Вежди Рашидов: Лоялен съм бил и към Илия Павлов, лоялен съм и към Бойко Борисов

Вежди Рашидов и Илия Павлов през 2001 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Вежди Рашидов и Илия Павлов през 2001 г.Аз съм един експертен министър. Стиснал съм ръката на премиера. Лош или добър - аз съм лоялен човек. Такъв съм бил, както съм бил приятел на Илия Павлов. Единственият, който... нямам никакъв келепир, но не съм се отказал от приятелството си."


Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в интервю за Нова телевизия. Той сам премина към темата, след като говори за оттеглената спорна поправка в Закона за инвестициите, която предвиждаше да бъдат връщани 15% от вложените средства над 400 хил. лева, вложени в културните и творческите индустрии.


По думите му той е бил добър приятел на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов. Рашидов е известен с прозвището "пожизнен мултак", дадено му от групировката, свързвана с незаконна дейност през 90-те години.
"Аз ще бъда лоялен до изборите, защото съм сключил такъв договор. Лош, добър - пак казвам аз съм такъв човек. Когато съм стигнал ръката на един човек, вървя с него", каза пък за задълженията си като министър Вежди Рашидов. В началото на интервюто пък дори каза: "Още малко казарма остана. Бил съм в казармата, де факто една административна работа е като една казарма".


Той коментира и политическата ситуация в страната. "Моята мисия беше една. Аз не исках да ставам министър. Отидох в този бастион на ДПС да видя дали от друга партия некой може да откъсне едно място", спомни си за парламентарните избори през 2009 г. той.


"Нито една партия от 20 години не се опита са интегрира малцинствата", смята още Рашидов. По думите му той не правел разлика между българина глупак и турчина глупак.


За предстоящите парламентарни избори каза: "Много по-сложна е картата". "Накрая ще има това беше волята на народа", посочи министърът. След това загатна, че вече имало политици, които готвят коалиции, но не уточни кои. "Не говорим за това, което става зад вестниците. Совалки - ходят хората, говорят", каза той. След това добави, че приема политиката за един пазар, в който "цената е животът на българския народ". Отрече да иска да става лидер на етническа партия.


Той коментира и построения в неговия мандат музей на социалистическото изкуство. "Най-хубавият въпрос", възкликна той. "Ние не сме тези (хората на изкуството - бел. ред.), които докарваме системата. За щастие или за съжаление сме живели в това време. Но има конкретни автори ,на които се възхищавам", посочи той. Според Рашидов музеят е един уникален проект. "Един ден ще ми благодарят, че съм запазил от унищожениедобре изработени експонати".


Накрая каза, че най-малкото той е човекът, който може да поощри социализма, защото нито е бил партиен член до днеска, нито е бил ченге.


За новото туристическо лого и идеята за поставяне на паметник на хан Аспарух в столицата той отговори по един и същи начин: "Тази художествена самодейност в България трябва да се спре". По думите му това ще доведе само до бели.


Изрази съгласие с нуждата от въвеждане на минимален процент на излъчвана българска музика в българския телевизионен и радио- ефир. В момента няма ограничения, докато в някои европейски страни има.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK