Дебатът за междинния доклад за АЕЦ "Белене" - в стил "новия Кашпировски"*

Дебатът за междинния доклад за АЕЦ "Белене" - в стил "новия Кашпировски"*

© Красимир ЮскеселиевДебатът в Народното събрание по междинния доклад на временната комисия за АЕЦ "Белене" се превърна в агитация за това как да гласуват хората на предстоящия в неделя референдум за централата. Депутатите от различните политически сили отново повториха вече известните си тези по проекта. В крайна сметка докладът беше приет с гласовете на 88 депутати "за" от общо 112 гласували. С това на комисията се вменява до края на март да проучи всички данни и обстоятелства за проекта.


1 процент от събраната информация


Един от най-големите застъпници на тезата, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи – червеният депутат Румен Овчаров, обяви от парламентарната трибуна, че комисията в доклада си е събрала и обявила не повече от 1 на сто от цялата събрана информация. Според него има и много абсурди в доклада. "Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ. България ще остане тъмната страна на Европа", посочи той. По време на дискусията той се позова и на евангелския текст, според който "Всичко скрито ще се открие, всичко тайно ще стане явно".
Подобна тема защити и депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, който посочи, че е против този междинен доклад, защото част от истината за проекта се представя изопачено като цялата истина. По думите му не са събрани документи по случая от друти източници, каквито имало. Така според него думата референдум ще стане мръсна, ако той не успее.


Лидерът на партията Волен Сидеров обяви документа за хаос от числа и тенденциозни изказвания. Той призова управляващите да се развали договора с "Дънди прешъс матълс" за добив на злато и така според него като се върнело златото на България, щяло да има пари за пет ядрени централи.


Само факти и обстоятелства


Това са само факти, обстоятелства и документи, които трябва да бъдат достояние, за да се направи информиран избор на предстоящия референдум, посочи от трибуната депутатът от ГЕРБ и най-активен участник в дискусията от страна на ГЕРБ Деян Червенкондев. Той прочете целия междинен доклад, който преди седмица стана достояние на обществото и при прякото излъчване на поредното заседание на временната комисия. Позициите против документа Червенкондев обясни с това, че "явно докладът боли". Той попита и защо преди ГЕРБ никой не е проверявал какво се е случвало с проекта за АЕЦ "Белене". Има много проекти, започнати с добри намерения, а накрая се получава друго, илюстрира ситуацията той.


В края на дискусията съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов представи своята калкулация за цената на централата и изплащането й като обобщи, че за да е "мислима", токът, произвеждан от нея трябва да се завиши драматично. "Една електроцентрала с 2 хиляди мегавата не може да погасява такъв кредит", заяви той. И допълни, че на външния пазар цената, по която АЕЦ "Козлодуй" продава в момента, е по-ниска от тази на вътрешния. По думите му средната цена навън е 5.4 ст. за мегаватчас. "Няма пазар, за да се продава по-скъпа от тази електроенергия", обобщи той. Всяко друго гласуване освен с "не" на референдума е в полза на злоупотребите. "Тези злоупотреби трябва да бъдат спрени веднъж завинаги в неделя", призова Костов.


Според Сидеров Иван Костов да говори за цената на тока е като сериен убиец да изнася лекция за това, че човешкият живот е най-голямата ценност. Той се аргументира с това, че тъкмо при правителството "Костов" е сключена сделката с американската компания AES за ТЕЦ "Гълъбово", при което токът от нея трябва да се изкупува в продължение на 35 години по 18 ст. за киловат.


Новият Кашпировски


Другият най-голям защитник на нова ядрена цинтрала от левицата - Петър Димитров, обяви, че "такова чудо" като този междинен доклад не е очаквал да има. Аргументът му е, че записаното в него се отнася до действията само на предишни управляващи, а не се казва и дума за действията на настоящите, затова названието на доклада било много точно. Той обяви доклада като цяло за "фалшив с фалшиви аргументи". Според него в изготвянето му основни действащи лица са били "предани на властта актьори", сред които той открои директорът на Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) Теменужка Петкова. Тя, по думите на депутата и бивш министър на икономиката, се е посветила на "изгарящата кауза на ГЕРБ". Димитров й пожела да не изгори заедно с каузата.


Димитров обяви, че по време на заседанията на временна комисия не е имало нито представител и на германската компания RWE, нито на "Атомстройекспорт", нито на учените и министрите, но бил "докаран още един актьор, един руски Кашпировски". Той има предвид бившия зам.-министър на ядрената енергетика на Русия Булат Нигматулин, който участва в заседанието на комисията във вторник. Тогава той потвърди пред депутатите цената от 10 млрд. евро за "Белене".


"Не се отнасям сериозно към доклада", заключи Димитров и каза на ГЕРБ, че са пропуснали златната възможност премиерът им да пререже лентата на централата.


"След 100 г. няма да има и помен от вас, но не оставайте с проклятието на българите, че сте ликвидирали българската ядрена енергетика", обяви той.


"Лъжете, лъжете и пак лъжете, но има документи срещу вашите лъжи", посочи в изказването си настоящият министър на икономикита Делян Добрев, който отново представи сметките за цената на централата, която още БСП знаели и защо RWE се е отказала от проекта. "Защо започнахте да плащате на "Атомстройекспорт", когато стратегическият партньор не е бил съгласен", попита Делян Добрев.


България ще стане Гърция


"Абе хора, ще фалирате държавата, ще застрашите сигурността, за да реализирате един проект, от който никой няма нужда", това заяви другият съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Той посочи, че всеки български гражданин трябва да чуе, че RWE са се оттеглили от проекта, защото не е било осигурено финансиране. "Станишев не е подписал този договор, защото дори той и защитните на ядрената енергетика са разбирали, че този проект ще постави под заплаха българската държава, защото не може да бъде платен, обяви Димитров. "България ще стане с него Гърция веднага и са решили по стар комунистически обичай да прехвърлят този горещ картоф на следващото управление и да обвиняват тях за неизпълнението на договора", посочи той. "Който има очи да види, който има уши да слуша, ще вземе правилното решение", коментира депутатът.


От думите на ДПС депутата Рамадан Аталай отново не се разбра позицията на партията за предстоящия референдум, макар че той точно с този въпрос започна изказването си. Според него позицията им не била ясна, защото такава била и на ГЕРБ.


"Този доклад ще изиграе ролята си да манипулирате и да обърквате обществеността. Ако имахме ръководители, които можеха да вземат решение, този референдум изобщо нямаше да бъде осъществен. Ако смятате, че с тези хартишки влияете на обществеността, жестоко се лъжете", посочи Аталай.


"Останаха три дни до референдума и не се знае премиерът какво решение ще вземе събота сутринта", посочи той.


* Анатолий Кашпировски е руски психотерапевт, получил известност през 1989 г. по време на телевизионни сеанси по психотерапия, каквито проведе по-късно и в България. Чрез сеанси през ефира на съветската телевизия демонстрира обезболяване при операции и др. Личността и методите му са обект на поляризирани оценки.Междувременно от част от стенограмата от заседанието на правителството от днес беше оповестена частта, засягаща темата "Белене". По време на заседанието премиерът прави сравнение, че за 300 млн. лв., които предишното правителство е отпуснало от бюджета на НЕК за покриване на разходи по проекта "Белене". Това постановление беше оповестено вчера публично от министъра на икономиката Делян Добрев в парламента. Чрез отпускането на тези пари ще се ускори финансовото завършване на проекта. Ще се осигури възможност - НЕК да осигури своята част от капитала в предстоящото проектно дружество за реализация на АЕЦ "Белене".


"За 300 милиона – колко детски градини нови и колко - ремонтирани – това да бъде пресметнато" - казал премиерът на заседанието в сряда.


Предложението за отпускане на тези средства е направено от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и се базира на това, че така ще се даде ясен знак на кредитните институции за ангажираността на правителството на Република България към проекта, пише в стенограмата от заседанието при кабинета "Станишев".


"Станишев винаги е казвал, че той няма нищо общо с този проект –да се търси шефът на НЕК. Неговият министър му докладва в същата тази зала", обяснява пред министрите Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (323)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  ...докладът беше приет с гласовете на 88 депутати "за" от общо 112 гласували....

  Айдее, пак, и пак, и пак същото!
  112 гласували! От 240 ...

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ.
  ______
  Бог високо , цараят не е достатъчно интелигентен и няма кой да пази България!
  Падаме си под енергийно робство това е необратимо !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ужасните персонажи от прехода Р.Овч., П. Димитров (едни от най-корумпираните политици в страната ни, че и извън нея...), Корумбашев (тази достойна смяна), Сидеров (журналист ли е, политик ли е, женкар ли е, подлога нечия ли е...?!) за пореден път показват как се лъже, как се маже, как НЕ се говори по същество. Няма ли някой правдив модераор от "Дневник" да им "резне" думата? Защото, каквото и да ги питат, те все за "негрите в Америка" лаят.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Дебатът в Народното събрание по междинния доклад на временната комисия за АЕЦ "Белене" се превърна в агитация за това как да гласуват хората на предстоящия в неделя референдум за централат
  ---------------------------
  Е многоясно, тя цялата комисия е създадена за това. Един път заради референдума и втори път заради изборите.
  Окончателния доклад очаквайте една седмица преди изборите.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 5. 5 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 546 Неутрално

  ДПС не казват за какво да гласуват техните хора защото все още приемат оферти. Тъй като те нямат участие в окупирания от БСП енергиен сектор - приемат оферти за това как да гласуват турците.

  Овчаря от друга страна се напича като глист на буца. Сигурно е взел комисионна предварително и сега трябва да ги връща.

 6. 6 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Целта на комунистите е да се стигнат 50% валидни бюлетини. Ето защо, всяка валидна бюлетина, независимо ДА или НЕ, е тяхна полза. Лично аз смятам да не отида на референдума. И без това го опорочиха сменяйки въпроса.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Любопитно

  ...бившия зам.-министър на ядрената енергетика на Русия Булат Нигматулин, който участва в заседанието на комисията във вторник. Тогава той потвърди пред депутатите цената от 10 млрд. евро за "Белене"...

  Моля?
  Що за тъпня?
  Цяла Парламентарна комисия, специална комисия на Върховният орган на властта в България по Конституция, да "пита" за цената някакъв си чужденец, па макар и бивш зам-министър, при положение, че има правомощията да чете всички документи по въпроса и се предполага, че могат да смятат на ниво събиране на прости числа?
  Неееееееееее!
  Не само достигнаха дъното, а кОпат ли кОпат с идиотски плам дъното!

 8. 8 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Цената по която АЕЦ"Козлодуй" продава в момента е по-ниска от тази на вътрешния."
  След като е така, защо Румъния и Турция ще си застрашават екологията и сигурността, а няма да купуват от нас? А ще си строят АЕЦ?

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 905 Неутрално

  "Лидерът на партията Волен Сидеров обяви документа за хаос от числа и тенденциозни изказвания. Той призова управляващите да се развали договора с "Дънди прешъс матълс" за добив на злато и така според него като се върнело златото на България, щяло да има пари за пет ядрени централи."
  Изтаковал се е на метеното.Каза доста верни неща,но с тази си,последната глупост,всичко провали.
  Някои хора до такава степен не се интересуват от фактите и цифрите,че почвам да се притеснявам.

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Една от най-големите манипулации и лъжи в тази сага е отказа от публичното представяне на пълния доклад на банката консултант. Даже днес САС е отказал искането за предиставянето на целия доклад. С аргумента, че енергетиката не представлява обществен интерес??!?
  Най-вероятно това е неслучайно.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#3:"moriarti"]Защото, каквото и да ги питат, те все за "негрите в Америка" лаят.[/quote]
  Остави другото ами и лъжат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хората нямат информация и не знаят със сигурност финансовите, икономически, социални, екологични, геополитически последствия и до Референдума няма да нучат повече.
  Въпреки това гласувайте с "Да" или с "Не",гласувайте дори с нарочно невалидна бюлетина, за да имате активно участие в управлението на държавата и с референдума, като висша форма на демокрация, да стреснете политиците,които си мислят,че са победили
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/01/blog-post_22.html

 13. 13 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не им стигат всички медии: телевизии, вестници и т.н.
  А и парламентарна комисия ангажираха за ПР акция, агитация и облъчване на мат'ряла.
  Межинен доклад !!!!!
  Какво значи междинен? - че обхваща половината период, или, че обхваща половината истина???
  И защо днес, защо тази седмица, а не следващата???
  Аааа... Следващата седмица референдумът ще е минал! За това е важно. За това е големия зор.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 14. 14 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "vjacho":
  Понеже слушах Сидеров - верно, това за концесията за златната руда беше несериозно и нелепо, но за всичко друго имаше добра аргументаация и принципни тези.
  Чак се изненадах.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Събирането на подписи, с невярното твърденние, че токът щял да бъде по-евтин от АЕЦ "БеляНЕ" е най-голямата измама, направена от БСП. Самото тайно обвързване на България за една централа, която да съсипе страната е още по-голяма измама, която трябва да се разгледа от прокуратурата и да се големите чевени олигарси и манипулатори да бъдат вкарани в затвора за предателство срещу народа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#12:"grund"]Въпреки това гласувайте с "Да" или с "Не",гласувайте дори с нарочно невалидна бюлетина[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++
  Абсолютно подкрепям това мнение!!!!!
  Важно е да се отиде до урните и да се гласува - всеки според убежденията си, няма значение кой, какво мисли ВАЖНОТО Е ДА ГО КАЖЕ, ПУСКАЙКИ БЮЛЕТИНА.
  Важно е в случая не за Белене, а за следващите референдуми, които, надявам се, ще се проведат в близко бъдеще по различни важни въпроси.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Никой не може да убеди никого в нищо по въпроса ...
  Една песен за поздрав и към двете страни в спора.
  ДЕНЯТ Е БЛИЗО - Мими Иванова
  http://www.youtube.com/watch?v=w33LkyTGRng

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Престани да лъжеш най-нагло! Каква му беше аргументацията на Сидеров? И изобщо какво общо с АЕЦ имаше неговото ломотене на трибуната?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 407 Весело

  Е, той Бойко ясно си го каза:
  Бойко Борисов: „АЕЦ Белене е изключително важна за България”(1.11.2010) “АЕЦ Белене може да стартира още утре”(21.9.2010), “Намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ Белене” (25.10.2010), “Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на Белене”(6.11.2010) (стратегическият инвеститор от Бавария да яде ряпа), “На срещата с Путин няма да се говори за Белене”(12.11.2010), “Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта”АЕЦ Белене” (2.11.2010), “Бойко Борисов подкрепя АЕЦ Белене не “с цялото си сърце”, а с “прагматизъм”. (5.11.2010). “Ако не започнем да строим “Белене, след 15 години икономиката на България ще банкрутира.”
  Ако някой не го е разбрал, проблемът е във вашия телевизор

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 20. 20 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Боко да каже през неговото управление колко пари са изплатили на руската фирма , която продължаваше да строи! Само знам ,че данъчните имат да възстановяват на руската фирма 30 МИЛИОНА ЛЕВА за ДДС.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#13:"widowmaker"]Какво значи междинен? - че обхваща половината период, или, че обхваща половината истина???
  И защо днес, защо тази седмица, а не следващата??? [/quote]
  Живите, истинските факти никога не могат да бъдат половин истина. Ти как би желал да гласуват хората? Под влияние на лъжите на червените ли или когато са добре информирани за големите им машинации и далавети?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Пенявещия се от яд и злоба (че няма да има от къде да краде) - п.димитров казва: " Той обяви доклада като цяло за "фалшив с фалшиви аргументи". Според него в изготвянето му основни действащи лица са били "предани на властта актьори" ...
  Със абсолютно същите аргументи и описания бих подменил една дума от цитата - "доклада" с т.нар. "Договор" / "Споразумение" или каквото там наименование са му дали престъпните крадци и национални предатели, аименно: С.Сакскобургготски, С.сТанишеф, Р.Овч. П.Дим. М.Ковач. и още дузина изедници, които искат да смучат кръвчица от моите деца и от внуците на моите пра- правнуци!
  Гадове мръсни - нека се сбъдне това, което искате - "Всичко скрито ще се открие, всичко тайно ще стане явно".... тогава ще ви изядат отвътре дяволите и бесовете, които са ви обсебили - изедници ниедни!
  в неделя - твърдо "НЕ" на престъпното безумие аец!!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 23. 23 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  има ли български политик-член на ръководството на "Париба" в момента, когато се тегли кредитът, и каква е позицията му сега за гласуване на референдума.?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 905 Неутрално

  [quote#14:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Чак се изненадах. [/quote]

  Така беше,прав сте.Аз също го слушах и се изненадах че беше доста убедителен и правдив.

 25. 25 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "widowmaker":

  Като гласуваш с невалидна бюлетина- това какво мнение е !?

 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#7] от "xm...":
  Защото доклада е междинен, т.е. наполовина верен /или наполовина неверен - според предпочитанията/.
  Интересно, когато прочетат и останалата дукументация, и когато поканята г-н Борисов пред комисията, какво ще отговори за предложението на рашките от м.ноември 2010 и посочената цена....

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Весело

  [quote#25:"radiacionen_tip3"]Като гласуваш с невалидна бюлетина- това какво мнение е !? [/quote]
  Невалидно

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Двамата най-големи поддръжници на проекта, другарите Л.Овч. и П.Д. всъщност са двамата най-големи лъжци, и това е видно от техни изказвания преди време. Ето какво е казал за износа на ток първия през 2005-та:
  "....да направим всичко необходимо, за да не загубим електроенергийния пазар на Балканите.
  - Каква част от него можем до загубим от 2007 г. след затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй"?
  - По моя оценка поне половината."
  А както видяхме всички, 2011 беше рекордна, т.е. точно наобратно. Ето ви и линк http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2005-10-26&article=22400
  Хайде сега да видим как е лъгал втория:
  "Стойността на проекта, с който "Атомстройекспорт" спечели изграждането на АЕЦ "Белене", е 3,997 млрд. евро. Увеличение на цената няма да има въпреки някои спекулации. На някой може много да му се иска, но това е цената, с която руснаците са спечелили търга, отсече Петър Димитров. Според договора, който ще бъде подписан на 18 януари, оскъпяване на Втора атомна все пак се допуска. Това обаче е възможно само в случай, че българската страна поиска от "Атомстройекспорт" по-голям обем от работи"
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=218211
  Каква е тази фиксирана цена, дори от Росатом не отричат, че става въпрос за над 6 млрд само за двата енергоблока, т.е. цената изобщо не е фиксирана.

  Всъщност тази схема със завишаването на цените я видяхме перфектно при строежа на "Цанков Камък", там какво крадене падна пак по времето, докато тия двамата бяха в управлението на държавата, помните ли?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#8:"radiacionen_tip3"]"Цената по която АЕЦ"Козлодуй" продава в момента е по-ниска от тази на вътрешния."
  След като е така, защо Румъния и Турция ще си застрашават екологията и сигурността, а няма да купуват от нас? А ще си строят АЕЦ?[/quote]
  Чустваш ли колко си объркан. Малко ако се замислиш, ще схванеш че в България се продава по цена ПО-ВИСОКА от тази на външния пазар. Това значи, че ако купуваме електроенергия от вън (сега! в наше време!) ще ни бъде по-евтино от колкото ако купуваме на монополно висока цена вътре в страната....
  Сам даваш доказателства за голямата далавера на червените олигарси.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 407 Неутрално

  някой може ли да ми каже, къде бяха останалите депутати?
  Или лятото пак ще ни облъчват колко много работа са свършили и ще ни се подмазват?

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 31. 31 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Тогава, какъв е смисъла да гласуваш!? Стой си във вас. Ака имаш мнение или е да, или е не! Тия с невалидните ги помним. Скоро беше.

 32. 32 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " По думите му средната цена навън е 5.4 ст. за мегаватчас"
  Дали не се е объркал? Ние плащаме над 20 ст. за киловат час, а ако се умножи по 1000 за да стане мегават, цената не може да е стотинки. Но даже и да приемем 5.4 ст. на кВч, а ние плащаме 4 пъти повече. Или с прости думи. Турция и Македноя са си изнесли мръсното производство си в БГ и получават енергия на жълти стотинки, която всеки битов и промишлен абонат в България субсидира. Т.е. като плащаме сметки за ток се грижим братята турци и македонци да получават евтина енергия, е естествено и печалба на износителя. Да живее износа

 33. 33 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Ами този доклад нищо не променя, никого не информира и от него нищо не става ясно.
  В съда свидетелите се кълнат да казват: Само истината. ЦЯЛАТА истина и НИЩО ДРУГО освен истината.
  Неслучайно се споменава ЦЯЛАТА истина.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 34. 34 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Трябва да се гласува - естествено с НЕ.
  Защото няма да гласуват 4 милиона и референдума така или иначе ще е невалиден - незадължителен.
  Но ще гласуват над 1.2 милиона, което пък означава, че въпроса се връща в НС. Това значи, че колкото повече гласове против, толкова по-малка е възможността, червените да се оправдават с волята на избирателя когато ни фалират с БеляНЕ. В тях разум не търся. Остава да не им даваме допълнителни възможности.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 35. 35 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  За 2011 Аец Козлодуй е произвела 16,3 млн мвтч от които е продала 6,5 млн на нерегулирания пазар по около 70 лв /мвтч ,а останалите на регулирания за 45 лв/мвтч .
  За цялата тази електроенергия при тези цени централата има приходи за 2011 от 837 млн лева от които е реализирана 114 млн лева печалба.
  За сравнение пак печалбите от Козлодуй за 11 години
  2002 - 13,5 млн лева печалба
  2003 - 9,5
  2004 - 2,7
  2005 - загуба 27 млн
  2006 - 2
  2007 - 4
  2008 - 79
  2009 - 72
  2010 - 60
  2011 - 114
  2012 - 150 млн

  Това е голата истина 837 млн приходи за година! ПРИХОДИ!!!
  При цени от 45 / 70 лв/мвтч.
  При това крайната цена за Гольо е 0.19980 лв /квтч!

  А некои червени шапчици и алени каскети бълнуват за 3,3 млрд печалба за година.
  А сега сметайте колко ще трябва да струва новият ЕВТИН атомен ток от Беляне за да изкарат такава печалба като преди некой я плати 20 млрд лева минимум

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 36. 36 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "radiacionen_tip3":

  Аргументите ти както винаги са пълни с противоречия.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 37. 37 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#25] от "radiacionen_tip3":

  Като не гласуваш, извода ще бъде: Ами те хората не се интересуват от референдуми, вижте какво стана предишния път... Защо да ги питаме и сега, да харчим пари, като те не ходят да гласуват.
  Та праната бюлетина значи, че не си компетентен по този въпрос, но искаш в бъдеще да те питат за други неща, по които имаш мнение.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 38. 38 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  М. Дим.: "България ще стане с Белене като Гърция".
  Тези дни някои социолози от Европато ни бяха наредили с днешна дата след Гърция! Едва ли може да стане по- зле! Един вече го каза и щяха да го пляскат!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#26] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Не, бе! Аз съвсем сериозно съм възмутен!

  Това е специална парламентарна комисия, за Бога!
  За БелЯ-НЕ има документация, плащано е ...
  А тия ми "поканили" някакъв си да даде "оценка" с единствено пропагандна цел. Без да им пука, че унижават не само себе си, но и суверена, т.е. българите, еманация на чиято воля се явяват идиотите дупетати.

  Това е сценка от гьонсурати за идиоти!
  Тоя руснак какво може да каже? Всички знаем офертата на Росатом. Той не може да каже нещо различно. А за останалата част, която е допълнителна към руското оборудване и гък не може да каже, защото няма как да знае и екстраполира останалите разценки на българска територия. На всичкото отгоре българското правителство има такива оценки и просто дупетатите трябваше да съберат двете суми.
  Да не говорим за манипулацията, че въпросът на референдума е за "... равиване на ядрената енергетика чрез изграждане на нови мощности", а не специално и единствено за БелЯ-НЕ. И с умишленото преекспониране на БелЯ-НЕ се опитват само да манипулират и разсеят мат'ряла.
  Гади ми се от тези!

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#33:"widowmaker"]Ами този доклад нищо не променя, никого не информира и от него нищо не става ясно. [/quote]
  Само фактът, че разба колко по-скъпо от международния пазар ти пшродават тока е достатъчен да защитавам появата на този доклад именно сега....
  Да не говорим за това, че се видя колко жалки и нищожни бяха доводите на червените, че се разбра какви манипулатори са те!

  Нима на теб не ти е необходимо да направиш информиран избор и да гласуваш парилно на референдума?
  Или по-скоро те е яд, че разровиха лайното което Р.Овч. и Петър Димитров (изобщо червените) са изс..ли и сега повече хора ще са информирани ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#28] от "today":

  А къде е линка за количеството продадената ел.енергия през 2005 и 2012.

  Както и този, където някой твърди, че цената е различна от договорената + актуализациите?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#40] от "Храбър":

  Ти как го разбра това?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#35] от "navy":

  По тази логика значи е най-добре да закрием АЕЦ и да истанат само Марица-изток 1 и Марица изток 3, защото те печелят най много. Те обаче печелят най-много, защото държавата в лицето на Иван костов им гарантира 15г. изкупуване на ел. енергията на зена 150лв/МвтЧ. А благодарение на тези скромни печалби на Козлодуй аз и ти не плащаме 30-35 ст/кВтЧ

  "We're not gonna take it! Anymore."
 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Най-радостната новина от последното денонощие е,че от БСП наритаха дълбоките си резерви - СИДЕРОВ и доносника "ИВАН" Каракачанов на амбразурата да защитават "Россия",както я изписват форумните руснаци.
  Изпълзя и изви глас в защита и Симеон Борисов Сакск......ски.
  Всички запяха в Руския хор на БСП.
  Заедно с Р.Овч.,Съргей и Петър Д.
  Маските паднаха.
  Видя се,че т.нар. "националисти" са всъщност РУСКИ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ.
  Грижещи се за РУСКИЯ,а не за българския интерес.
  ГНУСНО ОТВСЯКЪДЕ !!!!

  Само се питам,ако се обяви,че ХРАНИЛИЩЕТО ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ ще бъде в ОБЩИНАТА С НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ПОДАДЕНИ ГЛАСОВЕ "ЗА" БЕЛЕНЕ,какъв ли ще бъдат тогава резултатите,ха-хаааа.........

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#31] от "radiacionen_tip3":
  Ха-ха-хаа!

  Аз откак подмениха въпроса дудна за бойкот бе, човек!
  Дано са под 2 милиона участвалите, та да се делегитимира цялата тази пасмина!
  И комунизката рубладжийска пиявица, и мутромилиционерите, които просто искат да прехвърлят далаверата в собствения си джоб. С вашта "народна воля", разбира се ...

 46. 46 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Снощи след като гледах дебата по БНТ, още повече се чудя на гласуващите за. Че не разбират грам от математика е ясно, че им липсва логично мислене - също. Но не мога да разбера, как ще поверят 20 000 000 000 от парите ни на преценката на такива долнопробни политици, като Овчаров и Димитров, Каракачано и Сидеров. Та на тези хора им липсват, не първите 7, а първите 17 години. Другарите слязоха под нивото дори на Борисов. Единствено П Корумбашев показа някакъв интелект и възпитание, но при него е ясно - човека забогатя неимоверно именно от енергетиката, та апетита идва с яденето.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#9] от "vjacho":
  До коментар [#14] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Сидеров за много неща е прав не случайно чужденците пащат на бтв да го изкарват улав !

  "Дънди прешъс матълс" не е единствената чуждестранна която добива природни богатства без да плаща нищо или почти нищо !
  ГЕРБ е марионетно правителство и като такова защитава чуждите финансови,индустрилани и финансови интереси !

  Нито едно решение на герберите не е случайно и необмислено с чуждестранните им партньори !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дянков призна, че кабинетът спекулира с цената на "Белене"

  Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков признава пред Бизнес-ТАСС, че посочената от правителството цена на АЕЦ "Белене" не е за централата, а за всички дейност, съпътстващи нейното изграждане.

  Ха сега де 6 млрд. ли са или 22 млрд. Много широки граници за спекулация. Дянков, ти милярдите ги нямаш за нищо бе...

 49. 49 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#48] от "rusamanova":

  Вие си говорите едни числа както ви падне. Като генератор на случайни числа сте. А разминаванията ви са с минимум 20-30% дори когато говорите за измислените си цени.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#46:"ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ"]Снощи след като гледах дебата по БНТ, още повече се чудя на гласуващите за. Че не разбират грам от математика е ясно, че им липсва логично мислене - също. [/quote]
  Да гласуваш политически на този референдум е пълна глупост. Елементарните сметки показват, че ако гласуваш "Да" вървиш срещу собствените си интереси. Гласувайки с с "Да" ти просто харизваш бъдещето на собствените си деца и внуци в алчните ръце на безскрупулните Овчаров, Станишев и П. Димитров.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Другото радостно е,че БСП,в лицето на Р.Овч.,Станишев и Петър Д. от една страна и Русия в лицето на Росатом почнаха ДА ЛЪЖАТ некоординирано.
  Докато Р.Овч. и Съргей едва не се самозапсуваха убеждавайки ни,че БелеНЕ ще струва "само" 3.9 милиарда и ще "ПЕЧАТА" 200 МИЛИАРДА за 60 години,изведнъж Русия пусна своите си,руски лъжи,че БелеНЕ ще струвало "само" 6.4 милиарда и ще се изплаща 19 години ?!?!?!?
  Ако ще се изплаща 19 години,значи по ОВЧАРСКАТА СМЕТКА ще струва 1/3 от печалбата за 60 години,сиреч 1/3 от ДВЕСТА МИЛИАРДА,
  т.е. ШЕСТДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИАРДА ЕВРО !!!!!!!
  Кво праим сега ?!?!
  На Русия ли да вЕрваме,или на тукашните й мекерета ?!?!?

 52. 52 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":

  Видяхме го и се зарадвахме, че националистическите организации са там, където им е мястото - при БСП. Видяхме и кои са от другата страна - Бойко, Цецко, Костов, Кунева, ДПС, РЗС, Капон.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 53 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Повтарям го отново за другарите -
  12 600 000 000 лв(приблизително) е само цената на оборудването -- на чугуна и стоманата дето ще ни я докарат от русия. От там нататък има площадка, строежи, инфраструктура допълнителна, 200-300 милиона западно оборудване, дълекопроводи и цена на финансовия ресурс поне 1 милярд - за банките.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 54. 54 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Кое е противоречието!? Ти би ли отишъл безцелно някъде!? Аз не. Да, ще гласувам с ДА, защото така мисля, че трябва!? Ако ме убедят, че трябва да е НЕ, което силно ме съмнява, гледайки цирка- пак ще отида, но няма да пусна невалидна! Защото имам мнение!

 55. 55 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Т.е. 12 600 000 000 лв. - 6 300 000 000 евро - е само железото, а от там нататък ? И то само руското.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#44:"Hawaii"]Само се питам,ако се обяви,че ХРАНИЛИЩЕТО ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ ще бъде в ОБЩИНАТА С НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ПОДАДЕНИ ГЛАСОВЕ "ЗА" БЕЛЕНЕ,какъв ли ще бъдат тогава резултатите,ха-хаааа.........[/quote]
  Може би наистина трябва да се организира такова състезание.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#54:"radiacionen_tip3"]Да, ще гласувам с ДА, защото така мисля, че трябва!?[/quote]

  Проблема е, че въобще НЕ мислиш, а слушаш разпоредбите на другарите. Според някои колеги тук, и направо ти се плаща.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  БСП, Атака, ВМРО - ДА!
  Бойко, Яне Янев, Костов, Доган, Кунева, Капон - НЕ!

  А вие?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#29] от "Храбър":И къде е далаверата на /които и да са/ да продават по евтино навън, вместо по скъпо у нас?
  И щом е далавера, т. е. разбирам го като нещо незаконносъобразно, не е ли по-логично държавата да прекрати тази далавера, да вкара далавераджиите в затвора, или да даде далаверата на други /добрите/, отколкото да пречи на един проект? Какво е общото между референдума и далаверите?. Референдума е за ядрената енергетика изобщо /даже не за Белене/а не за "Да" или "Не" на корупцията или далаверите
  Аз например, знам, че много катаджии са подкупни, и искат и вземат рушвети, но не съм чул някой да иска да закрие КАТ.

 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#52:"др. Иванов"]Видяхме го и се зарадвахме, че националистическите организации са там, където им е мястото - при БСП.[/quote]
  Прав си !
  Там им е мястото !
  И аз се зарадвах.
  Стига мимикрия.
  Национализъм плюс социализъм.

  НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗЪМ.

  Найс,а ?

 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#52:"др. Иванов"]Видяхме го и се зарадвахме, че националистическите организации са там, където им е мястото - при БСП. Видяхме и кои са от другата страна - Бойко, Цецко, Костов, Кунева, ДПС, РЗС, Капон.[/quote]
  Видяхме, че ти не си българин, що считаш че интересите на Русия стоят над интересите на българския народ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "widowmaker":

  Глупости!!! Ами, окомпетенти се сам, доколкото можеш! За какво ще отидеш на референдум- за цигарите!?!?!? Нали знаеш по какви теми се прави това животно! Понеже в бг всички разбираме от футбол, дай да направим референдум- има ли смисъл от ЦСКА да и намерим ли спонсор!?!?!?!?

 63. 63 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Другарко Русанова, а централата може ли да функционира без "всички съпътстващи дейности"?

  Защото сегашната оферта прилича на продажба на кола "без екстрите".
  И като идеш да я купиш и подкараш, се оказва, че няма как да не платиш и тях

 64. 64 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#40] от "Храбър":

  Като толкова искаха да се разбере истината можеха да публикуват целият доклад на HSBC, а не да вадят само части от него.
  Доколкото разбрах във въпросният доклад има 4 сценария!!!
  Ти знаеш ли кой от всичките ни се поднася, какви са останалите условия по него, на какви разчети е стъпил и какви са разчетите на останалите сценарии?
  Ето това има пред вид, като казвам ЦЯЛАТА ИСТИНА.
  Никой не ти я казва и затова този доклад, ако не е вреден, то в най-добрият случай е безсмислен.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 65. 65 Профил на Kosmicheska
  Kosmicheska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господата в ляво да не ни губят времето с празни приказки, а ако могат, да представят документи, които да опровергаят официалните документи, показани днес от Комисията за Белене. Явно не могат! Нека покажат разписан документ, върху който черно на бяло да казва, че Белене струва 4 млрд. евро. Защото досега имаме 2 документа (На HSBC и от RWE), които твърдят, че проектът е за над 10 млрд. лева. Празнословието говори само за себе си. Мъдрите отдавна са го казали: "Думите отлитат, написаното остава."

 66. 66 Профил на Калин Ненов
  Калин Ненов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "xm...":

  За да се „делигитимира" референдумът, във всеки един смисъл, трябва да гласуват под 1,2 милиона души – обяснявам защо и как тук:

  http://kal.zavinagi.org/?p=200

  Ако само БСП си впрегне твърдия електорат – ще съберат повече.

  Така че – бойкотът е рисковано начинание. Аз твърдо ще гласувам твърдо, с НЕ.

  http://choveshkata.net: Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци.
 67. 67 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#58:"др. Иванов"]БСП, Атака[/quote]
  Абе, Иванов, другарю, абе нали бяхте Анти-Фашисти? Как така се прегърнахте с Волен? Хаил, зиг хаил.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Забравих да добавя.

  НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗЪМ в РУСКАТА СИ ВЕРСИЯ.

  Насочен към ОБСЛУЖВАНЕ НА РУСИЯ И РУСКИЯ ИНТЕРЕС в България.

 69. 69 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 897 Неутрално

  БСП(БКП) е едно от най-вредните явления в историята на България. Продължават да съсипват и униожават държавата ни по най-безугледния начин. Те са най-чистата и съвършена форма на злото, позната на човечеството.

 70. 70 Профил на Kosmicheska
  Kosmicheska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  какво се оказа на пленарното заседание на Парламента. Депутатите казаха, че Кунева е член на Съвета на акционерите на БНП ПАРИБА - банката дала кредит за Белене и увеличила лихвите 10 пъти след това! Тези лихви се плащат от държавния бюджет.

 71. 71 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#59:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Аз например, знам, че много катаджии са подкупни, и искат и вземат рушвети, но не съм чул някой да иска да закрие КАТ[/quote]
  --------------------
  Аз искам да се закрие КАТ - от него само глупости
  Въвежда се данък "нарушение" всеки си го плаща годишно и избягваме много милионо лева РУШВЕТ! С парите от данъка ще се финансират известен брой екипи, които да ходят по произшествия и да описват обстоятелствата и щетите.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#45] от "xm...":

  Пасмината ще си остане, Белене няма да го има и пак, защото гледаме как мига светофара! А не виждаме пътя след него- има ли го, няма ли го.

 74. 74 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#44:"Hawaii"] СИДЕРОВ и доносника "ИВАН" Каракачанов на амбразурата да защитават "Россия",както я изписват форумните руснаци.
  Изпълзя и изви глас в защита и Симеон Борисов Сакск......ски. [/quote]
  А ти чак сега ли рабра, че Волен, и Каракачанчето, и мадридския далавераджия са руски марионетки? Още през 2001г. се появиха сведения, че от 1973г. издръжката на Симеон се е поела от СССР (до 1973г. Симеон е получавал пенсия от НРБ). А пък за другите двама то си е ясно - всички т. нар. "националисти" са си чиста проба руски подлоги!

 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  До коментар [#59] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Ти дори не си способен да схванеш, че пладнешки те обират! Толкова си червен, че от кръв не можеш да схванеш елементарна логика...
  Цената на тока на външния пазар не могат да променят, но тази на вътрешния могат да променят както си искат, щото са монополисти. Затова са я вдигнали над нормалната цена (тази на външния пазар) и ежемесечно те крадат.
  От тази елементарна сметка става ясно и друго, което е от голямо значение за референдума... За какво ми е да строя АЕЦ, ако от външния пазар мога да си купя много по-евтин ток. Ето това ако бъде прозряно от всеки нормален човек, референдумчето ви ще бъде пълен разгром за червените олигарси.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 909 Неутрално

  От цялата тази свирепа дандания около този злощастен референдум ме заболя главата. То когато и да отворя новините, все нови и нови епизоди от този кашонен пасквил за няколко милиарда.Ни да се смееш, ни да плачеш, ами най да им приложиш улично-силова народна справедливост, и на рубладжиите за националното им предателство и на кашонджиите, за това че си кютаха три години хартиените бомби.

  На 12 май с 27 номер
 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  [quote#66:"Калин Ненов"]Ако само БСП си впрегне твърдия електорат – ще съберат повече.

  Така че – бойкотът е рисковано начинание.[/quote]

  Не е точно така.
  Най-напред,обърни внимание,че в подписката се подписаха много по-малко от това,което БСП брои за свой твърд електорат.
  Самият твърд електорат на БСП се топи.
  Не само по биологични причини.
  БСП бива изоставяна от живи и здрави нейни членове.
  Плюс това,не всички членове на БСП са готови чак на такава саможертва.
  Имам предвид не са склонни да подкрепят откровено корупционно и нефелно начинание като БелеНЕ.
  Познавам такива хора.Те просто НЯМА ДА ГЛАСУВАТ.
  Така,че най-вероятно,БСП няма да успее да мобилизира дори и бройката на подписалите,сега да гласуват с "да".

 78. 78 Профил на Kosmicheska
  Kosmicheska
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички международни организации могат да излизат с междинни доклади. Това, че са междинни не ги прави нелегитимни/съмнителни/неверни. Какво искат да кажат??? Че ако утре Европейската комисия излезе с Междинен доклад за България относно съдебната система, то те трябва да си го върнат в ЕК и да довършат, защото е некоректен. Стига глупости, господа депутати! Не сме толкова глупави!

 79. 79 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ето го др. Овчаров - част от Виденовото правителство. По-младите може и да не помнят - курс: 3500 лв за 1$, пенсии от по 4-5$. Глад и мизерия.
  И за това ще гласувам с НЕ. Вярно нарежда се след всичките други причини, защото аз се доверявам на логиката, не на емоциите, но който се чувства объркан от сметки, само да си спомни докъде доведе Овчаров, България.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 80. 80 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#43] от "widowmaker":

  Човече ,не искам да ти внушавам никаква логика !
  Влезни в сайта на АЕЦ Козлодуй и виж в документите им.Има официални отчети година по година.
  Това което съм написал са числата от официалните отчети и горчивата истина за руските измекяри.
  Иначе разбира че няма логика 2000 мвт /изплатени/ да носят ПРИХОДИ от нема 900 млн ,а хипотететичните също 2000 мвт които ще струват 21-22 млрд да носят печалба от 3,3 млрд на година .
  То може ама затова искам некой да смета колко ще струва тока оттам

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#70:"kosmicheska111"]Депутаите казаха, че Кунева е член на Съвета на акционерите на БНП ПАРИБА [/quote]
  Не само е член на управителния съвет на Париба, а е и основен акционер. Т.е. тя печели от всеки по-добър договор за банката...
  Ние плащаме далаверата за да може тя да си живее по-добре.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#72:"comandante"].Цената е 3.5млрд и за герберите е презастрахована на 4.5-5.3млрд [/quote]
  Както един автомобил не е само двигател, скорстна кутия и 4 колела, така и един АЕЦ освен реактори има страшно много други джунджурийки.
  Отделно че досега са похарчени повече от 1 млрд евро, и има само един гьол насреща.

 83. 83 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#62:"radiacionen_tip3"]Глупоти!!! Ами, окомпетенти се сам, доколкото можеш[/quote]
  Пич, това, че ти си некомпетентен, че не искаш да вземаш решения, че не искаш да носиш отговорност си е твой проблем!
  Аз за себе си съм наясно какво искам и как ще гласувам. Прочел съм достатъчно, обмислил съм нещата и съм си формирал мнение. Не ми натрисай твоите проблеми и некомпетемтност, като мои.
  Това, че не съм казал как ще гласувам е защото не ми е работа да агитирам, а и всеки си решева сам, всеки търси свои аргументи и мтивация.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 84. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Весело

  [quote#56:"Храбър"]Само се питам,ако се обяви,че ХРАНИЛИЩЕТО ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ ще бъде в ОБЩИНАТА С НАЙ-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ПОДАДЕНИ ГЛАСОВЕ "ЗА" БЕЛЕНЕ,какъв ли ще бъдат тогава резултатите,ха-хаааа.........[/quote]
  Може би наистина трябва да се организира такова състезание. [/quote]
  На техния червен НОВГОВОР не се казва "състезание".
  Нарича се СЪРЕВНОВАНИЕ.
  СОЦИАЛИСТИЧЕСКО СЪРЕВНОВАНИЕ,ха-хаааа......

 85. 85 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  ИНТЕРВЮ НА ИВАН БЕДРОВ ОТ 2011 Г.

  Когато ви говорят за търговска тайна за АЕЦ "Белене", знайте, че се подготвя огромно крадене

  Политиците са ентусиазирани за този проект заради огромните пари, които ще им минат през ръцете, и слабия контрол
  Фотограф: Булат Нигматулин, зам.-министър на енергетиката на Русия (1998-2002)
  ....................................

  Господин Нигматулин, твърдите, че проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" носи риск и за България, и за Русия. Защо мислите така?


  - Проектът е рисков и за Русия, и за България. За България два нови блока с общо 2 ГВт е много голяма мощност за енергийната система на страната. Днес "Козлодуй" ви дава 35% от производството на ток, а това допълнително още 35%. Ядрените реактори обаче трябва да работят с постоянно базово натоварване, иначе не е изгодно. Затова са необходими балансиращи мощности, които да бъдат ограничавани, за да не се налага натоварването на реакторите да бъде намалявано. Т.е. когато няма потребление, например в събота и неделя, тогава трябва да се ограничат мощностите. Освен това трябва да има резервни мощности, ако изведнъж някой от блоковете спре. Това се случва по различни причини два-три пъти в годината. Т.е. имате нужда от поне 1 ГВт заместваща мощност. А имате ли? Все още няма ясен отговор на този въпрос. Затова първо проверете заместващите мощности. Освен това днес потреблението на ток в България, както и в Украйна и в други държави от региона, е по-малко от половината, отколкото по времето на Съветския съюз. Вие нямате дефицит, вие имате излишък на електроенергия. Затворихте първите 4 блока на "Козлодуй" и въпреки това продължавате да имате излишък.

  Тук политиците казват, че токът от централата не е за вътрешно потребление, а за износ?


  - Закъде? Договорихте ли се вече? Подписахте ли поне намерение за износ? Македония, Косово, Южна Италия, Сърбия, Румъния, Турция, все са ваши съседи, къде? Положението е следното - невестата е готова, но няма жених. Невестата е нагиздена тук, а някъде в Южна Италия има потенциален жених. Ама вие с него договорихте ли се? Не сте, но започвате да строите и веднага да харчите пари. Ще построите централата, но през 2018 г. ще трябва да започнете да връщате парите. Преди това ще похарчите пари, ще вземете кредити, ще построите блоковете.

  А къде виждате риск за Русия?


  - Българската страна подписала ли е държавна гаранция за връщането на руската инвестиция? Не е. Щяло да има съвместно предприятие, което да експлоатира тази централа, да продава електроенергията и така да върне парите на руския бюджет. А все още не са се договорили на кого да продават. За руския бюджет това е двоен риск - ще построим блоковете и няма изобщо да ги пуснем в експлоатация, ако няма къде да продаваме електроенергията. Парите няма как да се върнат - това е първият риск. Вторият - проектът е руски, всички ще видят, че е неефективен, и всички ще говорят, че е неефективен. Така ще загубим и пари, и имидж.

  Тогава как си обяснявате, че руското правителство и държавната компания "Росатом" толкова настояват за построяването на АЕЦ "Белене"?


  - Руските министри и топмениджърите на "Росатом" все пак са хора. Днес управляват едни хора, след година-две може би ще бъдат други хора. Икономическите решения и калкулации обаче не трябва да зависят от това кой точно управлява. Това е реалност - или е икономически ефективно, или не е. И този въпрос ще поставя пред руското правителство, пред финансовия министър, пред руските депутати и ръководството на "Росатом". Ще напиша открито писмо до всички - моля, проучете дали този проект е икономически ефективен за руската страна. Сега да говорим за българската страна - нека си представим, че ще построим тази централа. Тогава ще имате по два блока с еднакъв капацитет и в Козлодуй, и в Белене, и ще се наложи България да изкупува тока и от двете. Но тогава цената му няма да е 2.5 евроцента, а над 10 евроцента за кВтч, защото някой трябва да върне парите на руската държавна компания "Росатом". И затова първият въпрос е кой ще купува. За всеки пазар, за всяка ситуация, за храни, за дрехи, за лекарства, за петрол - първият и най-важен въпрос е кой ще купува. И когато няма отговор, когато няма ясен отговор, когато няма точен отговор кой ще купува, тогава спираш проекта.

  Защо тогава руските и българските власти искат да строят, как си го обяснявате?


  - Това е огромен проект, това са много пари, голяма инвестиция. А когато се инвестират много пари, но резултатът ще бъде видим чак след 7-8 години, когато и мен няма да ме има, и вас няма да ви има, защо да не се оженим за тази инвестиция, защо да не похарчим тези пари и да се радваме на слабия контрол. Затова когато има държавна инвестиция, трябва да има изключително строг контрол и прозрачност. Трябва да има отчет за всяка копейка, за всеки болт и да се доказва защо струва точно толкова. Ако това не е изпълнено, тогава знаем какво става. Например в Русия ние харчим пари безконтролно, за съжаление мисля, че и в България е така. Затова отношението към подобни проекти трябва да е различно и понятието "търговска тайна" изобщо няма място. Всичко трябва да бъде прозрачно. Когато някой ви заговори за търговска тайна в държавен проект, трябва да знаете, че се подготвя огромно крадене. Контролът трябва да бъде строг, както е в Китай например - "Росатом" изгражда и там ядрена централа, но контролът наистина е сериозен. Съмнявам се обаче, че тук може да има такъв контрол и знаете ли защо - защото, когато хванат някого за корупция в Китай, го застрелват, което не е демократично, разбира се. А тук знаят, че нищо няма да им се случи. Затова при това равнище на контрол на руските инвестиции в България аз нямам доверие на ръководството на "Росатом", че ще харчи ефективно.

  Казвате, че някой има конкретен интерес от задвижването на проекта и че нещо конкретно ги мотивира, така ли?


  - Какво ги мотивира ли - огромните пари, които ще им минат през ръцете и слабият контрол върху изразходването им. Огромни пари, няма контрол, дълъг срок на проекта, защо да не го използват? Това е много апетитно. А после може да не ги върнат и ще обясняват как няма потребление, не можем да продаваме, не можем да върнем парите, дайте още малко да почакаме. В същото време в Русия заплатите на лекари и учители са по 300 долара, 60% от населението живее бедно, имаме много проблеми с инфраструктурата, с инвестициите в нашата енергетика и в тази ситуация да похарчиш огромни пари за един безумен и неразбираем проект в чужбина е несериозно.

  Прогноза имате ли - ще има ли АЕЦ "Белене" изобщо?


  - Ако сега бях премиер или министър на енергетиката на България, щях да предложа следното нещо - дайте първо да построим заместващи мощности, след това ще се обърна към руското правителство да намери пазар за електроенергията от "Белене", да подпишем юридически задължаващи документи за износ на ток. След това ще проведа сериозни консултации с експерти, не само с политици. Много експерти всъщност не разбират смисъла от този проект. И трето - защо да не построите заместващи мощности на газ и да кажете на Русия - ако искате да строите ядрена централа, дайте по-евтин газ.

  Може ли все пак да бъде изгодна ядрена централа в Белене и при какви условия?


  - Днес няма какво да се обсъжда по този проект, но след няколко години може. Преди това има много работа да бъде свършена. Както казах - заместващи мощности и осигуряване на пазар. За по-малко от десет години това може да бъде свършено и тогава има смисъл пак да се обсъжда проектът "Белене". Ако това не е свършено, тогава трябва да се изчака. Иначе площадката в Белене е много добра, удобна е географски и е разположена между Русия и търсещата енергия южна Европа. Т.е. може да се работи по идеята, но последователно. Не може да се започва отзад напред. Не отричам изобщо плановете да има ядрена централа в Белене, но сега е неизгодно. Без юридически задължаващи договори за продажба на ток е безумно да се започва строителство.


  Визитка: Кой е Булат Нигматулин


  Булат Искандерович Нигматулин е роден на 16 май 1944 г. в Москва. През 1967 г. се дипломира като инженер-механик по ядрено-химически инсталации. По-късно става доктор на науките и преподава като професор. От 1998 до 2002 г. Нигматулин е зам.-министър на атомната енергетика на Русия. В момента е първи зам. генерален директор на Института по проблемите на естествените монополи. Член е на Ядреното общество на Руската федерация.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 86. 86 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  И аз мога да кажа, че и на колегите им се плаща? Да, мисля, доколкото мога по тази тема!? Да съм седнал да цитирам цифри, цени на ток- хипотетично след едиколко си гони, евентуално това, евентуално онова.... Колко от тези хора са наясно с това, което публикуват!? Киловати, мегавати, кило... какаво ли не!?!?!? Е, ако има платен- аз ли съм, според теб!? Според тях!? Явно нямам техните "връзки и информация" или не искам да слушам среднисти- управляващи да ми говорят за енергетика! Цял живот съм търсил сам и съм се ровил за нещата, които са важни за мен!

 87. 87 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "и така според него като се върнело златото на България, щяло да има пари за пет ядрени централи."
  Точно така, злато за пет централи по 20милиарда, или по текущите борсови цени на златото, има-няма 1200 тона чисто злато. Някои хора никак, ама никак не са добре. Въпросът е, защо не са затворени в тапицирани стаи???

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#54:"radiacionen_tip3"]Да, ще гласувам с ДА, защото така мисля, че трябва!? Ако ме убедят, че трябва да е НЕ, което силно ме съмнява, гледайки цирка- пак ще отида, но няма да пусна невалидна![/quote]
  Пост # 75! Прочети го внимателно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#86:"radiacionen_tip3"]И аз мога да кажа, че и на колегите им се плаща?[/quote]

  Ами за мен поне не можеш да го кажеш - ип-то ми е в базата на Дневник от 2009г още, когато тук ги нямаше платените червени чугуни.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 90. 90 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#80] от "navy":

  Пич, наскоро слушах председателя на асоцияцията на ВЕИ....
  Който защитаваше цената на зелената енергия о следния начин:
  " Инвестициите ги правим сега и сега наистина е относително скъпо, но ние гарантираме, че цената на ВЕИ-енергията за следващите 20 години няма да се повиши, дикато цената от другите източници ще расте непрекъснато."
  Та цената на тока от Белене няма как да е като тази от Козлодуй. По-висока ще е, но ще е стабилна за достатъчно дълъг период.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  [quote#80:"navy"]Иначе разбира че няма логика 2000 мвт /изплатени/ да носят ПРИХОДИ от нема 900 млн ,а хипотететичните също 2000 мвт които ще струват 21-22 млрд да носят печалба от 3,3 млрд на година .
  То може ама затова искам некой да смета колко ще струва тока оттам[/quote]
  Най-лошото е, че не смятат и така да си направят сметката на собствените им бюджети, а се водят по партийния акъл на червените олигарси в БСП. Тези хора са научени да не мислят за себе си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#48:"rusamanova"]посоченаа от правителството цена на АЕЦ "Белене" не е за централата, а за всички дейност, съпътстващи нейното изграждане.
  [/quote]
  Ако всички съпътстващи дейности (хранилища за ядрени отпадъци, енергопреносна мрежа, всякаква друга инфраструктура и бакшиши) са за сметка на червения елит и техния електорат (червени пъпърдаци и бабички),
  АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН!

 93. 93 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#83] от "widowmaker":

  Това ти казвам- да гласуваш. Не съм ти казал как! Относно отговорността- свикнал съм да я нося. И то отдавна.

 94. 94 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#93:"radiacionen_tip3"]Относо отговорността- свикнал съм да я нося.[/quote]

  Както от БСП приемате "вината" ли? С мезетата?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 95. 95 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#85:"Хипчо"]А къде виждате риск за Русия? [/quote]
  Това вече е ноо смешно, хихих! Русия щяла да се "набута" с инвестицията си Оле мале - тия гербери не можаха ли да намерят някой по-малко изкуфял рашън пияндурник, веее Единствената опасност от руснаците е, да не бъдат пияни в момента на пускане на реакторите

 96. 96 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#80:"navy"] ПРИХОДИ от нема 900 млн ,а хипотететичните също 2000 мвт които ще струват 21-22 млрд да носят печалба от 3,3 млрд на година .
  То може ама затова искам некой да смета колко ще струва тока оттам[/quote]
  А кое икономическо подразделение на ГЕРБ и ДПС носи 900милиона приходи от 80млн разходи за ядрено гориво ?
  При ЯЕЦ е същото като при БДЖ или МВР - ако се краде по малко и ако всички си вършат работа цените могат само да падат !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 97. 97 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  БСП, Атака, ВМРО - ДА!
  Бойко, Яне Янев, Костов, Доган, Кунева, Капон - НЕ!

  А вие?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 98. 98 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#95] от "leon12":

  [quote#95:"leon12"]да намерят някой по-малко изкуфял рашън пияндурник, веее[/quote]

  Пък тва ти го казва руски зам. министър. Представи си тези които строят и проектират, на какво ниво са днес - след като вече я няма желязната ръка на режима им, а още не е минало време да си променят манталитета. Ако въобще могат.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 99. 99 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#26] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ти май пониятие нямаш, какво означава думата междинен? Отвори един речник и се научи, а не да пишеш пълни неграмотни безмислици.

 100. 100 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#88] от "Храбър":

  Това не доказва безсмислието от АЕЦ! Напротив, след като са те питали, ти си подкрепил- след това можеш да им търсиш сметка! Защото няма да е решено от тоя или оня бастун, а от милион, два или колкото там, ако гласуват с да. Не е ли така?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK