Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Ако от референдума има добра новина, тя е, че нямаше търговия с гласове

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Ако от референдума има добра новина, тя е, че нямаше търговия с гласове

© Асен ТоневСлед референдума в неделя "Дневник" разговаря с Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" - социологическата агенция, която направи анализ на гласувалите, за изводите от събитието.


Активността е ключовият въпрос за референдума. Това пък повдига отново темата за коректността на избирателните списъци. Ако те не включваха близо 7 милиона избиратели, участието в допитването щеше да е твърдо над 20 на сто. Вече 23 години се говори за "мъртви души" и "фантоми". Какво според вас може да се направи?


- Това действително е сериозен проблем. Същевременно решението му е доста трудно, защото и двете страни са прави в аргументите си. Администрацията – че не може без достатъчно правни основания да заличава избиратели от списъците, опонентите й – че този висок брой "фантоми" създава предпоставка за манипулации на вота и за възникване на трудно решими казуси.
Решение може да се търси в две посоки. Едната, разбира се, е свързана с актуализиране на избирателните списъци. Така ще се работи със значително по-близка до реалния брой живеещи в страната база избиратели. Всички емигранти, които живеят от години в чужбина, биха могли да бъдат отписани от списъците. Запазването на избирателните им права може да се гарантира с възможността да се дописват в тях предварително или дори в деня на изборите в секциите по постоянен адрес.


Светът става все по-мобилен и ако не се вземат мерки за актуализиране на списъците, делът на "фантомите" в тях ще нараства и ще създава сложни казуси. Да си представим малко населено място, което трябва чрез референдум да реши дали например да приеме в близост до него да се изгради депо за отпадъци…. Ако в избирателния им списък са включени достатъчно много хора, които не живеят реално там, за настоящите жители на населеното място би било невъзможно да постигнат решение по такъв ключов въпрос.


Друго възможно решение е свързано с намаляване тежестта на избирателната активност при определяне на резултата от вота. За въпроси с ключово значение за национална сигурност, външна политика и т.н. изискването за активност над определен процент може да се запази, но за други би могло да отпадне. В края на краищата всеки има право да гласува и като не се е възползвал от него, е отказал да участва във вземането на решение.


Не трябва ли да се премине към активна регистрация на гласоподавателите?


- Активната регистрация е много добра алтернатива, но мисля, че за момента би било трудно да се приложи в България в класически вид. Ако бъде въведена, то би трябвало да се дава възможност на избирателите да се вписват и в деня на изборите. В противен случай ще имаме много оплаквания (основателни или не) за нарушаване на избирателни права.


Какъв знак дадоха близо 80 процента неучаствали в референдума? Ако сравните с по традиция пасивните хора, какво бихте казали?


- Няколко важни знака. Първо, че имахме един насила иницииран референдум – от БСП под формата на гражданска подписка. Второ, че в референдума бе зададен лошо формулиран въпрос, който голяма част от хората така и не разбраха за какво точно пита. Трето, че законът, по който се проведе този референдум, е лош – с всички ограничения, които възпрепятстват шансовете резултатът от него да има задължителен характер.


Ако има добра новина, тя е, че този път като че ли нямаше опити за купуване на гласове и манипулиране на вота. Групи, които обикновено са изключително активни в избори, а вотът им силно консолидиран, останаха пасивни. Профилът на участвалите в референдума се различава съществено от този на гласуващите на избори.


В неделя до урните излязоха по-високо образовани избиратели, а София отбеляза едно от най-високите нива на активност, докато силно влияние върху резултата от избори обикновено имат по-ниско образовани избиратели, които гласуват активно в по-малки населени места.


Успяха ли партиите да внушат позициите си на симпатизантите? Беше ли послушен електоратът?


- Партийните послания са най-добре чути от симпатизантите на БСП, мнозинството, от които гласуваха според партийните послания – в подкрепа на построяването на АЕЦ "Белене". Аналогично посланията на останалите, заели ясна позиция по въпроса на референдума партии – ДСБ, "Атака", ВМРО, също бяха чути от най-твърдите им привърженици. Що се отнася до ГЕРБ, не мисля, че успяха да внушат някакво послание на избирателите си, но постигнаха разколебаване и демотивиране. Друг въпрос е доколко това е търсен ефект.


Ако мнението на социалистите и техните привърженици е ясно изразено, какво показа гласуването на десномислещите и зелените?


- Десните избиратели са консолидирани в отрицателния си вот на вчерашния референдум, но мотивите им не следват толкова плътно тези на десните партии. Всеки втори десен избирател, който вчера е гласувал, се обявява срещу изграждането на каквито и да било ядрени мощности в страната. Това всъщност е основна теза на зелените, чието електорално влияние е значително по-ниско от обществената тежест на посланието им. Тоест в този референдум десните избиратели приеха в по-голяма степен тезата на зелените срещу развитието на ядрена енергетика въобще.


 За коя политическа сила е успех и за коя е поражение резултатът?


- Струва ми се, че нито една политическа сила няма основание да приема като успех резултатите от референдума. Нито една не успя да постигне достатъчно висока мобилизация за участие, а резултатът, дори за доминиращото "да", не е съвсем убедителен.


Каква част от отговорилите с "да" са избиратели на БСП?


- Макар че БСП успя в най-голяма степен да мотивира привържениците си, тя няма причини да смята вота "да" като свой. Малко над половината (54%) от подкрепилите строежа на нова ядрена централа са симпатизанти на левицата. Всяка трета бюлетина "да" обаче е била просто изразена гражданска позиция, а не глас за БСП.


Ако могат да се правят изводи за гласуването за парламент, какви са те?


- Не смятам, че трябва да се правят такива изводи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Пазят парата за парламентарните избори.....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 2. 2 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 681 Неутрално

  за кво да се харчат,още с назначавнето на датата си беше ясно колко и кои ще гласуват.

 3. 3 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Новината е плачевна.8о% от народа са тотално обезверени и живеят на стаден принцип.

 4. 4 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От референдума има една много добра новина - руснаците могат да си вземат обратно АЕЦ Белене заедно с петата колона.

 5. 5 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ами да .....нямаше кебапчета и бира !

 6. 6 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Те затова и циганите не гласуваха!
  А можеха за някой лев да решат за нещо, за което така и не плащат!

 7. 7 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Това означава ли, че гласуващите в България са 20% от населението, а останалите проценти от избирателната активност, се допълват с гласовете на ромите, мъртвите души и не пребиваващите в страната турци?

  www.economistbg.com/
 8. 8 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За съжаление на парламентарните избори на лято надали ще можем да се похвалим със същото.

 9. 9 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Имаше и още как ,в 17,30 в общините Царево ,Созопол се изсипаха тумба роми с написани "Да" на ръката /да не се объркват / ,същите са получили 20лв на ръка !!

 10. 10 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При толкова малък залог никой няма да рискува да разкрие нововъведенията си във вече познатите схеми.

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Електронно гласуване - повсеместно, по мрежата.
  Централна база-данни, персонален идентификатор, теглиш си бар-код за конкретното гласуване, гласуваш.
  Гласуват всички българи по света.

 12. 12 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "dimihas":

  С 1 милиард неустойка, и след 1-2 г ще ни го върнат в Козлодуй за 1о милиарда. Мноооого добра новина е това. Направо да умреш от щастие.

 13. 13 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#12] от "kostedd":

  Неустойка и Козлодуй - на кукуво лято. Освен ако българинът върне във властта БСП, ДПС, Атака.

 14. 14 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hristo Hristov":

  Ти как мислиш, от двайсетина години е така. Само 2-3 пъти % се вдигна до 30-35%. На така наречените Политици по голям % не им трябва.

 15. 15 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#11:"Мърмор"]Електроно гласуване - повсеместно, по мрежата. [/quote]

  Всеки гласоподавател няма достъп до електронна,, джаджа,,!!!

 16. 16 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "dimihas":

  Еми ти кой мислиш ще се върне във власт, Желю Желев ли? Само стой та гледай как ще духнем супата за Неустойката и как ще направят 7ми блок.

 17. 17 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "kostedd":

  Па ти да не мислиш, че българинът е толкова прост, че да върне БСП? Супата ще я духат руснаците. В Козлодуй новият реактор няма да е техен.

 18. 18 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Може, но аз лично не вярвам вече на Алфа Рисърч.

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1438 Весело

  "Алфа Рисърч" стават стандарт за гьонсуратлък! Нали в пряк ефир циганите от Пловдив се жалваха, че са ги излъгали, че ще им намалят сметките за ток и за това няма да гласуват, във Варна се жалваха, че не са дали пари на тарторите им и затова последните не им дават да гласуват, а в Кюстендилско ромите не знаеха темата на референдума, но знаеха, че гласуват "за БСП-то"?

 20. 20 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "dimihas":

  Да ли е прост, незнам, ама много лесно е манипулируем. А кой ще е на власт е без значение. БСП,ГЕРБ,ДПС,ДСБ,АТАКА това са инструментите на една и съща групичка хора, дето ни управляват.

 21. 21 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  Добрата новина е тежкия шамар за "държавата" в България. Факта, че го предизвика макар и с десетки опорочаващи

  правила и норми не значи, че не се сниши унизена. И ако е останало нещо добро в "държавата" ще си обърне и другата буза

  за да получи още и още референдуми с повече въпроси. Данъкоплатеца няма какво да губи, а преялата "държава" има за какво да трепери.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 22. 22 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "dimihas":

  Руснаците ще духат супата, дотолкова че да поизтине малко, да не се изгорим много като ни я върнат. Нали подписахме за тръбата с газа. И то много изгодно, без да плащаме със суха пара нея. Е сега ще плащаме я плащаме в натура, щот ни гу набутаха целия с картофите барабар в четирибуквието. Не слушай Боко дет се прави на силен, че ще спре строежа на тръбата ако ни искат неустойка за реактора. А спрем строежа, ще плащаме като попове неустойки и за нея още 100г напред. Така ни наведоха и ни го набиха, че си нямаш на идея.

 23. 23 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#7:"Hristo Hristov"]Това означава ли, че гласуващите в България са 20% от населението, а останалите проценти от избирателната активност, се допълват с гласовете на ромите, мъртвите души и не пребиваващите в страната турци? [/quote]
  Има нещо в написаното от теб. Имайки предвид че на парламентарните избори активността в циганските избирателни секции е била над 90%, а на референдума участието е било нулево. Или "турските" гласоподаватели-на парламентарните избори са гласували малко под 100,000, за референдума-малко над 100.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#3] от "ludiakolio":

  "Новината е плачевна.8о% от народа са тотално обезверени и живеят на стаден принцип."

  На стаден принцип живеят 95-те процента от БСП, които под строй гласуваха "За", на стаден принцип жинвее раята на Доган, която не знае български, но под строй гласува "За", на стаден принцип са талибаните на Костов, които под строй защитават его-то на своя гуру, на стаден принцип са и лумпените, готови да продадат гласовете си на този, който плати повече. Всички те влизат в 20-те процента, които ти преднамерено изключваш от стадния принцип. А 80-те процента, които си включил, са хора, които не се поддават на манипулации, имат свое мнение и в случая смятаха под достойнството си да участвуват в един нагласен, гъмжащ от далавери и нечистоплътни факти, фарс с предизвестен край.
  И, което е най-гадното- всичко това замаскирано като "проява на правото на пряка демокрация". Това си е чиста гавра с демокрацията, в която 80 % от българите не поискаха да участвуват и аз се гордея с тези мои сънародници!

 25. 25 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":

  Гордей се, гордей се. В тези 80% в които си сега са и 99% от негласувалите роми(които гласуват когато им платят), 90% от ДПС(които гласуват на изборите под строй по волята на Доган) и 50% които не ходят да гласуват(или са гласували по 1 или 2 пъти досега). От тези 80% , около 10-15% са тези които си мислеха че ще постигнат нещо като не гласуват. Ама ти си вервай че сте 80%

 26. 26 Профил на svishtovec
  svishtovec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Защо Референдумът беше неуспешен? Ще Ви го обясня с една басня: Според подписка на лисицата под заглавие "Да се развива ли ядрената енергетика в гората чрез построяване на нова ядрена централа" се провел горски референдум. По време на референдума лисицата видяла гаргата кацнала на едно дърво със сиренце в човката. Лисицата попитала гаргата "Ще кажеш ли "Да" на референдума" . Гаргата се поколебала, но лисицата я подканила многократно : "Кажи да" . Гаргата казала "Да" и падналото сиренце било отмъкнато от лисицата. След като отминала голямата изненада на гаргата тя си помислила: Ако бях казала "Не" нямаше ли да стане същото?

 27. 27 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":

  Парламентарните избори са след няколко месеца.На референдума се коментираше национален въпрос.

 28. 28 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мърмор":

  Съгласен съм за електронното гласуване, защото ще ме улесни. Макар че според мен то много ще улесни тези дето купуват гласове. Защото тогава наистина ще могат да контролират за какво дават парите. Няма да има тъмна стаичка, където само гласуващият влиза. Пред компютъра на гласуващият може да има и 20 човека и да го гледата как гласува, а дори може и да гласуват вместо него, като му знаят баркода, електронният подпис или там каквото ще се използва.

  Sofianec
 29. 29 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "svishtovec":

  Ето това е отговора защо хората не отидоха да гласуват, защото гласът им нямаше да промени нищо. А сиренцето ще ни го взимат, дори и да упорстваме и да не кажем "НЕ" или "ДА". Те "лисиците" ще упорстват, докато толкова многи ни ядосват, че като си отворим устата да ги напсуваме пак стане същото.

  Sofianec
 30. 30 Профил на kortess
  kortess
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Ама защо нямаше купуване на гласове? Защото не трябваше да има. Почакайте до изборите за власт.

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  Търговия в условията на напълно демотивиран пазар и отсъствие на търсене и предлагане ? Забележете, дори и с ниша в рациото на "пишещите"!?? Мерси...

 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Никоя политическа партия не е имала нужда да купува гласове, затова и нямаше кебапчета.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дон Кихот":

  Глупак си ти,ама мно...о..о.го голям глупак,ама някой трябва да ти го каже.Пропит и заслепен от герберизъм, и от злоба към всички останали.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1341 Весело

  ЦИК отново е готов да изтрепе рибата.
  http://results.cik.bg/referendum/aktivnost/25.html

  Как в 17 часа активността в 25 ИР София е 22.79%, а в 19.00 часа е станала 22.44% може да ни обясни само шефката му..
  Или Геновева...

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#33] от "leslin":

  "Глупак си ти,ама мно...о..о.го голям глупак,ама някой трябва да ти го каже"

  Щом казваш...И щом именно ти ми го казваш, трябва да е така! И съм пропит до мозъка на костите! Сега успокои ли се? Дано да е така, забравих, че има хора, които си докарват инфаркт, когато им кажеш истината в очите.

 37. 37 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#35:"Graf"]Как в 17 часа активността в 25 ИР София е 22.79%, а в 19.00 часа е станала 22.44%[/quote]

  нямам думи!?!?!?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":

  "Как в 17 часа активността в 25 ИР София е 22.79%, а в 19.00 часа е станала 22.44% може да ни обясни само шефката му..
  Или Геновева..."

  ...или здравият смисъл. Например, ако за 17 часа са били подадени или въведени грешни данни и те след това са били коригирани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK