"Аз мога повече": Въпроси и отговори

Почти три месеца след като приключи срокът за кандидатстване в последната сесия по схемата за обучения "Аз мога повече", въпросите около процедурата се увеличават, вместо да се изясняват.

"Аз мога повече": Въпроси и отговори

© Красимир ЮскеселиевПочти три месеца след като приключи срокът за кандидатстване в последната сесия по схемата за обучения "Аз мога повече", въпросите около процедурата се увеличават, вместо да се изясняват.


Няколко читатели на "Дневник" се обърнаха към нас с различни казуси. Някои от тях вече са получили ваучерите си, но нямат време да започнат веднага или пък не са намерили курс. Други все още не знаят дали са одобрени, а междувременно изпускат срокове за обучения, които са си набелязали в удобни за тях място и време. Трети изобщо не знаят какво следва, след като са си подали документите за участие.


Зададохме тези и още въпроси на Агенцията по заетостта, която администрира обучителната програма. Отговори ни Зина Андреева, ръководител на схемата "Аз мога повече" и директор Дирекция "Анализи, планиране, информационно и техническо осигуряване" във ведомството.
Статистиката


Близо 107 хиляди души са подадените заявления за участие в бюрата по труда при втората сесия на схемата "Аз мога повече", каза Андреева. Изключително голям е интересът в София, където заявления са подали над 33 хиляди души - два пъти повече, отколкото предишния път.


От тези 33 хиляди 47% искат да се квалифицират или преквалифицират, т.е. са заявили желание за участие в курсове за професионални обучения. Точно 50% са се насочили към езиково обучение и само 3% искат да изучават дигитална компетентност.


В регионалните служби броят на хората, желаещи да се обучават варират между 6 000 (в Монтана) и 12 000 (в Пловдив). Най-често диапазонът по регионалните служби е 7-8 хиляди, обобщи Андреева.


Обработката на документите е горе-долу до средата според изчисленията спрямо първоначалните данни. Все още обаче няма точна бройка на одобрените и отхвърлените заявления до този момент. По думите на Андреева такива справки се правят често и в скоро време ще бъде ясно. 


Общо за последната вълна от програмата, която ще приключи заедно с програмния период през 2014 г., ще бъдат отпуснати между 55 и 60 хиляди ваучера за безплатно обучение. 


Стъпка по стъпка


Андреева обясни стъпка по стъпка какво се случва със заявленията, които са подадени в срок при последната сесия. Те се вписват в регистър във всяко бюро по труда и заедно с това се преглеждат за пропуски, допуснати "в бързината". Ако има такива и те не са фатални, се звъни на човека, за да се изяснят и да се отстранят. Ако изискват по-сериозни корекции пак се звъни, но кандидатът обикновено трябва да отиде до бюрото по труда. 


След като влезе в регистъра, пакетът от документи за кандидатстване се проверява за достоверност и се оценява. "Понякога е много трудно да се сравни например дали образованието на човека съвпада с това, което той трябва да надгражда за професионалната си квалификация. Това е едно от изискванията на оперативната програма - да няма припокриване в нивата на подготовка, а само надграждане. Точно тук служителите в бюрата по труда губят повечко време", коментира Зина Андреева по повод забавянето на обработката за някои. 


Второто нещо, което отнема доста време, е да се провери в НАП за всеки кандидат дали действително работи, или не. "Това също ни губи много време, но е задължително", коментира Андреева. Понякога се случва чрез тези проверки, хората да разбират, че работодателите им не са коректни, а те да си мислят, че са назначени с изрядни документи, каза тя. В тези случаи кандидатите обикновено отпадат.


Като приключат проверката и оценката, в бюрата по труда се изнасят списъци с одобрените. Това не става наведнъж, когато всичката работа е приключила, а на порции. Според Андреева такива списъци се изкарват почти всеки ден.


Обикновено в заявлението е посочено по какъв начин да бъдат известени одобрените - по телефон, имейл или лично на място в бюрото, но все пак списъците на място са най-сигурният начин. Другият вариант е да се прозвънява периодично бюрото по труда и да се следи до кой номер на заявленията е стигнало. Всички преди него вече имат "присъда". Номерата са по реда на подаване на заявленията в конкретното звено. 


Тези, които са одобрени, трябва да отидат на място в бюрото, за да получат уведомлението си и да се подпишат, че трудовият им статус не се е променил. С уведомлението, на което има специален отрязък за доставчиците, те вече могат да се запишат за обучение. Трябва да върнат попълнения формуляр обратно в бюрото по труда и оттам да вземат самите ваучери. 


Лицензираните доставчици на обучения могат да се намерят в официалните списъци на Агенцията по заетостта, като се търсят по ключови компетентности, по професионални направления, както и по региони. Те са вече над 700. 
 


Защо списъците не се публикуват в интренет?


- За всички 98 бюра по труда в страната? При това почти всеки ден? Струва ми се, че е много. Информационната ни система не е толкова силна. Когато по конкурси публикуваме по 10 списъка, сайтът веднага се поврежда. 


Сега се обмисля сайтът на Агенцията по заетостта да бъде оптимизиран. Предвиждат се и повече електронни услуги, особено за работодателите, които масово си имат електронни подписи и за които това би било облекчение. 

Защо се бавят?


"Уведомлението ми се бави и бюрото по труда видимо не напредва", сподели читател. Той е подал документите си на 17 октомври - вторият ден от срока за кандидатстване, но до средата на януари все още не е получил отговор. Опасенията му са, първо, че ще изпусне началото на курса, който си е набелязал, и второ, че на принципа "кой превари..." може да изгуби шансовете си за ваучер, ако бюрото му изостане зад другите звена.


"Кандитите са много. Просто са много", каза Андреева. В София, където хората "обикновено се оплакват най-много" от забавянето, на бюро се падат по 8000 души. Да ги оцениш и след това да ги привикаш един по един е много работа, коментира ръководителят на схемата. Тя припомни, че служителите в бюрата по труда успоредно имат и постоянни ангажименти с услугите за безработните, както и че, за да могат повече хора да се възползват от възможностите за обучения, квотата беше удвоена, а интересът е наистина огромен.


Зина Андреева

© Анелия Николова

Зина Андреева

Тези, които гонят курс, да не се притесняват,


посъветва Андреева. "Ако някой изпусне началото на курс да не страда, защото ще му се предложи отново от друг или дори от същия доставчик на по-късен етап. Сега доставчиците са над 700. Това означава предлагане. Не смятам, че това ще бъде проблем, още повече че чак догодина приключва схемата и те имат две години, за да си оползотворят ваучерите", каза тя.


Според Андреева доставчиците на обученията също ще се съобразят с темпото на раздаване на ваучерите и в момента голяма част от тях все още изчакват. Освен това възможностите, които се предлагат, като цяло са повече и ще се увеличават през годината, особено в големите градове, а в интереса на обучителните центрове е да привлекат хората и да създават удобни за тях условия.


За по-малките населени места обаче действително може да се наложи по-голямо изчакване. "Примерно и в първата сесия имаше проблеми с градове, където има по-малко хора и се изисква някакво особено обучение. Там може да възникне проблемът, че има един или два курса на година, които са единствени. Поначало за всички програми, които обучават в по-особени направления го има този риск", каза Андреева.


Но за чакащите като цяло няма смисъл, например да се уговорят с доставчик предварително и да тръгнат на курс без да разполагат с ваучера. Съществува риск да не бъдат одобрени или да чакат твърде дълго, а в това време да са в нарушение.


Колкото до темпото на работа в бюрата по труда


и конкретно на тези в столицата, където се е регистирал питащият, Андреева коментира, че "няма опасност бюрата в София да се надминат едни други, защото работят по едни и същи указания".


"Единствено е възможно в малко населено място всички да бъдат удовлетворени, защото са получили по-малко заявления там. Така в големите градове имат по-голям "шанс" да не бъдат одобрени всички. Но това е логично. Ние не работим на квотен принцип - за малкото градче 10, а за София - 1000 ваучера. Не. Работим, докато всички не бъдат удовлетворени, и перманентно си пращаме информация, за да видим докъде сме стигнали в, така да се каже, харченето на стоте милиона. Когато те свършат, казвам "Стоп", заяви Андреева.


С други думи, наистина има опасност по-бавните бюра да осуетят шанса за безплатно обучение на хората, които са подали заявления в тях, но на теория това не би трябвало да се случи, защото всички работят по едни и същи указания. 


Има ли краен срок за обработката на заявленията? 


Формално не, но тъй като програмата трябва да приключи окончателно до 2014 г., можем да приемем, че това е крайният срок. Всяка от предишните сесии по обучителните схеми - "Аз мога повече" и предшествениците й "Аз мога" 1 и 2 - имат около 2 години за изпълнение.


Андреева коментира, че дори хипотетично, документите да се проверят до края на месеца, самото раздаване на уведомленията ще отнеме много повече време. Тя обясни, че забавянето на старта на новата сесия, който първо беше насрочен за август 2012 г., но се измести през октомври, се дължи именно на изостаналите заявления от първата вълна. Агенцията по заетостта е започнала на чисто, няма прехвърляния от едната сесия в другата и документите на всички предишни кандидати са напълно обработени, обобщи Андреева.


Не мога да започна обучение сега, а вече си взех уведомлението...


Това пък тревожи Василена Йорданова, за която ви разказахме, докато се кандидатстваше по "Аз мога повече". Василена беше сред първите на опашката в първия ден от срока - 15 октомври м.г. Закономерно, тя е и сред първите, които са получили своите уведомления. Стана изненадващо бързо - в началото на декември, разказа тя.


Но тогава тя няма възможност да запише курс, затова й се налага да го отложи. Това става само по един начин - лично, в бюрото по труда, в предния ден преди валидността на документа да изтече. След получаването му, уведомлението е валидно един месец. Василена опитала да го презавери няколко дни преди това, когато имала път към бюрото, но оттам й отговорили, че трябва да дойде в конкретния ден, за да не измества датите на валидност на документа.   


"Хората имат възможност ако в този месец, в който получат уведомлението не са си намерили обучение, или са започнали друго, да го отложат с още един месец и така, докато си намерят доставчик", потвърди и Андреева. 


Курсът, който искам да запиша започва чак през пролетта...


Друга разновидност на проблема на Василена е липсата на подходящ курс към момента, въпреки огромното предлагане. То обаче не е толкова огромно, когато става въпрос например за по-високи нива в обученията по езици. Масово хората тръгват от начално ниво на език, който не са изучавали досега, затова и тези курсове преобладават. За по-високите нива трябва да се дебне и чака по-дълго.


Такъв е случаят на Таня от София. Тя вече е взела уведомлението си, и се е уговорила с доставчик, но курсът, за който иска да се запише, е планиран за началото на април - второ ниво на испански език. Нейният въпрос: трябва ли да удължавам валидността на уведомлението си всеки месец, докато стане време за курса, или мога да се запиша от сега, но да рискувам например курсът да пропадне? 


"Право на кандидатстващия за обучение е да си избере доставчик на обучение и е въпрос на личен избор дали да чака при този доставчик докато започне курса, или да си потърси нов", каза Андреева. Ако Таня реши да рискува, не е необходимо да презаверява уведомлението си всеки месец, а да го даде на доставчика да го пъплни и след това да го занесе в бюрото по труда, за да си получи ваучерите. 


Защо не мога да уча английски език (пак)?


Според правилата на програмата, когато става дума за курсове по чужди езици, всеки който има повече от 300 часа предварителна подготовка, трябва да положи тест за определяне на нивото, от което да започне. Във финалните документи доставчикът прилага бележка, че човекът е преминал такъв тест. Същото важи и при дигиталната компетентност. "Младите хора имат висока дигитална компетентност, затова се изпитват", коментира Андреева.


Ако нивото очевидно е добро, просто няма смисъл да се учи същият език или компютри, смята тя. Затова обикновено хора със завършена езикова гимназия или разширено изучаване на един език, просто не се допуска да кандидатстват за курсове по него. Андреева разказа за човек, кандидатствал за обучение, с над 5000 часа по същия език. "Възможно е човекът да е изпаднал в невменяемост и всичко да е забравил, но иначе не звучи нормално, че това ще бъде един пълноценен курс за него", коментира тя.  

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тези "обучения" са полезни,ако имаш занията и уменията , но нямаш нужния документ, а пък документът се изисква при кандидатстване за общинска или държавна служба.....
  Както се казва-"книжка кола не кара!"

 2. 2 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За мен по тази програма се усвояват пари от ЕУ "на конвейр".
  На края на курса полагаш "изпит", дето не съм чула някой да е "скъсан" и получаваш кетап. Ако обучаващият е имал време и желание - може и да научи нещо.

 3. 3 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Защо никой не коментира тази новина? :^
  Разбира се, че Агенцията по заетостта си върши работата, но не достатъчно добре, защото системата е остаряла.
  Трябват промени - най-вече в начина на мислене на хората работещи в АЗ.
  Едва след това ще има реална промяна в начина на работа на Бюрата по труда.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 4. 4 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 549 Неутрално

  да, трябват промени, съпруга ми преподава по тези програми и месеци не може да си получи хонорара - учи "децата " на английски 300 часа, което е няколко месеца,след това започва да чака....и така седем месеца последния път ,СЕДЕМ МЕСЕЦА !!!! и ни казват парите не са преведени, интересно ми е кой лъже ?????

 5. 5 Профил на zzzoron
  zzzoron
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Един въпрос: когато вече имаш ваучер, но обучителя промени условията (графика на провеждане) една седмица преди началото на курса и новия график е абсолютно неудобен - какво се случва? Не можеш да промениш доставчика, не можеш да върнеш ваучера. Моя си седи непотребен вече една година.
  И още нещо, програмата е само за работещи хора, но работното време на бюрата е 9-17. Ако някой иска да участва, трябва да ходи до бюрото по труда в собственото си работно време. Нямаше ли да е по-логично да има известно удължаване на работното време на бюрата или програмата съществува само за оправдаване на разход.

  Кофти хора има навсякъде, но фанатиците са вредни
 6. 6 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "florencia":

  Парите не се превеждат от АЗ, а от финансовото министерство.
  А Дянков пари взема, но не дава! :|

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 7. 7 Профил на pafel
  pafel
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Аз имам друг въпрос.В ДБТ-Възраждане раздават уведомленията по някакъв ред,който върви с около 1000-2000 човека по-бавно от реда на одобряване(който мисля за момента е спрян).И по тази причина знам,че съм одобрен но чакам да си получа уведомлението вече няколко седмици.Някой с подобен проблем?

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Като си подавах документите в София-Люлин, досега ми със служителите беше най-положителния опит, който съм имал с държавната администрация.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на billabong
  billabong
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Привет рафаел, аз съм със същия проблем... Ако има други, да споделят до кой номер са стигнали при раздаването на ваучери...

 10. 10 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Отивам аз днес в бюрото да видя до къде са стигнали и защо никой не ми звъни вече толкова време.

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Дано помогнат на повече хора , да си намерят достойно и добре платено препитание!!!

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няколко фирми вече заявиха че предлаганите от тях курсове с доплащане чрез чаучери по тази програма няма да ги предлагат защото ваучерите после не биват заплащани.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Истинска оперативна програма-неуредици, необмислици, непредвидени проблеми, липса на капацитет - човешки, информационен, технологичен.... Ужас на ужасите!
  А ако някой от вас работи по програми и проекти вероятно знае, че във всяка програма и проект има едни графи за евентуални рискове и начини за отстраняването им.... Ама кой да помисли при разписването.....

 14. 14 Профил на cat_empress
  cat_empress
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#2] от "niki2003":

  За жалост е точно така, целта е усвояване на пари от еврофондовете, а не качествено обучение и няма кой знае какъв контрол от страна на АЗ.

  «El mundo era tan reciente que muchas cosas carecían de nombre, y para nombrarlas había que señalarlas con el dedo»
 15. 15 Профил на Григоров
  Григоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Току що говорих с Бюро по труда Бургас - разглеждането на документи по програмата е СПРЯНО ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ!

  Сега да се питаме ли дали булята от статията лъже като долна циганка?

 16. 16 Профил на Delev
  Delev
  Рейтинг: 497 Гневно

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ДА СЕ НАУЧИ, ЧЕ РАБОТЕЩИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАТ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ.

  Свидетел и потърпевш бях на много подъл номер от страна на лелките, които обработват документите в бюро по труда Възраждане.

  Когато се обадиш по телефона не ти дават информация дали си одобрен.
  Когато отидеш на място се разбира, че си одобрен, но трябва да чакаш.
  Когато отидеш сутринта и чинно се наредиш на опашката да си вземеш уведомлението се оказва, че всички са с предимство преди теб.
  Хората, които си взимат ваучерите, хората, на които са им се обадили от бюрото по труда за уведомление, хората от разни фирми и т.н.

  При три жени и опашка от 10 човека те най-високомерно чакаха да дойдат хора на които са се обадили от някаква фирма, а не обработваха нарочно хората на опашката.
  И когато възроптаеш ти се заявява "Платете си курса, щом не ви изнася".

  "ПЛАТЕТЕ СИ КУРСА, ЩОМ НЕ ВИ ИЗНАСЯ!"

  Обработиха документите само на едно момиче, на което не са се обадили, казвайки че правят, разбирате ли, "компромис".

  Тази програма е пълен фарс.
  хората, към които е насочена са работещи хора, плащащи данъци, които нямат цялото време на света да висят по опашки за безумна радост и емоционално удовлетворение на нисшия вид държавен чиновник.

  На държавния чиновник не му пука, че изпускате срокове за записване и си проваляте планове.
  За него е важно опашката да е покорна.

  ВОГОНИ С ВОГОНИ!

  2013 година е. Някой не ви ли е казал че има изобретени компютри и електронен подпис?

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е! ИНАЧЕ ВСИЧКИ СИ ОТИВАМЕ!

 17. 17 Профил на kameliaaaa
  kameliaaaa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всичко, което се коментира от Агенция по заетостта по разяснение на програматае е едно и също от месеци.
  От Агенцията се мълчи защо отрязаха тихомълком земеделските производители и ги приравниха редом до държавните служители, които получават бюджетни заплати и така редуцираха наплива посягайки на хората борещи се със земята.
  Живея в община състояща се от 21 села, където поминъка е земеделието. За 5-те години, през които се занимавам със земеделска дейност съм получила 1500 лв. под формата на субсидии, които субсидии са за текуща дейност, а не за обучения и преквалификация и още, подлежат на облагане.
  Но от БТ ми заявиха, че поради "методически указания", не попадам в програмата, защото земеделските производители получавали субсидии. Все едно в другите професии хората не кандидатстват по програми подпомагащи текущата им дейност.
  Проявата на груба дискриминация от Агенцията е мълчание, а аз въпреки че имам право да искам да се обучавам, това право ми е отнето. Накрая пак милиони похарчени пари за нещо, което не се е състояло.

 18. 18 Профил на danni521
  danni521
  Рейтинг: 8 Весело

  Здравейте!!! При мен нещата се стекоха така ,три пъти бях връщана от служителите на БТ, защото се изискваше от мен диплома за средно образование след като аз им предоставих за висше. как намирате това недоразумение от страна на организаторите на всичко това. след като хванах последния влак за поддаване на документите в средата на януари месец ми се обадиха,взех си уведомлението и сега чакам да се събере група и да и да започна курса. така,че успех пожелавам на всички и имам един въпрос. срока на уведомлението е 1 месец, ако изтече какво тр да направя или преди да изтече тр да се направи нещо? някой знае ли?

 19. 19 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Програмата "Аз мога повече" и изучаването на английски език е почти недостижима в София.да учиш английски дистанционно е невъзможно в момента това обучение е спряно,спрано е и обучението в присъствено-дистанционнат форма.Неясно е кога ще започне отново,някой трябвало да напише някаква наредба.Пуснал съм над 10 писма до министерски съвет,министерството на труда и агенцията по заетостта никой не ти отговаря.В присъствена форма ,която е достъпна и повечето школи искат доплащане това са ИЧС и други школи провъзгласили се за царе на езиковите курсове.Те искат пари за да учиш.Ваучера ти включва три нива по 100 часа всяко,но те понеже са хитри са направили часовете си по 150 на курс и искат доплащане.След ,като си кандидатствал по-тази програма и искаш безплатен курс дали е удачно и защо изобщо им е позволено да работят по тази програма.Та къде да уча.Вече три пъти удължавам срока и чакам дистанционна форма удобна за всеки работещ.Благодаря за европейските пари ,но работата е побългарена и калинките не си вършат работата.

 20. 20 Профил на Radi Cholova
  Radi Cholova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо спряха дистанционната форма на обуение??? Все пак това е програма за работещи хора и се предполага, че ходят на работа. За някои е много трудно да съвместяват работното си време с обучението.

 21. 21 Профил на daniel123
  daniel123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само 48 000 от общо 107 000 кандидатствали ще получат ваучер за обучение по схема "Аз мога повече" - бюджета на схемата не достига за повече.

  От 15 март се възстановява издаването на ваучери за дистанционно обучение по Аз мога повече. Още на следващия ден кандидатите ще може да предоставят уведомленията си на доставчиците и да ги връщат в бюрото по труда подписани и подпечатани, за да получат ваучер за дистанционно обучение.

  Подробности: http://azmoga.kabinata.com/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK