Депутатите влизат в спор за законите за спецслужбите

Депутатите влизат в спор за законите за спецслужбите

© Анелия НиколоваДевет месеца след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента за реформата в сектора "Сигурност", днес трите законопроекта за спецслужбите и този за управление на системата за защита на националната сигурност влизат на първо четене в парламента. Според сроковете, поставени от КСНС пакетът от четирите закона трябва да е приет окончателно до април тази година.


Най-сериозни спорове се очакват по законопроекта за Националната служба "Охрана" (НСО), който беше и най-критикуван, защото превръщал службата в полицейска. При обсъждането на проекта в правната комисия в сряда Четин Казак от ДПС настоя партийните форуми да бъдат охранявани от държавните гардове. Според него след съботното нападение срещу Ахмед Доган очевидно съществува опасност за живота на висшите представители на властта. Същите представителни фигури се събират и в комисии, и на митинги, и по заведения, възрази му Димитър Лазаров от ГЕРБ.


Дебати се очакват и по устройствения закон за управление на системата за защита на националната сигурност, който засилва ролята на Съвета за сигурност към министър-председателя. Той трябва да е своеобразна шапка на службите, като идеята на авторите на закона е да координира политики и приоритети между разузнаването, контраразузнаването, МВР и т.н.


Като безспорни се очертават законопроектите за военното разузнаване и този за цивилното разузнаване, с който Националната разузнавателна служба (НРС) се преобразува в Държавна агенция "Разузнаване" и минава на подчинение на изпълнителната власт. В момента НРС е към президента, а дейността ѝ е регламентирана частично в закона за отбраната и въоръжените сили.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK