Изборът на патриарх ще е с бяла бюлетина с официалния знак на Светия синод

Митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия  пристига на заседанието на Светия синод

© Юлия Лазарова

Митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия пристига на заседанието на Светия синодЗа новия български патриарх ще се гласува с бяла бюлетина с официалния знак на Светия синод на избирателния събор на 24 февруари. Това съобщи в четвъртък митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител на синода за организацията на Патриаршеския избирателен събор, предаде БТА.


Имената на тримата кандидати за патриарх ще са отпечатани на по-голямо разстояние помежду им, но без да се посочва кой ще е първи, втори и трети, обясни митрополит Йосиф. Той коментира, че изборът на патриарх на 24 февруари няма да е лесен, защото делегатите са 142-ма.


Вечерта на 23 февруари в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще има бдение. На 24 февруари делегатите на патриаршеския избирателен събор първо ще се съберат към 8.45 ч. в салона на БАН, а след това ще отидат в Синодалната палата, където ще се състои изборът на новия български патриарх, обясни изборната процедура митрополитът.
По думите му бюлетините ще се раздават на делегатите, след като те дойдат от БАН в Синодалната палата. Вотът в бюлетината ще се отчита с ограждане с кръгче на избрания от тях митрополит.


"Ще ходатайствам пред Светия синод журналистите да присъстват на отварянето на урната с бюлетините, но трябва да се уточни колко репортери и фотографи ще могат да дойдат, защото няма да има голямо място в Синодалната палата", заяви митрополит Йосиф, цитиран от БТА.


Намеренията са изборът на патриарх да приключи до 12.00 ч., след което ще има литийно шествие до храма "Св. Александър Невски". Там ще бъде и интронизацията на новия патриарх. За церемонията се очакват 30-40 гости от чужбина.


На 25 февруари в храма "Св. Александър Невски" ще има служба с новия български патриарх, в която ще участват митрополитите, епископите и чуждите духовници. Предвидени са срещи на новия български патриарх с президента, с председателя на Народното събрание и с премиера.


Съботата и неделята преди патриаршеския събор на 24 февруари (на 15 и 16 февруари), Светият синод ще гласува имената на тримата митрополити, измежду които ще бъде избран патриархът.


Сега има 14 митрополити, но ако по здравословни причини не дойде Западноевропейския митрополит Симеон, за когото се знае, че е болен от дълго време, ще присъстват останалите 13 митрополити, каза владиката Йосиф. Той уточни, че всеки от тримата кандидати за патриарх, за да бъде избран, трябва да получи подкрепа от десет гласа.


От 14-те митрополити в БПЦ, според устава в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.


Вече някои от митрополитите си подадоха писмен или устен отвод, че не искат да бъдат сред тримата кандидати, от които ще бъде избран новият български патриарх, каза днес отново митрополит Йосиф. По думите му това са Сливенският митрополит Иоаникий, Врачанският митрополит Калиник, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий.


Митрополит Йосиф каза, че "на 15 февруари сутринта ще си подаде отвода" и предположи, че може да има и други митрополити, които да направят същото. Едва на 15 февруари Светият синод ще реши дали ще приеме тези желания за отводи на митрополитите или не, каза още Американският митрополит.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK