Граждански доклад до ЕК за съдебната система: Няма поука от грешките, задкулисието продължава

 

© Анелия Николова

 Няма поука от грешките - възпроизвеждат се еднотипни недостатъци при процедурите за избор в съдебната система, задкулисието продължава, въпреки въведената публичност, новият Висш съдебен съвет (ВСС) не показа достатъчна решимост за наболели проблеми на системата. (пълният текст в прикачения файл)


Това са част от изводите от доклад, изготвен и подписан от 10 неправителствени организации, специализирали в сферата на правосъдието. Документът е изпратен до Европейската комисия (ЕК), като целта му е да замести мониторинга над съдебната система. По това време на годината досега Европейската комисия представяше доклад за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред. През лятото на 2012 г, от ЕК обявиха, че следващият подобен документ ще е в края на 2013 г.


По повод скандала "Марковска" през ноември от комисията припомниха, че могат да излязат с извънреден доклад за България по всяко време. Тази възможност беше припомнена и покрай процедурата за избор на нов главен прокурор Сотир Цацаров. От понеделник Цацаров, вътрешният министър Цветан Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева са в Брюксел за среща с главния секретар на ЕК Катрин Дей. Те са там и за да се запознаят устно с отчитания напредък в областите на правосъдие и вътрешен ред в България.

Заместващият доклад е подписан от Съюза на съдиите в България (ССБ), Асоциация "ФОРУМ", Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи (БИПИ), Български хелзинкски комитет (БХК), Институт за развитие на публичната среда, Фондация "РискМонитор", Сдружение "Център на НПО в Разград" - Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България, както и от Съюза на юристите в България (СЮБ).


В него се прави пространен преглед на основните избори и събития в съдебната система от последната година, като припомня скандалите. В отделна част са поместени препоръки, свързани със структурни реформи на ВСС, съдилищата, статута на съдиите, модела на управление на препоръката.


"Опитът от грешките и скандалите от предишни процедури по назначавания не се отчита при провеждането на следващите. Напротив, възпроизвеждат се еднотипни недостатъци, които подлагат на сериозно съмнение професионалните достойнства и почтеността на назначените лица, както и реформата. Компрометираният избор пък създава нова форма на зависимост на назначения. Допълнително притеснение буди фактът, че за избора на частта от състава на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, излъчвана от Народното събрание, не са приети никакви правила,
гарантиращи прозрачност и ефективност на проверката на качествата и интегритета на кандидатите, както и на реда за тяхното изслушване, поради което изглежда, че дори и минималните досегашни постижения
- формална публичност, ще бъдат изоставени при избора на този толкова важен за реформата орган. Без обявяване на предварителни критерии беше назначен и председателят на Комисията от министър-
председателя", пишат още организациите.


Според документа въпреки претенциите, че новите процедури, с които бяха избрани ключови за съдебната система постове, организациите констатират че "формално прилагане на новите правила бе лишено от реална воля за реформа и прочистване на върховете на съдебната власт от съмнения за нелегитимни влияния".


"Публичността не прерасна в съдържателно осветяване и проверка на всички фактори за зависимости и корупция. Въпреки реториката за реформи, истински достоверна оценка на състоянието на съдебната власт не беше направена и програма за решителни промени не беше формулирана. Напротив, обобщеният преглед на конкретните назначения откроява важни белези за възпроизводство на статуквото", пише още в доклада.


"Добрата новина от изтеклата 2012 г. е, че публичността, макар и наложена "отвън" на смените по върховете на съдебната власт, ясно очерта реалните механизми на нерегламентирано влияние, корумпиране и блокиране на работата на институциите й", е посочено в документа.


Прави се извод за обезнадеждаващия старт на новия ВСС, като сее излагат редица негови неуспешни ходове, включително и отказа да се направи проверка на финансовата политика на предишния съвет. Очевидна е липсата на решимост да се пристъпи към бюджетна реформа, която да доведе до ясни критерии за ефективност, елиминиране на факторите за поставяне на отделни магистрати в материална зависимост и общо гарантиране на прозрачността на бюджета на съдебната власт.

И отново за независимостта
В доклада се посочва още: "Действителната причина за състоянието на съдебната власт се корени в структурните проблеми на нейния актуален конституционен и институционален модел. В преобладаващата си част досегашните промени в съдебната власт представляват мним опит за преодоляване на структурно обусловените проблеми чрез повърхностни мерки, които могат да бъдат окачествени, буквално, като имитация на реформа. Предишният фокус на реформите върху укрепване на капацитета на ВСС чрез превръщането му в постояннодействащ, засилването на административния му ресурс и учредяването на Инспекторат към него, и по-голямата публичност на назначенията по върховете на съдебната власт, логично не доведе до преодоляване на фундаменталния проблем на зависимостта на правосъдната система от нелегитимни интереси".


Според организациите "този тип формални реформени мерки" показва по специфичен начин "симптоматиката на същото заболяване". В документа се припомнят последните изводи на ЕК от юли 2012 г., според които предният ВСС така и не успя да реши нито един от основните проблеми на администрирането на съдебната власт, свързани с кадруването и бюджетирането в системата, както и с въвеждането на информационни технологии.


Обърнато е внимание и на отказа на предишния състав на ВСС "да гарантира независимостта на съдебната власт, вместо което произведе поредица от шумни скандали, демонстриращи зависимостта му от политически и икономически лобита". В документа са цитирани и заключенията на мисията на Европейската асоциация на съдиите. През 2011 г. в тях беше посочено, че "...намеците и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи за корупция и некомпетентност на съдиите застрашават независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона. Те упражняват силен натиск върху отделните съдии..."


Липсата на прозрачност... е сериозен бич срещу журналистическата независимост
"Без ефективни медии, осъществяващи последователен контрол върху държавните органи чрез вярно отразяване на събитията и чрез журналистически разследвания, не може да се очаква публичността на процедурите за назначения да се превърне в непритворна прозрачност или отделните скандали да се трансформират в реална борба с корупцията. Липсата на прозрачност в собствеността, финансирането и останалите фактори за корпоративен контрол върху медийните организации е сериозен бич срещу журналистическата независимост" пише още в доклада.


Според него проблем е финансирането,"вероятно, не при условията на конкурентност финансиране, включва и различните финансови трансфери от страна на държавни ведомства към медийни организации".


"Не на последно място – липсата на хигиена в отношенията между политически и бизнес фигури от една страна и журналисти или лица, контролиращи редакционната политика на медиите, от друга, също създава среда, в която неформалният натиск и корумпирането се осъществяват изключително лесно", пишат още организациите. Според тях през изминалата година всички тези фактори са се отразили върху назначенията в съдебната власт и опитите за предизвикване на конкретни действия за реформа от страна на гражданското общество.


"Няма никакво съмнение, че в България няма да се формира реална политическа воля за реформи и критична маса на обществен натиск, без медиите да заемат своето място в адекватното отразяване на съдебната система", става ясно още от доклада.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 630 Весело

  "Не на последно място – липсата на хигиена в отношенията между политически и бизнес фигури от една страна и журналисти или лица, контролиращи редакционната политика на медиите, от друга..."

  Защо ли се сетих за "Мадам В" и Сокола.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Няма поуки от грешките, защото това не са грешки, а нарочни и целенасочени усилия за геноцид на българския народ!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2879 Любопитно

  "въпреки въведената публичност" - каква публичност?!? Само по-ясно осветена ЗАВЕСА, а и с някой добавен орнамент и нова цветова гама.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3740 Неутрално

  Абе нещо не може да се изтегли доклада. Що ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Лошо и краят му не се вижда

 6. 6 Профил на rado_niko
  rado_niko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подобен доклад и показното прострелване на Златко в един ден, седмица след Догановото театро. Това няма как да е случайно. Използват се най-долните методи за компрометиране и очерняне. Няма подобно активно мероприятие. Само помислете за коя антинародна партия са характерни подобни цинични методи за докопване до властта. Многоооо са гладни вече! СРАМ!

 7. 7 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 749 Любопитно

  "задкулисието продължава"
  Махаме кулисите и спира!? От нас зависи(може би)!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 8 Профил на rado_niko
  rado_niko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едни двама хубавци от България гласуват за оставане на мониторинга на ПАСЕ. Други пращат подобен доклад, за да заместят този, който ЕС не иска да наптави в този предизборен момент. Не случайно в ада на казана на българите няма пазач. Това е....... не народ, а мърша!

 9. 9 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Няма никакво съмнение, че в България няма да се формира реална политическа воля за реформи и критична маса на обществен натиск"

  И аз не се съмнявам , че имаме робско самосъзнание!

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 10. 10 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#4:"Храбър"]Абе нещо не може да се изтегли доклада. Що ли? [/quote]
  някой е казал, че няма нужда да го четем

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#6] от "rado_niko":

  Комунистите са способни на всякакви атентати, обири и прочие зулуми, само и само предизборно да нагнетят напрежение.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#1:"2029"]Защо ли се сетих за "Мадам В" и Сокола[/quote]
  Защо не се сетиш за ББ(Бойко Борисов), ДП (Делян Пеевски), ИК(Ирена Кръстева), ЦВ(Цветан Василев), НД(Ники Дудука).

 13. 13 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#11:"daniel defoe"]предизборно да нагнетят напрежение[/quote]
  На калпав кYр- вълната му пречи.

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#13] от "tralala2010":

  какво общо има вълната с дестабилизиране на обстановката и врякане до припадък? Или ей тъй да се направиш на интересен.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поуки, хигиена, стереотипност, власт - всичко това е от едната страна. От другата страна са онези, които се домогват до властта. Народът никой не го е...ва. А някой да е показал, че го е шубе от Европа? Иначе нашичките се разхождат до там и си гукат къде с Кати, къде с Бузьо.

  effi
 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3047 Любопитно

  "Заместващият доклад е подписан от Съюза на съдиите в България (ССБ), Асоциация "ФОРУМ", Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи (БИПИ), Български хелзинкски комитет (БХК), Институт за развитие на публичната среда, Фондация "РискМонитор", Сдружение "Център на НПО в Разград" - Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България, както и от Съюза на юристите в България (СЮБ).

  Някой да е видял или чул становище от тези кантори за десетките фрапиращи случаи на погазване на закона от съдии, прокурори, адвокати и други представители на правораздавателната гилдия?

 17. 17 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На някои пак комунистите им виновни.
  То в държавата сега има много повече милиция, отколкото стражари навремето - до 1944 г., но тогава България е давала заеми на други, а сега ..... показни стрелби в центъра на столицата.

 18. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  +++++++++++++

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#16:"Дон Кихот"]Някой да е видял или чул становище от тези кантори за десетките фрапиращи случаи на погазване на закона от съдии, прокурори, адвокати и други представители на правораздавателната гилдия?[/quote]

  Само тези, които са пожелали да видят и чуят такова становище. Онези, които не искат да видят, няма как да видят.

  http://www.mediapool.bg/всс-получи-списък-с-присъди-на-страсбург-о-пловдивски-дела-news200083.html

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=23574

  http://www.capital.bg/blogove/pravo/2012/11/22/1952775_sujuzut_na_sudiite_nastoiava_vss_da_proveri_vas_i/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Много ми е интересно, как съюза на съдийте се жалва, че разбираш ли , съдебната система е с проблеми и че не работи свободно.
  Уважаеми и не толкова уважаеми съдии, моля Ви се спестете си лицемерните вопли! Съдебната система е в това положение, защото Вие и цялата кохорта "играчи" в нея не искате тя да се промени. Точно вашата пълна независимост от нищо и никои е причината участниците във фарса " Съдебна система" да си правите каквото искате - вие нямате страх от нищо, дори и от Господ. И когато някои ви натисне или ви каже истината в очите, вие почвате да пищите и да се жалвате , че "е налице явен опит за намеса в съдебната система". Жалки сте.
  Останалите организации няма какво да ги коментирам - БХК - аз не знам да има по-антибългарска органозация от тях.

 21. 21 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#20] от "gerotheone":

  Откъде падате, че чак такива глупости измисляте?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 22. 22 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#21] от "mapto":

  Много бих се радвал за България , акомтова което съм написал наистина са "глупости" и аз съм се объркал. Много бих се радвал ако мои приятели , адвокати , които са ми разказвали за съдийски решения които не са законосъобразно, а са НЕЗАКОННИ - и те да се объркали. Много бих се радвал, ако на мой роднина не му бяха поискали 4000 лв. за да решат дело, което поне според 5 адвоката е 99,99% твърдо в негова полза. Много , много бих се радвал, но така като четете дали съм радостен?

 23. 23 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 506 Весело

  не мога да ги разбера тези хора
  дали не знаят какво правят
  или само се правят че не знаят
  и си правят каквото си искат ?!
  на мен по скоро ми се струва
  първото, но тогава е редно да се наемат хора от отвън
  и със опит.
  каквато и да е причината все едно системата няма да проработи току така веднага и изведнъж ако не се сменят всички законодатели.
  а колкото по дълго трае това толкова по болезнено то ще е за страната и народа.

 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Всеки опит който това правителство предприема за подмяна на отделни личности среща ожесточения отпор на тези които все още държат в ръцете си порочната съдебна система. Те целите засрани от горе до долу се вглеждат в петънцето на ревера на Бойко. Вглеждат се под лупа и саботират всяко отделно ново назначение. Потреперват от "симптоматичната липса на демократичност" при избора като че ли цялата ни съдебна в момента е от агнета, а не от кумчо вълчовци и кума лиски.

  Явно е че в съдебната система е последният окоп на опорочилите прехода наглеци. Ще го бранят с всички усилия защото там е спасението им дори и да губят другите власти. Започвам да си мисля че единственото спасение е ВНС и нова конституция която да утвърди пряк избор от народа на най важните съдебни органи. Този порочен кръг на избор на "независимата" съдебна власт от другите власти трябва да бъде пресечен. Аз не знам кой въобще някога ще има волята и доблестта да направи мажоритарни избори за парламентарна и съдебна власт. Докога ще слагаме личното пред народното?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А, не смятате ли, че фарсът: Българско правосъдие е в основата на многото показни атентати? Че благодарение на него битовата престъпност расте?

  goblenka
 26. 26 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В Мутроландия -Помпиерска е така, другаде по-добре!
  Който не му харесва (очевидно на много) Чао!

  ура и да живей!!!
 27. 27 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този доклад не казва нищо ново на хората в България, но може да помогне на тези навън да разберат нещо повече за нашите вътрешни ежедневни проблеми с управлението и престъпността. Защото навън се чува само това, което говори правителството - всичко е наред, строшихме гръбнака на престъпността, а ако случайно се случи кражба или подпалване на кола - направили са го нашите опоненти, които не искат България да се развива след 7 юли.

 28. 28 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Журналистически разследвания???
  За това май трошат кокали в БГ!
  Еначе казионната журналистика върви след събитията и гледа Вожда/Слънце в устата, да не би да пропусне някай бисер!
  Другото са жълти простотии и толкова.
  Ка щяло да разследваме, за това не плащат, пък и не е хигиенично за здравето!

  ура и да живей!!!
 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1588 Разстроено

  "... обобщеният преглед на конкретните назначения откроява важни белези за възпроизводство на статуквото".
  Демек поредна порнография с имитация на "реформи"... Свински черва, оплетени и завързани, ръководени от "правилните" хора така че да се получават "правилни" резултати.
  Цвичката и други мутанти кадруват "като за последно", законите са "врата в полето", ПРАВОсъдието отдавна е изпаднало в клинична смърт.
  Чудно ми е само как ЕК и ЕС ни търпят още. Дълго има да киснем в изолатора, след като няма никаква воля да се обезпаразитим сами.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В европейската Комисията работят умни и информирани експерти.Те знаят всичко, но този доклад ще потвърди изводите им.
  Радвам се ,че започна да се формира гражданското общество, и не само в тази област!

 31. 31 Профил на dimitrova.ani
  dimitrova.ani
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе на нас не ни трябват доклади и предписания. Тия от ЕС сякаш откриват топлата вода. Само да пишем и критикуваме в някакви брошурки, наречени доклади си е просто бюрократщина. Ми да определят мерките, които държавата ни трябва да приложи и ако не се справи - аут от ЕС и на всички да им стане ясно, че сме изключени от училище...Пък тогава на избори, като преценямаве кой е изпънил политическата си програма за борба с корупцията в съдебната система няма да ни усуква с демагогски умотвърдения.

 32. 32 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Корумпираната и неефективна съдебна система е в интерес на корумпираната изпълнителна власт. Докато в парламента се подвизават личности като ББ, Цв.Цв., Станишев, Доган, Костов и т.н. маргинали, ще си преливаме от пусто в празно и ще си пишем доклади за "промени в съдебната власт представляващи ... имитация на реформа."
  Сравнително бърз изход от ситуацията: "танковета да дойдат"....ама по възможност,
  с германска регистрация / е-е-е-х мечти, мечти-и-и/.
  Реален изход от ситуацията: бавно и мъчително израстване на апатичната, незаинтересована и наивна общественост до самоосъзнато и самоинициативно гражданско общество.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тия наистина ли са толкова наивни да смятат че някакви"грешки"са допуснати.Овладяването на съдебната от изпълнителната власт протича безпогрешно.

 34. 34 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 816 Гневно

  ПАСЕ с 61 гласа "за" и 59 "против" и 4 "въздържал се" не е минало предложението да отпадне изцяло наблюдението на България . Решаващите два гласа против са били на българските депутати Янаки Стоилов и Юнал Лютфи.
  Асамблеята ще продължи да наблюдава приемането на поправките в Изборния кодекс, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и съдебната реформа.
  Отпаднал е мониторингът по проблемите на малцинствата, ромите, организираната престъпност, вътрешната сигурност и полицейското насилие.
  22.1.2013

  ЗАЩО ТОЗИ АБСОЛЮТЕН СКАНДАЛ БЕШЕ ПРЕМЪЛЧАН?

 35. 35 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Написаното за медиите е вярно: демокрацията се крепи на информиран избор и на отчетност, а те от своя страна - на свободни медии.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Междувременно в класацията на Репортери без граници паднахме от 80-то на 87-мо място по свобода на словото, което е ново историческо дъно.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  [quote#2:"Къти"]Няма поуки от грешките, защото това не са грешки, а нарочни и целенасочени усилия за геноцид на българския народ! [/quote]

  Едва ли са се хванали нарочно да изпълняват такава цел, от която пряко не биха спечелили. По-скоро тия не дават и пет пари за "обикновените хора", а резултатът е само следствие от пълното им пренебрежение към техните нужди и откровеното презрение и омраза. Това обяснява всичко...

 38. 38 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално
 39. 39 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#6:"rado_niko"]Това няма как да е случайно[/quote]
  Наистина не е случайно. Но не защото има таен план. А защото маймунските цадници на Цецо и Тиквата лъсват все по-ясно и по всички направления.
  -
  Идеята, че десет НПО ще се координират със стрелбата срещу Златко Баретата показва, че в пресцентъра на ГЕРБ е настъпило пълно умопомрачение

  verum esse ipsum factum
 40. 40 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"rado_niko"]Това е....... не народ, а мърша! [/quote]
  България не е равна на ГЕРБ, уважаеми другарю милиционер. Не ви е виновен народът, че сте мутри и толкова можете.

  verum esse ipsum factum
 41. 41 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"Дон Кихот"]Някой да е видял или чул становище от тези кантори за десетките фрапиращи случаи[/quote]
  Доне, този доклад ясно обяснява защо и как тези случаи са възможни. Дава системния модел. Предлага и мерки за събарянето му. Бъдете умни!

  verum esse ipsum factum
 42. 42 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#20:"gerotheone"]Съдебнат система е в това положение, защото Вие и цялата кохорта "играчи" в нея не искате тя да се промени. [/quote]
  Интересно е кои са въпросните "играчи". Те дори не са адвокатите, които са измамили роднината ти и са му взели 4000 "за подкуп", както често се прави. Въпросните играчи са политиците, които не искат да има работеща съдебна система, за да не им се търси отговорност. Всяка власт си назначава свои хора по върховете точно с тази цел. Най-брутално го прави сега Цецо. Отворете си очите.

  verum esse ipsum factum
 43. 43 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#24:"emil"]Всеки опит който това правителство предприема за подмяна на отделни личности среща ожесточения отпор на тези които все още държат в ръцете си порочната съдебна система.[/quote]
  Ама наистина все едно падате от марс или сте хипнотизирани от пресцентъра на ГЕРБ. Точно тези организации критикуваха предишния ВСС и му искаха оставката - дали сега се съпротивляват на подмятата му?! Колкото до назначенията на ГЕРБ - ген. Пенгезов, Владимира Янева, Георги Колев, Цони Цонев, Венета Марковска - тези имена говорят ли ти нещо? А да ти прави впечатления, че отпорът срещу тях дойде от Брюксел? И въпреки това Цецко си назначи повечето от тях. В момента съдебната система се управлява от ГЕРБерите на Цецо. Райдвайте й се!

  verum esse ipsum factum
 44. 44 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "Минувач":
  Това не е всичко сега така наречените "неправителствени " организации са изготвили дублиращ междинен доклад за България ( за да плюят България) при положение че Европейския съюз реши , че такъв не е необходим!!!???!!

 45. 45 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  Крайно време е българският народ , да помоли Е.С. , за справяне с неработещата ни правосъдна система!!! Като начало , трябва да се обявят за невалидни всички юридически дипломи получени в български университети. Да се анулира българското законодателство и да се приеме германското 1:1 !!! Да се докарат в България пенсионирани, пък и действащи Германски юристи, за да изградят нова правосъдна система у нас и да обслужват делата , до и след изграждането 'и!!!

 46. 46 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Весело

  [quote#39:"Штирлиц"]Идеята, че десет НПО ще се координират със стрелбата срещу Златко Баретата показва, че в пресцентъра на ГЕРБ е настъпило пълно умопомрачение [/quote]
  Настъпило?! Значи досега е имало ослепително сияйно умопросветление?!
  А не помниш ли по-старите разкрития как реакционните сили са се обединили с ЕК и с нейния говорител, с Ройтерс и прочие чужди медии - само и само да рутят единственото демократично?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 47. 47 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#46:"Вени Г."]Настъпило?![/quote]
  )))
  Явно е, че там винаги може повече. Трябваше да се изразя "настъпва все по пълно умопомрачение".

  verum esse ipsum factum
 48. 48 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Много хубаво, че го има този доклад! Искаме гражданско общество - ето го! Това е част от огледалото, в което трябва да се оглеждаме винаги щом нещо в държавата не е като в другите страни. И наистина, правосъдието и вътрешния ред за сега е приоритетна. Какво толкова има да го умуваме!?

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4421 Неутрално

  [quote#20:"gerotheone"]Много ми е интересно, как съюза на съдийте се жалва, че разбираш ли , съдебната система е с проблеми и че не работи свободно. [/quote]
  Съдиите че не са наред, не са. Но най-вече законодателите. Представи си един не лош на пръв поглед закон, с 10 алинеи, които дават възможност на един безкрупулен адвокат да прави каквото си иска. Не се мъча да оправдавам съдиите, но нещата са преплетени като свински черва, и кото има повече пари се възползва.

 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Такива доклади са само опит за вадене на яйцата от омлета...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK