Агент "Буда" - поставен под наблюдение от ЦСБОП, твърди "Биволъ"

Бойко Борисов - архивна снимка

© Красимир Юскеселиев

Бойко Борисов - архивна снимкаОколо час след като във вечерните телевизионни новини, шефът на ГДБОП Станимир Флоров показа какво съдържа папката "Буда" за вербуването през 1996г. на премиера Бойко Борисов, сайтът "Биволъ" публикува нов документ, за който твърди, че липсва от нея. Автентичността му засега обаче не е потвърдена официално.


От приложените снимки се вижда, че предложението е от 24 февруари 1997г. и е за образуване на Дело за оперативно наблюдение (ДОН) по отношение Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда" и е от същия оперативен работник, който беше предложил настоящия премиер за информатор – Младен Георгиев (в момента главен секретар на ДАНС - бел.ред.). Същият е и началник-сектора, утвърдил предложението - Спас Спасов, за който вече стана ясно, че е починал наскоро.


Като аргумент за наблюдението на Борисов, който към тогавашния момент е съсобственик в охранителна фирма ИПОН, Георгиев е посочил: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол.
За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители  предлагам..." 
Според запознати с начина на работа в ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега ГДБОП), подобно на практиките на ДС, ДОН се образува, когато има интерес към конкретно лице - независимо дали става дума дали да бъде проверка за вербовка или за евентуална разработка (разследване).


"Дневник" не успя да се свърже тази вечер с настоящ или бивш шеф в полицейските служби, за да коментира съдържанието на конкретния документ за оперативно наблюдение и какво означава точно.


Не е ясно защо "Биволъ" изчака с публикуването на документа, фрагмент от който беше показан и във вчерашната статия в сайта. По-рано през деня на въпрос на "Дневник" какъв е този фрагмент Атанас Чобанов от "Биволъ" обясни, че все още го проверяват за автентичност. От статията тази вечер не става ясно как е потвърдена. Очевидно "Биволъ" ще продължи с изнасянето на още материали, които са им пуснати през платформата Balkanleaks, защото споменават и за други, с които разполагат. 


В показаната официално от ГДБОП папка "Буда" има само два документа - единият е предложението за регистрация на Бойко Борисов, с чието публикуване в неделя в "Биволъ" започна скандалът. С отварянето на папката в понеделник МВР на практика призна, че публикуваният от сайта документ в неделя е авнентичен.
Вторият документ в папката е от близо две години по-късно и е за снемане от регистрите на агент "Буда", заради невъзможност да събира информация или както е написано на ръка "загуба на среда". Пред БиТиВи шефът на ГДБОП Флоров коментира, че има и унищожени картони от папката, но не изясни дали има и други липсващи документи от нея. Той  каза само, че един от политиците, които коментират делото сега, е виждал делото "Буда" и това означава, че е извършил закононарушение, защото името му не е записано в картона на лицата, които са получили достъп до делото.


Засега няма информация дали ще има разследване за изтичането на документите. Юристи коментираха пред "Дневник", че предвид факта, че ГДБОП е разсекретил показаните документи едва ли ще може да се търси наказателна отговорност.


Всички материали за опита за вербуването на Борисов, изтичането на документите и коментарите за това може да прочетете в темата "Скандалът "Буда".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK