Нова идея: Външно да издирва наследници на починали зад граница заради избирателните списъци

Нова идея: Външно да издирва наследници на починали зад граница заради избирателните списъци

© Юлия ЛазароваВъншно министерство да призове дипломатическите представителства на България да издирят наследницте на починали отдавна българи зад граница. Това обяви председателят на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова след края на заседанието, когато представяше идеите на управляващите за промените в Изборния кодекс.


Тази практическа мярка беше обявена от Фидосова в отговор на искането на БСП и ДПС за изчистване на избирателните списъци от "мъртви души". От ГЕРБ напомниха, че през 2011 г.  в Закона за гражданската регистрация беше въведена и електронна регистрация и чрез нея сънародниците ни зад граница могат да информират директно Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО). Освен това се предвижда ЦИК чрез новосъздадената си администрация да има достъп до регистрацията на ГРАО не само за изборите, но във всеки един момент и да отразява възникнали промени.


Според Фидосова известна част от хората, които попадат в избирателните списъци, са основно починали българи в чужбина и в ГРАО нямат данни за техния настоящ адрес. Заради това българските власти не могат да проследят кои сънародници зад граница са живи, а ако няма изрично уведомление за смъртта на гражданин, той не се заличава от регистрите за гласуване.
А в отговор на въпрос дали решението с фантомите в списъците не е активната регистрация за избори, Фидосова посочи, че може да се мисли за това, но след въвеждането на електронното правителство. Това обаче, по думите й, може да стане за следващите парламентарни избори.


ГЕРБ все пак отстъпи в две от шестте искания на БСП и ДПС, които бяха поставени миналата седмица – ще се обжалват всички решения на ЦИК без изключение и наблюдателите ще могат да присъстват на заседанията на ЦИК и на останалите по-малки избирателни комисии. Едновременно с това заседанията на ЦИК и РИК се предвижда да се предават онлайн. По другите им условия – дали да се дават преписи на секционните протокили или да се правят ксерокопия, къде да се съхраняват бюлетините в областната управа или при общините както и дали само БСП и ДПС ще бъдат признати за опозиция, която да има представители в ръководствата на изборните комисии, не се очертава консенсус.


Още днес преди обед разговорите на Фидосова с другите парламентарни групи показаха, че опитите за постигане на съгласие по изборните правила засега се провалят. Днес Фидосова представи предложенията на ГЕРБ на заседанието на правната комисия и с останалите парламентарни гурпи се уточниха, че след като ръководствата на партиите се запознатят с тях следващата сряда ще има консултации, а в четвъртък евенутално ще се гледат и в комисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Наистина не мога да стигна до задоволителен и приемлив извод...

  По-тъпа ли е, по-проста ли е... или просто по-дебела от всички останали българи...

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ама наследници на дългове или на имоти ... правете като в комунистическо време, всичко каквото остане непотърсено да се национализира...

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Фидоощу да не се прави,че и се работи много по проблема!
  Никоя партия няма интерес от точни избирателни списъци! Така могат да си правят изборни еквилибристики на воля!

 4. 4 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#2] от "s1lv3r":

  Абе парички им трябват на новото БКП =ГЕРБ защото тези свършиха и за това са бясни ..

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2667 Весело

  ...Външно министерство да ПРОЗОВЕ дипломатическите представителства на България да издирят наследницте на починали отдавна българи зад граница ...

  Фодоска пак изкърти фаянса! И отнесе ПРИЗА. Пак ...
  Днес за дълбоките си познания по ГРАО.
  Наскоро - по ядрена физика.
  Непрестанно - по мъдра мисъл, по правото ...
  Неуморна, ей! Кат' характеристика на Марковска ги реди ...
  Айде, пък лятоска ще и връчим окончателния приз, за цялостно творчество. Со Другара и се другарЕ ...

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#2:"s1lv3r"]Ама наследници на дългове или на имоти ... правете като в комунистическо време, всичко каквото остане непотърсено да се национализира...[/quote]

  Това е целта само, че защо не се обърнат към бачо им Тодор Хамериканският разведчик може вече да ги има на списък поименно.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#2:"s1lv3r"]Ама наследници на дългове или на имоти ... правете като в комунистическо време, всичко каквото остане непотърсено да се национализира... [/quote]
  Навсякъде по света където има имот без наследник-държавата го получава.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2667 Весело

  [quote#1:"GogoPG"]Наистина не мога да стигна до задоволителен и приемлив извод...

  По-тъпа ли е, по-проста ли е... [/quote]
  Аз в началото мислех, че е "сляпо да прогледа".
  После ... че нарочно се кикерчи ..
  Сега си мисля, че е ...и двете, споменати от теб ...

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  [quote#1:"GogoPG"]По-тъпа ли е, по-проста ли е... или просто по-дебела от всички останали българи... [/quote]

  All in one, както се казва!

 10. 10 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Фидосова,от коя държава да започнат ?

 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Няма значение каква е Фидоската, ако с Миро Найденов водят избирателни листи, Герб ще гледат парламента с очите на Иван Костов!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Или още по-просто. Всяка година, всеки който иска да гласува, да се регистрира в избирателни списъци.

 13. 13 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ето го ГОЛЕМИЯТ проблем на тази нация: починалите зад граница. Мир на праха им!

  Но явно живите са по-малко важни, особено живеещите отсам границата...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Предложение за промяна в изборния кодекс:
  1. Активна регистрация - за участие в изборите всеки се регистрира лично в съответната община в, примерно, двуседмичен срок преди изборите. В списъците вече няма мъртви души.
  2. Ако някой регистриран избирател иска да продаде гласа си, нека държавата да го откупи срещу 25% от минималната работна заплата и да го извади за два последоватерни избора от избирателните списъци. Търговията с гласове става много по скъпа и рискована, а продаващите гласа си ще имат добра и безопасна алтернатива. Търговията с гласове е става неефективна. Избирателите плащат чрез бюджета за честността на изборите.
  3. Участвалите в изборите получават след гласуването поименен ваучер за 25% от минималната работна заплата, с който могат да плащат до 50 % от такси в държавната и общинска администрация.

  Гласуващите - получават отстъпки от такси.
  Гласуващите, които продават гласа си - получават кеш, но не и отстъпките за гласуващи.
  Негласуващите - нищо не получават, но плащат повече такси.

 16. 16 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "s1lv3r": Твърдение,което не може да се определи по друг начин освен като глупаво И сега по Закона за собствеността,а така е било и по царско време по тогава действащия Закон за собствеността и сервитутите не е допустимо на територията на България да има вещ или имот,които да са без собственик.Затоваи изоставени имоти повече от определен срок,намерени изгубени вещи и не потърсени от собственика им,след определн срок стават ПО ЗАКОН държавна собственост.В това няма нищо "комунистическо". Призовавам антикомунистите да наблегнат повече на четенето и ограмотяването ! Такава неграмотност прояви един от антикомунистите на предизборната среща на Борисов с българите в Чикаго,като заяви,че комунистите още на 10 септември 1944 г. били конфискували земята на дядо му! По този повод този "българин" каза,че ще гласува за Бойко Борисов с надеждата,че той ще му върне земята. И Б.Борисов,бившия член на БКП,не го попита поне с кой закон земята е била национализирана?Учете се,хора!Не е достатъчно само да мразите.

 17. 17 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 515 Любопитно

  не съм очаквал никога да видя българка толкова дебела като горната дама. как това е възможно?!как самата тя се търпи?все пак може да си позволи добри лекари. след някоя или друга година костите и няма да са в състояние да издържат всичката тази маса и тогава ще започнат големите проблеми да оставим това че тя може би вече има тип2 диабет които може да се спре преди да е направил добълнителни нарушения

 18. 18 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#16] от "molesan2":

  Слушай бе глупак, никой не ти говори за царско време , за да говоря така значи има защо! Наричам те глупак, защото след като казваш, че моите твърдения са глупави, значи и ти ме наричаш такъв! Прадядо ми е имал стотици декари земи в Североизточна България, заминал е в Бразилия ,където е бил един от най-големите собственици на плантации за кафе през 20те години, когато умира завещава всичко на семейството си в България + имотите от България!!!И до ден днешен фамилията се опитва да получи нещо от това, но.... В онези години са дошли някакви си господинчовци, изискали са всичката документация, за да осъществят уж всичко под държавна протекция.... След 10 години опити да стигнат моите баби до документите се оказва, че те мистериозно са изгорели в някакъв си архив, а опция за получаване на наследството без тях ... няма! Така шибаните комунета са се нагушили с няколко милиона бразилски долари + не толкова апетитни, но струващи нещо земи... Заради такива глупаци дето ми цитират закони е на тоя хал държавата! Аре със здраве!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  [quote#10:"sisiliya6"]Фидосова,т коя държава да започнат ? [/quote]
  Сиси,
  не е важно от коя да започнат, а да започнат възможни най-скоро! Около 900 000 трупа им се губят!
  А не да призовават Външно да ... съдейства!

  Прочее, при толкова голяма бройка ... Фидоска да Призове Цецко и няколко бегериста направо ... да изравят труповете, че имат опит

 20. 20 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Електронни правителства, онлайн предавани заседания, Майкрософт 8... ГОЛЕМИ планове! За начало би било добре да се научат да комуникират по имейл.

  Аз вече няколко пъти се опитвам да комуникирам с администрацията (НАП и АВ) по имейл и все удрям на камък. Една леля от НАП, на която пратих заявлението си за освобождаване от осигуровки в България, три пъти ми праща прикачен файл, който е нерелевантен към моя случай (без текст в имейла!); аз й отговарям учтиво и я моля да конкретизира какво иска от мен, а тя пак ми праща същия атачмънт. Няма такава дивотия!!

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Гениално! Да издирваме роднините на отдавна напусналите страната и този свят, та по сведения от тях да ги заличаваме от избирателните списъци!
  Защо въобще се прави преброяване на населението?
  При последното преброяване населението се оказа със 150 хиляди по-малко от очакваното според предишното преброяване и данните на текущата статистика за ражданията, умиранията и миграциите. Всъщност разликата идва от над двеста хиляди липсващи в трудоспособна и детска възраст /децата на емигриралите/ и от десетки хиляди завърнали се в предпенсионна и пенсионна възраст.
  След като толкова много хора напускат страната или се връщат в нея защо не се използват данните от преброяванията за осъвременяване на пустите избирателни списъци?
  И до каква възраст може да фигурира човек в избирателните списъци - щото в тях има имало и над 120 годишни!
  В средновековна Италия човек, напуснал без вест своята република се считал за починал, ако са минали повече от сто години от раждането му! Ама ние сме дълголетници! Ами да се регистрират активно всички български граждани на над сто години извън България, ако толкова се натискат да участват в нашите избори!!!

 22. 22 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 627 Весело

  Нелепа идея - Външно изобщо няма подобни компетенции или инструменти за издирвателни дейности на територията на чужди суверени държави.

  plamenhristov5
 23. 23 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  Аз чаках с фотоапарат в ръка пред една секция в деня на референдума за да увековеча мига с някой 120 год. избирател......ама..................

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на pongo76
  pongo76
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#1:"GogoPG"]По-тъпа ли е, по-проста ли е... или просто по-дебела от всички останали българи... [/quote]

  Да. И трите.

 27. 27 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#1] от "GogoPG":

  Дядо попе, какво ще пиеш, ракия, вино или мента?

  И трите чадо, и трите!

 28. 28 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1438 Разстроено

  До коментар [#26] от "pongo76":

  Сори! Не бях стигнал до твоя коментар!

 29. 29 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#20] от "HerrNY":

  Благодари се, че въобще си получил е- мейл! Това е бил някой мнооого напредничав чиновник. Има НАП- клонове, които отказват да изпратят е- мейл и казват на нещастните чужбински данъкоплатци, че това може да се случи чак след като въведем електронно правителство. Не, не е виц, а истински случай, който ясно илюстрира повсеместното скудоумие на администрацията. Сега четейки изказванията на Фидосова разбирам, че те просто следват нейния пример...

 30. 30 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Чудно ми е, как може да се роди такава без смислена идея!
  Как външно ще знае кой е починал, че да търси роднините му?
  Ако пък знае, защо ще търси роднини, вместо да осведоми ГРАО?
  Може би идеята е преди избори външно да търси роднините на всички извън граница (на Б-я ли, на ЕС ли) за да провери живучестта на сънародниците ни.
  Но е прав народа - в кратуна вятър никога не вее!

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":Плондир ! Ще останат само партийните членове. !

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#20] от "HerrNY":Получаваш автоматичен отговор на компютъра с прикрепен техническия файл на мейла.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#15] от "АК":В Тунис проведоха избори след т.н. пролет по тоя принцип - с регистрация. Участваха 300 000 души. Спечелиха трите умерени ислямски партии. При население от 10 милиона се вижда ,че са участвали само партийните членове. Сега се чудят как да се измъкнат от ситуацията при която болшинството от народа не приема управлението , не могат да направят конституция , трудно удържат вътрешния ред. През лятото трябва да имат редовни всеобщи избори без регистрация.

 34. 34 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Тази идея ми изглежда малко неадекватна.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 35. 35 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 775 Весело

  Те с живите не могат да се оправят...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 36. 36 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Всяка година, всеки който попълва данъчна декларация, може да попълни графа, дали името му да се впише в избирателните списъци или не. Гласуването не е задължително, затова ми е чудно, защо хора, които не са гласували от 20 години, са все още в избирателните списъци. Препечатват се едни и същи имена и се допълват само навършилите 18 години, а в действителност реалните гласоподаватели са много по-малко. Харчат се пари за неща, за които служителите отчитат дейност, без реално свършена работа.

 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "greenwich":
  При тая маса липосукцията е невъзможна. Трябва да прекара строга диета, фитнес, но може би има нарушен метаболизъм.
  Такова тегло само от ядене не знам дали може да се постигне.
  Каквото и да е, трябва да се взима у ръце.
  Ето защо в чужбина политиците изглеждат добре - защото от тоя който не може да се грижи за себе си, надали може да се очаква да се грижи за цял един народ.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#37:"Десен"]Ето защо в чужбина политиците изглеждат добре - защото от тоя който не може да се грижи за себе си, надали може да се очаква да се грижи за цял един народ.[/quote]

  ++++++++++++++

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Тия смотаняци не могат да се оправят с починалите в България , тръгнали да търсят по чужбина. Ама ще паднат командировки .

 40. 40 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#29] от "kkk_20":

  [quote#29:"kkk_20"]казват на нещастните чужбински данъкоплатци,[/quote]

  Всеки , българско или чуждестранно лице, който си мисли, че дължи данъци в България, трябва да има адрес за съобщения в България, драги. Закон. Правило. Спазва се.
  По принцип същото е и с електронните съобщения, само дето трябва да има електронен подпис /това е малко по-друга бира/, пък ако щеш ги изпращай от луната. И по принцип само да кажа. Това съобщение значи, че по закон трябва да уведомиш НАП със съответния формуляр /не по друг начин/, че дължиш, не дължиш или искаш да ти се върнат данъци или осигуровки. Не е обяснение в любов. Ей го тоя гламурник "Хернията", пратили му прикачен файл , вероятно с формуляр и указания какво да направи, а той иска някой си да го почеше лично по топките. /Или пък той и техниката му са толкова скапани, че не може да отвори прикачения файл./

 41. 41 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Може ли да има починал български гражданин в чужда страна и посолството ни да не е уведомено ? Ако да,значи с личната му карта могат да се движат всякакви хора. МВР не знае ли колко паспорта е издало ? Може ли някой да накара т.н. държавна администрация да свърши за пет пари работа.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Айде бе.. 600 000 починали българи в чужбина..
  Не им се работи на ГРАО - това е .. Нищо повече.

 45. 45 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тази жена ще ми липсва, когато паднат от власт. На фона на нейната глупост, всички останали изглеждат разумни.  [quote#41:"Майндърбайндър"]Може ли да има починал български гражданин в чужда страна и посолството ни да не е уведомено ? [/quote]

  Разбира се, че може. Всичко е доброволно. Близките търсят посолството само когато има проблем - с документи, с транспортиране, а най-често с парите.

 46. 46 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "АК":
  Всичко това е чудесно- обаче предполага
  Работеща администрация - между отделните звена и институции не просто да има ИТ инфраструктура но и правила те да се координират помежду си и най-вече - инструкции какви стандартни решения да вземат в разните случаи
  Гражданска активност от самите българи - да се регистрират наистина - като две седмици са фантастика като срок Имате постоянно стотици хиляди с изтекли лични документи книжки и пр които не са отишли да си ги сменят в срок - та за гласуване ли ще се юрнат
  Така добрата идея ще приключи на практика с 1-2 милиона регистрирани - старци плюс партийни активисти плюс някаква бройка свестни хора за цвят Кого ще ни избират те да ни управлява - отгатнете сами

 47. 47 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#45] от "cup_of_tea":

  Говоря за институции.Някой трябва да удостовери смъртта,някой трябва да разреши погребение.Същият има грижа за документи и формалности.Какво общо имат близките? Може да няма такива.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK