Стрелбата срещу Баретата е професионално подготвена, смята министър Цветанов

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Цветан ЦветановСтрелбата срещу Златомир Иванов - Баретата е добре подготвяно престъпление, заяви в интервю за ТВ7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Цветанов е убеден, че атаката е професионална въпреки появилите се коментари, че стрелецът не бил професионалист, след като се провалил. Готовността на стрелеца е съвсем друго нещо, но анализът на разследването до момента показва, че поне няколко седмици мястото е подготвяно и е добре подбрано, обясни Цветанов.


Министърът потвърди, че разследващите работят по много версии, но основните са неуредени финансови отношения на простреляния и участието му в наркоразпространение.
Цветанов посочи, че при разпитите на приближени и противници на Баретата се появили "много интересни неща" и даде за пример жалба от 2009 г. на криминално проявен до тогавашния президент Георги Първанов. В нея се алармирало за нередности в ДАНС (тогава ръководена от Петко Сертов) и се споменавала среща на тогавашния съветник в агенцията Алексей Петров и Златомир Иванов, посветена на наркоразпространението.


Цветанов за пореден път нападна съдебната система с въпроса защо осъденият на осем години за наркоразпространение Златомир Иванов е пуснат под домашен арест, при положение, че това му позволява да продължи незаконната си дейност и да генерира престъпност и финансов ресурс.


На въпрос защо управляващите не променят законите, за да не се стига до подобни казуси, министърът отвърна, че и при сегашните правни норми прокурорът има възможност да поиска промяна в мярката за неотклонение на осъдения.


Ние винаги се оправдаваме със законодателството. Трябва да има приоритети в държавата - искаме ли да се борим срещу тежката престъпност, срещу битовата престъпност, заяви още Цветанов, според когото има неадекватно и с дълги срокове правораздаване. Ако нямаме ефективност в съдебната система, няма как само с полицейски действия да преборим организираната престъпност, смята вътрешният министър.


В България много са силите, които искат да има дестабилизация, като започнем с политическата класа, опозицията, организираната престъпност, заяви още Цветанов. Според него обаче в момента организираната престъпност не е така толерирана и не е в такава зависимости с политическата класа Днес имаме ясна политическа воля. Нека кажат един случай, в който министърът на вътрешните работи е осъществил контакт с лице от организираната престъпност, каза Цветанов.


По негови думи, правителството няма да направи крачка назад в борбата с тежката организирана престъпност. "Разликата между предишното министерство и сегашното е че сега колегите имат цялата техническа свобода", обясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK