Президентът иска да бъде сменен моделът на професионалното обучение

Росен Плевнелиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев се ангажира да инициира дебат за приемането на нов закон за средното образование и особено за средното специално образование. На този етап от обучението си децата трябва да получават добра практическа подготовка, която да им помогне в бъдещата професионална реализация, коментира днес в Чепеларе президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.


Според Плевнелиев страната ни ще се нуждае  от все повече инженери в следващите години, което налага да бъдат осъществени конкретни промени в модела на обучение, като се използва и опитът на Германия в дуалното обучение.  


По повод публикации в македонски медии Росен Плевнелиев каза, че "България не е втора Гърция", защото характерът на проблемите в отношенията между България и Македония и Гърция и Македония е различен. България първа призна конституционното й име, напомни той. И отбеляза, че в отношенията между хората няма проблеми.
"Ние обаче не сме съгласни с политиката на управляващите в Македония да изграждат своята национална идентичност за сметка на България. Моята позиция винаги е била ясна и последователна. Това, което искаме, е, да се спазват европейските стандарти за добросъседски отношения", каза държавният глава.


Президентът отново призова за активно участие в предстоящия в неделя първи в демократичната история на България референдум. Произвеждането на националното допитване е успех за страната ни и гласът на българите ще бъде чут, подчерта той.


В Чепеларе държавният глава се срещна с кмета Тодор Бозуков, с олимпийския шампион Екатерина Дафовска и с възпитаници на трите средни училища в Родопския град - гимназията "Васил Дечев", Техникума по горско стопанство и Спортното училище. Според Плевнелиев България следва да приеме стратегия, която да утвърди страната ни като ски дестинация в Европа. Основната задача сега е да се осигури приемственост в работата по приоритетите до 2020 година, напомни държавният глава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK