Варненският медицински университет ще подготвя сестри и акушерки в Сливен

В Сливен да има филиал на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, решиха единодушно депутатите.

Архив

© Юлия Лазарова

АрхивВ Сливен да има филиал на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна, решиха единодушно депутатите.


Според доклада на образователната комисия в парламента необходимостта от откриване на филиала се основава на направен анализ на здравно-демографското състояние в регион Сливен, уточнява "Фокус".


"Проектът предвижда в новото звено на университета да се провежда обучение по специалностите от регулираните професии "Медицинска сестра" и "Акушерка" в редовна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен бакалавър.
Висшето училище е получило положителни оценки от НАОА на проектите си за откриване на специалностите съгласно изискванията на чл. 84, ал.1 от ЗВО и има дългогодишен опит в подготовката за тези професии. Учебните планове и програми са съобразени с единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по двете специалности.


Учебният процес във филиала ще се обезпечава от преподаватели на основен трудов договор във висшето училище, от които над 70% са хабилитирани. Капацитетът на новото звено се определя от НАОА и приемът е 20 души на година по всяка от двете специалности. В рамките на четиригодишен курс на обучение трябва да се достигне общ капацитет от 160 души.


При успешно развитие на филиала приемът може да бъде увеличаван, като още на този етап в НАОА са представени планове за модернизация на учебната база", се посочва в доклада на комисията.


Междувременно Общинският съвет на Видин подкрепи с пълно мнозинство откриването в града на филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Решението е необходимо, за да започне областната администрация процедура по събиране на необходимата документация.


През януари академичния съвет на Русенския университет "Ангел Кънчев" е взел решение във Видин да бъде открит филиал на висшето учебно заведение от есента на 2013 година.


Във Видин ще се изучават професионалните направления: Педагогически науки; Информатика и компютърни науки; Природна наука; Математика и информатика; Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика и др. В мотивите си за подкрепа на откриването на учебното заведение във Видин Общински съвет посочи възможностите за икономическо съживяване на региона и привличането на млади хора от страната и чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Време беше. Цял един живот чакам това да се случи. Айше сега ще си умре от радост, че варненки ще се учат връз нея.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  това ми се струва много странно, бройката в университетите се увеличава, а студентите са все по-малко? Пак правим някакви неща дето са ненужни и нерентабилни!

 3. 3 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3963 Неутрално

  В последните години е очевАдна нуждата от по-голям брой мед. сестри. Освен на чисто професионалната подготовка, да наблегнат и на отношенията пациент - здравен работник, на грижата за пациента; и дано дипломиралите се остават в България или поне по-голямата част от тях.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  Сливен вече освен джебчийки и проститутки , ще започне да изнася в чужбина и медицински сестри...

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  На времето в Сливен имаше училище за медицински сестри , но след 10.10.1989г. го закриха. Повечето от кадрите му отдавна избягаха в чужбина...

 6. 6 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  За къде ще се обучават тези сестри и акушерки? За износ? Надали някоя ще остане тук!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK