиновНито насилието над неутрализирания вече нападател на Ахмед Доган, нито неговото оправдаване от прокуратурата е правомерно. Това заявиха в официална позиция от Българския хелзинкски комитет по повод изказване на градския прокурор на София Николай Кокинов по случая. Те настояват за ефективно разследване и на това, и на атаката срещу Ахмед Доган.


"Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай. Във всички случаи не изглежда въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск", заявяват от БХК.


"Също толкова държавата дължи на всички граждани и, най-вече, на засегнатите бързо и ефективно разследване на вероятното (доколкото още няма присъда) престъпление срещу екс-лидера на Движението за права и свободи, Ахмед Доган", пише още в позицията.
От правозащитната организация напомнят, че всеки ден получават сигнали и жалби за подобно насилие като това спрямо Октай Енимехмедов над хора, в повечето случаи от страна на органи на реда. "Този случай с нищо не е изключителен освен с високата си публичност. Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов", подчертават те.


Според тях изказването е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи – когато (вероятен) извършител на престъпление е обект на своеволно малтретиране за "наказание". "Това отношение следва да се коригира и в този случай, както и във всички останали такива, законът стриктно да се приложи", подчертават от БХК.


В неделя Кокинов заяви, че делегатите на национална конференция на ДПС в събота, които нападнаха с жестоки удари Октай Енимехмедов, атакувал с пистолет Ахмед Доган (вижте във видеото), не трябва да бъдат подвеждани под отговорност за опита си да го линчуват.


"За обезвреждане на такъв нападател се налага причиняването на такива щети и вреди", заяви Кокинов. "Не сме обсъждали подобна хипотеза. Моето лично мнение е, че не трябва да се повдига обвинение." Прокурорът смята, че емоцията е била много висока и заяви: "Слава на Бога, че не се стигна до нещо по-тежко."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK