Мирослав Найденов обяви "за първи път" днес резултатите от справка, която е поръчал през 2010г.

Мирослав Найденов обяви "за първи път" днес резултатите от справка, която е поръчал през 2010г.

© Красимир ЮскеселиевНе мога да повярвам какви заменки са ставали по време на Тройната коалиция. Продавани са земи край Варна за 2.03 лв. - 2.04лв.", съобщи тази сутрин от ефира на "Нова телевизия" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.


В предаването "Здравей България" на телевизията Найденов каза също, че до няколко дни всички сделки с държавни гори на занижени цени щели да станат явни. Освен това министърът бил убеден, че от разкритията щяло да стане ясно как приближени до правителството на тройната коалиция "са се сдобили с апетитни имоти на първа линия за по 2 лв".


По думите му тези данни били "от снощи" и за първи път обявявал подобни цени.
Казаното от Найденов днес звучи интригуващо, но е невярно. А информацията, която министърът се кани да "разкрие" в близките дни, се оказва стара.


Още на 5 март 2010г. вече бившият областен управител на Варненска област Данчо Симеонов обяви резултати от проверката на сделки с държавни терени по Черноморието, извършена по разпореждане на Министерството на земеделието и храните. От изнесените тогава данни ставаше ясно ,че терени от държавния горски фонд са продавани от правителството на Сергей Станишев на цени, занижени десетки и дори стотици пъти в сравнение с пазарните. Също според казаното от Симеонов тогава подобни проверки са били разпоредени на всички областни управители в страната.


"Изненадващата" справка


Според данните от проверката, обявени от Данчо Симеонов преди три години, в периода 2004 - 2008 г. са били извършени 27 разпоредителни сделки с терени от държавния горски фонд по Черноморието като земята е продадена изключително евтино. Някои от терените са продавани на цена от 1.92 лв. или 2.03 лв. за кв. м., която се доближава до тази на две пакетчета дъвка. По тази причина  срещу 873 215 кв.м. гори край морето държавата е получила едва 4.528 млн. лв.


Инспектираните през 2009 и 2010г. сделки са се отнасяли за земи, намиращи се основно в районите на с. Самотино край гр. Бяла, край устието на р. Камчия, както и в землищата на селата Виница и Близнаци Варненско. Важно е да се спомене също, че според информацията на областната администрация във Варна предназначението на всички терени, продадени от тройната коалиция в периода 205 – 2009г., вероятно отдавна е сменено. "Със сигурност в много от имотите вече има реализирани строителни проекти, което прави ревизирането на сделките с тях изключително трудно", каза при представянето на резултатите от проверката бившият областен управител на Варненска област.


Резултатите от ревизията


Най-ниската постигната цена при сделките с терени от държавния горски фонд по време на тройната коалиция е за парцели в землището на село Самотино, гр. Бяла, сочат данните от проверката, извършена преди три години. Там през 2005 г. са финализирани 7 сделки, а още 9 са сключени през 2006 г. Цените на първата серия продажби се движат между 1.92 до 2.06 лв. на кв.м. Година по-късно цените са вече по-високи, но само с около два лева и така стойността на гората край Бяла, продавана от държавата, е вече в границите 3.73 - 3.95 лв. за кв. м.


В същото това време – 2005-2008г. пазарът на терени край морето е бил най-активен и цените на поземлените имоти в този район са се движели между 40 и 50 евро за кв.м. Това прави разлика от 25 до 40 пъти с цените на държавата.


Точно в в местността Кара дере край с. Самотино, бе планирано изграждането на екоселището "Блек сий гардънс". През 2007 г. то бе представено от брата на тогавашния премиер Сергей Станишев, Георгий, като проект на британския архитект сър Норман Фостър. Негов инвеститор трябваше да е регистрираният на лондонската борса фонд "Мадара Бългериън пропърти" (Madara Bulgarian Property). Според тогавашния търговски представител на България в Кувейт Аспарух Карастоянов, цитиран от "Капитал", през април 2008 г. селището е било представено на най-голямото изложение за имоти в Кувейт от собствениците на компанията "Титан - АС" Иво Иванов и Димитър Борисов.


Според резултатите от проверката, извършена по нареждане на Найденов през 2009 и 2010г. коло 720 дка от терена, върху който трябва да бъде изградено, рекламираното от "Титан – АС" селище, са бивши държавни гори, придобити чрез замяна. Те са сред терените, за които през 2009г. Брюксел поиска проверка има ли държавна помощ при извършването на подобни сделки.


В непосредствена близост до въпросния имот, в който предстои да бъде реализиран проектът "Блек сий гардънс", дружеството "Варна комерс 96" е купило повече от 46 дка гора, за която се оказа, че е платило по 1,92 лв. на кв.м. Друга омпания - "Изоламат" е придобила 37 дка по 1.93 лв. за кв.м. По 1.94 лв. са били оценени близо 17 дка, продадени от държавата на "Атлас пропъртис". Тази цена се оказа, че е платил като физическо лице и Иван Байчев, придобил над 28 дка край Самотино. В същото землище дружеството "Хоризонт Ангелов" е станало собственик на 46.5 дка гора, като е платило за кв.м. от нея по 1.95 лв., показаха още данните от проверката, разпоредена преди три години от Мирослав Найденов.


Пак според справката, представена от варненската областна администрация през март 2010г. при устието на р. Камчия, в землището на община Аврен, където вече има реализирани сериозни инвестиции в сферата на туризма, а други са в проектна готовност, компанията "Ню Болкан хаус" е купила два терена – 2098 кв.м и 1987 кв.м, на цени съответно 2.45 и 2.39 лв. за кв.м.


По 2.33 лв. за кв.м.е платила за имот от почти 43.5 дка на същото място компания "Сано България". Проверка на Дневник, извършена във връзка с данните от ревизията на варненската областна администрация, показа още тогава, че пазарът на терените на това място и по същото време се е движил между 90 и 200 евро за кв. м. или на цени от 70 до 140 пъти по-високи от тези, на които държавата се е разделила със собствеността си по времето на кабинета "Станишев".


Пак според справката на варненската областна администрация от 2010 г. рекорд в цените на обявените през 2010г. 27 сделки с държавни гори по Черноморието държат имоти в местността Баба Алино. Там през 2005 г. едноличният търговец "Бранко комерс – д-р Бранков" е купила 2578 кв.м по 18.36 лв., а през 2007 г. "Сънитекс" АД, Мездра - 9000 кв.м по 48.72 лв. В същото време агенциите за недвижими имоти са предлагали в същата местността с чудесен изглед към морето и напълно изградена инфраструктура, терени на цени от 60 до 100 евро на кв. м.


Сделки "по специализирани нормативи"


Според документите, показани от областния управител на Варненска област на 5 март 2009г., проверката, извършена по нареждане на Мирослав Найденов, е показала, че оценката на продаваните имоти от Държавния горски фонд е извършена по специализирани нормативни документи. Така ниските продажни цени на имотите край морския бряг са били напълно съобразени със съществувалото тогава законодателство. "Сами разбирате, че вече не може да бъде направено почти нищо за защита на обществения интерес, дори със стара дата", каза по този повод вече бившият областен управител на Варненска област Данчо Симеонов.


При това положение остава неясен отговорът на въпроса, защо Мирослав Найденов решава да представи информация отпреди три години като нова и изненадваща? Данните, съобщени от Симеонов в началото на март 2010г., както и тези, касаещи разпоредителни сделки с гори в други части на страната, би трябвало да са му отдавна известни. Както и фактът, че механизми за разтрогването им няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK