Разпитът на Румен Овчаров по делото срещу Вальо Топлото беше отложен за април

Валентин Димитров

© Красимир Юскеселиев

Валентин ДимитровБившият министър на енергетиката от правителството на тройната коалиция Румен Овчаров ще дава показания пред съда по делото срещу бившия директор на "Топлофикация" Валентин Димитров на 23 април. Днес защитата на известния с прозвището Вальо Топлото поиска свидетелските разпити да се състоят на следващото съдебно заседание, за да могат страните да се запознаят с представени нови материали по делото и с обясненията, които подсъдимият поиска да даде пред съда.


По това дело Валентин Димитров е обвинен за източване и изпиране на над 10 млн. лв. от столичната "Топлофикация".


Разпитът на бившия енергиен министър беше отложен за пореден път, след като на предишното съдебно заседание съдия Петя Крънчева отложи делото заради отсъствие на член от съдебния състав. Първоначално днес съдия Крънчева определи той да бъде разпитан на 5 март заедно с останалите призовани свидетели. Оказа се, че той няма да може да се яви на тази дата, и разпитът му беше отложен за 23 април.
На съдебното заседание днес трябваше да бъдат разпитани шестима свидетели. Освен Румен Овчаров показания трябваше да дават Милко Димитров, Трифон Трифонов, Георги Наков, Никола Николов и Христо Вълчев. Разпитите бяха отложени за 5 март по искане на защитника на Димитров - адвокат Венцислав Дудоленски. Единствено Овчаров ще бъде разпитван на 23 април.


До искането на защитата се стигна, след като Дудоленски представи на съда материали по делото – копия от решения на общи събрания на "Топлофикация" и акционерите. Той поиска от съдебния състав да бъде назначена и събедно-графологична експертиза на сключвани договори, за да се установи дали подписите са на бившия шеф на "Топлофикация".


Освен това подсъдимият Димитров поиска да дава обяснения пред съда. Адвокат Венцислав Дудоленски предложи разпитите да бъдат отложени за следващото заседание, за да могат страните да се запознаят с фактите и за да може той да формулира искането си пред съда. Според прокуратурата обаче по делото има достатъчно материали.


"Топлофикация" винаги може да се управлява по-добре"


Преди съдебното заседание пред медиите Румен Овчаров обясни, че не може да каже нищо по делото, а "Топлофикация" винаги може да се управлява по–добре. "За съжаление от времето на Стефан Софиянски тя се управлява все по–зле и по–зле", каза той.


Според него, когато е бил министър, дружеството се е управлявало от настоящия министър-председател Бойко Борисов (по това време кмет на София - бел. ред.), а Овчаров не е бил мажоритарен собственик.


Бившият енергиен министър каза, че ако Борисов е бил чул тогава, да не си прави евтин пиар на гърба на дружеството, "сега може би икономическото състояние на дружеството щеше да бъде малко по–добро".


Бившият министър на енергетиката и енергийните ресурси коментира, че ако АЕЦ "Белене" е започнала да функционира, цената на тока щяла да бъде със сигурност по–ниска от настоящата. Но не успя да каже с колко.


По въпроса с нужния период за изграждане на ядрената централа - според него това може да отнеме 5 години. "В България нещата не се случват както ги планираме и тези срокове може да ги увеличим", заключи той.Валентин Димитров е изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" от 2002 г. до 2006 г. Тогава е уволнен след ревизия, наредена от бившия кмет на София Бойко Борисов.


Образувано е досъдебно производство, след като ревизията попада в прокуратурата, а Димитров прекарва в ареста около една година. Започват няколко разследвания - за пране на пари, нарушение на валутния режим, данъчни престъпления и длъжностно присвояване от "Топлофикация". В края на 2006 г. по разследване се появи писмо, писано от Валентин Димитров, в което се появиха инициалите Р.Овч. В него той обсъжда различни финансови аспекти на делата срещу него.


Едно от делата срещу Валентин Димитров е за валутни престъпления. То беше върнато на прокуратурата от съдия Румяна Ченалова. По обвинението за източване на 6 млн. лв. от "Топлофикация" през 2009 г. съдия Георги Колев, който е настоящ председател на Върховния административен съд, осъди Валентин Димитров на 14 години и конфискуване на цялото му имущество. Заради написани набързо мотиви и буквален копи-пейст от обвинителния акт на прокуратурата присъдата беше отменена на втора инстанция.


Засега има влязла в сила една санкция срещу Валентин Димитров от пролетта на 2011 г., когато ВАС окончателно потвърди данъчно-ревизионния акт, според който той трябва да плати 1 417 023 лв. данъци. Според НАП Димитров дължеше 853 330 лв. недеклариран и невнесен данък за периода 2000 - 2005 г. и 563 693 лв. лихви върху тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  От март за септември, от септември за февруари, от февруари за април и така, до края на света. ДС си пази пионките, посредством офицерите.

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 490 Весело

  Р.Овч. и Вальо Топлото са невинни,как може изобщо да ги набеждават по този начин

 3. 3 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Последно: За март (според заглавието), или за април (според статията)?

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Р. Овч. ще бъде разпитан в съда в деня на 60 годишнината от смъртта на неговия вожд и учител другаря Сталин. Дали това не е случайно?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ама разбира се! Ще удължим сроковете за "Белене", ще направим анекси към договорите, ще индексираме цените и т.н и т.н. Аман от дебелокожи дебили, дето си мислят, че ядем доматите с колците.

 6. 6 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Р. Овч. отдавна трябваше да е в затвора а не да го разпитват.Но с тази съдебна система,толкова.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1538 Весело

  Овч. явно вече и сам не се слуша какво говори. Не съм чувала в никой град кметът да управлява "Топлофикация". Какви са тия свободни полети на мисълта?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 784 Любопитно

  И по-паметливите сигурно вече са забравили началото, а края се вижда през крив макарон!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 9. 9 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Отлгат разпита, за да може да се нагуши и от следващия обир - този в Белене. Вероятно съдът е взел под внимание, че ако го разпитат сега, това ще повлияе на способностите му да краде от държавата.

  In debt we trust
 10. 10 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На следващото заседание ( м. април), пак ще отсъства друг член от съдебния състав и пак ще се отложи........до безкрай!

 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не свидетел - той ТРЯБВА ДА Е ПОДСЪДИМ - за "Топлофикация" и за аец белеНЕ ... като начало!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  По това дело Валентин Димитров е обвинен за източване и изпиране на над 10 млн. лв. от столичната "Топлофикация".
  [quote#1:"Читател"] февруари за април и така, до края на света. ДС си пази пионките, посредством офицерите. [/quote]
  Всъщност няма общинска фирма от която да не се краде в особено големи размери !
  Това най-добре го знае генерал Бойко Борисов който беше кмет и запази за свой заместник специалиста по финансите на общински дружества Минко Герджиков !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Правилно има още пари за преразпределяне.
  Така може да минат и 100 г.

 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  ,,Бившият министър на енергетиката и енергийните ресурси коментира, че ако АЕЦ "Белене" е започнала да функционира, цената на тока щяла да бъде със сигурност по–ниска от настоящата. Но не успя да каже с колко.,,
  Румка ами защо не я пуснахте в експлоатация бе шест години имахте на разположение, заедно с тия на симеона.
  За сведение в Норвегия централа с такива параметри била построена до ключ за три години заедно със закъснението. Да ама това е капиталистическа държава, както едно време ни учеха вашите бащи, нали знаеш какво ни втълпяваха за капитализма за добавената стойност и други подобни глупости, а ти сега си най богатия комунист социалист и защо те търпят софиянските другари не знам.

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  И като капиталистическа държава иска срокове на изпълнение, а не като вас, давай юруш на маслините па когато стане. И като има не спазени срокове има съд за тези които не са спазили срока

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK