Руски експерт потвърди пред депутати цената от 10 млрд. евро за "Белене"

Руски експерт потвърди пред депутати цената от 10 млрд. евро за "Белене"

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Бившият зам.-министър на ядрената енергетика на Русия Булат Нигматулин потвърди пред парламентарната комисия, която проверява как е осъществяван проектът за АЕЦ "Белене", разчетите, че строителството на централата би струвало 10 млрд. евро. 


Нигматулин е в България по покана на българския енергиен експерт Илиан Василев, а изслушването му в комисията беше предложено от депутата от ДСБ Иван Иванов.


Според руския експерт България разполага с море от електроенергия и за новата мощност в "Белене" няма да има потребители. Причината е, че страната и сега произвежда 1.5-2 пъти повече, отколкото съседните страни при това на по-ниски от техните цени. Той прогнозира, че цената на тока от "Белене" би била 14 евроцента за киловатчас през следващите 20 години, което би го направило непродаваем. Припомни, че цената на електроенергията, произвеждана в АЕЦ "Козлодуй", е 2.2 цента, а удължаването на живота на двата й блока с 20 години би струвало около 300 млн. евро. 
Освен това след изграждането на газопровода "Южен поток", което е планирано да приключи до 3 години, съседните на България страни ще получат електроенергийна независимост - точно във времето, когато България ще очаква възвръщане на инвестицията в "Белене". 


В дългосрочен план, според Нигматулин, строителството на "Белене" би попречило и на развитието на отношенията между България и Русия. Това би се случило, ако централата се окаже неефективна, а за произведената енергия не се намерят пазари. В същото време защити руската технология като добра и надеждна.


В остър спор с госта от Русия влезе депутатът от БСП Румен Овчаров, който оспори оценката, че от 10-те млрд. евро разходи за "Белене"  6.3 млр. евро ще струва самата централа, а 4 млрд. - енергопреносната инфраструктура. Нигматулин цитира данни от руска енергийна стратегия, която залага разходите за нови мрежи да  излизат 60% от стойността на строителството. 


Овчаров не прие обяснението и заяви, че гостът не познава разчетите, "не е в час с това, което се случва и ни приказва измислици". "Докарахте ни един артист, който два часа ни говори приказки от хиляда и една нощ," възмути се той и предложи иронично на следващото заседание комисията да покани всички експерти - противници на ядрената енергетика. 


Той и колегата му от БСП Петър Димитров напуснаха заседанието в знак на протест срещу намерението на комисията да изслуша доклад на Държавната финансова инспекция за действията на НЕК през 2007  и 2008 г. в отсъствие на тогавашните изпълнителни директори и без да им се даде възможност да се защитят. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK