Референдумът може да бъде оспорен заради непредоставена информация

Александър Кашъмов

© Красимир Юскеселиев

Александър КашъмовНалице е основание за оспорване на законността от референдума за развитие на ядрената енергетика. Това каза Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на фондация "Програма Достъп до информация", в предаването "Гневните" на журналиста Иван Бедров, посветено на референдума.


Предвид законовите изисквания за оспорване обаче, това едва ли ще се случи.


На 16 януари организацията "Достъп по информация" е поискала от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма информация за три експертни оценки по проекта - за ядрената безопасност, социално-икономическия ефект и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.
Отговорът на министерството от 24 януари гласи, че поисканата информация "е била публична и не представлява обществена информация по смисъла на закона" (виж файла). Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 година, която съдържа последната оценка, е налична в интернет, но до 24 януари - предпоследния работен ден преди референдума, не е била предоставена на хартиен носител на пресцентъра на икономическото министерство за гражданите, които нямат достъп до мрежата.


Според Кашъмов липсата на поисканата информация е достатъчен довод, за да бъде поставена под въпрос законността на допитването. Осъзнаваме, че това твърдение крие огромен политически залог, призна адвокатът.


"Нашето искане за информация получи отговор, че информацията не е публикувана. Това е доказателство, че оценките не са били на разположение на българските граждани. А те са в ролята на министрите от кабинета, които иначе по закон трябва да вземат това решение", уточни днес пред "Дневник" Кашъмов.


Той добави: "Следователно, точно както решението на министрите е незаконно, ако те не са имали на разположение оценките, резултатите от референдума са незаконни, ако българските граждани не са имали на разположение тази информация". Според него Върховният административен съд вече има установена практика по въпроса, защото във всички досегашни дела за законността на АЕЦ "Белене" той категорично е приел, че ако трите оценки не съществуват, решението за строеж на централа е незаконосъобразно.


От организацията все още не са обмисляли предприемането на конкретни мерки, тъй като няма официални резултати от допитването. Ако все пак се намери субект, който да атакува референдума, предполагам, че ще окажем пълно правно съдействие, завърши ръководителят на правния екип на фондацията.


Централната избирателна комисия трябва да обяви резултатите до сряда. В Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление те могат да бъдат оспорени в седемдневен срок от най-малко 48 народни представители, президента, Министерския съвет и не по-малко от една пета от общинските съвети в страната. В него се предвижда възможността инициативен комитета, събрал подписите на 200 000 граждани с избирателни права, също да обжалва пред съда. Според юристи не е ясно точно кои комитети могат да оспорят резултатите - само вече регистрираните в ЦИК за референдума или нови, които наберат съмишленици за седем дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK