Броят на нарушенията на пътя, за които ще се отнемат точки, намалява

Броят на нарушенията на пътя, за които ще се отнемат точки, намалява

© Цветелина Белутова, КапиталОт днес влиза в сила нова наредба, в която броят на нарушенията на пътя, за които се отнемят контролни точки, намалява от 25 на 14.


Акцентът е поставен върху онези нарушения, които в най-голяма степен влияят пряко върху безопасността на движението - шофирането след употреба на алкохол, особено ако нарушението е повторно; превишаване на скоростта с над 50 км/ч; управление на спряно от движение моторно превозно средство. 


Точки ще се отнемат при неспазване на изискванията за превозване на деца и за отнемане на предимство от пешеходци при пресичане на пешеходна пътека. Например, за преминаване на червен сигнал на светофара ще се отнемят 8 точки. Същото е наказанието при отнемане на предимство на пешеходна пътека и неспиране на знака "стоп". 
На притежателите на "златен талон" за 6 години шофиране без нарушения няма да им се отнемат точки освен за употреба на алкохол.


Облекчава се и режимът за възстановяване на отнети контролни точки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK