Борисов: В министерството на икономиката вярвам само на министъра

Борисов: В министерството на икономиката вярвам само на министъра


В министерство на икономиката, енергетиката и туризма вярвам само на министъра, не може те да ми крият договори, ако ги имах по-рано нямаше да му мълча на Станишев, каза днес по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че се опасява оригиналните документи за цената на Белене, изпратени от RWE през 2008 година, да не изчезна и затова Делян Добрев постоянно ги носи със себе си и "дори спи с тях".


Животът не е постоянна величина, така премиерът обясни различната позиция на неговото правителство за строителството на АЕЦ "Белене" - първо да се възобнови работата по проекта, а след това да се спре работа по него. "Не знаехме, че цената ще е по-висока, имаше и опасност да ни спрат и останалите блокове на "Козлодуй", аргументира Борисов първото от двете решения.


Премиерът повтори тезата си, че ако Станишев е искал да строи централа, между 2006 и 2007 г. е щял да подпише договор. Той предположи, че по-късно тогавашният премиер е подписал меморандум за строителство, за да угоди на кръговете в БСП, които са искали централата. Борисов подчерта, че Станишев и Първанов така и не са му дали отговор при какъв инфлационен индекс са договаряли цената за централата.
Целта на Станишев е да ни изкара, че всички сме маскари – това е неговата цел, обобщи премиерът. Той посочи, че и в момента страната има възможност да изнесе още 500 мегавата ток, но просто няма кой да ги купи и при това положение, няма нужда от нови мощности. Министър-председателят обеща днес до края на деня да бъдат разпространени данни за цената на тока през последните години и печалбата на "Козлодуй". "При Станишев централата е печелила по 14 млн. на година, при нас печели по 150 млн", каза той.


Борисов за пореден път подчерта, че ако страната не намери голям европейски инвеститор с име, няма да строи АЕЦ "Белене". "Искам да съм сигурен, че тези реактори няма да се затварят. Едва тогава съм готов да разговарям за подписване на договор. Ние нямаме пари, защото държавата ги няма. Българите са ми по-мили от инвеститорите", каза министър-председателя. Той беше категоричен, че е лъжа, че строеж на централата ще отвори нови 60 000 работни места, както се твърди в една реклама в подкрепа на гласуването "за" на референдума.


По повод разминаването между данните на НСИ и главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" за броя на имащите право да гласуват, Борисов посочи, че тази сутрин министър Лиляна Павлова му е казала, че то идва заради работещите в чужбина около 1 млн. българи, които немогат да бъдат извадени от избирателните списъци, както и от около 25 000 нови български граждани, от други националности. Премиерът добави още, че предишните правителства са работили по същите списъци.


ДПС повярваха на службите за Амин, да повярват и сега
В отговор на въпрос, как се отнася към твърдението на ДПС, че нямат доверие на службите и МВР що се отнася за работата по нападението срещу Ахмед Доган, Борисов заяви, че на мястото на ДПС би си мълчал. "Категорично осъждаме нападението над Ахмед Доган по всякакъв начин и отношението към задържания. Гледах внимателно - да го ритат и да му свалят гащите, така да го обругават", каза още премиерът. Той добави, че както ДПС са повярвали на службите и специално прокуратурата за заключенията им покрай "странното самоубийство" на секретаря на Доган Ахмед Емин, така да ги оставят да си свършат работата и сега. Борисов поясни, че няма притеснения за сигурността си и не е увеличил охраната си. Непрофесионалните действията на НСО министър-председателят обясни със съществуващия риск при публични мероприятия, на които "бдителността затъпява".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK