Яне Янев поема и случая "Хохегер", закани се да падат депутатски имунитети заради "Белене"

Яне Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Яне ЯневПарламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, водена от Яне Янев /РЗС/, ще се заеме и със случая с австрийския лобист "Хохегер". Това беше обявено на днешното й заседание, на което Янев се закани, че ще падат депутатски имунитет на някои бивши министри заради проекта АЕЦ "Белене". До 15 февруари щели да бъдат разсекретени всички документи по проекта, с които разполага комисията и това щяло да хвърли светлина върху корупционни практики и кражби за стотици милиони на бивши министри.


С темата за "Белене" комисията се захвана, след като преди две седмици се самосезира и реши да проверява как са се заменяли държавни земи и гори от влизането на закона за горите в сила през 2003 г.


По думите на Янев към случая с австрийския лобист Хохегер комисията се насочвала заради нова информация, дошла от Австрия. Скандалът избухна миналата година, след като стана известно, че през 2008 г.  на Петер Хохегер са били платени 1 млн. евро от правителството на тройната коалиция да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз. В парламента беше формирана комисия по скандала, която подготви доклад и реши да го прати на комисията "Янев".
Депутатите взеха решение за следващото заседание да бъде включено в дневния ред изслушване на бившия премиер Сергей Станишев и по случая "Хохегер". Това бе предложено от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев. Мая Манолова от БСП  възрази с думите, че "това минава всякакви граници на панаира и циркаджийското". Тя е на мнение, че комисията се занимава с исторически прегледи и заплаши, че от БСП няма да присъстват на следващите заседания, ако предложението на Нунев бъде прието.


Днес по-рано финасовият министър Симеон Дянков обяви пред Нова телевизия, че според австрийската преса прокуратурата във Виена е повдигнала поредица от обвинения срещу Хохегер. Той допълни, че компанията на лобиста се е свързала с австрийския "Телеком" и е получила 1 млн. евро за подобряване на имиджа на компанията, които били наляти в партийна каса. Според министъра аферата е аналогична със случая в България. Срещу Хохегер и други обвиняеми са повдигнати седем обвинения за пране на пари и незаконно финансиране на партии, каза още Дянков.


На днешното заседание на комисията за замените за горите трябваше да бъдат изслушани лидерът на БСП Сергей Станишев като бивш министър-председател, евродепутатът от левицата Ивайло Калфин в качеството му на бивш вицепремиер и бившият министър на земеделието Валери Цветанов.  Станишев и Калфин се извиниха с ангажименти и комисията взе решение двамата да бъдат изслушани следващата сряда.


"Ние не сме поканили Станишев на парламентарно кафе, а сме го поканили на изслушване по силата на Конституцията, възмути се Яне Янев. Мая Манолова защити лидера на левицата и обясни, че той е бил ангажиран с агитационната кампания около референдума.


Пред комисията се яви само Валери Цветанов, но той пък каза, че няма нищо общо с проблема, тъй като когато е бил министър на земеделието всички процедури по промяна на предназначението в горския фонд са вземани от Агенцията по горите. Депутатите не успяха да формулират въпросите си към него и той напусна залата.


Защо да не бъде извикан за изслушване и някой бивш министър на културата за заменките, той има точно толкова отношение по проблема, колкото и Валери Цветанов, попита иронично депутатът от ДПС Христо Бисеров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK