Българската фотоволтаична асоциация: И самото правителство не е информирано за процесите в енергетиката

Българската фотоволтаична асоциация: И самото правителство не е информирано за процесите в енергетиката

© Мария Съботинова, КапиталБългарската фотоволтаична асоциация излезе с позиция след уволнението на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи в сряда на Министерския съвет да го освободи от длъжност, а самият Семерджиев е подал оставка заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. "Дневник" публикува позицията на асоциацията едно към едно.


1. През последните две години ДКВЕР показа липса на административен капацитет, непознаване и незачитане на Европейското и Българското енергийно законодателство, спомагане за налагане на картелни споразумения, както и показа лобизъм към редица монополи в областта на енергетиката. И нещо повече: ДКВЕР разби мита за независим регулатор и показа зависимостта си от политиката на ГЕРБ и Правителството, продиктувани от популизъм и лобизъм.


2. В тази връзка са нарушени не само цитираните от Бойко Борисов Европейски правила и норми. Важно е да се отбележи, че през последната година ДКВЕР прие няколко Решения в пряко нарушение на Регламент (ЕО) № 714/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009г. относно условията за достъп до мрежата за трансграничен обмен на електроенергия, Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009г., 3-тия либерализационен пакет и българското енергийно законодателство. Напомняме на българската общественост, българските обществени и политически кръгове, че с Решение № Ц-33, прието от ДКВЕР през месец септември 2012г. ДКВЕР въведе ЦЕНА ЗА ДОСТЪП за всички ВЕИ, която цена е в нарушение на изброените директиви и закони и която налага дискриминационен елемент в енергийната политика на страната. Нещо повече, самата такса изправя много български производители до фалит, доведе до съкращаване на работни места и най-важното: постави имиджа на България на страна с добра законова рамка в областта на инвестициите като по този начин минира пътя за икономически растеж на страната, който растеж се нуждае от свежи капитали във всички сфери на икономическия живот. На практика всички български чужди банки, имащи дейност в България, всички браншови организации, всички чужди дипломати и наблюдатели станаха свидетели на абсурда, как едно РЕШЕНИЕ на една държавна комисия може да замени Закон, да наруши пряко Европейска директива и да въведе цялата държава в нарушение на основния договор подписан при приемането на България в ЕС.
3. В тази връзка е важно да се отбележи, че и самото Правителство не е добре информирано за процесите в българската енергетика. На 13.1.2013г. Министерски съвет прие План за развитие на ВЕИ до 2020г. като в самия план има неактуални данни, свързани с инсталираните ВЕИ мощности, като са налице следните фрапантни детайли: първо в Плана за развитие са цитирани текстове, свързани с отменен от 2009г. Закон за развитие на ВЕИ; второ: в Плана са заложени индикативни цели, които са постигнати отдавна, като например за фотоволтаични централи в Плана е заложена цел за изграждане на 303МВТ мощност, а по данни на ДКВЕР още преди 31.12.2012г. вече имаме инсталирани 870 МВт мощности и не на последно място: навсякъде в документите се твърди, че България е изпълнила вече целта за 2020г., но на практика, за да се изпълни целта ще са необходими изграждането на още толкова енергийни мощности от ВЕИ.


Важно е да се отбележи, че това напрактика няма как да се случи, ако доверието на инвеститорите не се върне. И тук не разбираме оптимизма на българския премиер, който твърди, че е застанал вече зад ВЕИ сектора, но не предприема никакви стъпки в насока отмяна на всички незаконни актове на ДКВЕР и постигане на съгласие с инвеститорите по отношение на незаконните Решения на ДКВЕР от Септември 2012г. и Юни 2012г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  А вие, господа, по наследена от татковците ви (шумкари и номенклатурчици) традиция преди 2 седмици се опитахте да ни продадете романа "Шогун" в комплект с 6-те тома на другаря Тодор Живков. Първоначално декларирахте, че искате облекчен режим за свързване на покривни панели с цел енергодобив за собствена консумация на жителите и тяхната независимост от ЕРП-тата. После се оказа, че идело реч отново за познатото задължително изкупуване с всичките маймуни на веригата - инвеститори- перачи, банки и монополисти.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 672 Неутрално

  , предаде радиото на офшорната енергийна мафия.

 3. 3 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Гневно

  ГЕРБаджий махайте се веднага защо оставането ви до юли ще удължи агонията на държавата!

 4. 4 Профил на bate_bojko
  bate_bojko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Зелената енергия е бъдещето!

 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Има си хас правителството да е информирано....

  Гербаджиите ненавиждат знанието и информацията, а всеки който е чувал за таблицата за умножение е заклеймяван като "оня с очилцата".

  Боко и Цецко само където клади не са запалили за всеки с коеф. на интелигентност надвишаващ цецковия (към този момент около 5 милиона българи и 3/4 от софийския зоопарк).

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 450 Весело

  На Бойко след референдума му скриха лентата! Няма го никакъв по телевизиите. Сега си изкарва яда като набива канчето на министъра на образованието. Същия, дето го вкара в учебника по История. На това се вика "храни куче, да те лае"... СМЕХ... поредния цирков номер на Главният циркаджия...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Аз съм си монтирал 8 фотоволтаични панела на покрива...Скоро ще монтирам още няколко,и ще им тегля една майна на всички подобни лапачи.

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Че правителстото не разбира от зелена енергия - не разбира.

  Ама че тези са една шайка кретени, които искат да лапкат от бизнес, от който също нищо не разбират, освен, че е модерен също е вярно.

  Една Германия инвестирала МИЛИАРДИ в производство на панели все още (мисля) субсидира зелената енергия. Може и вече да са излезли отгоре, но това е след години на инвестиции и субсидии.

  Не може местните бабаити, които нищо и не произвеждат , а просто виждат и внасят панели да вдигат шум до Бога, че, видите ли, държавата не им помага да печелят.

  Ако искат да си направят едно силно лоби и да си направят закони, които да им изнасят.

  И те го направиха.

  И пак са недоволни.

  Е не може така!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#7] от "popovski31":

  Не зная ти къде си, но тук в Далас, където има 300+ слънчеви от 365 дни в годината още никой не е отсвирил енергото с панели на покрива.

  Мераклии има, естествено, както и хора, ползващи изцяло слънце - ферми в полето, кукувци без климатици и прочие ентусиасти, но никой с поне малко мозък в главата не смее да спори с простите цифри.

  Друг въпрос е, че цената на енергията е прекалено ниска, от една страна, и че горещия климат тук не прави Тексас идеалната територия за фотоволтаици въпреки постоянното слънце.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Комунисически шантаж!
  Съвсем умишлено, периодично се обажда по някой от комуноидните мафиотски синдикати.

 11. 11 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Грозно е когато на умряло куче нож вадиш!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  [quote#9:"Боби Колев"]Не зная ти къде си, но тук в Далас, където има 300+ слънчеви от 365 дни в годината още никой не е отсвирил енергото с панели на покрива. [/quote]


  Имам 8 панела по 140 W...Както и колектор за топла вода.

  ПП:
  Мой приятел се върна от САЩ от студентска бригада и каза,че работодателя и задал смаяно въпроса:"Какви сте вие?" след като сменили една изгоряла крушка и сменили един щепсел...Та не ми ги хвали американците.Не са по умни от нас.Ако бяха изтърпели и 10 години комунизъм,вероятно нямаше да оцелеят като нация

 13. 13 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Любопитно

  [quote#5:"NPaine"]и 3/4 от софийския зоопарк[/quote]

  тапирите?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Колев":

  Там ви е евъино електричеството.Тук има смисъл.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Зелената енергия е бъдещето.Цените падат непрекъснато.Не вярвайте на атомното лоби!

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  ДКВЕР показа липса на административен капацитет, непознаване и незачитане на Европейското и Българското енергийно законодателство
  ________
  Нормално ...юрист консултите им ги събират от кол и въже по шуробаджанашка линия !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#9] от "Боби Колев":


  Общо взето можем и на други работи да понаучим американците...Предполагам знаеш истинското име на Юл Браун?

  "След като патентова своя газ, Юл Браун успява да измине 1600 км с кола без гориво. Вместо него ученият използва 4 литра вода и две браунови батерии, които я преобразуват в газ и после отново в течност, за да се употреби повторно."

  Като свърши нефта,ще подкарат колите си на вода вероятно

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Весело

  [quote#15:"hodounski"]Зелената енергия е бъдещето.Цените падат непрекъснато.Не вярвайте на атомното лоби! [/quote]


  +++++++++++
  Напълно съм съгласен!

 19. 19 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#8] от "Боби Колев":

  Много точен коментар.Аз мога да ги посоча поименно кой притежава фотоволтаиците в БГ.Въпроса опира само до пари и то бързи,даже за изпиране може да се говори.Тези фотоволтаични централи са мрежови,което ще рече,че без външно захранване не могат да работят и така зависят от ел.преносната мрежа.Друг е варианта да си ги ползваме за собствени нужди,където ще са ни нужни акумулатори и т.н.

 20. 20 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#16] от "comandante":

  Първо научи правилното изписване, после умувай за техните юрисконсулти!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  [quote#20:"ръпончо"]Първо научи правилното изписване, после умувай за техните юрисконсулти! [/quote]
  ръпончо как се пише правилно?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#21] от "comandante":

  Имаш го за домашно!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 23. 23 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  [quote#15:"hodounski"]Не вярвайте на атомното лоби! [/quote]
  -Вече няма атомно.... Фидоска го прекръстиха на ядрено.
  -На ядрената енергетика вярвам. Няма как, даже и слънцето работи с ядрена(термоядрена) реакция.

 24. 24 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#23:"acb16"]Фидоска го прекръстиха на ядрено. [/quote]
  Грешка... Фидоска го прекръсти на ядрено

 25. 25 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мястото на фотоволтайчните панели е на покрива на сградите, близо до консуматорите, не да разкарват тока на стотищи километри и с огромни загуби.

  Но вместо да се поучим от Европа, нашите хубостници решиха да преперат и умножат парите на спонсорите си. Не разрешиха на обикновения човек да оправи покрива си, да монтира панели и да има 3 тарифен електромер, а само големите акули се задавиха със скъпата електроенергия.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Може и така да е, но не е ли по важно възхитителното качество на държавните планове, които приема правителството. Ами, че те говорят за шокираща компетентност и как да е иначе след като премиера г-н Бойко Борисов е инжинер, доктор, генерал!

 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Весело

  До коментар [#12] от "popovski31":

  А ти пък вземи вярвай на такива истории ако искаш.

  Те американците не знаят една крушка да сменят и гледат смаяно как българите го могат...Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Весело

  До коментар [#17] от "popovski31":

  О, а Сирено Дьо Бержерак също знаеш кой е, предполагам?

  Той пък до Луната е стигнал на самоход

  Така като те слишам добре би се вписал тук...царе са на облъчването на всички, които искат да бъдат облъчвани.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ало не наялите се ,като не ви изнаса си тръгвайте,китайците и за по малко пари от това което ви се дава сеа ще инвестират.

 30. 30 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  [quote#27:"Боби Колев"]А ти пък вземи вярвай на такива истории ако искаш.

  Те американците не знаят една крушка да сменят и гледат смаяно как българите го могат...Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже... [/quote]

  Щом живееш в щатите,би трябвало да знаеш,че разделението на труда там е факт,докато в България не е така.

 31. 31 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Весело

  [quote#28:"Боби Колев"]О, а Сирено Дьо Бержерак също знаеш кой е, предполагам?

  Той пък до Луната е стигнал на самоход

  Така като те слишам добре би се вписал тук...царе са на облъчването на всички, които искат да бъдат облъчвани. [/quote]

  Човек използва сарказъм,когато няма какво да каже

  Юл Браун всъщност се казва Илия Вълков.Вземи се поинтересувай малко преди да пишеш за "частни полети до луната"

 32. 32 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ако всяко семейство монитар на покрива си поне 1квт фоволтаици или 2квт ветрогенератор на двора си, то поне 100квт от месечна сметка ще изчезнат, сумарно за държавата ни вироятно ще се равнява на поне един 1000 мвт реактор, хората ще са по-щастливи, и ще живеят в гарантирано по-чиста среда. Но не такаве целта на другарете. Важно беше парите от закриването на реакторите в АЕЦ Козлодуй да ги оползотворят една шепа наши хора, а не да се раздадат по цялата територия на колкото се може повече хора за монтиране на МАЛКИ ВЕИ в собствените им имоти.
  И всичко това беше изпълнено изключително целенасочено и ЗАКОНОСЪОБРАЗЕНО!!!
  Ето защо България никога няма да стане Германия, и никога по покривите на къщите на хората няма да има фотоволтаици и в дворовете им малки ветроагрегати!!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 33. 33 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЕНЕРГИЯТА ОТ СЛЪНЦЕ В ГЕРМАНИЯ СВАЛЯ ЦЕНИТЕ И ВДИГА ИЗНОСА
  Енергийния сектор в Германия привлича изключителен интерес поради решението на правителството да затвори ядрените си централи и нарастващия дял на енергията от възобновяеми източници. Скептиците очакват драматично покачване на цените на електроенергията в страната, както и сериозен недостиг, който ще трябва да бъде компенсиран с внос от съседни страни. Обаче действителността се оказва много различна от тези мрачни очаквания – цените на електричеството спадат и износът към Франция нараства.

  Изследване на немския Institute for Future Energy Systems (IZES) установява, че електроенергията в Германия поевтинява средно с 10% благодарение на соларните инсталации. Цената на електричеството спада средно с 40% в следобедните часове, когато се наблюдава пиково потребление.

  Този феномен е познат като „merit order effect“ и важи също така и за енергията от вятърните ферми. „Увеличаването на количеството на възобновима енергия за продажба намалява единичната цена тъй като е на разположение в часовете на пиково търсене и потребление.“
  В България това би станало след 50 години ,когато умре и последния комунист !!

 34. 34 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#33:"mitkobomb"]В България това би станало след 50 години ,когато умре и последния комунист !! [/quote]
  В България би станало, когато изчезнат всички алчни и лакоми същества, които мислят само за собствената си изгода. Не са виновни за всичко комунистите. Виновни са всички, които говорят едно, а правят друго.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 35. 35 Профил на mailsteg
  mailsteg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хубаво си лафим тука ам акато гледам запознатите с това що е фотоволтаик и имат някаква минимална представа от електротехника си траят.
  Искрено се надявам поне част от "еко" активистите тук да издирят малко фактологическа информация за това що е фотоволтаик и да се образоват малко по електротехника. После вместо да ми цитират популистки лозунги сами да си изградят мнение.
  Смешно ми е като чета че фотоволтаиците са екологични.
  Иска ми се всеки сам да намери информацията из учебници а не из журналистически и рекламни стати.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Енергийна мафия сектор Фотоволтаици /където са най-големите мафиоти/ усети че правителството се клати и иска да си върне милиардните печалби. Защото ББ може да е всякакъв но ги притисна да посмалят печалбите и апетита си, налагаше им такси за присъединяване и подобни. Може да сте сигурни, че зад днешните протести има и по някое милионче от тях.

  И как няма да има, ето цените на тока им. И то с договори за 25г напред, идеално за изпиране на пари. Затова беше това огромно натискане за фотоволтаици.

  АЕЦ Козлодуй ЕАД - 15,30 лв/Мвтч

  ФЕЦ (фотоволтаични ЕЦ):
  до 30 кВт - 268,68 лв/Мвтч
  над 10 000 кВт - 236,26 лв/Мвтч

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#32:"traveler1"]Ако всяко семейство монитар на покрива си поне 1квт фоволтаици или 2квт ветрогенератор на двора си,[/quote]
  А някакви елементарни сметки колко кв.метра покрив ще са необходими и то в многоетажните блокове на София? Какво ще правим в нощите и облачните дни? Колко пари ще ни струва удоволствието?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK