Борисов показа писмо от 2008 г. от RWE, в което цената за "Белене" е 10 млрд. евро

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов показа пред журналисти писмо от германската компания RWE, изпратено до Националната електрическа компания (НЕК) през 2008 г., от което се вижда, че още тогава се е знаело, че оценката на АЕЦ "Белене" е 10 млрд. евро.


Германската компания беше стратегически инвеститор в проекта, но се отказа през есента на 2009 г.
В неделя на референдум, иницииран от БСП, българските граждани ще гласуват дали искат да продължи развитието на ядрената енергетика чрез проекта.


Днес премиерът оповести текста на писмо от германската компания, в което през 2008 г. тя подсеща НЕК, че "все още не е демонстрирала как ще финансира своята част на проекта на стойност 5 млрд. евро". Още тогава тя съобщила, че против подписването на петотоо споразумение с Русия за проекта и
с еангажирала да участва с до 10 млн. евро в него през 2009 г.
Това изречение според Борисов развенчава три лъжи на БСП - че цената за "Белене" е само 3.5 млрд. евро, че ГЕРБ е тази, която е изгонила германския инвеститор и че сегашните управляващи са довели НЕК до фалит.


Лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна с контраобвинение - че ГЕРБ манипулира с откъслечни извадки от текстовете на документие.


Борисов подчерта, че предишните управляващи са изтеглили 250 млн. евро заем от банката "Париба" за проекта, въпреки че още тогава са знаели, че не разполагат с достатъчно средства да го финансират. "Изпукали са парите" в свой интерес и в интерес на руската страна. Припомни, че през май е падежът на заема, по който България вече е платила 100 млн. лв., а предстои да плати още 400 млн. лв.


"За какви 3.5 млрд. говори Станишев? За какво лъже народа? RWE му пише мписмо че неговата част е 5 млрд. евро и още 5 млрд. на RWE - 10 млрд. - още 2008 г. те знаят.  И една от най-сериозните комапнии в Герм пита: откъде ще вземете парите, държавата е с 500 млн. надолу?!?"


По думите му именно заради голямата сума до този момент не се е появил инвеститор за АЕЦ "Белене". Освен десетте милиарда за самата централа ще са нужни опне 1 млрд. евро за електропреносната система и още 1 млрд. за ядрено хранилище и допълнителна инфраструктура. "Представяте ли си какъв лъжец, какви наглеци ,и сега правят референдум...Българите трябва да го знаят това дума по дума, защото ако някой се подлъже да каже "да" за тоя проект - трябва да каже откъде са парите", призова министър-председателят.


Борисов допълни, че само увеличението на пенсиите от 1 април ще струва на бюджета 700 млн. лв. - сума, събирана по думите му, "лев по лев".


Премиерът поясни, че досега този факт не е бил известен, защото документът бил в кашони, маркирани с гриф "конфиденциално" и предишните управляващи вероятно са се надявали, че никой няма да рови в тях. Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев обаче го намерил. борисов обяви, че поема отговорността да разгласи тази информация именно заради предстоящия референдум и за да знаят българите "какво значи това".  Той е възложил на Добрев да извърши проверка "защо всички са мълчали".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK