Проверката в инспектората към ВКП показала драстични нарушения

Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Сотир ЦацаровПроверката в инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) е показала драстични нарушения - унищожаване на документи, образуване на проверки по анонимни сигнали и дисциплинарно преследване на прокурори заради решенията им по дела са част от нарушенията.


Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на предварително обявена пресконференция без конкретна тема. Той започна изложението си с преразказ на случилото се на срещата с главния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей и ръкодителят на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер. Цацаров беше на първото си официално посещение в Брюксел като главен прокурор, заедно с министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на правосъдието Диана Ковачева.


След това на журналистически въпрос, Цацаров разказа за резултатите от обявената миналата седмица проверка на органа в обвинението,  който осъществява вътрешния контрол в прокуратурата. Неговият вече бивш ръководител Малена Филипова беше назначена през 2006 година от предшественика на Борис Велчев. При представянето на резултатите от "инвентеризацията", както я определи Цацаров, обаче не стана известно дали Филипова е давала обяснения за констатираните нарушения. "Докладът е качен на вътрешния сайт на прокуратурата, за да бъде достъпен за всички прокурори и следователи - така няма да има нещо, което да им изглежда "скрито-покрито", обяви още Цацаров.
Тепърва се обмисля дали да няма ревизия, която да установи хода на всички преписки. Прокурорите от отдела са преместени в други отдели до привършване на съответната проверка, стана ясно още миналата седмица. "На този етап не мога да кажа какво ще направя, защото докладът е получен едва вчера", каза Цацаров. "Дневник" научи, че вече има назначени нови четирима души в отдела.


Основните констатации са свързани с незавеждане по съответния ред на инспекторски преписки; образувани са инспекторски преписки по анонимни сигнали и по тях са вършени проверки, извършвани са инспекторски проверки по жалби, които са процесуални (т.е. обжалва се постановление на прокурор пред по-горна прокуратура), което е процесуалният механизъм, посочи Цацаров.


Миналата седмица "Капитал" писа, че проверката се извършва от комисия, в която влизат петима прокурори от ВКП, сред които Любомир Божков, Евгени Диков, Марио Василев, Емил Владимиров. Заместникът на Цацаров -  Борислав Сарафов е определен  за изпълнител на заповедта за проверка.


Проверката е установила електронен регистър на тези жалби, който е несъответен на унифицираната информационна система на прокуратурата. Цацаров направи сравнение с актовете на съдиите - това би означавало при подадена жалба срещу съдебно решение тя да става повод не само за процесуален контрол, но и за инспекторска дисциплинарна проверка срещу съответния съдия.
Цацаров отбеляза, че в отдела е нямало случаен принцип за разпределяне на преписките.


Главният прокурор, който имаше данни пред себе си цитира и цифри от последните години - през 2010 г. са били заведени 19 преписки срещу магистрати по анонимни сигнали, през 2011 г. - 13, през 2012 г. - 5 преписки.  


"Сами разбирате, че ако по един анонимен сигнал или по една процесуална жалба бъде извършена проверка, и оттам името на магистрата влезе в така наречения електронен регистър, данните, които Инспекторатът подава след това при кадровото развитие на този магистрат към  ВСС са свързани с изброяване на проверки, проверки, проверки... Аз не желая такъв тип Инспекторат. И съм почти сигурен, че 80 % от работещите в тази структура отдавна не желаят такъв тип Инспекторат ", смята още Цацаров.


Инспекторатът на ВКП е ключов орган в съдебната система, защото към него се препращат всички жалби и сигнали, които засягат работата на съдии, прокурори и следователи.  Работещите в отдела извършват проверка и ако преценят, изпращат сигнала или на Софийската градска прокуратура за образуване на разследване, или на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС за образуване на дисциплинарно производство.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  Кой беше предишният главен прокурор и какво стана с него, благодарение на Г-н Плевнелиев?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  "и дисциплинарно преследване на прокурори заради решенията им по дела"

  Учудени?
  Цялата съдебна система е един голям батак...

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1733 Любопитно

  Цацаров, осанна! Да не свириш отбой след 2 дни или внезапно да се разболееш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ГолЕм миш-маш ни забъркват, само дето въобще не е вкусен, нито пък засища? Разбирам Велчев да бъде отзован от Конституционния съд и тогава ще повЕрвам?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  доообре!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Онзи комунис Велчев на съд

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Интересно ?

  Тоя дали иска да върши работа ?

  Дано не вдига само пушилка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":
  [quote#1:"grand funk railroad"]Кой беше предишният главен прокурор и какво стана с него, благодарение на Г-н Плевнелиев? [/quote]
  Това беше един красив мъж с тридневна брада, с изразителни очи и дълги мигли, който имаше способността да говори по 20 минути без да каже нещо определено. Името му беше Борис Велчев, кръстен на дядо си, който пък случайно е бил член на Политбюро на БКП.

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Какъв рев беше срещу Цацаров. Толкова лесно се подвеждате по всяка инсинуация и се нахвърляте срещу някого че чак ми е жал за вас. И първия в редичката като няма за какво почва даплюе по Плевнеллиев. Мила родна картинка УУУУ, долуууу, тиквиии... ами тикви сте.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така тръгна и внукът на Политбюро на ЦК на БКП, небръснат "младеж" (впрочем постоянният полуобръснат вид на брадата му не става случайно, има си прибори за целта). После - мълчание. Крайно време е да се разбере, че на тия постове се слагат другари, които да защитават своите другари - престъпниците - много от тях са техни съпартийци или назначени от родителите им кредитни милионери. Някой, ако си мисли, че прокуратурата е сложена (именно сложена) да разследва престъпления, греши. Идеята ѝ, в държави като България, е да се замазва всичко, докато изтече срокът на давност, а и хората забравят за какво става въпрос, защото вопиющите за справедливост разбойничества у нас са всекидневни, не по едно-две на година, та обществото да може да следи процесите и евентуалните наказания на изродите. Все пак основната задача на населението е физическото му оцеляване в държавата на победилия мутрокомунизъм, не всекидневното преценяване на работата на правосъдието и милицията.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #6, ако зависеше от мен, преди Велчев щях да изправя на съд самия теб. Крайно време е уродливите форми на неграмотност в България да се криминализират. Не може по форумите да се подвизават разни неграмотни същества, които пишат КОМУНИС, защото не знаят, че накрая трябва да има "т".

 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#8] от "Realistka":

  "...кръстен на дядо си, който пък случайно е бил член на Политбюро на БКП"

  И то какъв Член! Беше един от първите. Но защо Президентчето го набута в Конституционния съд? Въпрос с повишена трудност.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Дневник, бихте ли потърсили за коментар г-н Борис Велчев?
  Предварително благодаря!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 14. 14 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До #9 и #10:

  Нека да припомня, че Велчев беше с рекорден рейтинг през първите две години от своя мандат. Приемаше се през цялото време изключително позитивно в Брюксел. Впечатляваше с отличен английски с британски акцент, с доста богат речник. После постепенно премина в сивата зона на безличността. Така че от първите изяви на Цацаров никакви изводи не трябва да се правят. Така или иначе той участва индиректно в документна измама, за да плати хиляда и петстотин лева по-малко данъци, и поради това аз продължавам да изпитвам крайно недоверие към него.
  Велчев се оказа поредния конформист, който прекара последните две години от мандата си, опитвайки се да угоди на управляващите. Защо? Ами за да го изберат в Конституционния съд в края на мандата му. Там се служи ДЕВЕТ години без да има кой знае каква работа.
  Проблемът не е обаче във Велчев. Проблемът е в законодателите от парламента, които така и не пожелаха да създадат специален закон за заемащите висши постове от изпълнителната, законодателната и съдебната власт с цел избягване на зависимости и конфликт на интереси. Ако ти си главен прокурор или председател на ВАС например и искаш да станеш член на Конституционния съд, по правило избягваш да се конфронтираш с управляващото мнозинство, защото от тях зависи избора ти. И тук е проблема със зависимосттите. Ако се запише в някакъв закон, че с цел избягване на подобни зависимости след изтичане на мандата на гл. прокурор и председателите на ВАС и ВКС, те нямат право да заемат висока изборна длъжност в държавата през следващите 5 години, ще отпаднат и голяма част от сегашните конфликти на интереси и зависимости на съдебната власт от изпълнителната и законодателната.

 15. 15 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  Никак няма да се учудя!

 16. 16 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Ще започваме ли, или сме ЧАО ???

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  ЦЯЛОСТНА ПОДМЯНА НА ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ НА ВЪЗРАСТ НАД 40 ГОДИНИ! Да се обяви конкурс ЗА ВСИЧКИ ДЛЪЖНОСТИ ОТ ОКРЪЖЕН СЪД НАГОРЕ, ПОД КОНТРОЛА НА БРЮКСЕЛ! Иначе ще се влачим последни и по справедливост и по доходи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Абе май ще си трябва нова конституция и избори за магистрати. С назначения няма да стане тая работа. Днеска едни са на власт, след тях други, а после трети. Всеки си оставя следите и на никого вяра не може да се има.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 19. 19 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз съм оптимист за Цацаров,дано да изкара кирливи ризи и да има наказани.

 20. 20 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този батак в прокуратурата, едва ли изненадва някой. Той съществува на всяко ниво, от държавната администрация и е постоянен източник на корупция и безнаказаност.

  "Истината е винаги посредата!"
 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Договорът за ЕС трябва да бъде преразгледан преди Европа да е заприличала на Южна Америка.На страни,членки на ЕС,където правото не може да бъде наложено по еволюционен път,с доклади тип "мъмрене",да се налага съдебен борд.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Любопитно

  Дневник, по какви критерии сваляте статиите от уводните рубрики и ги пращате в 5-та глуха. Тая статия защо бързо бързо я свалихте? Не мога да я видя и в дълбините на сайта. Разни незначителни историйки ги държите за по седмица само защото минават за сензации.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ами аз в този доклад не можах да видя кой знае колко интересни неща. По скоро се хвали дейността на прокуратурата и се отчитат успехи.

  Или на вас всичко ви е ясно по рождение или аз прекалено задълбавам, но изобщо не разбрах от тази статия, къде е проблемът между Цацаров, вече бившата контрольорка и доклада!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK