Електронно правосъдие ще показва кой и защо бави делата

Електронно правосъдие ще показва кой и защо бави делата

© Юлия ЛазароваПравителството подготвя законови промени, с които да бъде въведено и прилагано електронното правосъдие, съобщи пресслужбата на кабинета.


Целта на промените е да се постигне максимална степен на прозрачност на съдебната система при упражняване на функциите й. Всеки ще може да следи движението на своята преписка и дело, ще е възможно да се установи къде то се бави и поради каква причина. Тази възможност за проследяване ще рефлектира и върху нови методи за административен и обществен контрол върху работата на съдебната система.


За целта трябва да бъдат направени поправки в Закона за съдебната власт, а с преходните и заключителни разпоредби – и в Административнопроцесуалния, в Гражданския процесуален и в Наказателно-процесуалния кодекси, както и в законите за електронното управление и за електронния документ и електронния подпис.
В Закона за съдебната власт ще бъде въведено като задължение на органите на съдебната власт да издават актове, да извършват удостоверителни изявления и други процесуални действия в електронна форма. За изпълнение на това задължение е предоставен 3-годишен срок след обнародването на законовите промени. Предвижда се също изграждане на единен портал за електронно правосъдие, чрез който да се предостави достъп на гражданите до упражняване на процесуални права пред всички органи на съдебната власт. Уредени са режимът на създаване на електронни дела, както и обменът на електронни документи между органите на съдебната власт, воденето, съхраняването и достъпът до единен електронен регистър на актовете.


В ГПК  ще бъде разширена възможността за връчване на съобщения – и по електронен път, като е уреден режимът на електронния адрес за връчване. Създава се възможност за заплащане на такси и други задължения към съда по електронен път.


Специални процесуални правила в АПК не са разписани, доколкото при липса на специална уредба се прилагат разпоредбите на ГПК. Новите текстове само препращат към възможността за упражняване на процесуални права в електронна форма.


По отношение на наказателния процес и изпълнението на наказанията правителството смята, че за да се пристъпи към цялостно извършване на процесуални действия по електронен път, е необходимо съдебната система да установи практика по упражняването на процесуални права в електронна форма. Затова на този етап кабинетът предлага в НПК да бъдат създадени правни норми, регламентиращи само възможност за връчване на съобщения по електронен път на участниците в наказателното производство, ако те са дали съгласие за това, с изключение на обвиняемия, подсъдимия и защитниците.


Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата им и по електронен път, като остава опцията да бъде предпочетена традиционната форма за протичане на производствата, уточняват от правителството.


Втората част от предлаганите промени са свързани с контрола върху натовареността на съдиите, прокурорите и следователите.


С нови текстове в ЗСВ се създава законова рамка, която позволява регулирането с акт на Висшия съдебен съвет на материята относно натовареността. Конкретните предложения предвиждат разширяване на правомощието на ВСС да анализира и отчита степента на натовареност и по отношение на един съдия, прокурор и следовател. Въвежда се понятието "разумна норма на натовареност" за съдия, прокурор и следовател, като са изброени и някои от обстоятелствата, които следва да се вземат предвид от ВСС при определянето на тази норма. Предвидено е задължение за административния ръководител ежегодно да изготвя индивидуална статистическа справка за натовареността на всеки съдия, прокурор и следовател. Тя ще се взема предвид при атестирането, кариерното израстване, при поощренията и при дисциплинарната отговорност на магистратите.


Законовите промени се предлагат от правителството в изпълнение на Концепцията за въвеждане на електронното правосъдие (www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=4311&g=). Проектите заедно с мотивите към тях са публикувани за обсъждане в интернет страницата на Министерството на правосъдието в началото на декември 2012 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  "Правителството подготвя законови промени, с които да бъде въведено и прилагано електронното правосъдие, съобщи пресслужбата на кабинета."

  http://0.tqn.com/d/civilliberty/1/0/I/1/-/-/electricchair500.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Това е много добър законопроект дано влезе в сила, така поне ще има малко повече прозрачност в съдебната система.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На думи е прекрасно,ама като се въведе електронното деловодство на Соф.Районен Съд не се промени нищо.Дали отегчена деловодителка ще ти каже в очите,че делото е при съдията да определение или ще го прочетеш в нета,с нищо НЕ ускорява придвижването му.

 4. 4 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Електронно правосъдие ще показва кой и защо бави делата"
  ---------------
  Както и елецтронното здравеопазване ще показва защо хората мрат като пилци пред кабинетите, докато чакат някой да ги прегледа.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 5. 5 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ГЕРБ се провали в най-важния сектор от обществения живот - правосъдието. За 4 години управление,с козметични промени и отлагане на проблемите във времето се стигна до там ,че по време на мандата на уж управляващата партия, са осъдени от съдебна система, само две мутри ,т.н. братя Галеви, ама те взеха ,че избягаха. Останалото е вдигане на пушилка, всякакви акции екзотични имена, арести, "разбиване" на банди, ловене на крадци и накрая какво?! Едно голямо НИЩО. Казвам го това ,защото съм разочарован, и защото съм гласувал за тази партия именно с надеждата ,че тя ще въведе ред в държавата по отношение на правосъдието и работата на съдебната система като цяло. У мен продължава да витае усещането за липсата на елементарна справедливост в държавата.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3375 Весело

  Хубаво е да сложат опция Like в сайта за електронно правосъдие и после на съдиите да им правят атестации на тази база.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#5] от "redrock":

  Абсолютно за 22г никой не посмя да разбута кошера.

 8. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 880 Весело

  Ще, ще, ще...!? Не беше ли забранено!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 9. 9 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не зная какви са причините да определят възможността , по интернет, да следиш движението на производството, като електронно правосъдие. В действащия ГПК и в момента се допуска получаването на съдебни известия и призовки да се осъществява по интернет чрез електронна поща. Съществува, също така, и възможността да се следи как се развива производството и възможността да се заплащат държавни такси по интернет. Но това не е електронно правосъдие! Електронно правосъдие би било единствено ако бъде изграден единен интерфейс, чрез които гражданите, без да посещават съда, биха могли да управляват съдържанието и да реализират изискуемите от законна процедури при упражняване и защита на свои законни права и интереси. примерно като този проект www.vlc-bg.eu

 10. 10 Профил на plamyk
  plamyk
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Въпросът е не защо ги бави, а защо взима решения по най-несправедливия начин, въз основа на делата.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  [quote#5:"redrock"]
  ГЕРБ се провали в най-важния сектор от обществения живот - правосъдието.[/quote]
  За вас може да е провал но за тях си е успех !
  Знаеш ли колко би платил всеки който може да му се размине затвора?
  А като гледам как вървят делата към пари имащите явно правосъдието за тях е успешно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK