Една обикновена история за "враг на народа"

Полковник Цветков и съпругата му Вера

© личен архив

Полковник Цветков и съпругата му Вера
1 февруари бе обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. Решението за това беше взето от правителството на Бойко Борисов на 19 януари 2011 г. по предложение на двама президенти – Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002).
Датата е избрана, защото на 1 февруари 1945 г. т. нар. Народен съд осъжда на смърт 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Непосредствено след 9 септември 1944 г. без съд са избивани "врагове на народа" - интелектуалци, чиновници, свещеници... над 30 хиляди души според Съюза на репресираните От 1944 до 1962 г. в лагерите са били около 285 000 души.

Оправдан след 44 години

"След направената повторна щателна проверка в архива на МВР се установи, че баща ви ДИМИТЪР КУЗМАНОВ ЦВЕТКОВ  от с. Смилево, Битолско, е осъден с присъда №431/25.06.1948 година на Горноджумайския околийски съд на смърт."


МВР удостоверява още: Смъртната присъда е изпълнена в Горноджумайския затвор на 17.05.1949 г., на която дата
напълно невинен, той е бил обесен


Писмото е до сина на Димитър Цветков и е от 6 август 1992 г. През 1994 г. присъдата е отменена по реда на надзора и той е признат за невинен и оправдан.


Навремето вдовицата получава смъртен акт с празно място в графата "починал". Преди тя и 11-годишният син да бъдат изселени от къщата в центъра на София до 1956 г., трябва да изтърпи и представителите на народната власт, прилежно описващи семейното имущество преди да бъде продадено на търг:


Трикрилен гардероб, мукавен куфар, пернишка печка за отопление, кухненски бюфет, една каничка металическа, елипсовидно огледало, електрическа лампа, плетена дамаджана,


стъклен буркан за туршия - 6 литра...


И двете й деца успяват да завършат висше образование, но синът е взет не за войник, а в трудови войски - там, където "възмъжават" момчетата от семействата на враговете.


Бащата - Димитър Цветков, уволнен от армията с чин полковник, е бил осъден и убит, защото е членувал "в група, поставила си за цел събарянето, подравянето или отслабването на установената власт", се разбира от съдебното решение от 1948 г.Горянството /1947 - 1956г./ е съпротивително движение срещу комунистическия режим.

Въпросната група е горянска чета, водена от Герасим Тодоров. Тодоров е деец на ВМРО, по-късно става член на кръга "Звено", а след 1944 г. е във връзка с близки до земеделския лидер Никола Петков. При милиционерска акция и след престрелка през март 1948 г. воеводата се самоубива, а заловените четници са съдени. Процесът завършва с 12 смъртни присъди, осем от които са изпълнени. Едната е на полк. Димитър Цветков.  


Обвиненията са недоказани, без внимание са останали свидетелствата, че военният е бил в четата временно, защото е искал да се прехвърли в Гърция, се казва в предложението на главния прокурор за преглед на делото по реда на надзора през 90-те години.


Димитър Кузманов Цветков

© личен архив

Димитър Кузманов Цветков


Преди да се свърже с горяните, след референдума за сваляне на монархията и смяна на Търновската конституция през 1946 г. Цветков става за месец организатор на земеделците на Никола Петков. Почти целият му живот е свързан с армията. Останал е сирак на една година, отгледан е от полка, в който е служил убитият му баща. Завършил е  Военното училище. През 1941 г. е изпратен в Македония и оттам пише на офицера, който го е осиновил:


"...Искам да споделя впечатленията си от посещението ми в Македония, понеже зная, че много обичаш и си се борил за  свободата на тази измъчена българска земя. Бях един от щастливците, които занесоха "свещения огън"


в новоосвободените земи


На мен се падна да занеса този символ на българския неугасващ дух в Дупница, Г. Джумая, Царево село, Кочани, Щип, Велес, Прилеп, Битоля, Ресен и Охрид.  Няма думи, с които да опиша щастието и възторга на сърцето ми при съзнанието, че след 23 години посещавам тези места, и то като офицер от храбрата родна армия...


...стигнахме Царево село, което прилича на едно селце от Стара България. Посрещнати бяхме от всичките жители, но по лицата им се четеше уплаха и недоверие. Само когато чуеха името "България" или "Цар Борис" очите им светваха и старите започваха да плачат. Изглежда това погранично население е било подложено на голям терор и тормоз...


... в Кочани стигнахме към 22 ч.... целият град беше излезнал да ни посрещне. ... В очите на хората се четеше, че техните души ликуват от щастие. Разликата между Кочани и Ц. село беше грамадна, тук видях колко много е жилав българският дух..."


Синът прибира писмото.


За него 1 февруари е важна дата. 

Коментари (239)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Една основателна причина да не позволим комунистите да са на власт.Никога!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на Кур Деликурев
  Кур Деликурев
  Рейтинг: 400 Разстроено

  Няма такива хора вече- остана само мат,рял.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  А за палачите - зли, кръвожадни примитиви, докарани от гората с помощта на съветските щикове - няма възмездие вече близо 70 години.

  След като построиха уродливия си "социализъм", сега внуците им строят не по-малко уродливия си балкански "капитализъм" в стил Цеко Минев, Георги Гергов, Делян Пеевски, Мишо Бирата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Е явно, както и сега, е имало поръчкови съдии и прокурори...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Съветските изроди и тяхните слуги,които и до ден днешен се гаврят с българския народ,знаят къде да ударят-по патриотите и просветените воини.Поклон пред паметта му!
  На въпрос какъв е идеалът за мъжа Гьоте отговаря:Просветеният воин.

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Една обикновена история за "враг на народа"

  В нашето село имаше един такъв човек, дядо Трифон, царски поручик, на чиято плевня с големи букви беше написано: ТУК ЖИВЕЕ НАРОДЕН ВРАГ - УБИЕЦ!
  Ние като деца много се страхувахме от този надпис и къщата, но нашите казваха само, че това не ни засяга и нищо повече!

 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#2] от "losta":


  [quote#2:"losta"]Няма такива хора вече- остана само мат,рял. [/quote]
  Напротив,има много честни и родолюбиви българи.Но те не се натискат да стават политици а носят скромно България в сърцето си.

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ето защо трябва лустрация- за да не се върнат никога сатрапите на власт, а и за да можем да ги осъдим.
  Забравиха как стягаха куфарите като Костича взе властта. Бяха на аерогарата, готови да тръгнат.
  Страх ги беше от възмездието, но народа се оказа по-глупав от очакваното.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Лошото е,че за разлика от животните хората могат да се спънат и 100 пъти в един и същи камък и после все някой друг им е виновен.Хубавите неща стават с еволюция,не с революции!!!

 10. 10 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 663 Гневно

  Още ли има някой, който се съмнява в Съветската окупация от септември 1944г? Питам, защото срещам маса народ, който въздиша по социализма... Ние сме единствената държава, в която социалистите ни до един са синове на БКП от най-мракобесническия и период. Те са "винаги готови" да управляват...

 11. 11 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Хвала на такъв достоен българин. А за комунистите - дебела ругатня.

 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#2:"losta"]Няма такива хора вече- остана само мат,рял. [/quote]

  Не съди за околните по себе си. Ако ти отказваш да носиш някакви по-висши ценности, не мисли, че другите не се опитват да се борят за това, в което вярват?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 631 Разстроено

  Тази позорна страница в българската история е съсипала живота на много семейства и техните потомства години наред. Червените "другари" са се погрижили за това и с диктатурата на пролетариата. Тази срамна страница трябва да се изясни и да се намери помирение, като се заклейми това, което е вършено и днешните потомци на "другарите" заклеймят това, което са вършили техните деди и бащи! Иначе никога няма да има сговор в тази държава.

  911,959,964,993
 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#8] от "Десен":

  И след като разгледаха по-хубаво Костича, тия от аерогарата се върнаха у дома, разопаковаха куфарите и се приготвиха за приватизацията.

  Но той, народът, е виновен... глупав, глупав народ, не оцени подобаващо своя голям приятел Костича...

 15. 15 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако комунизама, не беше насила превзел България, сега щеше да сме нещо като Италия, Франция или Германия. Просто НЕ ВЯРВАМ, комунистите да са страдали толкова много, че ни наложеха това дългогодишно тегло.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 16. 16 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Мир на праха на всички жертви на мракобесният режим,наложен от просташката власт!
  Никога вече комунизъм!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 17. 17 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1542 Разстроено

  "Враг на народа", "осъден от Народния съд", "кулак-народен враг"(???) ...знаете ли колко поколения от потомците на дамгосаните са били обречени с тези етикети? Етикети, лепнати бързо и удобно от малограмотни диваци.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 18. 18 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#1:"Tod"]Една основателна причина да не позволим комунистите да са на власт.Никога!!![/quote]

  ще ти отговоря с една сентенция на Радой Ралин от "Люти чушки" :

  сит търбух - за Прогреса глух...........вече 70 год

  [quote#2:"losta"]Няма такива хора вече- остана само мат,рял.[/quote]

  ползвам поста ти за отговор на поста по-долу

  [quote#3:"Norman Granz"]А за палачите - зли, кръвожадни примитиви, докарани от гората с помощта на съветските щикове - няма възмездие вече близо 70 години.[/quote]

  от мен - един кандидат студентски бисер по темата "турско робство"

  "всички искали да се освободят от 500 год робство -

  НО Нямало Кой да ги освободи

 19. 19 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Polusa":

  И по какво са страдали горките-Дайте ни вашето, а в замяна ще ви изселим, убием, декласираме социално за да наложим азиатската варварщина во веки.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#8:"Десен"]Ето защо трябва лустрация- за да не се върнат никога сатрапите на власт, а и за да можем да ги осъдим. [/quote]
  Като гледам с какъв хъс БСП са се насочили към властта, с какви манипулации и инсинуации действат, няма да доживеем това....
  Пък и толкова много време мина.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1594 Гневно

  Като всека диктатура, която е човеконенавистна, "комунизЪма" се разправи с терор с инакомисле6тите, като съвсем буквално изби доста от тях през периода 1944-1948. Оцелените членове на семействата им десетилетия носеха стигмата на "врагове на народа". Ние имахме един съсед (преминал през Белене и останал винаги господин, а не другар), който бе "прегре6ил" да членува в Ротари клуб преди 9.9.44. Много такива истории, пусто задръстен и късопаметен матрЯл, който не само си спомня с носталгия по контролираната об6та мизерия на "развитото соц об6тество", ами остави наследниците на убийците да управляват, този път "демократично избрани"???!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#19:"soul"]И по какво са страдали горките-Дайте ни вашето, а в замяна ще ви изселим, убием, декласираме социално за да наложим азиатската варварщина во веки.[/quote]
  Тази тяхна политика уби Българя. Този техен диктат уби духът и самочувствието на българина.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"Tod"]Една основателна причина да не позволим комунистите да са на власт.Никога[/quote]


  Те са на власт в момента...

 24. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Friend":

  [quote#7:"Friend"]Напротив,им много честни и родолюбиви българи.Но те не се натискат да стават политици а носят скромно България в сърцето си. [/quote]
  Точно казано!
  Благодаря, Fried, че намери точните думи и ги изрече!

  The best way out is always through Robert Frost
 25. 25 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 625 Неутрално

  А кога ще има възмездие за безумията и убийствата, издевателствата и милиционерщината на "народната" власт?
  Кога?
  Неграмотни, войнстващо посредствени, те малоумно прилагаха руската мизантропска политика върху собствения си народ. Че и награди си раздаваха.
  Трябва да бъдат наказани. Време е.

 26. 26 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"00222"]Те са на власт в момента... [/quote]
  Боко, Цецка, Никито младенов, Цветелинка, Лилито, ... добри кадри. Верни чеда на Партията.

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#8:"Десен"]Ето защо трябва лустрация[/quote]

  Не ми се вижда достатъчно.Трябва възстановяване на Търновската Конституция,отмяна на незаконния референдум-плебисцит от 1946 год.,непризнат от нито една европейска държава,за да бъде България отново правова държава,да се подчинява на законите и правото,потъпкани от съветските окупатори,и да се управлява от най-достойните българи,както е било по времето на Царство България.
  Не се ли възстанови правото такова,каквото нашите мъдри деди са изградили,никаква лустрация работа не върши.
  Преди промените от 1989 год,промени за кото специалните служби,подчинени на Москва,са знаели поне 12 години преди това,е започнало масово,безразборно вербуване на много будни и интелигентни българи,с единствената цел да бъдат направени негодни за сериозно участие в управлението на една уж "демократична" държава.

 28. 28 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Българи от старо време.
  Тия хора, живяли преди комунизма са имали друга ценностна система и са били истински родолюбци, вярвали са в идеалите си и не са се страхували да се борят за тях.Гордея се с тях.Вярвам, че и сега има такива българи, и че не сме само инертен матрял, или там както е епитета.
  Комунизъма ни нанесе голяма щета, като ни подмени ценностната система и ни увреди мисленето.Две поколения българи бяха осакатени ментално от разни нискоинтелигентни работническо-колхозни примитиви и крадци на маднри,които избиха интелигенцията и цвета на нацията и умишлено набутаха капиталистите и строителите на съвремена България в забвение, превръщайки ги в "лоша буржоазия" .
  Превърнаха ни в послушна, немислеща хомогенна маса.Още сме увредени и още си носим последствията.

 29. 29 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "00222":

  И още дълго ще бъдат.
  Уви !
  Окопали са се яко във властта и на този етап не виждам сила,която да ги изкара от там.

 30. 30 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"]Този техен диктат уби духът и самочувствието на българина.[/quote]

  Много точно казано!

  За съжаление духът на Народният съд, омразата и завистта са все още между нас...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 31. 31 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 554 Гневно

  Една от черните дати в историята на България. А и периода 1944-48 година е един от черните периоди на избиване на българската интилигенция от червената чума. Последствията са видими и се усещат и днес, но с тази къса историческа памет да помним от избори до избори ...

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 32. 32 Профил на torondor
  torondor
  Рейтинг: 466 Гневно

  Гнусни комунисти, заслужават същото, цялото им поколение заслужава същото, обаче публично, бой с тояги до смърт.

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Нали не си представяте че някоя власт ще остави без последствия "Въпросната група е горянска чета, водена от Герасим Тодоров. ........... При милиционерска акция и след престрелка през март 1948 г. воеводата се самоубива, а заловените четници са съдени. "
  Чета която е излязла в Балкана да сваля властта?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#30:"Леми Килмистър"]За съжаление духът на Народният съд, омразата и завистта са все още между нас... [/quote]
  И всичко започва от една сакрална дата - 09.06.1923 г. Този кървав преврат наложи една гражданска война която не зная кога ще свърши. Тя продължава вече четвърто поколение с известни затишия но никога не е спирала.

 35. 35 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Баща ми също е видял възторга от влизането на армията в Скопие - хората са падали на колене и са плачели от радост! А комунистите карат българите в Пиринско да се пишат македонци и са подготвили предаването на края на Тито Само кавгата му със сталин е предтовратила това да стане!

 36. 36 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#33] от "boby1945":да ти е а червената власт на щиковете на Сталин -

 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#31:"К2"]А и периода 1944-48 година е един от черните периоди на избиване на българската интилигенция от червената чума. [/quote]
  ИнтИлигент, тази "българската интилигенция " ни набута във войната на страната на Хитлер, "осигури" ни трета национална катастрофа и четвърта загубена война само за 32 години....
  Като какво друго очакваш за фашетата, помогачи на Хитлер?
  Да знаеш някъде в Европа да са ги "третирали" по иначе помагачите на Хитлер?
  Може би във Франция, Унгария, Норвегия, Румъния, Югославия или Италия?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  "Обвиненията са недоказани, без внимание са останали свидетелствата, че военният е бил в четата временно, защото е искал да се прехвърли в Гърция"

  Защо петните паметта на човека? Още малко ще го изкарате и че не е знаел какво прави. Невинен е защото е бил противник на най-деспотичния режим който някога се е настанявал по земите ни, а не защото не са доказани обвиненията така като "народния съд" ги е разбирал.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 39. 39 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Комунистическа ИЗМЕТ!

  Жизнь или Life - избор има.
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#36] от "richardnixon":

  Юнак, много интересно как ще го направиш, като те е шубе и да го напишеш!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Звено направи три военни преврата, политиците от преди 44 година, докараха на страната 2 национални катастрофи, вкараха я в 5 войни и убиха Гео Милев, царя и полковниците около него налагаха диктатура повече от 20 години... - така че народния съд не е бил съвсем безмислен
  Колкото и да ме плюете по-надолу, един народен съд и сега би оправил доста неща!
  Пък много важно, че след 60 години ще говорят, че Цеко Минев и Делян Пеевски са били честни частници...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 42. 42 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 839 Разстроено

  Първи братовчед на дядо ми(бог да го прости) също е съден от Народния съд. Вината му е била, че бил стражар преди 9-ти. От баща ми знам, че дядо ми по цели нощи не е спал, когато арестували братовчед му. Живеели са близо до общината в мазетата на която държали "враговете на народа". Виковете които се чували от там не позволявали да дядо ми да мигне и той по цели нощи само пушил цигара от цигара.
  Процесът над "враговете на народа" бил предаван по радиовъзела. Дядо Петко го осъдили на няколко години затвор.

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#15] от "Polusa":


  [quote#15:"Polusa"]Просто НЕ ВЯРВАМ, комунистите да са страдали толкова много, че ни наложеха това дългогодишно тегло. [/quote]Те не са наложили нищо.Тук е била Червената Армия,която е била гарант,че тук ще се извърши съветизация.Георги Димитров е бил до смъртта си съветски гражданин.А родните комунисти са били просто местна-колониална администрация.Такъв им е бил манталитета,а днешните им потомци са просто по-добре облечена версия.Нищо повече.Не случайно точно Станишев подписа договор за американска база в България.Просто колониалните чиновници не могат да управляват независима държава-те винаги си търсят господар...

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#34] от "rusamanova":

  Сбъркала си точно с 10 години без 4 дена... сакралната дата е 13.06.1913 атаката на Гевгели, оттам повлекоха крак националните катастрофи (три) и загубените войни (четири) за има няма 32 години, превратите и терорът башка, те са си вътрешни работи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 653 Неутрално

  И двете й деца успяват да завършат висше образование, но синът е взет не за войник, а в трудови войски - там, където "възмъжават" момчетата от семействата на враговете.
  Баща ми е от комунистическо семейство и то от преди 9-ти (и не само него познавам) който също е бил в трудови войски като прост войник. Това са пълни глупости. Освен това как тия деца на "врагове на народа" са завършили висше а?
  Изобщо няма да коментирам колко е невинен убитият то се вижда с просто око

 46. 46 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#40] от "boby1945":

  Аз мога много графично да го опиша. Но може би тук има хора със нежни сърца. Но общо взето мога да споделя следното - ако случайно мога да разбера кой е гръмнал единият ми дядо и кой е изгонил другия от къщата може би ще си поиграя с тях или с жените им или с децата им. Да, знам. Лош съм хахаха.

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#43:"yanne"]Тук е била Червената Армия,която е била гарант,че тук ще се извърши съветизация[/quote]
  Ако не бяха фашетата "гушнали" каузата на Хитлер 01.03.1941, обявили война на САЩ и Англия 13.12.1941, направили хиляди свинщини в окупираните територии, за които и днес с основание ни напомнят, нямаше Чърчил да хариже България на Сталин....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#46] от "blockblock":
  Не се фичкай, който нож вади от нож умира, фаше..... това би трябвало да си научил от историята на България по времето на монархо-фашизма.... 1923-1944 и след това....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#33] от "boby1945":


  [quote#33:"boby1945"]Чета която е излязла в Балкана да сваля властта? [/quote]По това време в България няма българска власт,а съветска.Все едно да кажеш,че Ботев е престъпник ,понеже се бори против властта на султана.Между другото,горяните са се борели и против насилствената македонизация,извършвана през това време в Пиринско-още едно престъпленията на Черврвената Чума.

 50. 50 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Прадядо ми/дядо на баща ми/ е убит без съд и присъда 1925 г като студент в София.
  Прадядо ми/дядо на майка ми/ е осъден и лежал 10 г в Белене защото е занесъл хляб и мастика на приятелите си в четата на същия този Герасим Тодоров. Останал е жив защото не е искал да остане в четата защото са били лични врагове с Герасим много години преди той да изведе чета в Пирин.
  Кажете ми кой от мойте предци да оправдая и на страната на кой да застана...

 51. 51 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много силна история, благодаря ви.

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#34] от "rusamanova":


  [quote#34:"rusamanova"]И всичко започва от една сакрална дата - 09.06.1923 г. Този кървав преврат наложи една гражданска война която не зная кога ще [/quote]Това,което си написала,са разбира се глупости....Никаква гражданска война не е имало,както и 23-та година няма антифашисти.Просто има банди от крадци на сирене и кашкавал,които в края на ВСВ се използват от Съветския Съюз за изграждане не вярна колониална администрация.Нищо повече.После се осъществява "диктатура на пролетариата",която наистина си е диктатура,в най-чист вид.

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#49] от "yanne":

  Горяните са се борили срещу законната в 1948 година власт в България, призната от Парижката мирна конференция 1947...

  А който излиза с оръжие в гората против властта в мирно време, обикновено има големи проблеми.....

  Сори, ама факт....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Слава за полковник Димитър Цветков. Герой нареждащ се рамо до рамо с генерал Луков. Също убит от комунисти.

 55. 55 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "Friend":

  Така е. Рано или късно тези същите ще вземат съдбата на страната в ръцете си.

 56. 56 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#44:"boby1945"]Сбъркала си точно с 10 години без 4 дена... сакралната дата е 13.06.1913 атаката на Гевгели, оттам повлекоха крак националните катастрофи (три) и загубените войни (четири) за има няма 32 години, превратите и терорът башка, те са си вътрешни работи..... [/quote]
  Може и така да се каже, но тогава е имало една национална кауза.
  Заради датата която споменаваш аз имам изградено мнение, че в България има две абсолютни личности.
  Абсолютно положителната е Левски...
  Абсолютно отрицателната е Фердинанд...

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Гневно

  До коментар [#47] от "boby1945":


  [quote#47:"boby1945"]Ако не бяха фашетата "гушнали" каузата на Хитлер 01.03.1941, [/quote]Тогава това е съгласувано и одобрено от СССР,бе чугун!!!!Тукашните комунисти имат заповед от Москва да приветстват влизането на България в тристранния пакт,защото Хитлер и Сталин са съюзници!!!

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#52:"yanne"]Никаква гражданска война не е имало[/quote]
  Да бе да, Гео милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст са избити без съд и присъда просто така, да се упражнява войската, да не губи бойни умения.....
  „Клаха народа, както и турчин не го е клал“ Антон Страшимиров за Цанковия терор, и той завалията не е разбрал за какво става дума...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#57] от "yanne":
  Това съгласуване е "убягнало" на Тримата големи, Великите сили, съюзната контролна комисия и Народния съд.... що си си мълчал, бе готин?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това е активен мъж, с политическа позиция и воля. Но колко учители, лекари, писатели, свещеници са изчезнали за часове - мирни хора, без политическа активност - само защото не са като тях - червени простаци и убийци. Това е непростимо, макар че това време е катализатор за духовността - бил ли си с тях в гадостите им, правил ли си компромиси, не за да оцелееш, а за да си по-добре нагласен в "обществото" им. Злото съществува закономерно - иначе как ще разбереш какъв си като човек. То и сега е същото. Но, слава на Бога, има Интернет и поне няма скрито покрито. Не могат да лицемерничат поне - всеки ги вижда какви ги вършат.

 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Любопитно

  [quote#27:"vjacho"]Трябва възстановяване на Търновската Конституция,[/quote]

  -Защото,тя е единствената българска конституция,която е била неколкократно суспендирана,ли? И то за пръв път съвсем скоро след приемането й.
  "Върхът на конституционното беззаконие Събранието достигна с тъй наречените "законодателни пълномощия", т.е. правото, дадено на правителството да създава закони в отсъствие на камарата. Факт, небивал в никоя парламентарна история."
  "Една неделя след своето възвръщане княз Александър, увлечен от младежките си пориви и чуждите съвети, извърши престъплението. Като Наполеона в 1815 той заяви, че насилва законността - с претенцията да спаси правото..."/Симеон Радев/

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#56] от "rusamanova":

  Права си, за сведение, Фердинанд "чака" в ковчега си погребение в България, в Пловдив....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Гневно

  [quote#52:"yanne"]Това,което си написала,са разбира се глупости....[/quote]
  Кое е глупост... че на 09 май не е направен държавен преврат и не е убит министър-председателя.
  Глупост ли е че три месеца по късно земеделците не са опитали с въоръжен метеж да върнат властта си. Друг е въпроса че ги организират комунистите и преиначават целите му.
  Не последва ли след това поредици от червен и бял терор от което и до ден днешен има хора които търсят справедливост за своите близки...

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално  До коментар [#54] от "kolizej":


  [quote#54:"kolizej"]Герой нареждащ се рамо до рамо с генерал Луков. Също убит от комунисти. [/quote]А дъщерята на убиеца днес се прави на "социоложка".Ето защо България е подобие на Беларус,а не на Унгария или Чехия.

 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#27] от "vjacho":

  не е нужно да се върщаме назад, а и не е възможно. трябва да мислим как да продължим напред

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#62:"boby1945"]Права си, за сведение, Фердинанд "чака" в ковчега си погребение в България, в Пловдив....

  [/quote]
  Трябва да сме най големите глупаци за да го приемем. Сина му не е разрешил да стъпи в България докато е жив, но ние ще приемаме останките му.
  Не сме народ а мърша... беше казал поета.

 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#33] от "boby1945":

  ама разбира се, гадовете ще ми слагат трушия в 6 литрови буркани, а народа гладува!

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#63] от "rusamanova":


  [quote#63:"rusamanova"]Кое е глупост... че на 09 май не е направен държавен преврат и не е убит министър-председателя. [/quote]Това е вярно,но последва просто вълна от терористични актове.Не,че ще се изненадам,ако почнеш да пишеш за първото "антифашистко възстание 1923-та",но просто казвам,че това е само комунистическото тълкуване,което няма много общо с историческата истина.

 69. 69
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 70. 70 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#64:"yanne"]А дъщерята на убиеца днес се прави на "социоложка".Ето защо България е подобие на Беларус,а не на Унгария или Чехия. [/quote]
  13.02.1943г. еврейката – комунистка Виолета Бохор Якова и Иван Буруджиев убиват генерала в гръб, докато влиза в дома си. Това подло убийство на един достоен български офицер се окачествява от комунистите като голям подвиг.
  Та на кой от посочените по-горе убийци дъщерята е социоложка.

  И предлагам портрета на полковник Цветков да заеме своето заслужено място на поредният ''Луковмарш" на 16 февруари.

 71. 71 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Поклон пред великите българи, погубени от уродливия комунистически режим!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 72. 72 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#58] от "boby1945":

  Така наречения "бял терор" започва след взрива в "Св. Неделя" при който загиват над 100 човека в това число видни наши генерали и офицери. Организатори на взрива са крайно левите комунисти. В църквата се провежда опело на български генерал убит на улицата от станали неуправляеми и от собственото си ЦК комунисти. Същата вечер след взрива в страната е обявено извънредно положение и започват масови арести. Със сухото започва да гори и суровото.

 73. 73 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#48] от "boby1945":
  [quote#48:"boby1945"]Не се фичкай, който нож вади от нож умира, фаше..... това би трябвало да си научил от историята на България по времето на монархо-фашизма.... 1923-1944 и след това....[/quote]
  Тук съвсем съм съгласен с теб. Щом са вадили нож... е добре да им се втъкне.. отзад. Виж, не че съм некъв кръвожаден ама при сгоден случай защо да не ....? хахаха фаше. То вие с фашетата сте си лика прилика и просто не мога да разбера защо с толкова плам се разграничавате.

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#59] от "boby1945":


  [quote#59:"boby1945"]Това съгласуване е "убягнало" на Тримата големи,[/quote]Разбира се,че не убягва.Но СССР гласува България да бъде призната за победена страна,а не за съвоюваща,както е станало с Италия,например.Това е било необходимо,за да може СССР тук спокойно да си свърши работата-избиване на българския елит и поставянето на удобна и вярна на СССР колониална администрация.Знам,че си правоверен хард-комунист и няма изобщо намерение да споря с тебе,но е добре вашите глупости поне да не хващат почва сред по-младите поколения...

 75. 75 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#53] от "boby1945":
  [quote#53:"boby1945"]А който излиза с оръжие в гората против властта в мирно време, обикновено има големи проблеми.....

  Сори, ама факт.... [/quote]
  Абсолютно същото може да се каже и за комунистическите партизани по горите... сори, ама факт.

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#69] от "Johnnie":


  [quote#69:"Johnnie"]Смешко, прочети малко история, преди да напишеш глупостите...
  Но като цяло и с народен съд и без народен съд, личи абсолютното непознаване на елементарни факти от 90 % от съфорумците - но пък ей, такава уста са отворили... [/quote]Ама разбира,се само "некои" хора имат право да казват кое в вярно и кое не.Само историци като Гоце и Сергей Станишев имат право да казват кое е история и кое не.Знам,знам.

 77. 77 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#43:"yanne"]Георги Димитров е бил до смъртта си съветски гражданин.[/quote]

  -Станал е съветски гражданин по принуда.Дори и след Лайпцигския процес и оправдателната присъда на Димитров, Танев и Попов те остават в затвора. Формално нацистите обясняват с неяснотата около тяхното гражданство. Тогавашното правителство на България не желае да ги приеме. Чак след два месеца Съветският съюз заявява, че са съветски граждани и на 27 февруари 1934 г. те заминават за Москва.
  Нямам инфо кога си е възстановил БГ- гражданство след завръщането си в България.

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Любопитно

  До коментар [#70] от "kolizej":


  [quote#70:"kolizej"]3.02.1943г. еврейката – комунистка Виолета Бохор Якова и Иван Буруджиев убиват генерала в гръб, докато влиза в дома си.[/quote]Сега и тебе ще те обвинят,че не знаеш фактите

 79. 79 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  [quote#72:"Северозападнал"]Така наречения "бял терор" започва след взрива в "Св. Неделя"[/quote]

  -Значи НГ-1925 година тогава е предшествала и настъпила преди НГ-1923 година,нали?

 80. 80 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#78] от "yanne":

  А те са ?

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Гневно  До коментар [#77] от "benkovski11":


  [quote#77:"benkovski11"]Станал е съветски гражданин по принуда.Д[/quote]Викаш-не искал,но те го карали!!!!Стига,бе дори и непосредствено след 9-ти септември е писал писма до БКП от Москва на руски език!!!!!Женен е за рускиня(като повечето червени другари) .И имате наглостта да казвате,че само Вие знаете история!!!!

 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Весело

  До коментар [#80] от "kolizej":


  [quote#80:"kolizej"]А те са ? [/quote]Ами чети постовете на Боби и "Бенковски" и ще разбереш..

 83. 83 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Горянска чета...т.е е бил сепаратист. Все едно сега да тръгне едно турско националноосвободително движение в Родопите и това да е нормално.

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#77] от "benkovski11":


  [quote#77:"benkovski11"]Нямам инфо кога си е възстановил БГ- гражданство след завръщането си в България.
  [/quote]Че защо му е било българско гражданство,когато е имал съветско в съветска колония?!

 85. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#63:"rusamanova"]три месеца по късно земеделците не са опитали с въоръжен метеж да върнат властта си.[/quote]

  -Опитали са веднага още през юни месец 1923 г.

 86. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#83] от "kableshkov":

  а за партизанските чети обиращи мандри и нападащи санаториуми нещо да кажеш?

  Birds of a feather flock together.
 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Весело

  До коментар [#83] от "kableshkov":


  [quote#83:"kableshkov"]Горянска чета...т.е е бил сепаратист. [/quote]Божеееее!!Ами горяните са се борели точно срещу отделянето на Пиринско от България!!!!

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#86] от "rldkfl":


  [quote#86:"rldkfl"]а за партизанските чети обиращи мандри и нападащи санаториуми нещо да кажеш? [/quote]Ееее смелите партизани са успели да избият десетки немци,тежко въоръжени с патерици и бастуни,и бронирани с гипс...Това им е повод за гордост.Смятай що за хора могат да се гордеят с избиването на невъоръжени хора...

 89. 89 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#72] от "Северозападнал":

  Тези иди ги разправяй на Алексанъдр Стамболийски, не на мене....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 90 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поклон пред жертвите!
  Един братовчед на баща ми поручик Пейчо Кожухаровл след като изкарва с чест двете фази на Втората световна война
  след това е осъден на смърт от тъй наречения народен съд в Провадия само защото преди това е бил адютант на командир на полк.

 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#74] от "yanne":

  Нищо от пространно написаното от тебе не е вярно, даже и Италия е сред победените старни на Паржикия мирен договор "редом" с България или ние редом с Италия, както ти е по удобно.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#79] от "benkovski11":

  Метежът през септември 23- та е изцяло инспириран от Съветска Русия. Поводът- в България се намира 30 хилядната Руска армия на барон Врангел. Това са най- боеспособните части на генерал Кутепов, които се готвят за контранастъпление в Южна Русия. Правителството на Стамболийски подкупвано от московските другари изгонва от страната част от висшите руски офицери. Нещата се променят при Цанков, който заявява открита подкрепа за белогвардейците. Именно това кара болшевиките да изпратят в България Димитров и Коларов, които да организарат метежа. В потушаването му заедно с българската армия и полиция участват и белогвардейците на Врангел. Димитров и Коларов бягат в Югославия.

 93. 93 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да живеят вситье Бие-Ка-Пиета, Бие-Сие-Пиета по вситье зьемни кълбиета ! И Масква е с нас в мир и в бой ! Во веки веков ! Амин

  veni vidi fugi
 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#50] от "rusamanova":
  [quote#50:"rusamanova"]Прадядо ми/дядо на баща ми/ е убит без съд и присъда 1925 г като студент в София. [/quote]
  Само въпрос, няма ирония по никакъв начин.

  Да не е бил свързан по някакъв начин с атентата в църквата баш по това време?

  Щото и за атентатите сме първи в историята.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  [quote#15:"Polusa"]ко комунизама, не беше насила превзел България, сега щеше да сме нещо като Италия, Франция или Германия[/quote]
  Като Гърция, като Гърция щяхме да сме. Айде да не се изсилваме.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 96. 96 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#81:"yanne"]Викаш-не искал,но те го карали!!!!Стига,бе дори и непосредствено след 9-ти септември е писал писма до БКП от Москва на руски език!!!!!Женен е за рускиня[/quote]

  -"Принудата" да стане съветски гражданин,произтича от това,че е продължил да бъде затворник в Германия,дори след оправдателната му присъда.И заради т.н. " неяснота около неговото гражданство,както и заради отказа на БГ- правителството да го приеме в родината му.Отказ "достоен" да бъде направен от безродници.ГД все пак е искал да излезе от затвора/ти нямаше ли да искаш същото?/ и е трябвало да отиде някъде.Той е отишъл там,където е било възможно.Ако САЩ/погрижил се вече за Троцки/,Франция,Англия и/или пр. му бяха предоставили такава възможност,а не СССР, щеше да отиде там.
  А това "Женен е за рускиня" от някоя нова негова неизвестна биография ли е? Може би с твое авторство?
  Георги Димитров първоначално е женен за СРЪБКИНЯ,а не рускиня.След смъртта на Люба Ивошевич има втора съпруга - чехословашката еврейка Роза Юлиевна /Роза Флайшман/.Единственото им дете Митя се ражда през 1936 г., но едва 7-годишно умира от дифтерит.

 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Българското горянско движение е най-ранната документирана съпротива срещу натрапения комунизъм в Източна Европа. Преди Будапеща и Прага. Хора като полковник Цветков са национални герои.
  Поклон пред светлата им памет. На колене!

 98. 98 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Разстроено

  Много е скъпо да бъдеш свободен. Жертвите на комунизма платиха тази цена заради нас. Поклон!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 99. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Бащата на мой познат е бил офицер. След края на войната се прибира от фронта, където е ранен. Накуцвайки слиза от влака на гарата в Бургас, където моментално бива арестуван от двама селяни с червени ленти ОФ, като още на място го карат да си свали офицерските ботуши, единият ги обува и го откарват бос в ареста.
  Ето това представляват дедите на пишещите във форума небългари от петата колона на москава у нас.

 100. 100 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#89] от "boby1945":

  Стамболийски е убит от членове на ВМРО за предателството му на българската кауза в Македония.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK