Кабинетът и "Топлофикация" с антинаградите "Биг Брадър" за 2012 г.

Наградите за "Топлофикация София" и Министерски съвет ще останат в офиса на "Програма Достъп до информация". Няма практика институциите да се явяват на подобни награждавания

© Програма Достъп до информация

Наградите за "Топлофикация София" и Министерски съвет ще останат в офиса на "Програма Достъп до информация". Няма практика институциите да се явяват на подобни награждаванияМинистерският съвет и "Топлофикация София" са носители на традиционните награди "Големият брат" на фондация "Програма Достъп до информация" за 2012 г. в двете подкатегории – държавни институции и частни компании/структури. Наградените нямаха представители на церемонията в БТА и статуетките, изобразяващи военен ботуш, стъпил върху човешка глава, ще останат в офиса на фондацията.


Наградата при държавните институции е мотивирана с бездействието на Министерски съвет по внасяне на промени, гарантиращи по-висока степен на защита на личната сфера, в регламентацията по използване на специални разузнавателни средства и достъп до трафични данни. От "Програма Достъп до информация" посочват, че правителството не е внесло в Народното събрание никакви текстове за промяна на Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения, "въпреки установените пропуски, непълноти и несъвършенства". По официални данни за 2011 година броят искания за прилагане на специални разузнавателни средства от страна на окръжните прокуратури е 13 864, от които само 116 са отказани. Едва в 747 случая веществени доказателствени средства, изготвени на базата на СРС, са използвани в съдебно производство.


Що се отнася до предоставянето на трафични данни, броят на тези случаи без съдебно разрешение нараства ежегодно, казват от фондацията. Според Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на програмата, в сегашното законодателство няма механизъм, който да позволи на гражданите да разберат дали техни трафични данни са събирани и обработвани. Няма как да знаем дали някой някога е следил нашия трафик. Нашите деца, нашите внуци също няма да имат достъп до тази информация, заяви Кашъмов. Той посочи, че едва в един от четири случая МВР и спецслужбите са искали разрешение за обработка на трафични данни.
Заради прекомерната употреба на специални разузнавателни средства бяха номинирани още прокуратурата и Софийският градски съд.


При частните компании и структури "Топлофикация София" ЕАД спечели наградата, тъй като изисква от абонатите си копия от нотариални актове. За това дружеството е глобено от Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/, като е наложена глоба. "Топлофикация София поддържа неактуални регистри, в които се съдържа информация, надхвърляща в пъти целите, за които се събира. Тази информация се разпространява в нарушение на закона", заяви Красимир Димитров, член на комисията. Той даде пример, в който дружеството предоставя на съда информация за седемдесет граждани, населяващи жилищна сграда. Информацията включва техните имена, адрес, ЕГН и обстоятелства, свързани с местоработата и професията. Искането на съда е било за имената и адреса на един човек.


В същата категория са били предложени "EVN България", колекторските фирми, събиращи вземанията на различни компании от некоректни длъжници, както и СДС и ДСБ. Мотивът за двете партии е, че в противоречие с разпоредбите на закона и въпреки решението на КЗЛД по този въпрос са използвали избирателните списъци от вътрешни избори, за да агитират с писма за Прошко Прошков по време на кметските избори през 2011. И двете партии бяха порицани от Комисията за защита на личните данни. Това се прави с оглед предстоящите избори, посочва журито, определило носителите на наградите "Големият брат".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK