Първанов: Цветанов лъже, прави кризисен ПР, а може би е скроил номер на Борисов (обновена на 2 февруари)

Георги Първанов

© Юлия Лазарова

Георги ПървановПредишният президент Георги Първанов разпространи съобщение до медиите по повод изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов във връзка със стрелбата срещу Златомир Иванов - Баретата.


Първанов уточнява, че изявлението му е по повод казаното от министър Цветанов вчера, че от разследването по покушението срещу Златомир Иванов "ще излизат интересни неща", като визира сигнал до Първанов от криминално проявен за среща между Баретата и Алексей Петров през 2009 г. за разпределение на наркопазара.


"Действително през април 2009 г. в приемната има постъпила жалба (не сигнал) от гражданин, осъден броени дни преди това от Софийски градски съд. Подателят се жалва от медиите, от ДАНС и СГУ на МВР, "които прикривали информация и искали да го отстранят"; посочва, че срещу него е имало многобройни посегателства от "престъпния свят ...". Жалва се, че е несправедливо осъден на 15 г. лишаване от свобода за стрелба" срещу друго лице", уточнява Първанов и обяснява, че в споменатото интервю Цветанов лъже, че в писмото се споменава името на Алексей Петров (по това време работи в в ДАНС); лъже, че жалбата съдържа сигнал за среща на Петров и Златко Баретата; от това следва и друга лъжа - че в писмото се споменава как двамата са се договаряли за разпределение на наркопазара.
Според предишния президент в ситуация на пълен провал на борбата срещу престъпността, на показни покушения в центъра на столицата, Цветанов се опитва с кризисен PR да отвлече вниманието.


"Сред споменатите в жалбата лица присъстват имената на Мето Илиянски, Антон Милтенов, Косьо Самоковеца, Илиян Варсанов, Златко Баретата, Мартин Станков-Рашо. Човекът се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самият той: "Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което впоследствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов.", пише още в писмото Първанов и допълва: " С други думи - няма го споменат Ал. Петров, но пък има внушение за Бойко Борисов. А може би Цветанов, знаейки текста на писмото, е скроил номер на Борисов".


В отговор по темата в предаването "Седмицата" на Дарик Цветанов посочи, че един от охранителите на бившия премиер Сергей Станишев е освободен от НСО заради засечени връзки с организираната престъпност, но това не означавало, че и Станишев има такива връзки.


Цветанов потвърди и че жалбата до президенството е отправена от Димитър Вучев-Демби, който съобщава това в интервю за "24 часа".


Ето пълният текст на писмото на предишния президент Георги Първанов до медиите:
В едно тв предаване, излъчено на 31 януари 2013 година, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов твърди, че от разследването по покушението срещу Златомир Иванов "ще излизат интересни неща". "Едно такова нещо е сигнал до бившия президент Георги Първанов от лице на подземния свят за среща между Баретата и Алексей Петров през 2009 г. за разпределение на наркопазара."


През времето, в което бях президент на Република България, към институцията има отправени повече от 85 000 жалби. Не бих могъл да обработвам и да отговарям пряко на всяко писмо, какъвто е и този случай. Поради това направих справка по това твърдение с моя екип и в администрацията на настоящия държавен глава.


Действително през април 2009 г. в приемната има постъпила жалба (не сигнал) от гражданин, осъден броени дни преди това от Софийския градски съд.


Подателят се жалва от медиите, от ДАНС и СГУ на МВР, "които прикривали информация и искали да го отстранят"; посочва, че срещу него е имало многобройни посегателства от "престъпния свят ...". Жалва се, че е несправедливо осъден на 15 г. лишаване от свобода за "стрелба срещу друго лице".


В споменатото интервю Цветанов лъже, че в писмото се споменава името на Алексей Петров; лъже, че жалбата съдържа сигнал за среща на Алексей Петров и Златко Баретата; от това следва и друга лъжа - че в писмото се споменава как двамата са се договаряли за разпределение на наркопазара.


Сред споменатите в жалбата лица присъстват имената на Мето Илиянски, Антон Милтенов, Косьо Самоковеца, Илиян Варсанов, Златко Баретата, Мартин Станков-Рашо.


Човекът се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самият той: "Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което впоследствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов."


С други думи - няма го споменат Ал. Петров, но пък има внушение за Бойко Борисов. А може би Цветанов, знаейки текста на писмото, е скроил номер на Борисов.


Моите сътрудници са отбелязали, че конституционното право на справедлив процес е осигурено (жалбоподателят има адвокат). Жалбата на лицето е подадена след обявена присъда от СГС и в срока, в който тя подлежи на обжалване. Това дава основание на съветниците ми за категоричния извод, че не може да се допуска намеса на президентската институция в работата на независимата съдебна власт.


Впрочем мога да си представя какви биха били коментарите, ако президентството след кореспонденция с лица от подземния свят се намеси в работата на съда между две инстанции.


Считам, че е основателен изводът и решението, което са взели моите сътрудници по жалбата (на базата на чл. 112 от АПК) и жалбата е обработена законосъобразно.


Ползвам се от случая да отговоря и на други "закачки" на министъра.


В заседанието на Народното събрание от 11 януари 2013 г. министър Цветанов обвърза Петър Стоянов, известен като Пешо Сумиста, с движението АБВ. "Това го има в делото" - отсича Цветанов.


По информация от медиите споменатото лице е било арестувано в края на юли, впоследствие - и през септември 2010 г. По това време дори и самият Цветанов не би могъл да знае за АБВ, защото идеята беше само в мисълта ми, не е споделяна с никого, дори и по телефона. Стартът на АБВ беше даден около няколко месеца по-късно.


Друг любим номер на Цветанов е да обявява този или онзи за съветник на президента. Знайно е от всички, че съветниците (които имат ранг на секретари), се обявяват публично (в "Държавен вестник"). Нито едно от споменаваните имена не влиза в тази категория.


Впрочем подобни спекулации е имало в жълтия печат и преди.


В ситуация на пълен провал на борбата срещу престъпността, на показни покушения в центъра на столицата, Цветанов се опитва с кризисен PR да отвлече вниманието.


Събитията от последните седмици показаха, че престъпният свят няма никакъв респект от държавата, а гражданите не вярват, че МВР, институциите могат да ги защитят. Образът на България в чужбина е по-мрачен от всякога.


За това персонална вина носи Цветан Цветанов - един несъмнено семпъл човек, отдаден единствено на своята злоба и отмъстителност. Проблемът е, че в трудно време България има най-слабия вътрешен министър, отдаден изцяло на мисията за разправа с инакомислещите - от лекари до опозиционните граждани и политици.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK