Шефът на КФН Стоян Мавродиев е призован като свидетел по делото срещу Брендо (обновена в 20:40)

Стоян Мавродиев

© Надежда Чипева

Стоян МавродиевВ процеса срещу разследвания за пране на пари Евелин Банев – Брендо, като свидетел е бил призован шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев. Това стана ясно на поредното заседание по делото в сряда и се потвърждава от съдебния протокол, с който "Дневник" разполага, както и от справка в системата в сайта на Софийския градски съд (СГС).


В сряда обаче Мавродиев не се е явил, а е представил болничен лист. Той е бил редовно призован и уведомен, че ще бъде разпитан като свидетел на прокуратурата, като става дума не за настоящата му работа, а за дейността му и фирми, в които е имал участие преди години. Мавродиев е


призован отново за следващото заседание
по делото, насрочено за 14 февруари.


От протокола става ясно, че прокурор Мариана Станкова заявява пред съда: "От представените болнични листове, същите не отговарят на изискванията, че лицата не могат да участват в съдебно заседание. Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев* да представляват дружествата по банковите сметки в "Еръм банк".


В четвъртък сутрин по повод публикацията на "Дневник" за заседанието по делото, шефът на КФН заяви, че името му е неправилно споменато в текста и той няма нищо общо с делото. Първоначалната проверка на "Дневник" с репортера и сравнение с другите медии, отразявали делото показа, че има объркване на имена и цитиране на свидетеля като Стоян Георгиев, затова до изясняване на казуса - в публикацията името беше сменено. След като днес имаме доказателства, че Стоян Мавродиев наистина е бил призован за свидетел, материалът е обновен с коректната информация.  


Мавродиев не отговаря на мобилния си телефон в момента, за да коментира дали е призован, както и какво може да каже за фирмите и клиентите, които е имал преди да започне политическата си кариера.  "Дневник" изпрати въпросите си към него и до пресаташето на комисията с молба за съдействие (въпреки че те не са в качеството му на шеф на КФН). По-рано днес пред "Медиапул" от пресслужбата са заявили, "че ако има "някаква" призовка, той със сигурност ще се отзове на нея, а иначе било абсурдно да се свързва името му с процеса "Брендо".


Пред "Фокус" Мавродиев коментира тази вечер, че "странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен, в най-широк смисъл.". Той казва още, че "ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система, в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност, с това дело".


Сред


другите призовани свидетели


са и началникът на кабинета на шефа на КФН Андон Георгиев. Той  е адвокат и е работил и преди това във фирми на Стоян Мавродиев. Георгиев също е представил болничен лист, който според прокурора не отговаря на изискванията и също ще бъде призован отново на 14 февруари. Той също не отговаря на мобилния си телефон в момента.


В зала е бил разпитан само Свилен Исаев. Пред съда той заявява: "Стоян Тодоров Мавродиев го познавам. С него сме работили във връзка с тази дейност, която току-що описах. Българското дружество, в което работех се казваше "Окра консултинг Болканс" и беше местен представител на "Окра интернешънъл", базирана на остров Ман. Това е една от най-големите фирми за регистрация на компании и ние бяхме представители за България и региона. Лицето Андон Георгиев Георгиев също го познавам. Той беше мой колега в същото дружество "Окра консултинг Болканс". Известно ми е дружеството "Юнайтед консултинг". Това също е дружество за консултантски услуги, което е предоставяло юридически и счетоводни услуги и аз съм работил в него". Той уточнява също, че "колегата Мавродиев беше адвокат. Той беше действащ адвокат и ми възлагаше работата". (Цитатите са от съдебните протоколи). 


Според официалната му биография, Стоян Мавродиев е бил основател и управляващ съдружник в "Юнайтед консултинг" (United Consulting) юни 1996 до ноември 2006г. В началото на декември същата година той става финансов секретар на новоучредената политическа партия ГЕРБ.


"Юнайтед консултинг", за която Свилен Исаев потвърждава, че е работил, е регистрирано с предмет на дейност "правни услуги и консултации в областта на данъчното право, данъчно планиране, търговско право, облигационно и договорно право, защита на чуждестранните инвестиции, защита на конкуренцията, делови консултации, услуги в сферата на счетоводството, одиторска заверка на счетоводни баланси, консултации в сферата на приватизацията, всякакви други дейности, незабранени със закон".


Не е ясно има ли и каква е връзката на тази фирма с фирмите, свързвани с Банев и Дишлиев и разследвани в процеса.


Свилен Исаев е бил управител и в дружеството "Риъл истейт венчърс ООД", в което Стоян Мавродиев е вписан като съдружник, (според информация от броя на Държавен вестник от януари 2005). А Андон Георгиев е управлявал друга фирма на Мародиев "Пропърти инвестмънтс ЕООД", създадена през 2003г. (справка в броя наДържавен вестник от 8 юни 2004 г.). 


Според справка в "Дакси" търговското представителство "Окра България" е било управлявано от Стоян Мавродиев.


Последна възможност за разпит


Адвокатът на Брендо Ина Лулчeва обяснява пред съда, че още от предното заседание по делото, са казали, че "тези свидетели са несъотносими към обвинението, но понеже прокуратурата държи на тях, не възразихме". Тя обяснява още, че "Тъй като има определена още една дата, и то скорошна за разглеждане на делото, ние не възразяваме да бъдат призовани още веднъж тези свидетели, но считаме, че при неявяването им същите следва да бъдат заличени, той като фактите, за които те биха могли да дадат показания се изясниха в достатъчна степен от разпита на свидетеля Свилен Исаев." Лулчева казва още, че според нея не трябва след 14 февруари, да продължават разпитите на свидетели "за обстоятелства, които са били известни още към 2007г."


На практика, ако Мавродиев и Георгиев не се явят на 14 февруари, е възможно прокуратурата да се откаже от тяхното призоваване, защото се очаква на следващото заседание да се премине към пледоариите.


Процесът срещу Брендо


Делото срещу Евелин Банев е вече пред финал. Банев, който е по-популярен като Брендо, е подсъдим за изпирането на 2 млн.евро. Според обвинението "изпирането" на парите е станало през сметката на Константин Дишлиев*, собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион". Заедно с Брендо подсъдими са и бившата му съпруга Моника Добринова и Десислава Дишлиева, както и Симо Карайчев. Според разследващите те са били част от международна мрежа за пране на пари от дрога. 


* Десислава Дишлиева е вдовица на застреляния през 2005г. на ул. "11-август" в София бизнесмен Константин Дишлиев. Тя е сестра на Моника Добринова – бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо. Владимир Дишлиев е баща на Константин Дишлиев и от години живее в Норвегия.Майката на Константин Дишлиев - Йорданка Запрянова беше застреляна малко след ареста на Евелин Банев-Брендо. Тогава стана ясно, че тя е убита след като следствието е започнало да я разпитва във връзка с делото срещу Банев.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  Че това си е за главна!

  Малиййй, как са се изпокрили! Като мишки!
  Само им се чудя на акъла. Вече са влезли в съдебните протоколи, разчуло се е ... нима си мислят, че ще се размине?

 2. 2 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 710 Неутрално

  И бивш учредител на ДСБ.

  Съжалявам.

 3. 3 Профил на nikita81
  nikita81
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дългата резервна скамейка на ГЕРБ

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Щом представят фалшиви болнични,не им е чиста работата.Това е финансов контрол!?

 5. 5 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Стоянчо Мавродиев и той е една калинка ама е въпрос на време кога ще изгърми .

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  [quote#0:"статията"]В процеса срещу разследвания за пране на пари Евелин Банев – Брендо, като свидетел е бил призован шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев. [/quote]
  Аз реших че става дума за фирмата производител на салами.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  [quote#2:"Finland"]И бивш учредител на ДСБ.
  Съжалявам. [/quote]
  И?
  Костов е виновен?

  Боже, колко му е дълга ръката на тоя Костов!
  Да подпъхне цял депутат в герб, та и за шеф на КФН да го назначи!
  Ма нали Боце караше влака?

 8. 8 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Прокуратурата има наченки за работа,браво.
  Умря митът,че е подвластна на управляващите,Мавродиев не е случаен и е от първите гербери.
  Цацаров тепърва ще се доказва,двама прокурори и един съдия на ръководни длъжности са му на сметката вече.
  [quote#4:"hodounski"]Щом представят фалшиви болнични[/quote]
  Къде пък го прочете това?

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  [quote#8:"ret"]Мавродиев не е случаен и е от първите гербери. [/quote]
  Мани!
  Че те специално за да го сложат него за шеф на КФН промениха закона!

 10. 10 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Гневно

  Предполагам всички знаят защо Китай дърпа напред!

  А ние си недоволстваме от правосъдието, че го няма!
  Да не говорим за сериозно правосъдие!

 11. 11 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 524 Весело

  Цирк.... от тъжните обаче, а не от смешните......

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3516 Весело

  [quote#6:"Храбър"] Аз реших че става дума за фирмата производител на салами. [/quote]
  Бе ... не си далеч ...
  Се за кльопане става дума.
  Само че тук е доста по-голямо ...

 13. 13 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":
  [quote#1:"xm..."]нима си мислят, че ще се размине? [/quote]

  с такъв съд и може .. ако не се явят може и да ги заличат от списъка на свидетелите .... срам

 14. 14 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 774 Любопитно

  Подбора на кадри си има стандарти!?
  За мажоретки - хубави момичета.
  За летене с метлата - баби Яги.
  За о-в Ман - остров манци...

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 15. 15 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#5] от "niceprson":

  Като сменят закона за КФН след изборите

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пред "Фокус" Мавродиев коментира тази вечер, че "странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен, в най-широк смисъл.". Той казва още, че "ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система, в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност, с това дело".
  Стоян Мавродиев нарушава чл. 6, ал. 2 от Конституцията, съгласно който всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение. А според чл. 31, ал. 1 от Конституцията с всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт. Наличието на тези две конституционни разпоредби лишава от каквото и да е оправдание Мавродиев. Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите.
  В съответствие с чл. 127, т. 1 и т. 2 от Конституцията, прокуратурата извършва разследване, ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане.
  В най-широк и в най-тесен смисъл, Стоян Мавродиев. В сряда в съда свидетелят Свилен Исаев обясни, че не се познава с Брендо, но е работил в британска фирма за регистрация на дружества, познава Андон Георгиев, а Стоян Мавродиев "му възлагал работата". Преди да влезе в политиката, Мавродиев има дълг опит като консултант и данъчен адвокат. Стоян Мавродиев "му възлагал работата"...Защо влязоха инспектори в КФН...http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1337448

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#13] от "leo1971":
  О, пред нашенския съд може и да им се размине.
  Но не става дума за това.
  А че шефът на КФН е прал пари. Или пък е абдал, зад чийто гръб са прали пари.
  При всички случаи резИлтатът е голям. И ще си го отнесе Мавродиев, някой трябва да опере пешкира, макар може би и не при бай Ставри ...

 20. 20 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И децата знаят, че Мавродиев изпра парите на Брендо. Стотици милиони долари. Другото е бошлаф, който доникъде няма да доведе, ще има някоя преписка при някой потънал в прах душевноболен прокурор, която преписка след 2-3 години цървула Цацаров ще прекрати.

  Hang on tightly, let go lightly
 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#18:"latcho59"]странно е призоваването ми по дело[/quote]
  Да, прав си шефче на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев, че странно е призоваването ти по делото - свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до сто лева и се довежда принудително за разпит (чл. Чл. 120, ал. 3 от НПК).
  Наказателно-процесуален кодекс на Република България. Задължения на свидетеля
  Чл. 120. (1) Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.
  (2) Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до триста лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71 - Принудителното довеждане се извършва от службите на Министерството на правосъдието, а в случаите, когато е постановено от разследващ полицай като разследващ орган - от службите на Министерството на вътрешните работи. Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят.
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Свидетел, който извън случаите по чл. 119 и чл. 121 откаже да свидетелства, се наказва с глоба до хиляда лева.

 22. 22 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#3:"nikita81"]Дългата резервна скамейка на ГЕРБ [/quote]
  Не резервите, а титулярите трябва да придърпат и не само като свидетели!

 23. 23 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#7:"xm..."]колко му е дълга ръката на тоя Костов! [/quote]
  [quote#7:"xm..."]Ма нали Боце караше влака?[/quote]
  На Костов ръката му е дълга, а на теб паметта ти е къса- Гласуваш за Бойко, получаваш Костов.

 24. 24 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#22] от "tralala2010":

  Хич не е резерва наш Стоенчаи

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Той защитава бизнеса на мутрите със задължителните застраховки. Той прави така че да нямат достъп акционерни дружества до борсата, така че парите да остават в банките. Той прави така че търговията с ценни книжа и права да са нещо непознато за инвестиране в България.
  Момчето е наше, срама е ваш (това за герберугите).

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "tralala2010":

  Това беше лозунг на нова зора които се оказаха комунисти!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#8:"ret"]Къде пък го прочете това?[/quote]
  От протокола от заседанието на съда, цитиран от "Дневник", става ясно, че прокурор Мариана Станкова заявява пред съда: "От представените болнични листове, същите не отговарят на изискванията, че лицата не могат да участват в съдебно заседание. Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от "Куилин венчърс" и "Фиделити ентърпрайсиз", включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в "Еръм банк".

 28. 28 Профил на whj26519980
  whj26519980
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е да е той само. Ами Пламен Дерменджиев, който беше избран през лятото в борда на "Стратегически Инфраструктурни Проекти" е бивш финансов консултант на Косьо Дишлиев в ПФУ. Даже го тикаха шеф на борсата.

  Ето:
  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2005/05/01/1627993_ima_li_legalni_krediti_s_pari_ot_narkotici/

  http://www.ncsip.bg/board_members.html

  Какво да си говориме?!

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2123 Весело

  Похвално е, че виждаме зачатъци на разследваща журналистика и във всекидневника. Със залеза на мутренското правителство ще излизат наяве все повече кирливи ризи на гражданите за европейско развитие. Морален дълг на пишещите е да натикат въпросните индивиди там, откъдето са излезли.

  Що се отнася до Мавродиев, израстването му от момче за поръчки на наркоканала до финансов надзирател на всички канали в държавата, е закономерно следствие от идването на групировката Герб на власт. И не, тук не говорим за поредната калинка, а за симбиозата между мафия и държавна власт.

 30. 30 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ех, какви елитни фигури оглавяват финансовия надзор в България Изпеченият перач на пари надзирава финансовите компании как осъществяват тази дейност на национално ниво - за по-пълно изпиране.

 31. 31 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Айде, пак ще има гръмнат прокурор или залят с киселина. Стоян Мавродиев трябваше да си ходи още след онази снимка на която се вижда как си пие кафето с Делян Пеевски, сега излиза и при Брендо. Ало Боко, къде си, чуваш ли и виждаш ли или и ти си взел комисионна навремето? Браво дневник!

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#8] от "ret":

  "Болничен,който според прокуратурата не отговаря на изискванията"-от статията

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 34 Профил на Helloween
  Helloween
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Не знам дали помните какви коментари имаше. Само припомням, а изводите може да си направи всеки:

  Brendo - 18.05.2012 г. 12:17:43
  Брендо, Цветан Цветанов, Цветелина Бориславова, Бойко Борисов, Константин Дишлиев, Боряна Линдингер, Мавродиев и други герои от новото Време
  Знаете ли защо се получи разнобой между твърденията на Цветанов, че Брендо е задържан във връзка с обвинение за пране на пари и обвиненията на прокуратурата?
  Трябва доста предистория за прането на пари.
  Като цяло става не без съдействието на EURAM Bank (www.euram.com). За всички е ясно, че от там са препрани доста пари в БГ. Вижте случая Дишлиев, вижте кои са консултатните по сделките в БГ. Вижте връзките на Боряна Линдингер в БГ? Вижте кой е консултирал продажбата на СИБАНК на KBC - за справка официалния сайт на Sibank:
  :..ДЗИ и СИБАНК предлагат на KBC отлични възможности за кръстосани продажби за задълбочаване на връзките с клиентите както на банката, така и на застрахователната компания, като предлагане на животозастрахователни продукти от инвестиционен тип и стандартизирани животозастрахователни продукти в офисите на банката.
  Morgan Stanley & Co. Limited консултира KBC, а Euram Bank – Цветелина Бориславова и Novator по сделката."

  Връзките на консултантите в България са интересни и стигат до Председателя на КФН Мавродиев. Интересно нали. Вижте само колко интесни курсове е интересна материя е усвоил г-н Мавродиев - сайт на КФН:
  992 – 1996, Международната данъчна академия (IBFD), Амстердам, Холандия, завършени различни курсове, като „Принципи на международното данъчно облагане“; „Приложение на данъчни спогодби“; „Място на стопанска дейност“, „Данъчно третиране на трансферно ценообразуване“; „Данък върху печалбата в САЩ“.
  Та това е перфектно за по-специални консултации, нали?

  Ще бъде хубаво да се проверят и някои увеличения на капиталите на български дружества през австрийски не без съдействието на EURAM bank. Може би не случайно под логото на тази "банка" пише Creative Financial Solution.
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=903834
  Ако в БГ имаше мислещи прокурори и специалисти по пране на пари доста приходи може да влязат в бюджета. Крайно време е някой да се заеме с произхода на средства на физическите лица, а не да търси под вола теле.

 35. 35 Профил на Boris Radoslavov
  Boris Radoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "latcho59":

  Вие не четете ли какво е казал човека?
  Странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен, в най-широк смисъл. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, по повод появила се информация, че на 14 февруари се очаква да бъде призован по дело за пране на пари срещу Евелин Банев – Брендо. „Ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система, в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност, с това дело", коментира Мавродиев.

  От ясно по ясно е че човека ще съдейства за това дело. А и да не би делото да е срещу него, та да си намира причини, за да се крие.... Тук май всички коментиращи им е платено да плюят със и без повод и да правят от мухата слон. Жалко, защото това е типична нашенска черта.

 36. 36 Профил на delyan12
  delyan12
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ех, а харесвах Дневник като медия...ЗАЩО има скоби, в които пише "обновена в 20:40"..тази тъй важна за страната новина, отредено й и почетно място в Капитал?! ...изключителна издънка на редактора показваща единствено поръчковия характер на информацията.

 37. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#35:"Boris Radoslavov"]коментиращи им е платено[/quote]
  Тъмните сили, задействаха ли те и теб, поредната спяща във вестника от 10 ноември 2009 г. клетка - "Boris Radoslavov"? Чак сега ли те задействаха? и микробите са латентни (спящи). ... Спящата клетка, "спящия красавец - микроб", "Boris Radoslavov", се събуди!

 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#36] от "delyan12":
  До коментар [#35] от "Boris Radoslavov":
  Стоян Мавродиев, ти ли си? Ти ли си писал...

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#35:"Boris Radoslavov"]Жалко, защото[/quote]
  обнови профила си.

 40. 40 Профил на Boris Radoslavov
  Boris Radoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "latcho59":

  Оо, разбира се ти си моят ензим-катализатор. От години те следя из форума и само чаках да дойде времето, в което да провокираш моето пробуждане! Лъчо, Лъчо, а ти си истинско куче-медалист-хейтър. Само не разбирам за форума ли работиш или просто си задоволен от своя рейтинг

 41. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#40:"Boris Radoslavov"]Само не разбирам за форума ли работиш или просто си задоволен от своя рейтинг[/quote]
  "За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно."
  (Васил Левски)

 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#40:"Boris Radoslavov"]От години те следя из форума и само чаках да дойде времето, в което да провокираш моето пробуждане![/quote]
  Вече и аз ще те следя и ще се забавлявам искрено на простотиите, които ще бълваш тук.

 43. 43 Профил на Борис Радославов
  Борис Радославов
  Рейтинг: Неутрално

  Е, няма да ти е трудно. Като гледам ти живееш в този форум, а може би и в още няколко.

 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#43:"Борис Радославов"]Като гледам ти живееш в този форум[/quote]
  Завиждай ми! Аз го разбирам така: имам възможност, имам свобода, имам желание... и мога, да си го позволя при това всеки ден! "Борис Радославов", мечтай за възможността да си го позволиш един ден и ти. ...

 45. 45 Профил на iv.iv
  iv.iv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали настоящият подхот на регулаторите не задушава, вместо да развива родния капиталов пазар

  Българският фондов пазар никога не е бил особено оживен. Въпреки обещанията на правителство след правителство, така и никой не успя да вдъхнови родните потребители да инвестират спестяванията си в ценни книжа. Дали сега, когато бъде въведен толкова бурно оспорваният данък върху лихвите по депозитите, нещо ще се промени?
  Едва ли. Ще чуем редица извинения за това – дълговата криза в еврозоната, неблагоприятният бизнес климат, който ограничава печалбите на публичните дружества, общото недоверие към пазара заради стари, но незабравени скандали с финансови пирамиди.

  В Европа, както и в САЩ, някои теоретици въздигат глас за все по-стриктни регулации на фондовата търговия и публичните компании. Макар че несъмнено секторът има нужда от надзор, доколко строг би трябвало да е той? Дали наистина е неоходимо и без това ограничения брой емитенти и брокери да бъде задушаван от безсмислена бюрокрация и изсмукани от пръстите изисквания? Да не забравяме и латинската сентенция - Quis custodiet ipsos custodes, или, свободно преведно – кой е страж на стражите?
  Дори и при сравнително разумна законова база, един свръх строг регулатор може да нанесе достатъчно вреди на пазара, тъй като той издава решенията си по собствено усмотрение. Дали заради криворазбрана предпазливост, или по-други, по-мрачни причини, Комисията за финансов надзор неведнъж стана прицел на критиките на анализатори и поднадзорни лица за неадекватно поведение, рестрикции и наказания, по-скоро плод на предрасъдъци отколкото на факти. Макар че никой не смее да изкаже възраженията си гласно, не са единици тези, които смятат, че ведомството не само не върши достатъчно за развитието на фондовата търговия у нас, но дори я задушава чрез некомпентенти действия. Никога досега КФН не е отнемала толкова голям брой лицензи за толкова къс период. Също никога досега не са били доброволно връщани толкова много лицензи. Ливкидира ли Стоян Мавродиев (негласния кадидат за финансов министър) българския небанков сектор? Защо не се разрешава на нови играчи да стъпват на пазара и защо съществуващите са поголовно глобявани и ликвидирани?

  Във финсовите среди се говори за редовна практика да се връщат без основателни причини документи за лицензиране на брокери, за първични публични предлагания на книжа и дори да се задължава ликвидирането на портфейлите на цели фондове въпреки ниската ликвидност и липсата на купувачи. Редовият българин, който вече има горчив опит от нерегулирания в миналото пазар, вероятно би приветствал подобно отношение на КФН. Това обаче би била прибързана оценка. Защо?

  Подобен подход не само ограничава броя на регистрираните на борсата емитенти и алтернативите на българите за инвестиции, но има и друг негавитен ефект.
  На фона на финансовата криза, банките стават все по-неблагосклонни към отпускането на заеми, а борсата не успява да запълни вакуума. Защото, докато мислим за печалбите по определени позиции, често забравяме че целта на тържището е не толкова да обогати инвеститора (макар че бихме приветствали подобен резултат, разбира се), колкото да осигури на компаниите алтернативни източници на финансиране. От ефекта, коректна и прозрачна работа на КФН зависят не само щастливците, които имат свободни средства за инвестиция, а всеки редови българин, поне в дългосрочен план.С други думи – неадекватността на регулатора има директен ефект върху българския икономически живот, и овен че ни пази от ‘алчните брокери’ вреди и на обикновените граждани като намалява общия обем събрани приходи от данъци и лишава млади нововъзникващи компании от финансиране.

  Но историята не свършва до тук.
  Това, което често се забравя, е че една регулаторна институция не е божествена по начало. Тя не е нито всеможеща, нито всезнаеща, и опитите ни да я направим всевластна само ще задълбочат проблемите, от които страда пазара.
  Регулаторите, като експерти, може и да дават най-доброто от себе си, определяйки „правилата на играта”, но винаги ще се намерят тези, които успяват да измислят законови „вратички” – срещу определена цена. С други думи – прекалено строгият контрол не само ограничава развитието на пазара и икономиката, но и постига точно обратния на целения ефект – в подобни условия в крайна сметка оцеляват единствено корупираните и неетичните. Особено страдат по-малките участници, които не могат да си позволят скъпи консултанти и адвокати.
  Quis custodiet ipsos custodes е въпросът, който трябва да си задат експерти и анализатори, загрижени за бъдещето на българския капиталов пазар и реална икономика.

 46. 46 Профил на iv.iv
  iv.iv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една изключително сериозна опасност за бъдещето на българския капиталов пазар (и икономиката като цяло) се игнорира масово от финансовата преса. Компрометирането на служители от Комисията за финансов надзор не случайно не е любима тема на журналистите, които държат да запазят добри взаимоотношения с ведомството.
  Сред професионалните среди обаче, безпокойството нараства. Става дума за една конкретна личност - Ина Райкова, директор на дирекция „Регулаторни режими на инвестиционната дейност”, управление „Надзор на инвестиционната дейност”.
  „Какво тук значи някаква си личност” – ще възликне мнозинството.
  Всеки предприемач обаче е наясно, че бъдещето на компанията му зависи от персонала и обслужването на клиентите. Колко пъти ще посетите ресторант, в който сервитьорите са намусени и мудни, ако ще собственикът да е самият Уорън Бъфет, да речем?
  Когато опре до една държавна институция, чиято цел е да регулира и надзирава ключова област като капиталовия пазар, евентуалните последствия от нелоялни, некоректни или неетични служители са още по-сериозни.
  Първо – българският фондов пазар така и не успя да излезе от инкубатора. Масовият инвеститор, който подхранва щатските борси, например, у нас не съществува, и едва ли скоро населението ще се престраши да премине от спестовни влогове на по-рискови вложения - въпреки усилията на финансовия министър Дянков да откаже хората от депозитите с безумно налагания данък върху лихвите.
  Да оставим настрана отделния инвеститор – без функциониращ пазар, родните компании са отрязани от една жизненоважна навсякъде по света алтернатива за набиране на капитал. Това означава, че всеки удар по реномето на пазара, е удар по икономиката като цяло – поне в дългосрочен план.
  И когато една скромна личност, но на ключов пост, утежнява и без това безнадеждната поне засега борба на родната борса да оцелее и да се развива, е време да се чуе глас в тази насока, и регулаторите да предприемат адекватни мерки за почистване на собствения си двор. С други думи – да уволнят ленивия и намусен сервитоьр, който отгоре на това надписва сметките.
  Важи ли асоциацията за надписване на сметките в случая с Ина Райкова? Наблюдателите на политическата сцена вероятно я помнят от 2009 г., когато тя бе поддръжник на партия Лидер на злополучния бизнесмен Христо Ковачки, станал обект на обвинения в злопупотреби и данъчни и банкови измами.
  Политическите й пристрастия, правилни или не, са нейно конституционно право, но съмнение буди и факта, че г-жа Райкова отделно се разследва от Комисията за конфликт на интереси, а сред брокерите изобилстват слухове за корпуция.
  Според инвестиционните посредници, повереният й отдел функционира, меко казано, неефективно. Без основателни причини се отхвърлят молби, шушука се за рушвети.
  Макар че компенетните органи би трябвало да са тези, които да разкрият дали слуховете са основателни, има и други истории, които подхранват съмненията на бранша.
  Сред тях е изненадващият възход на адвокатското дружество „Токушев и съдружници” – фирма, която до скоро бе известна на малцина. Миналия месец кантората стана лидер по брой обслужени поднадзорни на КФН лица. Този успех намира обяснение в обществената тайна, че г-жа Райкова е в интимни отношения с Токушев – достатъчен повод да светне червената лампичка и да се заговори сериозно за търговия с влияние.
  Тъй като засега темата се обсъжда предимно от шепа смелчаци по форумите, Комисията за финансов надзор удобно си прави оглушки и не е заела официална позиция относно носещите се слухове. Именно това мълчание обаче прави ситуацията още по-опасна.
  В случай, че г-жа Райкова е наистина виновна, изниква въпросът – защо регулаторите не се раздвижат и не сложат край на корупцията и машинациите? А ако тя е невинна, апатията и нежеланието на ведомството да оневини служителката си ще нанесат точно такива щети над капиталовия пазар, колкото и ако нарушенията бяха наистина факт.
  КФН вероятно е наясно с все по-оживените спекулации по темата, обхванали финансовите среди.

 47. 47 Профил на romili
  romili
  Рейтинг: 8 Неутрално

  @ив.ив.
  очевидно епидемията на компроматите и псевдо "загрижеността" за състоянието на какво ли не, е като остро респираторно заболяване, предавано по въздух и нет...
  насочете енергията и писателските си способности да анализирате капиталовия пазар...

 48. 48 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А този как е оплетен в игрите не е истина. Наглостта на Мавродиев няма равна. Като виден Гербер над него има политически чадър – въпреки събраните безспорни доказателства за прякото му участие в пране на пари в особено големи размери от наркотрафик по няколкосъдебни дела, Прокуратурата др. отговорни институции си мълчат. Самият Мавродиев парадира публично с близостта си с ББ и ЦЦ, и затова делата срещу него нямат развитие. Кой знае може би в тях са замесени и покровителите му.

 49. 49 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В една правова европейска държава Мавродиев трябваше да отговори защо името на председателят на КФН се свързва с наркотрафик и финансови престъпления!

 50. 50 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  не знам що за правова държава е това - ясно е, че Мавродиев е бил председател на КФН само и само, за да стават задкулисните далавери без проблемно. И на работа не е ходил, и работа не е свършил, но комисионни и заплати се е вземало с шепи.

 51. 51 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мда, разбирам, че е Стоян Мавродиев е една калинка, точно от любимите герберски калинки - нищо не вършат, ммного заплата прибират и все кадърни и много добри.

 52. 52 Профил на staphane
  staphane
  Рейтинг: 237 Неутрално

  вие пък и да работи. Човекът препрал парите на де сто народ има пари. Както се разбра: Мавродиев е прал пари на знакови фигури от наркотрафика (Евелин Банев-Брендо, Петър Петров-Амигоса, Иван Тодоров-Доктора, Таки, Къро и др. А след това специализирал в офшорки, където е и президента Плевнелиев

 53. 53 Профил на igita
  igita
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lemmy": То затова и ГЕРБ си го пази - я фалшив болничен, я нещо друго... Ама накрая истината винаги излиза наяве!Ч

 54. 54 Профил на staphane
  staphane
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нормално. Преди да заеме поста председател на КФН, Мавродиев е участвал в различни дружества, регистрирани в офшорни зони (Вирджински о-ви, Сейшелите, Остров Ман и др.), известни със своята непрозрачности осугиряващи анонимност, с облекчена регистрация и отчетност.Тези зони се използват за пране на пари от престъпна дейност – трафик на хора, проституция, наркотици. Мавродиев е замесен с оэфшорките на Плевнелиев – той създава на времето и управлява двете офшорки, чрез които Президентът е източвал австрийската компания, на която е бил регионален мениджър (като сключва със себе си договор за консултиране) и същевременно е избягвал плащането на данъци в България.

 55. 55 Профил на anna.plachkova
  anna.plachkova
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мавродиев се самопредага за престижен европейски пост в европейска финансова институция, защото си вярва, че е възможно предвид политическите му протекции. Служебният премиер Райков се самопредложи за посланик в Рим и Плевнелиев веднага го изпрати. Но в случая с Мавродиев решението е на европейски експерти, при които офшорните обвързаности не важат, и затова не е избран.

 56. 56 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Начи Мавродиев пак се изявява като големия умник. Предложил 3-ма за член на управителния съвет и свой заместник, които хвани единия, удари другият: старият си главен секретар, който му е съдружник в офшорките на Мавродиев, другият е разпитван за аферите на Брендо. само Ралица Агайн е що годе читава кандидатура, но пък сигурно я е избрал, за да омекоти удара.

 57. 57 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Свършил е мандата на заместниците му, а той "стратегически" преди 3 месеца не предложил никой, миналият месец "непредложените" кандидати трябвало да се подготвят за встъпване в длъжност, но като ги няма до ден днешен - сега пред свършен факт предлага избрани лично от него 3-ма кандидати за 2-те места на член и заместник председател на КНФ, които са омотани здраво с негови офшорни неща и наркопарите на Брендо. Само от 3-те кандидатури Ралица Агайн е свястна що годе и сигурно я предложил като компромисен вариант да не хвърля светлина много много на останалите 2ма хубавци.

 58. 58 Профил на staphane
  staphane
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ми то с такъв политически чадър над него - Плевнелиев, Цветанов, Борисов, какво може да се очаква от Мавродиев. Класически Гербер - пране на пари и офшорни далавери. С действията и бездействията си вярно злепоставя и КФН, и България.

 59. 59 Профил на anna.plachkova
  anna.plachkova
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Страшно е като си го помислиш - той като председател на КФН може да си прави злоупотреби както си поиска за да му върви основния бизнес, заради който е на такава позиция - прането на наркопарите и управлението на офшорните фирми и сметки.

 60. 60 Профил на igita
  igita
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И сега същият този Ан.Георгиев, когото са разпитвали за пране на пари по делото на наркобоса Брендо, е предложен от председателя Мавродиев да бъде избран от НС за негов заместник... Достойно за рекордите на Гинес!

 61. 61 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Начи Мавродиев пак се изявява като големия умник. Предложил 3-ма за член на управителния съвет и свой заместник, които хвани единия, удари другият: старият си главен секретар, който му е съдружник в офшорките на Мавродиев, другият е разпитван за аферите на Брендо. само Ралица Агайн е що годе читава кандидатура, но пък сигурно я е избрал, за да омекоти удара.

 62. 62 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ми то с такъв политически чадър над него - Плевнелиев, Цветанов, Борисов, какво може да се очаква от Мавродиев. Класически Гербер - пране на пари и офшорни далавери. С действията и бездействията си вярно злепоставя и КФН, и България.

 63. 63 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "trayan.petkov":

  Страшно е като си го помислиш - той като председател на КФН може да си прави злоупотреби както си поиска за да му върви основния бизнес, заради който е на такава позиция - прането на наркопарите и управлението на офшорните фирми и сметки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK