Борисов освобождава шефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев

Ангел Семерджиев.

© Надежда Чипева, Капитал

Ангел Семерджиев.Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерския съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщи правителствената информационна служба. 


Семерджиев сам е подал оставка заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.


Заради забавянето България е заплашена да плаща глоби по 8448 евро на ден.
По-рано днес при посещението си в Сопот премиерът предупреди, че "до края на деня  доста хора ще бъдат уволнени". Междувременно стана известно, че по искане на Борисов оставка е подал и образователният министър Сергей Игнатов заради нарушенията във фонд "Научни изследвания".  


Очаква се новият председател на регулатора да бъде обявен също в сряда. Премиерът все още обмислял кой да поеме поста, информираха източници от ГЕРБ. 


Семерджиев ще напусне поста си заради забавени промени в наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правилата за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Брюксел изисква промените, които трябва да пренесат в българската нормативна уредба европейските правила за вътрешен енергиен пазар.


За последните шест месеца Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, се казва в съобщението на правителствения пресцентър. В него на регулатора се напомня да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от Брюксел. 


Семерджиев оглави ДКЕВР през септември 2009 г. по предложение на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков. Петгодишният му мандат изтичаше през 2014 г. Преди това е бил изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" и член на ДКЕВР с ресор природния газ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK