Плевнелиев: Няма да бъда генератор на задкулисни коалиционни уговорки

Плевнелиев: Няма да бъда генератор на задкулисни коалиционни уговорки

© Георги КожухаровАко има кризисен момент при съставянето на правителство след парламентарните избори, президентската институция може да бъде платформа за дебати и консултации, но не и генератор или двигател на задкулисни уговорки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Би Ти Ви, попитан, дали ако се стигне до патова ситуация след изборите, предвид данните от проучването на "Алфа Рисърч", според които БСП и ГЕРБ почти се изравняват, ще посредничи между партиите за кабинет.


Президентът в никакъв случай няма да участва във формирането на коалиции, президентската институция е равноотдалечена,независима и надпартийна, смятам да отстоявам това, заяви Плевнелиев. Който спечели дори един глас повече, той получава мандата за съставяне на правителство, добави той.


Плевнелиев заяви още, че в главата си няма никакви имена за служебен премиер. Ще стане това, което народът каже да стане, посочи той. Президентът каза още, че не мисли за втори мандат. По повод призива му от вчера за гражданска активност на референдума на 27 януари, Плевнелиев заяви, че референдумът е ядреното оръжие на демокрацията.
По повод разследването на терористичния атентат в Бургас през юли 2012 г. Плевнелиев отчете, че България работи много интензивно и на много държави е отнело години, за да направят такъв пробив, какъвто ние вече сме направили в разследването. България е на прав път, има сериозен прогрес и в скоро време ще се отчетат междинните резултати, заяви той.


Попитан дали не се опасява, че България може да се превърне в коз за започване на нова война, президентът призова да се отнесем много мъдро към ситуацията, в която се намираме и да не се прибързва. Не са водещи интересите на други държави, трябва да бъдат намерени извършителите и подбудителите на база на доказателства, които ние можем да извадим в съда и да ги осъдим, а не на база на някакви фикции, отбеляза президентът. И не заради Брюксел, Тел Авив или Вашингтон, а заради българите, добави той. Обеща и междинни резултати.


Попитан дали е оказван натиск върху България да признае, че "Хизбула" стои зад атентата, Плевнелиев заяви: "Ние нямаме да влезем в каквито и да било комбинации или схеми извън нашата демократична отговорност".


На уточняващ въпрос дали чужди лидери са оказвали натиск върху него чуждестранни лидери, които да са подсказвали какъв трябва да е резултатът от разследването, президентът посочи, че България пое инициативата, ние разследваме и ние задаваме задачите и носим своята отговорност. "Представете си, че ние посочим някой, защото влезем в схема с някого, ами на следващата минута въпросът ще бъде към главния прокурор на България - а къде са доказателствата", коментира той. И заяви, че България няма да има висока репутация в света, ако удобно посочи някой, само защото е влязла в някаква уговорка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK