Фантомите в избирателните списъци за референдума са 829 363

Проблемът с "мъртвите души" е валиден и за избирателните списъци за референдума

© Цветелина Белутова, Капитал

Проблемът с "мъртвите души" е валиден и за избирателните списъци за референдумаИзбирателните списъци за ядрения референдум в неделя включват 6 949 120 души, съобщи днес Министерството на регионалното развитие по данни на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". Към 30 септември 2012 г. пълнолетното население е 6 119 757 души, показва справка на Националния статистически институт (НСИ), поискана от "Дневник".


Така разминаването между избирателните списъци и статистиката на населението е 829 363 души.


Отговорът на регионалното министерство, под чиято шапка е ГРАО, е, че "обект на преброяването са били само българските граждани, живеещи постоянно в България, т.е. на практика преброяването не е обхванало всички български граждани". Ведомство посочи още, че са различни целите и методите при преброяването (анкетен метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ), което също предполагало наличие на разлики в данните.
Пред "Дневник" шефът на НСИ Ренета Инджова каза, че ситуацията не се е променила от предходните избори. През 2011 г. от статистическия институт отговориха на "Дневник", че целта на преброяването била да изследва "действителното местожителство на хората, което в много случаи е различно от адресната регистрация".


"Мъртвите души" позволяват манипулации, чиято тежест е значителна за всички избори, предупреждават всеки път политици. Партията на Меглена Кунева и БСП от началото на годината алармират, че в някои общини избирателните списъци са набъбнали спрямо президентските избори през 2011 г.


От "България на гражданите" дори изчислиха, че "мъртвите души" или избирателите фантоми са 950 000, позовавайки се на преброяването през 2011 г. От БСП посочиха градове, в които има значителен прираст на гласоподавателите.


За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха над 4.3 млн. души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, според закона, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите. Подозренията на БСП са, че умишлено избирателните списъци се раздуват, за да не се достигне и тази активност от 20%.


Последните социологически проучвания на "Алфа рисърч", НЦИОМ и "Галъп" предричат доста по-малка активност - малко над 2 млн. души.


За референдума ГРАО е заличило от избирателните списъци 16 197 души. От тях лишени от свобода са 7 315, под запрещение - 7 102. Седем са издадените удостоверения за гласуване на друго място.


Исканията за гласуване по настоящ адрес са 23 265.


Починалите граждани с право на глас между изборите за президент през 2011 г. и референдума са 134 846. Избирателите, навършили пълнолетие за същия период, са 101 620.


Според външно министерство в допитването са заявили желание да подадат гласа си в чужбина 1 773 граждани.На изборите за президент подалите заявления за гласуване в чужбина, са били 32 390, което с 30 617 повече от тези за референдума. За същия период 24 539 са получили или възстановили българско гражданство.


"Фантомите" в избирателните списъци за президентските избори през 2011 г. бяха най-малко 10 на сто, показа проучване на "Дневник". В доклада на ОССЕ от края на 2011 г. пишеше, че броят на регистрираните граждани с право на глас е около 6.97 млн. и 6.52 млн. души съответно за президентските и за местните избори.


Много събеседници тогава изразиха опасения от евентуално купуване на гласове и манипулации при преброяването на бюлетините. Някои събеседници поставиха под въпрос точността на избирателните списъци, тъй като броят на имащите право на глас представлява 95% и 89% от населението на България съответно за президентския и местния вот.


На парламентарните избори през 2009 г. също имаше значителни разлики между НСИ и ГРАО."ГРАО" съобщава, че е осигурила достъп до избирателните списъци на референдума за всички български граждани. Те могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през сайта на адрес http://www.grao.bg/elections/, както и чрез кратко мобилно съобщение (SMS) ка номер 18429 за трите мобилни оператора на цената на 25 стотинки без ДДС.


В текста на SMS-а се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща обратно съобщение с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН. Възможност за проверка е дадена и чрез стационарен или мобилен телефон 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.


Избирателните списъци са публикувани и на интернет страниците на общините и всеки избирател може да прави справки в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  УЖАС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Много ясно, че за референдума ще са повече. За местните избори ще бъдат по-малко. Всичко е в реда на нещата.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Избирателните списъци за ядрения референдум в неделя включват 6 949 120 души"

  Ами добре са ги нагласили. При при общо 7 000 000 население. Все пак са оставили 50 000 за деца и ученици до 18 г.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  ще настане една измаме.
  Поредната.

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Изобщо не ме учудва. Баща ми почина преди четири години, а още фигурира в списъците.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Партията на Кунева и БСП имат най-малкото право да говорят за мъртвите души в списъците и за манипулиране на вота,защото бяха на власт и ако са искали можеха да изчистят списъците.Крайно време е да се въведе така наречената активна регистрация за гласуване и всичко ще си дойде на мястото.

 7. 7 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  С толкова мъртви души, на изборите през лятото, очаквайте неочакваното. България на гражданите повдигнаха въпроса, с огномно основание. ГЕРБ са готови на всичко да задържат властта. Само като погледнем последните няколко избора, можем да си направим извод. И тогава ГЕРБ бяха във възход. Сега и те осъзнават, че губят доверие и според мен, ще правят чудеса по нощите!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 946 Любопитно

  Аз пък питам, как са (ще) гласуват (ли)?

 9. 9 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 779 Неутрално

  "Пред "Дневник" шефът на НСИ Ренета Инджова каза, че ситуацията не се е променила от предходните избори. През 2011 г. от статистическия институт отговориха на "Дневник", че целта на преброяването била да изследва "действителното местожителство на хората, което в много случаи е различно от адресната регистрация".

  А откакто тази пияндурка стана шеф на статистиката, България печели всички класации. Вече сме на първо място и по брой избиратели на глава от населението - 69.5 от всеки 70 човека, над 99%.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Пак ще падне едно мъкнене на чували от бременни жени и кавалери които да им помагат.

 11. 11 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НАЛИ НИ ВЪРЗАХТЕ В ЕДИННА СИСТЕМА?
  ЗАЩО ЩЕ ИМА ПАК МЪРТВИ ДУШИ?
  НЕКАДЪРНИ ЛИ СТЕ ИЛИ МОШЕНИЦИ?

 12. 12 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Весело

  Така разминаването между избирателните списъци и статистиката на населението е 829 363 души.


  1/3 ще дойдат с автобуси (всеки знае от къде) 1/3 починали и 1/3 имигрирали от 30.09.2012 до сега! Ето сметките излизат!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 13. 13 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Да не забравяме че в неделя е репетицията за цирка през лятото, където най-вероятно точно тези "гласове" ще решават вота за кокала!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Явно докато не сме внимавали, са дали право на глас и на първокласниците.
  Всъщност, ще взема довечера да проверя за майтап дали и баба ми, която почина през октомври, не фигурира в списъците...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Че иначе как се печелят избори???С глас срещу кебапче и с мъртви души

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 16. 16 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1156 Весело

  До коментар [#13] от "madagaskar":

  Тъкмо в Неделя ще видят дали ще им стигне тази бройка, или ще трябва да размножат още фантоми.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 17. 17 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 506 Весело

  Значи да очакваме близо милион българи, живеещи в чужбина, да гласуват, за да покажат че не са "мъртви души" - хахаха, тия верно ни взимат за будали! Поредните машинации се готвят, представления, достойни за награди. Репетицията е на референдума, същинският спектакъл - на изборите.

 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  "Починалите граждани с право на глас между изборите за президент през 2011 г. и референдума са 134 846. Избирателите, навършили пълнолетие за същия период, са 101 620."
  Е ТОВА е тъжната истина - в абсолютни мерки 33 200 граждани по-малко в територията БГ.Дерзайте, ама след 10-20 год. кой ли ще ви купува тока ..Днес Г.Лозанов в предаване рече,че раждаемостта в държ.администрация е 14 ПЪТИ /не процента,пъти/ по-висока от колкото у неседящите на държавна хранилка.Потресно..

 19. 19 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Към 30 септември 2012 г. пълнолетното население е 6 119 757 души"
  да бе,повЕрвахме!
  хах,повече от 5 милиона пълнолетни в Мутростан няма!!
  другото е извън БЪлгария,лъжете на баба ми комбинезона....!

 20. 20 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  сега над 6 милиона,а за изборите- поне 8 милиона !!
  дерзайте ,и избирайте и се халосвайте -до гроб!!

 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  След като всичко е организирано по допотопен начин, нищо не е чудно.
  Ако за всеки жител на България се ползва информация от 10000 знака, в тази статия има 3504 знака, ще може да се съхранява какво ли не за човек.
  При 10млн население това са общо 100 ГигаБайта информация. Всеки форумец може да я побере на компютъра си.
  При съвременните компютри една база данни ще отговаря много бързо. Ако всеки гласува с лична карта може веднага в базата данни да се отметне че е гласувал и няма да може да гласува повторно. Отгоре на това, преди да гласува ще се види веднага дали има право да гласува, къде е регистриран, къде живее и какво ли не друго.
  Да, ама не. Така им изнася.

 22. 22 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!
  А някои от тези избиратели от ГРОБа явно ще ги вдигат.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#11] от "nelva":

  Мошенници са! Познай за какво ще гласуват мъртвите души

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#7:"Wizard"]ГЕРБ са готови на всичко да задържат властта.[/quote]

  В това е хазарта! От една страна ще напраявт всичко възможно за да я задържат, но ако не успеят? Това не са местни или президентски избори, след които са на власт още 2 години, а токива при които след 2 седмици ще започнат арестите.

  Който има акъл, да си ходи с добро, че искаш ли лошо в България си на точното място!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 396 Любопитно

  скоро ще станем страна на фантомите!
  Трябва да има промяна!
  не може едни и същи хора 20 и кусур години все да ни управляват и все да сме на този хал - оти ги ручахме жабетата, се питам аз?

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 26. 26 Профил на julieta
  julieta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  аз не мисля да гласувам . много манипулация покрай този референдум

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Избирателните списъци за ядрения референдум в неделя включват 6 949 120 души, съобщи днес Министерството на регионалното развитие по данни на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". Към 30 септември 2012 г. пълнолетното население е 6 119 757 души, показва справка на Националния статистически институт (НСИ), поискана от "Дневник".
  **************************************************
  Вчера-оняден пък Райчев, преставяйки някакви данни, разсъждаваше, че 2 милиона ако гласували щели да бъдат грубо 40%. Т.е. по сметките на социолозите избирателите ги водят ... грубо 5 милиона.
  Разликите?
  Емчи ... в чувалите!

 28. 28 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#18] от "Лелка":

  Какво ще рече това, че държавната администрация се самовъзпроизвежда ли?

 29. 29 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  На изборите за парламнет ще има възстановка на тези от 1990, когато гласуваха 1 500 000 човека повече отколкото се явиха в избирателни секции....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 30. 30 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПАВЛА":
  Не ме учудва. Дядо ми го водеха почти десет години. Когато проверих преди изборите 2000 година, вече бяха го махнали.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#2:"Митко Василев"]Много ясно, че за референдума ще са повече. За местните избори ще бъдат по-малко. Всичко е в реда на нещата.[/quote]
  Кое е "в реда на нещата", моля?
  Че ви правят на идиоти? Че мошеничеството е станало стандарт и "тука е така"?

  А за изборите ... актуализацията на списъците беше едно от основните изисквание на опозицията за да деблокират кодекса.
  Вчера от герб, Фидоска, кандиса на другите, но не и на това.
  Тъй де, чувалите са приготвени и не бива да стават зян ...

 32. 32 Профил на Xtigyro
  Xtigyro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм от община Златарица и тук "мъртвите души" са близо 500 гласоподавателя, при положение че цялата община има по-малко от 3000.

  SPINNING OUT A PRESENT THAT HAS NO FUTURE, SEEMS AN UNCONQUERABLE INSTINCT.
 33. 33 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 229 Гневно

  Не трябва да позволяваме на ГЕРБ да откраднат гласовете на цяла България.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  [quote#33:"svejarov"]Не трябва да позволяваме на ГЕРБ да откраднат гласовете на цяла България. [/quote]
  Това не е вярно и е гнусна клевета!
  ГЕРБ са се приготвили да откраднат само 1/5 от гласовете на цяла България!

 35. 35 Профил на peterpanayotov
  peterpanayotov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГЕРБ планира да окраде изборите с помощта на БСП и да ущети с много другите по-малки партии.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Гербавите са взели всички прийоми на БСП. Добър ученик се оказаха...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#25:"angel.or.demon"]оти ги ручахме жабетата, се питам аз? [/quote]
  Какво промяна искаш? Тия ,дето я искаха преди 10.11 си я направиха . Затова ручат черния хайвер. За сеирджиите остана зеления хайвер. Докато само гледат това ще е . А,да не забравя ,И ходят да гласуват за листите от магарета ,наредени от тия ,дето ручат хайвера. Познай от коя партия са?

 38. 38 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тоя номер с "мъртвите души" комунягите го правят от 70г., та до ден днешен, независимо дали се наричат бкп, бсп, сдс, герб, ндсв, дпс........

 39. 39 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цирка е пълен.Значи 50 000 са лицата до 18 г. без право на глас. Тази Ренета Инджова е страшна.Откакто слугува на Борисов математиката я няма за нищо.

 40. 40 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Важното е кой и как брои глазовете.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 41. 41 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#39] от "svejarov":

  "Откакто слугува на Борисов математиката я няма за нищо."
  Напротив.Всички учат математиката и то усилено. Учат бойкова математика. Дянков е доказан експерт.

 42. 42 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Това може да помогне единствено на БСП - ако някакси мъртвите души могат да гласуват. Нали им трябва бройка в абсолютни гласове, не в проценти.

 43. 43 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#23] от "hodounski":


  [quote#23:"hodounski"]Мошенници са! Познай за какво ще гласуват мъртвите души [/quote]
  За какво?

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#39] от "svejarov":

  Вероятно кандидатства за нобелова награда по математика.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#43] от "Friend":

  Грешка! За кого?Сори!

 46. 46 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз живея в чужбина и на президентските избори ме нямаше в избирателните списъци по адрес на личната карта. Сега от няколко месеца съм временно в България и открих, че съм в списъците за референдума... Нито съм казвал преди на някой че живея в чужбина, нито пък сега, че съм си в България...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 47. 47 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПАВЛА":

  Предполагам, че не е спирал да гласува от тогава

 48. 48 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "simeonov_":Даоли партията на Кунева и БСП са виновни,че сега в редица области и райони като Видинския например необяснимо населението е нарастнало с по няколко хиляди души след последните избори за местна власт? Ако това е реално нарастване,то ние трябва да поздравим правителството на ГЕРБ,че е постигнало подобен радващ резултат.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  [quote#23:"hodounski"]Мошенници са! Познай за какво ще гласуват мъртвите души [/quote]
  [quote#43:"Friend"]За какво? [/quote]
  [quote#45:"hodounski"]Грешка! За кого?[/quote]
  Ич не е грешка!
  Различните "кого" предлагат различни "какво".
  Ерго - по "каквото" ще познаете и "за когото"

 50. 50 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#28] от "ikar_01":
  [quote#28:"ikar_01"]Какво ще рече това, че държавната администрация се самовъзпроизвежда ли? [/quote]
  Да,във всякакъв смисъл.Ужасяващото е,че хората извън държавната хранилка, тези които реално създават продукцията,които са работодатели,работещи,самоосигуряващи се и създаващи бюджета,а не консуматори на същия,НЯМАТ никаква сигурност за бъдещето си и раждат все по-малко.Закопчаните в бюджета пък бързат с размножаването,щото избори идват и мандата оттече,нова власт - нов щат.Трагедия.

 51. 51 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 769 Неутрално

  При такива цифри абсурд гласувалите да минат прага за избирателна активност. С 1 дума, лобито на герб печели. В този случай не знам за добре или за зле..

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 52. 52 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 405 Неутрално

  "За да бъде валидно допитването, в него трябва да гласуват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. гласа си подадоха над 4.3 млн. души. Ако са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, според закона, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите."

  Хайде някой да ми обясни точно тази част... Значи ако минем тези показатели онези лумпени ще имат крайната дума така ли?

 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Има доста хора, които работят в Гърция, Испания, Великобритания, Германия;студенти в чужбина, хора на бригади.
  Не виждам защо да няма едни 800 000 пълнолетни дето не са се преброили по причина че са били извън страната.

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#3:"bgkurshum"]Ами добре са ги нагласили. При при общо 7 000 000 население. Все пак са оставили 50 000 за деца и ученици до 18 г. [/quote]
  Лицата с право на глас включват и трайно живеещите в чужбина българи уважаеми неграмотнико.

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Ех, Бойко почна и мъртви да съживява...

 56. 56 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  [quote#52:"MEMO"]преобладаваият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите."[/quote]
  Точно това ще стане,отново парлама в парламента.

 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#17:"krista_p"]Значи да очакваме близо милион българи, живеещи в чужбина, да гласуват, за да покажат че не са "мъртви души" - хахаха,[/quote]
  Ами само в Чикаго българската общност доколкото ми е известно е от над 150 000 души

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 762 Неутрално

  нищо старо не е забравено.....

 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#39] от "svejarov":

  Статистиката брои българските граждани ПРИСЪСТВАЩИ в момента на преброяването на територията на държавата.
  Което не означава, че няма български граждани извън страната.
  ДА?НЕ?

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Любопитно ми е тези мъртви души дали са само от президентските избори насам и колко, и какво са ги правели преди това. Дали тройната коалиция не ги е използвала за свои цели, а сега след като нямат възможност да го направят отново, да надуват гайдата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 744 Весело

  "Мъртвите души" са швейцарското ножче(незаменим универсален инструмент) в ръцете на власта, за това му треперят като на златно рохко яйце!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  [quote#33:"svejarov"]Не трябва да позволяваме на ГЕРБ да откраднат гласовете на цяла България.[/quote]
  А БСП можеше да го прави до сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 638 Весело

  Бюлетината за референдума трябва да е със снимка на Р.Овч. и въпрос:
  "Ще дадете ли на това лице да се грижи за 22 млрд. от вашите данъци?"

 64. 64 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Важното е избирателните секции да започнат работа едновременно,дано се отстранят пропуските.Все пак това ще ни е първи опит на пряка демокрация.

 65. 65 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  И какво излиза, че според избирателните списъци, у нас няма отрицателен естествен прираст, ами дори населението се е увеличило! Кой говори за демографска криза, ами че то според изготвителите на тези списъци такава у нас няма! Ужас! Той изборът е опорочен, още преди да се е състоял!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 66. 66 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#57:"Веселин Дечев"]Ами само в Чикаго българската общност доколкото ми е известно е от над 150 000 души[/quote]
  ее,посмалете малко,де,3 пъти посмалете!
  няма луди от чужбина ,които да се хванат на мутренските псевдоизбори,ако има са мижава бройка са,хората са наясно и бойкотират!!

 67. 67 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не мога да повярвам, че са толкова много!

 68. 68 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "др. Иванов":

  ГЕРБ не са демократична партия. Такава няма в България изобщо де. Но от ГЕРБ са притеснителни, защото са безскруполни. Не се спират пред нищо. Сещам се, когато стъпиха във властта през 2009 г., когато Бойко каза на фирмите, ако си искат парите веднага, да се разделят с 10% от сумата! Това беше уникално!!! Държавен рекет!!! А държавата дължеше на тези фирми пари от месеци, на някои, от години. Та какво очаквате от такива хора?

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 69. 69 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  КОЙТО УчАСТВА В ИЗБОРИ Е ПРЪВ ЯТАК НА МУТРИТЕ БЪЛГАРСКИ И ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ -СРЕЩУ СЕБЕ СИ,СРЕЩУ ДЕЦАТА СИ И СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ !!! В ПОЛЗА НА КОМУНОМУТРИТЕ И ПОМОщНИЯ ИМ ПЕРСОНАЛ!

 70. 70 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Да, има цена 4 милиарда, тя е основната на строителството, но към нея се добавят задължителните инфлационни добавки, добавят се лихвите по кредитите, докато се строи, добавя се инфраструктурата за свързване на централата... В крайна сметка се получават около 10 милиарда. И винаги е било това числото", изтъкна Трайков.

  Той разказа, че на 25 юли 2009 г., когато е станал министър, е прочел писмо на RWE от 13 юли 2009 г., в което те искат до края на месеца българската страна да каже как от тези 10 милиарда ще финансира своите 5 милиарда. По думите на ексенергийният министър това е бил "въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили".
  ......
  Защо Сер. се прави на идиот (какъвто очевидно не е!) и игнорира този документ???

 71. 71 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#49] от "xm...":

  [quote#49:"xm..."]Ич не е грешка! [/quote]
  Важното е да гласуват с НЕ и лингвистичния спор става излишен

 72. 72 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  [quote#6:"simeonov_"].Крайно време е да се въведе така наречената активна регистрация за гласуване и всичко ще си дойде на мястото.[/quote]

  Това за пръв път беше предложено от Партията на Кунева,която на всичкото отгоре и не е била на власт.В две изречения само 2 пъти сте излъгали.Придържайте се към фактите!А ако не са Ви известни,поне не се изказвайте!

 73. 73 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#70:"Минувач"]По думите на ексенергийният министър това е бил "въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили".[/quote]
  'ба ма'а му...И ти му вЕрваш...РВЕ е избран за инвеститор на 19.12.2008...ТолкУ са проЗти, толкУ мно'о лАжат...Коги сА препираме, не трЕбе да да'аме тЕхното мнение за пример...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 74. 74 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  [quote#10:"Friend"]Пак ще падне едно мъкнене на чували от бременни жени и кавалери които да им помагат.[/quote]


  Не,очаквам този път и бременни мъже да носят чувалите.Сега залогът е по-голям.

 75. 75 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#67:"geneva_1980"]
  Не мога да повярвам, че са толкова много![/quote]
  ма повярвайте,де! вий какво си мислите,че поради туй че били някакви си там МЪРТВИ- че не се любят едни други и не се размножават ли?! )
  Това е просто издевателство -и след като са починали- над хората,приживе съсипвани от същите Мутри,които обаче ги ползват и след гроба!! ОТВРАТ и ВИСШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 76. 76 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Каква ти демографска криза,каква кръгла маса,трябва да ограничаваме още раждаемостта.

 77. 77 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Бай Ганьо прави избори

  НЕ на АЕЦ Белене!

 78. 78 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  1во. НЕ за АЕЦ Белене .

  Боклука е изключително опасен. Не искам децата ни и ние да живеем върху непрекъснато растящо ядрено плутониево - бунище:

  http://www.dokumentalni.com/?p=2272

 79. 79 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  2ро НЕ за АЕЦ Белене
  ТОРИЙ - Ториева АЕЦ
  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_fluoride_thorium_reactor

  - Безопасна неможе да гръмне. 200 пъти по-ефективна. При контролиран добре процес НЕ произвежда плутоний и трансуранови елементи - относително по-безопасен боклук. Торий има много не се обогатява. Може да се ползва за рециклиране на ядрени оръжия и ядрен боклук от конвенционалните централи.

  - Недостатък изисква чисто ново инженерно решение. Има експериментални реактори само. Уви изоставили проекта защото неможел да произвежда атомни бомби ....

  Като искат АЕЦ ок но има НОВИ технологии все още ескпериментални за съжаление дълго неглижирани заради това че неставали за произвеждане на ядрени оръжия - голям "недостатък" а.

 80. 80 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  питай кака Меги колко са били 2001 г и 2005 г......
  така поднесена "новината" наистина е "ужас".......но интелигентния човек , който може да мисли вижда друго....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 81. 81 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  3. Борч за 100 години. Загробващи заеми за децата на децата. Ще се блажат олигарсите от продажбата на ток зад граница а за нас плебеите високите цени и борча за АЕЦ-а както и радиоактивните отпадъци.

  Така че НЕ НЕ и НЕ на АЕЦ Белене!

 82. 82 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#52] от "MEMO":

  чак днес ли го разбра това......ех мемо ,мемо .зимен сън ли спиш.Нали това искат комунетата , да влезе въпроса в Парламента , те да спечелят изборите и отново да засмучат Белене............

  Мислете ве хора....... Референдума е чисто политически, нямащ нищо общо с мнението на хората ....Комунетата искат 20 % и повече ДА-та за да скокнат в парламента и да ни омаймунят наново.........

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 83. 83 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 506 Весело

  ЦВЪКИ и сие са се погрижили за всичко, спете спокойно корумпирани Герберчета! Защо ли трябва да се коментира! Н все пак! |Ще ви потърся с/ка аз ЛИЧНО (зА ДА СИ ПЛАТИТЕ мутри гадни НА тоз изстрадал НАРОД!)

  yustal
 84. 84 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Така ще си донадят недостигащата бройка до над 20%? Не ли? Мизерници!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 85. 85 Профил на glagoli
  glagoli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всичко се прави не да се опорочи ТОЗИ КОНКРЕТЕН референдум, а идеята за РЕФЕРЕНДУМ ВЪОБЩЕ! То не бяха тъпи и обтекаеми въпроси, то не бяха избиратели-фантоми... Най-голямята ценност на демокрацията е референдума, но при логически и правно коректен въпрос. Иначе е демагогия, преследваща иконмически и политически цели. А това е присъщо на нашия политически "елит", нали?

 86. 86 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1963 Разстроено

  До коментар [#52] от "MEMO":

  Точно тук е тънката хватка. Дори и да бойкотираме тоя безумен референдум, червените пак ще пробутат въпроса за обсъждане в Парламента. И имайки предвид, че не се знае какво точно ще е в Парламента след изборите, прави си изводите.
  Порнографията е пълна.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 87. 87 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Голямо реване на тези комунисти от БСП и Кунева,Те са правили тези номера и сега ги е страх някой друг да не ги прави.Ами да бяхте направили законите както трябва,кво сега ревете бяхте две правителства на власт някой от ревящите.

  sdg
 88. 88 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не са мъртвите души тия дето тежат на останалите а избраниците ни!

 89. 89 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Амчи що партията на Кунева не изчисти списъците като беше на власт , още повече ,че оттогава са умрели поне250000 разбира се 80% от тях са комунисти ,но резултата на БКП БСП никак не пада ,що ли ,нали били опозиция ,социолозите все дават ,че ГЕРБ пада ,така че не виждам къде е далаверата ,дали Кунева е виновна ,станишев или Бойко ,аз си мисля ,че виновни няма ,просто има лакърдии и биене на тъпана от различните партии ,които са си разпределили баницата и само си сменят местата край масата ,докато народа гледа отстрани и му текат лигите от глад,но смятам ,че тая Кунева с кривата уста има най малко право да прави забележка ,че имало мъртви души ,ми те от нейната партия са все на власт от преди 1989 година ,а тя все е била във властта ,дори сега ,що не ги изчистиха ,ам ша и падне ченето сабалям от приказване на лъжи и колко била възмутена ,ми като си възмутена ,що не си подаде оставката ка то ти даваха по 20000 евра месечно ,що тогава не се възмущаваше и си кюташе,ам сега пресксача от медия на медия да гледа примигващо като паднала от луната и изведнъж разбрала ,че в България в списъците изведнъж са са появили 800000 мъртви души и лично Бойко Борисов и Цветанов са ги дописвали ,за да направят далавера

 90. 90 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#6] от "simeonov_":
  А бе смотаняк, заради ей такива олигофрени като тебе гроб са на власт и вършат безобразия. Защо българина гласува за гроб? Защото знаеше какви са бсп,и искаше нещо ново. Не ни интересува как е било преди, важното е, че тия престъпници за от 4 години на власт и са 5 пъти по-зле от дпс, ндсв и бсп.

 91. 91 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#87] от "Svetlio":

  Пак, че някой реве.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Нямам думи каква потенциална злоупотреба може да се получи с тази огромна разлика!Замислям се дълбоко дали това не е случайно?!

 93. 93 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Този път фалшивите бюлетини ще се пренасят не с чували, а със самосвали.
  Обаче ние ще изринем алчните, некадърни и корумпирани гробари на следващите избори.
  И ще ги вкараме в пандиза когато му дойде времето.
  Те всички си знаят много добре защо.

 94. 94 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#93] от "ppopov_67":

  А, дано!

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 95. 95 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#57] от "Веселин Дечев":

  Не оспорвам, че зад граница живеят много българи - едва ли някой знае точната бройка. На последните избори за президент обаче гласувалите българи в чужбина са по-малко от 50 000. Вие си направете сметката каква е разликата между 50 000 и над 800 000 и какво значение и тежест би могла да има тя. А за починалите вече хора, които все още са в списъците, въобще да не коментираме...

 96. 96 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Весело

  От първите"демократични" избори е такова положението с мъртвите души. Ако сега ги махнете, променяте условията и няма да е честно

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 97. 97 Профил на kranush
  kranush
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мъртвите души са сериозен проблем, но изглежда са в полза някому и трудно ще се коригират. А непременно трябва, иначе става както с референдума - гласувайте, ама никой не може да каже колко ще струва в действителност Белене. А като не се знае на всяка цена ли трябва да се прави. Станишев се услуша, ББ също и юруш народе към урните - ама за какво, народът да не е стадо /иска ви се/.

 98. 98 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "nelva":
  "НАЛИ НИ ВЪРЗАХТЕ В ЕДИННА СИСТЕМА?
  ЗАЩО ЩЕ ИМА ПАК МЪРТВИ ДУШИ?
  НЕКАДЪРНИ ЛИ СТЕ ИЛИ МОШЕНИЦИ?"
  ---
  И трите.

 99. 99 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално


  Сутринта по една от телевизиите МКонстантинов каза да не се тревожим за преброяването на подадените гласове, защото Той щял да ги брои и гарантира за коректността и точността.
  Само не уточни дали и 'подадените от мъртъвци' влизат в тях.
  Но речено, сторено и за жалост узаконено.

 100. 100 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Ако една държава няма реална справка, колко валидни лични карти и задгранични паспорти има към даден момент/просто не знам с друг документ да може да се гласува/ то къде искаме Европа, Шенген и т.н.
  И както някой по-горе написа, базата не е някаква астрономическа стойност. Елементарна за съвременните технологии и като скорост и възможности. Реално сигурно броя на картите на мобилните телефони са повече и се следят всички в реално време, а тази е разтеглена в 8 часа време за гласуване. Отделно, при такава регистрация, спокойно след това може да провериш ако не си гласувал, дали някой идиот не те е дописал след това. Или за фалшив вот, ти трябва данни за валидна лична карта, което си е дори технически трудно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK