Октай Енимехмедов остава в ареста (допълнена в 15:57)

Октай Енимехмедов остава в ареста (допълнена в 15:57)

© Красимир ЮскеселиевСофийски градски съд остави в ареста 25-годишния Октай Енимехмедов, подсъдим за нападението над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Срещу Енимехмедов се води досъдебно производство по две обвинения - за закана за убийство и хулиганство.


Съдия Мариан Марков, председател на съдебния състав, каза, че "всяка мярка, различна от "задържане под стража", не би му попречила да извърши същото престъпление като това от 19 януари". По-рано защитата на подсъдимия Октай поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена в домашен арест. Самият подсъдим обясни, че това би му помогнало да продължи с образованието си.Повдигнатите обвинения на Октай Енимехмедов са за закана за убийство и за извършени непристойни действия с изключителна дързост и цинизъм.Мярката за неотклонение на Октай беше разгледана около час и половина, след като като пред Съдебната палата в София беше прострелян Златомир Иванов, известен още като Златко Баретата.


Решението Октай Енимехмедов да остане в ареста беше взето от първоинстанционния съд на 22 януари 2013г. Тогава Софийският районен съд уважи искането на прокуратурата и му наложи най-тежката мярка за неотклонение. Решението на Софийския градски съд от днес, което потвърждава това на нисшестоящия съд, е окончателно.


"Не считам, че представлявам заплаха"


Съдебния състав реши, че съществува опасност Енимехмедов да извърши ново престъпление, защото деянието било предварително планирано. В предишния ден обвиняемият си купил пистолет, а след това се снабдил и с отличителен знак за конференцията на ДПС за 19 януари. На следващо място съдът определи, че постъпката на Енимехмедов е с висока обществена опасност.


"Не считам, че представлявам заплаха", обясни подсъдимият Октай пред съдебния състав. Той допълни, че ако мярката му бъде изменена в "домашен арест", това ще му помогне да учи, да се образова и да се развива. "Вярвам в бъдещето на България. Нищо, че сме малка държава, това не ни пречи да бъдем най – добрите", добави той и поиска съдът да уважи молбата на адвоката му Борянка Аврамова за изменяна на мярката за неотклонение.


Подобно на заседанието на районния съд и този път Енимехмедов нарече членовете на съдебния състав "уважаеми народни представители". И обясни, че били такива, защото в края на решението си казват "В името на народа". "Живеем в демократична страна, в която всеки има правото да изказва своето мнение", допълни изказването си той. И заяви пред съда, че ако мярката му бъде изменена в домашен арест, това ще бъде добре за развитието му, защото ще може да се подготвя и да завърши образованието си.


Преди изявлението на Октай неговата защита аргументираискането си с това, че по делото не е налице доказателство, че съществува реална опасност от извършване на ново престъпление. Според адвокат Аврамова подсъдимият е млад човек, с изградена ценностна система и качества. С поведението си той не е дал повод да се мисли, че цели извършване на престъпление и възпрепятсване на съдебния процес. Още повече, оръжието било неизправно, патроните – неогнестрелни, данни за възпроизведени изстрели – липсвали.


Прокуратурата


"Намирам искането на защитата за неоснователно", каза прокурор Илиян Точев. "Има направени експертизи, разпитани са и свидетели за това, че в Октай се е опитал да възпроизведе изстрел, но това не е станало, защото пистолетът засякал", изрази неодобрението си към аргументите на защитата прокурор Точев. Това, че е бил добър студент, не го е възспряло, добави прокурорът.


Пред съда Точев изтъкна факта, че Октай Енимехмедов е извършил деянието си пред много хора – по време на провеждане на публично мероприятие. Тези обстоятелства според него определят постъпката като такава с повишена степен на опасност.


Съдебният състав не прие аргумента на защитата, че пистолетът, който Октай е опрял в главата на вече бившия председател на ДПС е бил неизправен в момента на действието.


Съдия Марков каза, че съдебният състав намира оръжието за негодно към момента на неговото предаване, защото пружината, чрез която патроните се зареждат в цевта, е била изпаднала. Според състава, ако по време на деянието оръжието е било неизправно, Енимехмедов не би могъл да презареди оръжието. Действието на подсъдимия беше определено като "извършено с особена дързост". Съдиите напомниха, какво Октай Енимехмедов е казал пред районния съд преди седмица: "Съжалявам само, че пистолетът ми засече". Те обясниха, че "може да се разсъждава дали при един по-задълбочен следствен експеримент, може да се мисли за повдигане на по-сериозни обвинения".


"Съдебната практика приема, че закана за убийство може да бъде осъществена чрез думи и действия и дори с макетно огнестрелно оръжие", обясни съдия Марков. По обвинението за хулиганство, той каза, че е било извършено с особена дързост.


Прокурор Илиян Точев е обвинителят, който е започнал делото. След заседанието той каза, че прокуратурата има намерение да извърши следствен експеримент, след което да се назначи разширена съдебно-техническа, фотографска, балистична и медицинска експертиза, която да отговори на въпросите, свързани с оръжието.


На въпроса, дали има образувано досъдебно призводство срещу хората, които оказаха физически натиск на Октай след като той нападна Ахмед Доган, Точев отговори, че не знае.


Подсъдимият Октай в момента е с осъдителна присъда в първоинстанционния съд в Бургас. Има и внесен обвинителен акт за друго престъпление. Има и наложено административно наказание от 500лв. за наркотици от Районния съд в Дупница. Съдът обясни, че няма данни парите да са били платени. Трите осъждания няма как да не оказват влияние върху характера на дееца, обяви днес съдебният състав.


Преди съдът да се произнесе, прокурор Илиян Точев представи като доказателства копия от разпитите на Ахмед Доган, Касим Дал, Корман Исмаилов и Танер Али, както и заверени копия от медицински документи. Пред журналисти Точев обясни, че не може да даде факти и обстоятелства от разпитите на свидетели.Повдигнатите обвинения на Октай Енимехмедов са за закана за убийство и за извършени непристойни действия с изключителна дързост и цинизъм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не е честно! А тези дето го биха и събуваха, защо още са на свобода?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това на снимката съдия ли е, защото на мен ми прилича на съдийка или.. Той сега ли се сети Отай за образованието си, след като извърши тази нелепа глупост, то поне да беше свършил работата до край.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Да не го пускат, че поръчителите от ДПС, ще му видят сметката, от страх да не се разприказва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Тия стрелците от сутринта да не би да са се целили в Октай и по погрешка да са улучили Баретата?!

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Може би така ще му запазят живота.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Реално погледнато това момче понесе пораженията и ще го вкарат в затвора ,докато Доган се размина само с уплаха.

 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  А за тези които го пребиха публично,за тях защо нищо не се говори?

 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Медал за момчето и ново по добро оръжие!

 9. 9 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Съни":
  Този на снимката е съдийката от първата инстанция.

  Има ли живот след демокрацията ?
 10. 10 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Свобода за героя. И охрана от Сикрет Сървиз. Щото НСО нещо не се справя...

  А, и съд за биячите от ДпС-то!

 11. 11 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Арестуван, но поне ще остане жив. Ако е на свобода турците ще го одерат жив. Че и друго може.

  Има ли живот след демокрацията ?
 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Много добре, така поне има шансове, че може да оживее! Иначе много бързо ще го самоубият (в ДПС това вече е изпитана практика).

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  На сегашният етап за него е по-добре да е в ареста, че навън като нищо ще му видят сметката.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#13] от "VеnRus 2008":

  +

 15. 15 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мутрата Златко Баретата се разхожда на свобода ,въпреки че има издадена присъда от 8 години затвор от СГС ,и не се знае кога ,и дали изобщо ще влезе в затвора, но на това момче ,Октай, за съжаление ще му почернят живота за много години напред.

 16. 16 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Защов ареста обаче не са биячите и свалячите на гащи! Защото са етническа партия ли

 17. 17 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#9] от "mediator37":
  И все пак смениха снимката

 18. 18 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#16] от "richardnixon":

  "Защов ареста обаче не са биячите и свалячите на гащи! Защото са етническа партия ли"

  Не бе, това са просто техни културни особености , етническа специфика на отношенията и споровете да го наречем

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 19. 19 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#7:"purple_rain"]

  А за тези които го пребиха публично,за тях защо нищо не се говори? [/quote]
  ТЕЗИ ГО ПРЕБИХА ТАМ НА СЦЕНАТА,ЗАЩОТО НЕ МОЖА ДА ГРЪМНЕ ПИЩОВА МУ.

 20. 20
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 21. 21 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#19] от "mentra65":

  Момчето бе пребито с яростни ритници , юмруци и викове " Гяур,гяур", което още повече засилваше ожесточението на оядените тумбаци.
  По изкривените от злоба лица ясно личеше омразата,придружена с викове " Убийте го!".
  Всичко това се правеше с единствената мисъл,че пребиват човек,който не е от техните.
  Каква ли е била горчивата изненада,когато са разбрали,че момчето е обрязан ?
  Нали затова искаха да му свалят и панталона.
  Изроди ! Мястото им е в съдебната зала,а не до патурите на жените и любовниците им.
  По-доброто решение за Октай е поне за сега да стои в ареста.Там поне го охраняван,навън ще е мишена.

 22. 22 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Интересна статия в Ал Джазира за Доган, на английски. Ал Джазира никога не публикува непроверени данни.
  http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/01/2013127954783681.html

 23. 23 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 594 Неутрално


  Съжалявам,че не е по-темата, но мисля, че е в интерес на всички.

  До всички форумници, относно проблемите с постоянно исканите регистрации и изтриване на коментари:

  Относно отвореното ми писмо до 'Дневник', изпратено и по Email до тях, съм задължен да известя, че незабавно получих отговор, който в името на коректността цитирам:
  ---
  "За съжаление от събота имаме упорити технически проблеми със сървърите.
  Изключват се, рестартират се по свое усмотрение и като цяло не работят както ни се иска. Губят се статии на журналистите и коментари на читателите в процеса на публикуването им и като цяло цари недоволство.
  Работим усърдно за възможно най-скоростното разрешаване на проблемите.
  Благодарим предварително за търпението Ви.

  Приятен ден,
  Борис Казаков
  Интернет отдел Икономедиа"
  ---
  Лично аз съм удовлетворен.

  Също така моля модераторите да не заличат този ми пост, за да може по-голяма част от аудиторията на 'Дневник' да се запознаят с него и проявят търпение до решаването на проблема.

 24. 24 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Пред съда Точев изтъкна факта, че Октай Енимехмедов и извършил деянието си пред много хора – по време на провеждане на публично мероприятие."
  ---------------------------
  Деянието на Октай е да каже :Бау!" на Доган.
  А деянието на башибозука "извършено пред много хора..." с наглост, нечовешка жестокост и садизъм какво е?
  И какво наказание заслужава?
  Къде са мерките за неотклонение на биячите?
  Или те не са обществено-опасни?

  Писна ми!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 25. 25 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#22] от "Калибър 6.5Х55":

  Да, благодаря за линка - много интересен поглед от Ал Джазира...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 26. 26 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 562 Гневно


  Абе какво престъпление е извършило момчето, стига глупости бе.

  Той просто направи това, което трябваше да направи всеки един от нас!

 27. 27 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е добре! Да гние там гадината.

  А тия дето му се радват, дано да не пропищят някога от някой като него, в някоя кръчма или автоинцидент да речем.

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Октай не представлява заплаха, заплахата е за него ... ако го пуснат е под сериозна заплаха.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Златко Баретата под домашен арест, защото няма опасност да извърши ново престъпление, а Октай Енимехмедов в ареста, защото има такава опасност...

  "Бедни, бедни, Македонски, защо не умря при Гредетин..."

 30. 30 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "redrock":
  Ето ти го отговора (от текста горе): "Пред съда Точев изтъкна факта, че Октай Енимехмедов е извършил деянието си пред много хора – по време на провеждане на публично мероприятие. Тези обстоятелства според него определят постъпката като такава с повишена степен на опасност."
  Е те за това, ссиганите(грабейки и убивайки по селата) и такива като тоя Златко си вършат работата по тъмно и пред малко хора.Заради този ...малоумен довод.
  Заради публичната изява на пищолджията,може да му сменят обвиненията???. За сега почват с ""особено дръзко". Това е мек изказ не на безстрашен, а на рецидивист, което може в скоро време да го чуем, по негов адрес.
  Факт е обаче, че по същия начин публично видяхме хора които след като се убедиха (ходейки до другия край на трибуната) се връщаха и проявиха дързост за да упражнят жестокост.
  Трябва просто да има два процеса в момента. Гнусно и жалко е, че няма втори, въпреки думите на Лютви, че "тези хора биха реагирали по същия начин ако на мястото на Догане, бил Станишев та дори и Бойко". Е щом защитаваме саморазправата на едни, защо обвиняваме ...(само)разправата на един?


 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#26] от "Нико":съгласна,нос уточнението преди мнооого години.Пак,името на пацифизма-шапка ти свалям Октай!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 874 Разстроено

  Но се боя,че ще намерят начин гадовете да те самоубият....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Там е по-сигурно за него...

  http://peterblogs.de
 34. 34
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 35. 35 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Там поне ще е на безопасно място.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 36. 36 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 829 Неутрално

  По-добре за него, по-безопасно.

 37. 37 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съдиите напомниха, какво Октай Енимехмедов е казал пред районния съд преди седмица: "Съжалявам само, че пистолетът ми засече". Те обясниха, че "може да се разсъждава дали при един по-задълбочен следствен експеримент, може да се мисли за повдигане на по-сериозни обвинения".

  По-сериозни обвинения да се повдигнат на тълпата която го линчуваше. Чуваха се викове: убийте го. Това и правеха.

 38. 38 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е, да, там е най- здравословно според министъра.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 466 Весело

  "Вярвам в бъдещето на България. Нищо, че сме малка държава, това не ни пречи да бъдем най – добрите".
  ***
  Да му го начукам у скапаняко ...един газов пищов кат ората не може да гръмне,ама нищо не му пречело да бъде от най-добрите.
  Иначе форумот /а и не само тоа форум/ е прав за биячите на Октайчо ...пълни некадърници са.
  Ако беха по-кадърни ...Октайчо щеше да тръгне за аресто без чейне и с неколко счупени ребърца.
  Късметлия момче!

 41. 41 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  На следващо място съдът определи, че постъпката на Енимехмедов е с висока обществена опасност.

  постъпката щеше да е с изключително висока обществена полза, ако пистолета беше макаров... с истински патрони.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK