Прокуратурата не знае дали МВР е можело да ползва СРС по дело срещу бивш съдия

Атанас Вълков

© Юлия Лазарова

Атанас ВълковСофийска градска прокуратура (СГП) тепърва ще установява дали МВР има съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по делото срещу бившия административен ръководител на Бургаския административен съд Атанас Вълков. Той е с четири повдигнати обвинения – две за документни престъпления, едно за пране на пари и едно за престъпление по служба.


Ако се окаже, че няма разрешение за прилагане на доказателства, придобити чрез СРС по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, то събраните материали няма да могат да бъдат приложени към делото. СРС-та се отнасят за сключването на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот в Бургас от Руска Вълкова. Тя е майка на подсъдимия Атанас Вълков.Атанас Вълков беше арестуван в края на март 2011 г. при опит да продаде недвижим имот в Несебър с площ 12 декара на цена 2 200 000 евро. Според обвинението, преди това майка му Руска е придобила недвижимото имущество от хора, представени като наследници, но които всъщност дори не знаят, че са собственици на този имот. Операцията по задържането на Вълков беше под ръководството на Софийската градска прокуратура. Делото сега се разглежда в Софийския градски съд (СГС). Първоначално прокуратурата беше повдигнала обвинения и на майката на обвиняемия, но сега тя е свидетел по делото.Днес защитата на обвиняемия Вълков обясни, че не е установила да е имало разрешение за прилагане на оперативен способ по време на сделка. "В момента не мога да взема отношение, защото трябва да ми дадете всички документи", отговори прокурор Любка Кръстева. В крайна сметка съдия Весислава Иванова обяви, че предоставя на прокуратурата възможността да формира становището си до следващото съдебно заседание – 7 февруари. 


Във връзка с тази сделка днес показания по телефона дадоха свидетелите с идентификационни номера "121-11-1" и "121-11-3", които са били агенти под прикритие при осъществяването на сделката. В залата се яви само Милен Миланов от ГДБОП, който трябваше да гарантира под клетва, че хората на телефонната линия наистина са агенти.Срещу Вълков има и обвинения, че като съдия в административния съд в Бургас е гледал дело по жалба на своя вуйчо Димо Ненков, без да си направи отвод. Жалбата е била срещу мълчалив отказ на кмета на община Бургас да отмени отчуждаване на имоти и възстановяване на Ненков на право на собственост върху тези имоти.

Агент 121-11-1
Свидетелят разказа за срещата си с Атанас Вълков в бургаско кафене. На 31 март 2011г. свидетелят посетил офиса на Лариса Костадинова в Бургас. Там бил адвокат Иван Петров, който бил ангажиран като консултант по сделката и споделил, че е говорил с адвокат Свилен Цонев. Цонев му казал, че Руска Вълкова получила хипертония.


Около 12 часа адвокат Петров се обажда на свидетеля, за да попита дали договорът може да бъде подписан, защото Вълкова се е почувствала по–добре. Заедно с адвокат Цонев и другия брокер Николина Мерджанова била уговорена среща в бургаско кафене. В 13 часа свидетелят забелязал в заведението да влиза Атанас Вълков. Той сяда на друга маса.


"Лов на вещици"
"Около пет минути ни наблюдаваше", обясни пред съда свидетел 121-11-1. След това Вълков се присъединил към масата, представяйки се като "съдия Атанас Вълков" и помолил свидетеля да отидат на другата маса. Според показанията на 121-11-1, Вълков споделил, че откакто на власт е правителството на ГЕРБ, срещу магистратите е започнал "лов на вещици". Според него целта на тези действия била уронването на престижа на съдебната власт. Обяснил, че е публична фигура, а майка му – Руска, е продавачка на имота.


Свидетелят обясни, че Вълков го е бил "разучил". Обяснението на магистрата било, че срещу него могат да бъдат предприети действия, заради поста, който заема, но има желание за сключване на сделката. Свидетелят се върнал на масата и преразказал разговора си с Вълков. Николина Мерджанова споделила, че Вълков я е накарал да подпише декларация за неразгласяване на самоличността на собственика.


Следващата среща била през същия ден, но този път в друго кафене, където сделката е трябвало да бъде сключена. Там влязъл и адвокат Иван Петров. Вълков помолил Петров да придърпа заедно две маси, заради евентуални опасения от записващи устройства. Адвокат Цонев извадил екземпляр от договора и го подал на свидетеля, който установил, че той е подписан. Свидетелят помолил за още един екземпляр на предварителния договор и помолил свидетел 121-11-3 да извади печата на фирма "Арома Фуд Индъстри" и да подпечата и подпише договора.


Свидетел 121-11-3 обясни на състава, че екземплярът е останал у него, сега бил предаден на водещия му служител. По думите му, Вълков е изразил опасения, че свидетел 121-11-3 е с профил, който отговаря на агент на ДАНС. Мнението било изразено в началото на разговора, когато Вълков изказвал мотивите си и какви притеснения има, за да не сключи сделка.


В края на разпита си свидетелят обясни, че според предварителния договор, при подписването му, трябвало да бъде платено капаро. Такова обаче не било дадено.


Свидетел 121-11-3
Показанията на свидетел 121-11-3 не се различаваха от тези на предишния.
Свидетел 121-11-3 обясни, че в искането за използване на СРС са били посочени шест задачи, които трябвало да бъдат изпълнени. Първата била да установят връзка с Руска Вълкова или доверени на нея лица. Следващата задача била чрез поведението си агентите да създадат впечатление у Вълкова, че желаят да купят имота в името на трето лице.


По-рано през деня съдът насрочи за 7 февруари разпита на свидетелката Илка Атанасова Чолакова. До този момент името й е фигурирало по делото като "свидетел 004", тъй като тя е била защитен свидетел. Тя трябваше да бъде разпитана днес, но минути след като мярката й за защита отпадна, се оказа, че няма да може да дава показания, защото се притеснила и имала нужда от помощ. Прокурор Кръстева потвърди, че това е станало, защото Чолакова не е знаела, че й предстои разпит като явен свидетел.


Според съда мярката й за защита е отпаднало, защото за нея е нямало опасност. След това разрешение на съда, прокуратурата поиска разпитът да бъде проведен при закрити врата. В последвалото определение, съдебният състав посочи, че провеждането при закрити врата на целия разпит, не се налага. Прокуратурата още веднъж поиска разпитът да не бъде явен, но съдия Иванова обясни, че обвинението не обосновава искането си, а просто е изразил несъгласие със съдебното определение.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А гарван гарвану око вади ли??? Колко е мъдър само народът, когато прилага тая поговорка. Щото аз вярвам, че поговорката ще влезе в действие и сагата ще завърши с оправдателна присъда поради липсата на прокурорска заповед за ползване на СРС, независимо че по скромното ми мнение има извършено съвкупно престъпление по всички повдигнати обвинения. А пък да си кажа откровено бих пожелал на Атанас Вълков да си отлежи пълния размер на една справедлива присъда, та да повярваме всички, че законъте като аршина - еднакво дълаг за всички. И да се уверим, че магистратите не са недосегаеми от закона. На финала нашенското пожелание: ХА ДАНО, АМА НАДАЛИ...

 2. 2 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "В момента не мога да взема отношение, защото трябва да ми дадете всички документи", отговори прокурор Любка Кръстева.

  Кой да й ги даде? Ако тя ги няма, кой трябва да ги има?

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Оф, тия па и те...дотегнаха ми...направо, да влиза убития...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#2:"omega"]Кой да й ги даде? Ако тя ги няма, кой трябва да ги има? [/quote]
  Може би ГДБОП, ако са се сетили вОвреме да поискат от някой съдия да им даде съдебно решение да ползват СРСта? Но наистина изглежда тъпо, дори съмнително, прокурорката да го няма този документ и тепърва да го търси.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 7. 7 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#1:"chichkovuychev"]А гарван гарвану око вади ли??? Колко е мъдър само народът, когато прилага тая поговорка. Щото аз вярвам, че поговорката ще влезе в действие и сагата ще завърши с оправдателна присъда поради липсата на прокурорска заповед за ползване на СРС, [/quote]
  На това прилича, ако по глупост, или напълно съзнателно са подслушвали без съдебна заповед

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 8. 8 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Бабите в БГ: образец за остър ум и предприемачески нюх!
  Полезно за обществото би било, някои от най-успелите баби да напишат "НАРЪЧНИК на ПЕНСИОНЕРА - Как спечелих моя първи милион".
  Дедовците да зарезват проблемите с простатата и да престанат да мислят само как да дигнат самолета, ами да се захващат здраво за работа, че имат много да наваксват!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Очаквам останалите от глутницата успешно да защитят черната овчица. Главният въпрос се свежда до това дали правомерно са използвани СРС. И така ще е докато не направят пряк народен избор на съдебните органи. Докато зависимата от мафията парламентарна власт избира "независимата" съдебна власт правосъдие в България няма да има. Така ще е докато народът не излезе на улицата да поиска мажоритарни избори за парламент!!!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 10. 10 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#8] от "mlu666":

  Много от дедовците са вече в отвъдното. Много от тях са били бивши партийни величия. Съпругите им продължават делото с още по-голям хъс и насъскват децата си, вече изучени и със солиден стаж в бюрокрацията, да нарушават законите, като едно време. Нравът не се мени! Вече си мисля, че децата на нашите деца ще променят България.............., ако се върнат!

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3807 Весело

  Сериозно? Вии са майтапите.Ами питаите БДЖ,те може пък да знаят.За по сигорно питаите НЕГО,най знаещия българин.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  [quote#2:"omega"]Кой да й ги даде? Ако тя ги няма, кой трябва да ги има?[/quote]

  Аз викам да я закриваме тази държава, стига сме се мъчили...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И какво стана сега- къде е издънката при събиране на доказателствения материал, при надзора на производството или пак ще кажат Цвъки и сие : Ние ги хващаме, те ги пускат!
  Истината е проста: Има правила и те се спазват. В противен случай се потрошават с хиляди левеове народна пара, машината работи неефективно ( друг е въпросът, че това се прави нарочно от хора, познаващи механизмите), уронва се престижа на правораздаването в България и правото на хората на съдебна защита се унищожава!
  Просто няма държава!

  apoloniy
 14. 14 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#8] от "mlu666": Така е - хората чакаха 45 години да се освободят и да могат да развиват своята икономическа инициатива. Когато това стана възможно те бяха 70 годишни. През времето на омразният развит социализъм ( комунизмът така и не го стигнахвме , като и хоризонта на златното бъдеще), тези хора тайно са чели учебниците по развит капитализъм и са изучавали опита на Тръмп, Сорос, Карнеги, Форд, Рокфелер и сие. Сега го приложиха на практика и в момента сме на нивото на САЩ в края на 19 и началото на 20 век. Случайно се появиха и фигури както Ал капоне, Дон Вито и капо ди тури капи. За разлика от САЩ те овладяха и управлението на държавата и дойдоха на власт по демократичен пъ,т като символ на европейското бъдеще на България.И с подкрепата на ЕНП и Ленгли. А САЩ правят експеримент, за да видят какво би станало с държавата им, ако на власт беше дошъл Дон Вито Дженовезе с Майер Лански.

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK